Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    410. ஸோமத³த்தஜாதகங் (7-2-5)

    410. Somadattajātakaṃ (7-2-5)

    105.

    105.

    யோ மங் புரே பச்சுட்³டே³தி 1, அரஞ்ஞே தூ³ரமாயதோ;

    Yo maṃ pure paccuḍḍeti 2, araññe dūramāyato;

    ஸோ ந தி³ஸ்ஸதி மாதங்கோ³, ஸோமத³த்தோ குஹிங் க³தோ.

    So na dissati mātaṅgo, somadatto kuhiṃ gato.

    106.

    106.

    அயங் வா ஸோ மதோ ஸேதி, அல்லஸிங்க³ங்வ வச்சி²தோ 3;

    Ayaṃ vā so mato seti, allasiṅgaṃva vacchito 4;

    பு⁴ம்யா நிபதிதோ ஸேதி, அமரா வத குஞ்ஜரோ.

    Bhumyā nipatito seti, amarā vata kuñjaro.

    107.

    107.

    அனகா³ரியுபேதஸ்ஸ, விப்பமுத்தஸ்ஸ தே ஸதோ;

    Anagāriyupetassa, vippamuttassa te sato;

    ஸமணஸ்ஸ ந தங் ஸாது⁴, யங் பேதமனுஸோசஸி.

    Samaṇassa na taṃ sādhu, yaṃ petamanusocasi.

    108.

    108.

    ஸங்வாஸேன ஹவே ஸக்க, மனுஸ்ஸஸ்ஸ மிக³ஸ்ஸ வா;

    Saṃvāsena have sakka, manussassa migassa vā;

    ஹத³யே ஜாயதே பேமங், தங் ந ஸக்கா அஸோசிதுங்.

    Hadaye jāyate pemaṃ, taṃ na sakkā asocituṃ.

    109.

    109.

    மதங் மரிஸ்ஸங் ரோத³ந்தி, யே ருத³ந்தி லபந்தி ச;

    Mataṃ marissaṃ rodanti, ye rudanti lapanti ca;

    தஸ்மா த்வங் இஸி மா ரோதி³, ரோதி³தங் மோக⁴மாஹு ஸந்தோ.

    Tasmā tvaṃ isi mā rodi, roditaṃ moghamāhu santo.

    110.

    110.

    கந்தி³தேன ஹவே ப்³ரஹ்மே, மதோ பேதோ ஸமுட்ட²ஹே;

    Kanditena have brahme, mato peto samuṭṭhahe;

    ஸப்³பே³ ஸங்க³ம்ம ரோதா³ம, அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஞாதகே.

    Sabbe saṅgamma rodāma, aññamaññassa ñātake.

    111.

    111.

    ஆதி³த்தங் வத மங் ஸந்தங், க⁴தஸித்தங்வ பாவகங்;

    Ādittaṃ vata maṃ santaṃ, ghatasittaṃva pāvakaṃ;

    வாரினா விய ஓஸிஞ்சங், ஸப்³ப³ங் நிப்³பா³பயே த³ரங்.

    Vārinā viya osiñcaṃ, sabbaṃ nibbāpaye daraṃ.

    112.

    112.

    அப்³ப³ஹீ வத மே ஸல்லங், யமாஸி ஹத³யஸ்ஸிதங்;

    Abbahī vata me sallaṃ, yamāsi hadayassitaṃ;

    யோ மே ஸோகபரேதஸ்ஸ, புத்தஸோகங் அபானுதி³.

    Yo me sokaparetassa, puttasokaṃ apānudi.

    113.

    113.

    ஸோஹங் அப்³பூ³ள்ஹஸல்லொஸ்மி, வீதஸோகோ அனாவிலோ;

    Sohaṃ abbūḷhasallosmi, vītasoko anāvilo;

    ந ஸோசாமி ந ரோதா³மி, தவ ஸுத்வான வாஸவாதி.

    Na socāmi na rodāmi, tava sutvāna vāsavāti.

    ஸோமத³த்தஜாதகங் பஞ்சமங்.

    Somadattajātakaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. பச்சுதே³தி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰), பச்சுட்டே²தி (க॰)
    2. paccudeti (sī. syā. pī.), paccuṭṭheti (ka.)
    3. அல்லபிங்கவ சி²ஜ்ஜிதோ (ஸீ॰ பீ॰), அல்லபீதங்வ விச்சி²தோ (ஸ்யா॰)
    4. allapiṅkava chijjito (sī. pī.), allapītaṃva vicchito (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [410] 5. ஸோமத³த்தஜாதகவண்ணனா • [410] 5. Somadattajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact