Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
૭. બીરણથમ્ભવગ્ગો
7. Bīraṇathambhavaggo
[૨૧૧] ૧. સોમદત્તજાતકવણ્ણના
[211] 1. Somadattajātakavaṇṇanā
અકાસિ યોગ્ગન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો લાળુદાયિત્થેરં આરબ્ભ કથેસિ. સો હિ દ્વિન્નં તિણ્ણં જનાનં અન્તરે એકવચનમ્પિ સમ્પાદેત્વા કથેસું ન સક્કોતિ, સારજ્જબહુલો ‘‘અઞ્ઞં કથેસ્સામી’’તિ અઞ્ઞમેવ કથેસિ. તસ્સ તં પવત્તિં ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથેન્તા નિસીદિંસુ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ , ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, લાળુદાયી ઇદાનેવ સારજ્જબહુલો, પુબ્બેપિ સારજ્જબહુલોયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Akāsiyogganti idaṃ satthā jetavane viharanto lāḷudāyittheraṃ ārabbha kathesi. So hi dvinnaṃ tiṇṇaṃ janānaṃ antare ekavacanampi sampādetvā kathesuṃ na sakkoti, sārajjabahulo ‘‘aññaṃ kathessāmī’’ti aññameva kathesi. Tassa taṃ pavattiṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathentā nisīdiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha , bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, lāḷudāyī idāneva sārajjabahulo, pubbepi sārajjabahuloyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો કાસિરટ્ઠે અઞ્ઞતરસ્મિં બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો તક્કસિલાયં સિપ્પં ઉગ્ગણ્હિત્વા પુન ગેહં આગન્ત્વા માતાપિતૂનં દુગ્ગતભાવં ઞત્વા ‘‘પરિહીનકુલતો સેટ્ઠિકુલં પતિટ્ઠપેસ્સામી’’તિ માતાપિતરો આપુચ્છિત્વા બારાણસિં ગન્ત્વા રાજાનં ઉપટ્ઠાસિ. સો રઞ્ઞા પિયો અહોસિ મનાપો. અથસ્સ પિતુનો ‘‘દ્વીહિયેવ ગોણેહિ કસિં કત્વા જીવિકં કપ્પેન્તસ્સ એકો ગોણો મતો. સો બોધિસત્તં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘તાત, એકો ગોણો મતો, કસિકમ્મં ન પવત્તતિ, રાજાનં એકં ગોણં યાચાહી’’તિ આહ. ‘‘તાત, નચિરસ્સેવ મે રાજા દિટ્ઠો, ઇદાનેવ ગોણં યાચિતું ન યુત્તં, તુમ્હે યાચથા’’તિ. ‘‘તાત, ત્વં મય્હં સારજ્જબહુલભાવં ન જાનાસિ, અહઞ્હિ દ્વિન્નં તિણ્ણં સમ્મુખે કથં સમ્પાદેતું ન સક્કોમિ. સચે અહં રઞ્ઞો સન્તિકં ગોણં યાચિતું ગમિસ્સામિ, ઇમમ્પિ દત્વા આગમિસ્સામી’’તિ. ‘‘તાત, યં હોતિ, તં હોતુ, ન સક્કા મયા રાજાનં યાચિતું, અપિચ ખો પનાહં તુમ્હે યોગ્ગં કારેસ્સામી’’તિ. ‘‘તેન હિ સાધુ મં યોગ્ગં કારેહી’’તિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsiraṭṭhe aññatarasmiṃ brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ sippaṃ uggaṇhitvā puna gehaṃ āgantvā mātāpitūnaṃ duggatabhāvaṃ ñatvā ‘‘parihīnakulato seṭṭhikulaṃ patiṭṭhapessāmī’’ti mātāpitaro āpucchitvā bārāṇasiṃ gantvā rājānaṃ upaṭṭhāsi. So raññā piyo ahosi manāpo. Athassa pituno ‘‘dvīhiyeva goṇehi kasiṃ katvā jīvikaṃ kappentassa eko goṇo mato. So bodhisattaṃ upasaṅkamitvā ‘‘tāta, eko goṇo mato, kasikammaṃ na pavattati, rājānaṃ ekaṃ goṇaṃ yācāhī’’ti āha. ‘‘Tāta, nacirasseva me rājā diṭṭho, idāneva goṇaṃ yācituṃ na yuttaṃ, tumhe yācathā’’ti. ‘‘Tāta, tvaṃ mayhaṃ sārajjabahulabhāvaṃ na jānāsi, ahañhi dvinnaṃ tiṇṇaṃ sammukhe kathaṃ sampādetuṃ na sakkomi. Sace ahaṃ rañño santikaṃ goṇaṃ yācituṃ gamissāmi, imampi datvā āgamissāmī’’ti. ‘‘Tāta, yaṃ hoti, taṃ hotu, na sakkā mayā rājānaṃ yācituṃ, apica kho panāhaṃ tumhe yoggaṃ kāressāmī’’ti. ‘‘Tena hi sādhu maṃ yoggaṃ kārehī’’ti.
બોધિસત્તો પિતરં આદાય બીરણત્થમ્ભકસુસાનં ગન્ત્વા તત્થ તત્થ તિણકલાપે બન્ધિત્વા ‘‘અયં રાજા, અયં ઉપરાજા, અયં સેનાપતી’’તિ નામાનિ કત્વા પટિપાટિયા પિતુ દસ્સેત્વા ‘‘તાત, ત્વં રઞ્ઞો સન્તિકં ગન્ત્વા ‘જયતુ, મહારાજા’તિ એવં ઇમં ગાથં વત્વા ગોણં યાચેય્યાસી’’તિ ગાથં ઉગ્ગણ્હાપેસિ –
Bodhisatto pitaraṃ ādāya bīraṇatthambhakasusānaṃ gantvā tattha tattha tiṇakalāpe bandhitvā ‘‘ayaṃ rājā, ayaṃ uparājā, ayaṃ senāpatī’’ti nāmāni katvā paṭipāṭiyā pitu dassetvā ‘‘tāta, tvaṃ rañño santikaṃ gantvā ‘jayatu, mahārājā’ti evaṃ imaṃ gāthaṃ vatvā goṇaṃ yāceyyāsī’’ti gāthaṃ uggaṇhāpesi –
‘‘દ્વે મે ગોણા મહારાજ, યેહિ ખેત્તં કસામસે;
‘‘Dve me goṇā mahārāja, yehi khettaṃ kasāmase;
તેસુ એકો મતો દેવ, દુતિયં દેહિ ખત્તિયા’’તિ.
Tesu eko mato deva, dutiyaṃ dehi khattiyā’’ti.
બ્રાહ્મણો એકેન સંવચ્છરેન ઇમં ગાથં પગુણં કત્વા બોધિસત્તં આહ – ‘‘તાત, સોમદત્ત, ગાથા મે પગુણા જાતા, ઇદાનિ અહં યસ્સ કસ્સચિ સન્તિકે વત્તું સક્કોમિ, મં રઞ્ઞો સન્તિકં નેહી’’તિ. સો ‘‘સાધુ, તાતા’’તિ તથારૂપં પણ્ણાકારં ગાહાપેત્વા પિતરં રઞ્ઞો સન્તિકં નેસિ. બ્રાહ્મણો ‘‘જયતુ, મહારાજા’’તિ વત્વા પણ્ણાકારં અદાસિ. રાજા ‘‘અયં તે સોમદત્ત બ્રાહ્મણો કિં હોતી’’તિ આહ. ‘‘પિતા મે, મહારાજા’’તિ. ‘‘કેનટ્ઠેનાગતો’’તિ? તસ્મિં ખણે બ્રાહ્મણો ગોણયાચનત્થાય ગાથં વદન્તો –
Brāhmaṇo ekena saṃvaccharena imaṃ gāthaṃ paguṇaṃ katvā bodhisattaṃ āha – ‘‘tāta, somadatta, gāthā me paguṇā jātā, idāni ahaṃ yassa kassaci santike vattuṃ sakkomi, maṃ rañño santikaṃ nehī’’ti. So ‘‘sādhu, tātā’’ti tathārūpaṃ paṇṇākāraṃ gāhāpetvā pitaraṃ rañño santikaṃ nesi. Brāhmaṇo ‘‘jayatu, mahārājā’’ti vatvā paṇṇākāraṃ adāsi. Rājā ‘‘ayaṃ te somadatta brāhmaṇo kiṃ hotī’’ti āha. ‘‘Pitā me, mahārājā’’ti. ‘‘Kenaṭṭhenāgato’’ti? Tasmiṃ khaṇe brāhmaṇo goṇayācanatthāya gāthaṃ vadanto –
‘‘દ્વે મે ગોણા મહારાજ, યેહિ ખેત્તં કસામસે;
‘‘Dve me goṇā mahārāja, yehi khettaṃ kasāmase;
તેસુ એકો મતો દેવ, દુતિયં ગણ્હ ખત્તિયા’’તિ. – આહ;
Tesu eko mato deva, dutiyaṃ gaṇha khattiyā’’ti. – āha;
રાજા બ્રાહ્મણેન વિરજ્ઝિત્વા કથિતભાવં ઞત્વા સિતં કત્વા ‘‘સોમદત્ત, તુમ્હાકં ગેહે બહૂ મઞ્ઞે ગોણા’’તિ આહ. ‘‘તુમ્હેહિ દિન્ના ભવિસ્સન્તિ, મહારાજા’’તિ. રાજા બોધિસત્તસ્સ તુસ્સિત્વા બ્રાહ્મણસ્સ સોળસ ગોણે અલઙ્કારભણ્ડકે નિવાસનગામઞ્ચસ્સ બ્રહ્મદેય્યં દત્વા મહન્તેન યસેન બ્રાહ્મણં ઉય્યોજેસિ. બ્રાહ્મણો સબ્બસેતસિન્ધવયુત્તં રથં અભિરુય્હ મહન્તેન પરિવારેન ગામં અગમાસિ. બોધિસત્તો પિતરા સદ્ધિં રથે નિસીદિત્વા ગચ્છન્તો ‘‘તાત, અહં તુમ્હે સકલસંવચ્છરં યોગ્ગં કારેસિં, સન્નિટ્ઠાનકાલે પન તુમ્હાકં ગોણં રઞ્ઞો અદત્થા’’તિ વત્વા પઠમં ગાથમાહ –
Rājā brāhmaṇena virajjhitvā kathitabhāvaṃ ñatvā sitaṃ katvā ‘‘somadatta, tumhākaṃ gehe bahū maññe goṇā’’ti āha. ‘‘Tumhehi dinnā bhavissanti, mahārājā’’ti. Rājā bodhisattassa tussitvā brāhmaṇassa soḷasa goṇe alaṅkārabhaṇḍake nivāsanagāmañcassa brahmadeyyaṃ datvā mahantena yasena brāhmaṇaṃ uyyojesi. Brāhmaṇo sabbasetasindhavayuttaṃ rathaṃ abhiruyha mahantena parivārena gāmaṃ agamāsi. Bodhisatto pitarā saddhiṃ rathe nisīditvā gacchanto ‘‘tāta, ahaṃ tumhe sakalasaṃvaccharaṃ yoggaṃ kāresiṃ, sanniṭṭhānakāle pana tumhākaṃ goṇaṃ rañño adatthā’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –
૧૨૧.
121.
‘‘અકાસિ યોગ્ગં ધુવમપ્પમત્તો, સંવચ્છરં બીરણથમ્ભકસ્મિં;
‘‘Akāsi yoggaṃ dhuvamappamatto, saṃvaccharaṃ bīraṇathambhakasmiṃ;
બ્યાકાસિ સઞ્ઞં પરિસં વિગય્હ, ન નિય્યમો તાયતિ અપ્પપઞ્ઞ’’ન્તિ.
Byākāsi saññaṃ parisaṃ vigayha, na niyyamo tāyati appapañña’’nti.
તત્થ અકાસિ યોગ્ગં ધુવમપ્પમત્તો, સંવચ્છરં બીરણથમ્ભકસ્મિન્તિ, તાત, ત્વં નિચ્ચં અપ્પમત્તો બીરણત્થમ્ભમયે સુસાને યોગ્ગં અકાસિ . બ્યાકાસિ સઞ્ઞં પરિસં વિગય્હાતિ અથ ચ પન પરિસં વિગાહિત્વા તં સઞ્ઞં વિઅકાસિ વિકારં આપાદેસિ, પરિવત્તેસીતિ અત્થો. ન નિય્યમો તાયતિ અપ્પપઞ્ઞન્તિ અપ્પહઞ્ઞં નામ પુગ્ગલં નિય્યમો યોગ્ગાચિણ્ણં ચરણં ન તાયતિ ન રક્ખતીતિ.
Tattha akāsi yoggaṃ dhuvamappamatto, saṃvaccharaṃ bīraṇathambhakasminti, tāta, tvaṃ niccaṃ appamatto bīraṇatthambhamaye susāne yoggaṃ akāsi . Byākāsi saññaṃ parisaṃ vigayhāti atha ca pana parisaṃ vigāhitvā taṃ saññaṃ viakāsi vikāraṃ āpādesi, parivattesīti attho. Na niyyamo tāyati appapaññanti appahaññaṃ nāma puggalaṃ niyyamo yoggāciṇṇaṃ caraṇaṃ na tāyati na rakkhatīti.
અથસ્સ વચનં સુત્વા બ્રાહ્મણો દુતિયં ગાથમાહ –
Athassa vacanaṃ sutvā brāhmaṇo dutiyaṃ gāthamāha –
૧૨૨.
122.
‘‘દ્વયં યાચનકો તાત, સોમદત્ત નિગચ્છતિ;
‘‘Dvayaṃ yācanako tāta, somadatta nigacchati;
અલાભં ધનલાભં વા, એવંધમ્મા હિ યાચના’’તિ.
Alābhaṃ dhanalābhaṃ vā, evaṃdhammā hi yācanā’’ti.
તત્થ એવંધમ્મા હિ યાચનાતિ યાચના હિ એવંસભાવાતિ.
Tattha evaṃdhammā hi yācanāti yācanā hi evaṃsabhāvāti.
સત્થા ‘‘ન, ભિક્ખવે, લાળુદાયી ઇદાનેવ સારજ્જબહુલો, પુબ્બેપિ સારજ્જબહુલોયેવા’’તિ વત્વા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા રાજા આનન્દો, સોમદત્તસ્સ પિતા લાળુદાયી અહોસિ, સોમદત્તો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā ‘‘na, bhikkhave, lāḷudāyī idāneva sārajjabahulo, pubbepi sārajjabahuloyevā’’ti vatvā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā ānando, somadattassa pitā lāḷudāyī ahosi, somadatto pana ahameva ahosi’’nti.
સોમદત્તજાતકવણ્ણના પઠમા.
Somadattajātakavaṇṇanā paṭhamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૧૧. સોમદત્તજાતકં • 211. Somadattajātakaṃ