Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૪. સોભિતવગ્ગો

    14. Sobhitavaggo

    ૧. સોભિતત્થેરઅપદાનં

    1. Sobhitattheraapadānaṃ

    .

    1.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, લોકજેટ્ઠો નરાસભો;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, lokajeṭṭho narāsabho;

    મહતો જનકાયસ્સ, દેસેતિ અમતં પદં.

    Mahato janakāyassa, deseti amataṃ padaṃ.

    .

    2.

    ‘‘તસ્સાહં વચનં સુત્વા, વાચાસભિમુદીરિતં 1;

    ‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, vācāsabhimudīritaṃ 2;

    અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વાન, એકગ્ગો આસહં તદા.

    Añjaliṃ paggahetvāna, ekaggo āsahaṃ tadā.

    .

    3.

    ‘‘યથા સમુદ્દો ઉદધીનમગ્ગો, નેરૂ નગાનં પવરો સિલુચ્ચયો;

    ‘‘Yathā samuddo udadhīnamaggo, nerū nagānaṃ pavaro siluccayo;

    તથેવ યે ચિત્તવસેન વત્તરે, ન બુદ્ધઞાણસ્સ કલં ઉપેન્તિ તે.

    Tatheva ye cittavasena vattare, na buddhañāṇassa kalaṃ upenti te.

    .

    4.

    ‘‘ધમ્મવિધિં 3 ઠપેત્વાન, બુદ્ધો કારુણિકો ઇસિ;

    ‘‘Dhammavidhiṃ 4 ṭhapetvāna, buddho kāruṇiko isi;

    ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.

    .

    5.

    ‘‘‘યો સો ઞાણં પકિત્તેસિ, બુદ્ધમ્હિ લોકનાયકે;

    ‘‘‘Yo so ñāṇaṃ pakittesi, buddhamhi lokanāyake;

    કપ્પાનં સતસહસ્સં, દુગ્ગતિં ન ગમિસ્સતિ.

    Kappānaṃ satasahassaṃ, duggatiṃ na gamissati.

    .

    6.

    ‘‘‘કિલેસે ઝાપયિત્વાન, એકગ્ગો સુસમાહિતો;

    ‘‘‘Kilese jhāpayitvāna, ekaggo susamāhito;

    સોભિતો નામ નામેન, હેસ્સતિ સત્થુ સાવકો’.

    Sobhito nāma nāmena, hessati satthu sāvako’.

    .

    7.

    ‘‘પઞ્ઞાસે કપ્પસહસ્સે, સત્તેવાસું યસુગ્ગતા 5;

    ‘‘Paññāse kappasahasse, sattevāsuṃ yasuggatā 6;

    સત્તરતનસમ્પન્ના, ચક્કવત્તી મહબ્બલા.

    Sattaratanasampannā, cakkavattī mahabbalā.

    .

    8.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    .

    9.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સોભિતો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sobhito thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    સોભિતત્થેરસ્સાપદાનં પઠમં.

    Sobhitattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. વાચાસભિમુદીરયિં (?)
    2. vācāsabhimudīrayiṃ (?)
    3. ધમ્મે વિધિં (સી॰)
    4. dhamme vidhiṃ (sī.)
    5. સમુગ્ગતા (સ્યા॰)
    6. samuggatā (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧. સોભિતત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 1. Sobhitattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact