Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    505. ஸோமனஸ்ஸஜாதகங் (9)

    505. Somanassajātakaṃ (9)

    211.

    211.

    கோ தங் ஹிங்ஸதி ஹேடே²தி, கிங் 1 து³ம்மனோ ஸோசஸி அப்பதீதோ;

    Ko taṃ hiṃsati heṭheti, kiṃ 2 dummano socasi appatīto;

    கஸ்ஸஜ்ஜ மாதாபிதரோ ருத³ந்து, க்வஜ்ஜ ஸேது 3 நிஹதோ பத²ப்³யா.

    Kassajja mātāpitaro rudantu, kvajja setu 4 nihato pathabyā.

    212.

    212.

    துட்டொ²ஸ்மி தே³வ தவ த³ஸ்ஸனேன, சிரஸ்ஸங் பஸ்ஸாமி தங் பூ⁴மிபால;

    Tuṭṭhosmi deva tava dassanena, cirassaṃ passāmi taṃ bhūmipāla;

    அஹிங்ஸகோ ரேணுமனுப்பவிஸ்ஸ, புத்தேன தே ஹேட²யிதொஸ்மி 5 தே³வ.

    Ahiṃsako reṇumanuppavissa, puttena te heṭhayitosmi 6 deva.

    213.

    213.

    ஆயந்து தோ³வாரிகா க²க்³க³ப³ந்தா⁴ 7, காஸாவியா யந்து 8 அந்தேபுரந்தங்;

    Āyantu dovārikā khaggabandhā 9, kāsāviyā yantu 10 antepurantaṃ;

    ஹந்த்வான தங் ஸோமனஸ்ஸங் குமாரங், செ²த்வான ஸீஸங் வரமாஹரந்து.

    Hantvāna taṃ somanassaṃ kumāraṃ, chetvāna sīsaṃ varamāharantu.

    214.

    214.

    பேஸிதா ராஜினோ தூ³தா, குமாரங் ஏதத³ப்³ரவுங்;

    Pesitā rājino dūtā, kumāraṃ etadabravuṃ;

    இஸ்ஸரேன விதிண்ணோஸி, வத⁴ங் பத்தோஸி க²த்திய.

    Issarena vitiṇṇosi, vadhaṃ pattosi khattiya.

    215.

    215.

    ஸ ராஜபுத்தோ பரிதே³வயந்தோ, த³ஸங்கு³லிங் அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா;

    Sa rājaputto paridevayanto, dasaṅguliṃ añjaliṃ paggahetvā;

    அஹம்பி இச்சா²மி ஜனிந்த³ த³ட்டு²ங், ஜீவங் மங் நெத்வா 11 படித³ஸ்ஸயேத².

    Ahampi icchāmi janinda daṭṭhuṃ, jīvaṃ maṃ netvā 12 paṭidassayetha.

    216.

    216.

    தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா, ரஞ்ஞோ புத்தங் அத³ஸ்ஸயுங்;

    Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, rañño puttaṃ adassayuṃ;

    புத்தோ ச பிதரங் தி³ஸ்வா, தூ³ரதோவஜ்ஜ²பா⁴ஸத².

    Putto ca pitaraṃ disvā, dūratovajjhabhāsatha.

    217.

    217.

    ஆக³ச்சு²ங் 13 தோ³வாரிகா க²க்³க³ப³ந்தா⁴, காஸாவியா ஹந்து மமங் ஜனிந்த³;

    Āgacchuṃ 14 dovārikā khaggabandhā, kāsāviyā hantu mamaṃ janinda;

    அக்கா²ஹி மே புச்சி²தோ ஏதமத்த²ங், அபராதோ⁴ கோ நித⁴ மமஜ்ஜ அத்தி².

    Akkhāhi me pucchito etamatthaṃ, aparādho ko nidha mamajja atthi.

    218.

    218.

    ஸாயஞ்ச பாதோ உத³கங் ஸஜாதி, அக்³கி³ங் ஸதா³ பாரிசரதப்பமத்தோ;

    Sāyañca pāto udakaṃ sajāti, aggiṃ sadā pāricaratappamatto;

    தங் தாதி³ஸங் ஸங்யதங் ப்³ரஹ்மசாரிங், கஸ்மா துவங் ப்³ரூஸி க³ஹப்பதீதி.

    Taṃ tādisaṃ saṃyataṃ brahmacāriṃ, kasmā tuvaṃ brūsi gahappatīti.

    219.

    219.

    தாலா ச மூலா ச ப²லா ச தே³வ, பரிக்³க³ஹா விவிதா⁴ ஸந்திமஸ்ஸ;

    Tālā ca mūlā ca phalā ca deva, pariggahā vividhā santimassa;

    தே ரக்க²தி கோ³பயதப்பமத்தோ, 15 தஸ்மா அஹங் ப்³ரூமி க³ஹப்பதீதி 16.

    Te rakkhati gopayatappamatto, 17 tasmā ahaṃ brūmi gahappatīti 18.

    220.

    220.

    ஸச்சங் கோ² ஏதங் வத³ஸி குமார, பரிக்³க³ஹா விவிதா⁴ ஸந்திமஸ்ஸ;

    Saccaṃ kho etaṃ vadasi kumāra, pariggahā vividhā santimassa;

    தே ரக்க²தி கோ³பயதப்பமத்தோ, ஸ 19 ப்³ராஹ்மணோ க³ஹபதி தேன ஹோதி.

    Te rakkhati gopayatappamatto, sa 20 brāhmaṇo gahapati tena hoti.

    221.

    221.

    ஸுணந்து மய்ஹங் பரிஸா ஸமாக³தா, ஸனேக³மா ஜானபதா³ ச ஸப்³பே³;

    Suṇantu mayhaṃ parisā samāgatā, sanegamā jānapadā ca sabbe;

    பா³லாயங் பா³லஸ்ஸ வசோ நிஸம்ம, அஹேதுனா கா⁴தயதே மங் 21 ஜனிந்தோ³.

    Bālāyaṃ bālassa vaco nisamma, ahetunā ghātayate maṃ 22 janindo.

    222.

    222.

    த³ள்ஹஸ்மி மூலே விஸடே விரூள்ஹே, து³ன்னிக்கயோ வேளு பஸாக²ஜாதோ;

    Daḷhasmi mūle visaṭe virūḷhe, dunnikkayo veḷu pasākhajāto;

    வந்தா³மி பாதா³னி தவ 23 ஜனிந்த³, அனுஜான மங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி தே³வ.

    Vandāmi pādāni tava 24 janinda, anujāna maṃ pabbajissāmi deva.

    223.

    223.

    பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸு போ⁴கே³ விபுலே குமார, ஸப்³ப³ஞ்ச தே இஸ்ஸரியங் த³தா³மி;

    Bhuñjassu bhoge vipule kumāra, sabbañca te issariyaṃ dadāmi;

    அஜ்ஜேவ த்வங் குரூனங் ஹோஹி ராஜா, மா பப்³ப³ஜீ பப்³ப³ஜ்ஜா ஹி து³க்கா².

    Ajjeva tvaṃ kurūnaṃ hohi rājā, mā pabbajī pabbajjā hi dukkhā.

    224.

    224.

    கின்னூத⁴ தே³வ தவமத்தி² போ⁴கா³, புப்³பே³வஹங் 25 தே³வலோகே ரமிஸ்ஸங்;

    Kinnūdha deva tavamatthi bhogā, pubbevahaṃ 26 devaloke ramissaṃ;

    ரூபேஹி ஸத்³தே³ஹி அதோ² ரஸேஹி, க³ந்தே⁴ஹி ப²ஸ்ஸேஹி மனோரமேஹி.

    Rūpehi saddehi atho rasehi, gandhehi phassehi manoramehi.

    225.

    225.

    பு⁴த்தா ச மே 27 போ⁴கா³ திதி³வஸ்மிங் தே³வ, பரிவாரிதா 28 அச்ச²ரானங் க³ணேன 29;

    Bhuttā ca me 30 bhogā tidivasmiṃ deva, parivāritā 31 accharānaṃ gaṇena 32;

    துவஞ்ச 33 பா³லங் பரனெய்யங் விதி³த்வா, ந தாதி³ஸே ராஜகுலே வஸெய்யங்.

    Tuvañca 34 bālaṃ paraneyyaṃ viditvā, na tādise rājakule vaseyyaṃ.

    226.

    226.

    ஸசாஹங் பா³லோ பரனெய்யோ அஸ்மி, ஏகாபராத⁴ங் 35 க²ம புத்த மய்ஹங்;

    Sacāhaṃ bālo paraneyyo asmi, ekāparādhaṃ 36 khama putta mayhaṃ;

    புனபி சே ஏதி³ஸகங் ப⁴வெய்ய, யதா²மதிங் ஸோமனஸ்ஸ கரோஹி.

    Punapi ce edisakaṃ bhaveyya, yathāmatiṃ somanassa karohi.

    227.

    227.

    அனிஸம்ம கதங் கம்மங், அனவத்தா²ய சிந்திதங்;

    Anisamma kataṃ kammaṃ, anavatthāya cintitaṃ;

    பே⁴ஸஜ்ஜஸ்ஸேவ வேப⁴ங்கோ³, விபாகோ ஹோதி பாபகோ.

    Bhesajjasseva vebhaṅgo, vipāko hoti pāpako.

    228.

    228.

    நிஸம்ம ச கதங் கம்மங், ஸம்மாவத்தா²ய சிந்திதங்;

    Nisamma ca kataṃ kammaṃ, sammāvatthāya cintitaṃ;

    பே⁴ஸஜ்ஜஸ்ஸேவ ஸம்பத்தி, விபாகோ ஹோதி ப⁴த்³ரகோ.

    Bhesajjasseva sampatti, vipāko hoti bhadrako.

    229.

    229.

    அலஸோ கி³ஹீ காமபோ⁴கீ³ ந ஸாது⁴, அஸஞ்ஞதோ பப்³ப³ஜிதோ ந ஸாது⁴;

    Alaso gihī kāmabhogī na sādhu, asaññato pabbajito na sādhu;

    ராஜா ந ஸாது⁴ அனிஸம்மகாரீ, யோ பண்டி³தோ கோத⁴னோ தங் ந ஸாது⁴.

    Rājā na sādhu anisammakārī, yo paṇḍito kodhano taṃ na sādhu.

    230.

    230.

    நிஸம்ம க²த்தியோ கயிரா, நானிஸம்ம தி³ஸம்பதி;

    Nisamma khattiyo kayirā, nānisamma disampati;

    நிஸம்மகாரினோ ராஜ, யஸோ கித்தி ச வட்³ட⁴தி.

    Nisammakārino rāja, yaso kitti ca vaḍḍhati.

    231.

    231.

    நிஸம்ம த³ண்ட³ங் பணயெய்ய இஸ்ஸரோ, வேகா³ கதங் தப்பதி பூ⁴மிபால;

    Nisamma daṇḍaṃ paṇayeyya issaro, vegā kataṃ tappati bhūmipāla;

    ஸம்மாபணீதீ⁴ ச நரஸ்ஸ அத்தா², அனானுதப்பா தே ப⁴வந்தி பச்சா².

    Sammāpaṇīdhī ca narassa atthā, anānutappā te bhavanti pacchā.

    232.

    232.

    அனானுதப்பானி ஹி யே கரொந்தி, விப⁴ஜ்ஜ கம்மாயதனானி லோகே;

    Anānutappāni hi ye karonti, vibhajja kammāyatanāni loke;

    விஞ்ஞுப்பஸத்தா²னி ஸுகு²த்³ரயானி, ப⁴வந்தி பு³த்³தா⁴னுமதானி 37 தானி.

    Viññuppasatthāni sukhudrayāni, bhavanti buddhānumatāni 38 tāni.

    233.

    233.

    ஆக³ச்சு²ங் தோ³வாரிகா க²க்³க³ப³ந்தா⁴, காஸாவியா ஹந்து மமங் ஜனிந்த³;

    Āgacchuṃ dovārikā khaggabandhā, kāsāviyā hantu mamaṃ janinda;

    மாதுஞ்ச 39 அங்கஸ்மிமஹங் நிஸின்னோ, ஆகட்³டி⁴தோ ஸஹஸா தேஹி தே³வ.

    Mātuñca 40 aṅkasmimahaṃ nisinno, ākaḍḍhito sahasā tehi deva.

    234.

    234.

    கடுகஞ்ஹி ஸம்பா³த⁴ங் ஸுகிச்ச²ங் 41 பத்தோ, மது⁴ரம்பி யங் ஜீவிதங் லத்³த⁴ ராஜ;

    Kaṭukañhi sambādhaṃ sukicchaṃ 42 patto, madhurampi yaṃ jīvitaṃ laddha rāja;

    கிச்சே²னஹங் அஜ்ஜ வதா⁴ பமுத்தோ, பப்³ப³ஜ்ஜமேவாபி⁴மனோஹமஸ்மி.

    Kicchenahaṃ ajja vadhā pamutto, pabbajjamevābhimanohamasmi.

    235.

    235.

    புத்தோ தவாயங் தருணோ ஸுத⁴ம்மே, அனுகம்பகோ ஸோமனஸ்ஸோ குமாரோ;

    Putto tavāyaṃ taruṇo sudhamme, anukampako somanasso kumāro;

    தங் யாசமானோ ந லபா⁴மி ஸ்வஜ்ஜ 43, அரஹஸி நங் யாசிதவே 44 துவம்பி.

    Taṃ yācamāno na labhāmi svajja 45, arahasi naṃ yācitave 46 tuvampi.

    236.

    236.

    ரமஸ்ஸு பி⁴க்கா²சரியாய புத்த, நிஸம்ம த⁴ம்மேஸு பரிப்³ப³ஜஸ்ஸு;

    Ramassu bhikkhācariyāya putta, nisamma dhammesu paribbajassu;

    ஸப்³பே³ஸு பூ⁴தேஸு நிதா⁴ய த³ண்ட³ங், அனிந்தி³தோ ப்³ரஹ்மமுபேஹி டா²னங்.

    Sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍaṃ, anindito brahmamupehi ṭhānaṃ.

    237.

    237.

    அச்சே²ர 47 ரூபங் வத யாதி³ஸஞ்ச, து³க்கி²தங் மங் து³க்கா²பயஸே ஸுத⁴ம்மே;

    Acchera 48 rūpaṃ vata yādisañca, dukkhitaṃ maṃ dukkhāpayase sudhamme;

    யாசஸ்ஸு புத்தங் இதி வுச்சமானா, பி⁴ய்யோவ உஸ்ஸாஹயஸே குமாரங்.

    Yācassu puttaṃ iti vuccamānā, bhiyyova ussāhayase kumāraṃ.

    238.

    238.

    யே விப்பமுத்தா அனவஜ்ஜபோ⁴கி³னோ 49, பரினிப்³பு³தா லோகமிமங் சரந்தி;

    Ye vippamuttā anavajjabhogino 50, parinibbutā lokamimaṃ caranti;

    தமரியமக்³க³ங் படிபஜ்ஜமானங், ந உஸ்ஸஹே வாரயிதுங் குமாரங்.

    Tamariyamaggaṃ paṭipajjamānaṃ, na ussahe vārayituṃ kumāraṃ.

    239.

    239.

    அத்³தா⁴ ஹவே ஸேவிதப்³பா³ ஸபஞ்ஞா, ப³ஹுஸ்ஸுதா யே ப³ஹுடா²னசிந்தினோ;

    Addhā have sevitabbā sapaññā, bahussutā ye bahuṭhānacintino;

    யேஸாயங் ஸுத்வான ஸுபா⁴ஸிதானி, அப்பொஸ்ஸுக்கா வீதஸோகா ஸுத⁴ம்மாதி.

    Yesāyaṃ sutvāna subhāsitāni, appossukkā vītasokā sudhammāti.

    ஸோமனஸ்ஸஜாதகங் நவமங்.

    Somanassajātakaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. கின்னு (பீ॰ க॰)
    2. kinnu (pī. ka.)
    3. கோ ந்வேஜ்ஜ ஸேதி (க॰), கோ அஜ்ஜ ஸேது (?)
    4. ko nvejja seti (ka.), ko ajja setu (?)
    5. போத²யிதொஸ்மி (க॰)
    6. pothayitosmi (ka.)
    7. க²க்³க³ப³த்³தா⁴ (ஸீ॰ பீ॰)
    8. ஹந்து (க॰)
    9. khaggabaddhā (sī. pī.)
    10. hantu (ka.)
    11. ஜீவங் பனெத்வா (ஸீ॰ பீ॰)
    12. jīvaṃ panetvā (sī. pī.)
    13. ஆக³ஞ்சு²ங் (ஸீ॰), ஆக³ஞ்சு² (பீ॰)
    14. āgañchuṃ (sī.), āgañchu (pī.)
    15. ப்³ராஹ்மணோ க³ஹபதி தேன ஹோதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    16. ப்³ராஹ்மணோ க³ஹபதி தேன ஹோதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    17. brāhmaṇo gahapati tena hoti (sī. syā. pī.)
    18. brāhmaṇo gahapati tena hoti (sī. syā. pī.)
    19. நத்தி² இத³ங் ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰ பொத்த²கேஸு
    20. natthi idaṃ sī. syā. pī. potthakesu
    21. கா⁴தயதே (ஸீ॰ பீ॰)
    22. ghātayate (sī. pī.)
    23. தவங் (ஸீ॰ பீ॰)
    24. tavaṃ (sī. pī.)
    25. புப்³பே³ சஹங் (க॰)
    26. pubbe cahaṃ (ka.)
    27. பு⁴த்தா (ஸீ॰ பீ॰)
    28. பரிசாரிதா (க॰)
    29. அச்ச²ராஸங்க³ணேன (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    30. bhuttā (sī. pī.)
    31. paricāritā (ka.)
    32. accharāsaṃgaṇena (syā. pī. ka.)
    33. தவஞ்ச (ஸீ॰ பீ॰)
    34. tavañca (sī. pī.)
    35. ஏதாபராத⁴ங் (க॰)
    36. etāparādhaṃ (ka.)
    37. வத்³தா⁴னுமதானி (ஸீ॰ பீ॰)
    38. vaddhānumatāni (sī. pī.)
    39. மாதுச்ச (பீ॰)
    40. mātucca (pī.)
    41. ஸுகிச்ச² (ஸீ॰ பீ॰)
    42. sukiccha (sī. pī.)
    43. ஸஜ்ஜ (ஸீ॰ பீ॰)
    44. யாசிதுயே (க॰)
    45. sajja (sī. pī.)
    46. yācituye (ka.)
    47. அச்ச²ரிய (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    48. acchariya (sī. syā. pī.)
    49. போ⁴ஜினோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    50. bhojino (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [505] 9. ஸோமனஸ்ஸஜாதகவண்ணனா • [505] 9. Somanassajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact