Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૨. સોમાસુત્તવણ્ણના
2. Somāsuttavaṇṇanā
૧૬૩. ઠાનન્તિ ઇસ્સરિયટ્ઠાનં વિસયજ્ઝત્તં. દુપ્પસહં અકમ્પિયભાવત્તા. દ્વઙ્ગુલપઞ્ઞાયાતિ એત્થ ઇત્થિયો હિ દહરકુમારિકાકાલતો પટ્ઠાય ઓદનપચનવિધિં અનુતિટ્ઠન્તિયો ઉક્ખલિયં ઉદકં તાપેત્વા તણ્ડુલે પક્ખિપિત્વા અત્તનો બુદ્ધિયા તેસં પાકકાલપ્પમાણં પરિચ્છિન્દિતું તાનિ દબ્બિયા ઉદ્ધરિત્વાપિ વણ્ણસણ્ઠાનગ્ગહણમત્તેન પક્કાપક્કભાવં જાનિતું ન સક્કોન્તિ, કેવલં પન દ્વીહિ અઙ્ગુલીહિ ઉપ્પીળિતકાલે એવ જાનન્તિ, તસ્મા દ્વીહઙ્ગુલિકેહિ દુબ્બલપઞ્ઞત્તા ‘‘દ્વઙ્ગુલપઞ્ઞા’’તિ વુચ્ચન્તિ. ફલસમાપત્તિઞાણપ્પવત્તિકિત્તનેન ચતૂસુ સચ્ચેસુ અસમ્મોહવિહારો દીપિતો હોતીતિ આહ ‘‘ઞાણમ્હિ વત્તમાનમ્હીતિ ફલસમાપત્તિઞાણે પવત્તમાને’’તિ. વિપસ્સન્તસ્સાતિ અસમ્મોહપટિવેધતો વિસેસેન પસ્સન્તસ્સ ખન્ધપઞ્ચકમેવ સચ્ચાભિસમયતો પુબ્બભાગે વિપસ્સન્તસ્સ. અઞ્ઞં વાતિ ઇત્થિપુરિસતો અઞ્ઞં વા કિઞ્ચિ વત્થું. ‘‘અહં અસ્મી’’તિ માનદિટ્ઠિગાહતણ્હાગાહવસેન ગહિતવત્થુસ્મિં યેવાતિ આહ ‘‘અહં અસ્મીતિ તણ્હામાનદિટ્ઠિવસેના’’તિ.
163.Ṭhānanti issariyaṭṭhānaṃ visayajjhattaṃ. Duppasahaṃ akampiyabhāvattā. Dvaṅgulapaññāyāti ettha itthiyo hi daharakumārikākālato paṭṭhāya odanapacanavidhiṃ anutiṭṭhantiyo ukkhaliyaṃ udakaṃ tāpetvā taṇḍule pakkhipitvā attano buddhiyā tesaṃ pākakālappamāṇaṃ paricchindituṃ tāni dabbiyā uddharitvāpi vaṇṇasaṇṭhānaggahaṇamattena pakkāpakkabhāvaṃ jānituṃ na sakkonti, kevalaṃ pana dvīhi aṅgulīhi uppīḷitakāle eva jānanti, tasmā dvīhaṅgulikehi dubbalapaññattā ‘‘dvaṅgulapaññā’’ti vuccanti. Phalasamāpattiñāṇappavattikittanena catūsu saccesu asammohavihāro dīpito hotīti āha ‘‘ñāṇamhi vattamānamhīti phalasamāpattiñāṇe pavattamāne’’ti. Vipassantassāti asammohapaṭivedhato visesena passantassa khandhapañcakameva saccābhisamayato pubbabhāge vipassantassa. Aññaṃ vāti itthipurisato aññaṃ vā kiñci vatthuṃ. ‘‘Ahaṃ asmī’’ti mānadiṭṭhigāhataṇhāgāhavasena gahitavatthusmiṃ yevāti āha ‘‘ahaṃ asmīti taṇhāmānadiṭṭhivasenā’’ti.
સોમાસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Somāsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. સોમાસુત્તં • 2. Somāsuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૨. સોમાસુત્તવણ્ણના • 2. Somāsuttavaṇṇanā