Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૨. સોણકોળિવિસત્થેરઅપદાનં

    2. Soṇakoḷivisattheraapadānaṃ

    ૨૫.

    25.

    ‘‘અનોમદસ્સિસ્સ મુનિનો, લોકજેટ્ઠસ્સ તાદિનો;

    ‘‘Anomadassissa munino, lokajeṭṭhassa tādino;

    સુધાય લેપનં કત્વા, ચઙ્કમં કારયિં અહં.

    Sudhāya lepanaṃ katvā, caṅkamaṃ kārayiṃ ahaṃ.

    ૨૬.

    26.

    ‘‘નાનાવણેહિ પુપ્ફેહિ, ચઙ્કમં સન્થરિં અહં;

    ‘‘Nānāvaṇehi pupphehi, caṅkamaṃ santhariṃ ahaṃ;

    આકાસે વિતાનં કત્વા, ભોજયિં બુદ્ધમુત્તમં.

    Ākāse vitānaṃ katvā, bhojayiṃ buddhamuttamaṃ.

    ૨૭.

    27.

    ‘‘અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વાન, અભિવાદેત્વાન સુબ્બતં 1;

    ‘‘Añjaliṃ paggahetvāna, abhivādetvāna subbataṃ 2;

    દીઘસાલં ભગવતો, નિય્યાદેસિમહં તદા.

    Dīghasālaṃ bhagavato, niyyādesimahaṃ tadā.

    ૨૮.

    28.

    ‘‘મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, સત્થા લોકે અનુત્તરો;

    ‘‘Mama saṅkappamaññāya, satthā loke anuttaro;

    પટિગ્ગહેસિ ભગવા, અનુકમ્પાય ચક્ખુમા.

    Paṭiggahesi bhagavā, anukampāya cakkhumā.

    ૨૯.

    29.

    ‘‘પટિગ્ગહેત્વાન સમ્બુદ્ધો, દક્ખિણેય્યો સદેવકે;

    ‘‘Paṭiggahetvāna sambuddho, dakkhiṇeyyo sadevake;

    ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.

    ૩૦.

    30.

    ‘‘‘યો સો હટ્ઠેન ચિત્તેન, દીઘસાલં અદાસિ 3 મે;

    ‘‘‘Yo so haṭṭhena cittena, dīghasālaṃ adāsi 4 me;

    તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    ૩૧.

    31.

    ‘‘‘ઇમસ્સ મચ્ચુકાલમ્હિ, પુઞ્ઞકમ્મસમઙ્ગિનો;

    ‘‘‘Imassa maccukālamhi, puññakammasamaṅgino;

    સહસ્સયુત્તસ્સરથો, ઉપટ્ઠિસ્સતિ તાવદે.

    Sahassayuttassaratho, upaṭṭhissati tāvade.

    ૩૨.

    32.

    ‘‘‘તેન યાનેનયં પોસો, દેવલોકં ગમિસ્સતિ;

    ‘‘‘Tena yānenayaṃ poso, devalokaṃ gamissati;

    અનુમોદિસ્સરે દેવા, સમ્પત્તે કુસલબ્ભવે 5.

    Anumodissare devā, sampatte kusalabbhave 6.

    ૩૩.

    33.

    ‘‘‘મહારહં બ્યમ્હં સેટ્ઠં, રતનમત્તિકલેપનં;

    ‘‘‘Mahārahaṃ byamhaṃ seṭṭhaṃ, ratanamattikalepanaṃ;

    કૂટાગારવરૂપેતં, બ્યમ્હં અજ્ઝાવસિસ્સતિ.

    Kūṭāgāravarūpetaṃ, byamhaṃ ajjhāvasissati.

    ૩૪.

    34.

    ‘‘‘તિંસકપ્પસહસ્સાનિ, દેવલોકે રમિસ્સતિ;

    ‘‘‘Tiṃsakappasahassāni, devaloke ramissati;

    પઞ્ચવીસતિ કપ્પાનિ, દેવરાજા ભવિસ્સતિ.

    Pañcavīsati kappāni, devarājā bhavissati.

    ૩૫.

    35.

    ‘‘‘સત્તસત્તતિક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ;

    ‘‘‘Sattasattatikkhattuñca, cakkavattī bhavissati;

    યસોધરસનામા 7 તે, સબ્બેપિ એકનામકા.

    Yasodharasanāmā 8 te, sabbepi ekanāmakā.

    ૩૬.

    36.

    ‘‘‘દ્વે સમ્પત્તી અનુભોત્વા, વડ્ઢેત્વા 9 પુઞ્ઞસઞ્ચયં;

    ‘‘‘Dve sampattī anubhotvā, vaḍḍhetvā 10 puññasañcayaṃ;

    અટ્ઠવીસતિકપ્પમ્હિ, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ.

    Aṭṭhavīsatikappamhi, cakkavattī bhavissati.

    ૩૭.

    37.

    ‘‘‘તત્રાપિ બ્યમ્હં પવરં, વિસ્સકમ્મેન માપિતં;

    ‘‘‘Tatrāpi byamhaṃ pavaraṃ, vissakammena māpitaṃ;

    દસસદ્દાવિવિત્તં તં, પુરમજ્ઝાવસિસ્સતિ.

    Dasasaddāvivittaṃ taṃ, puramajjhāvasissati.

    ૩૮.

    38.

    ‘‘‘અપરિમેય્યે ઇતો કપ્પે, ભૂમિપાલો મહિદ્ધિકો;

    ‘‘‘Aparimeyye ito kappe, bhūmipālo mahiddhiko;

    ઓક્કાકો નામ નામેન, રાજા રટ્ઠે ભવિસ્સતિ.

    Okkāko nāma nāmena, rājā raṭṭhe bhavissati.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘‘સોળસિત્થિસહસ્સાનં, સબ્બાસં પવરા ચ સા 11;

    ‘‘‘Soḷasitthisahassānaṃ, sabbāsaṃ pavarā ca sā 12;

    અભિજાતા ખત્તિયાની, નવ પુત્તે જનેસ્સતિ.

    Abhijātā khattiyānī, nava putte janessati.

    ૪૦.

    40.

    ‘‘‘નવ પુત્તે જનેત્વાન, ખત્તિયાની મરિસ્સતિ;

    ‘‘‘Nava putte janetvāna, khattiyānī marissati;

    તરુણી ચ પિયા કઞ્ઞા, મહેસિત્તં કરિસ્સતિ.

    Taruṇī ca piyā kaññā, mahesittaṃ karissati.

    ૪૧.

    41.

    ‘‘‘ઓક્કાકં તોસયિત્વાન, વરં કઞ્ઞા લભિસ્સતિ;

    ‘‘‘Okkākaṃ tosayitvāna, varaṃ kaññā labhissati;

    વરં લદ્ધાન સા કઞ્ઞા, પુત્તે પબ્બાજયિસ્સતિ.

    Varaṃ laddhāna sā kaññā, putte pabbājayissati.

    ૪૨.

    42.

    ‘‘‘પબ્બાજિતા ચ તે સબ્બે, ગમિસ્સન્તિ નગુત્તમં;

    ‘‘‘Pabbājitā ca te sabbe, gamissanti naguttamaṃ;

    જાતિભેદભયા સબ્બે, ભગિનીહિ વસિસ્સરે 13.

    Jātibhedabhayā sabbe, bhaginīhi vasissare 14.

    ૪૩.

    43.

    ‘‘‘એકા ચ કઞ્ઞા બ્યાધીહિ, ભવિસ્સતિ પરિક્ખતા 15;

    ‘‘‘Ekā ca kaññā byādhīhi, bhavissati parikkhatā 16;

    મા નો જાતિ પભિજ્જીતિ, નિખણિસ્સન્તિ ખત્તિયા.

    Mā no jāti pabhijjīti, nikhaṇissanti khattiyā.

    ૪૪.

    44.

    ‘‘‘ખત્તિયો નીહરિત્વાન, તાય સદ્ધિં વસિસ્સતિ;

    ‘‘‘Khattiyo nīharitvāna, tāya saddhiṃ vasissati;

    ભવિસ્સતિ તદા ભેદો, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો.

    Bhavissati tadā bhedo, okkākakulasambhavo.

    ૪૫.

    45.

    ‘‘‘તેસં પજા ભવિસ્સન્તિ, કોળિયા નામ જાતિયા;

    ‘‘‘Tesaṃ pajā bhavissanti, koḷiyā nāma jātiyā;

    તત્થ માનુસકં ભોગં, અનુભોસ્સતિનપ્પકં.

    Tattha mānusakaṃ bhogaṃ, anubhossatinappakaṃ.

    ૪૬.

    46.

    ‘‘‘તમ્હા કાયા ચવિત્વાન, દેવલોકં ગમિસ્સતિ;

    ‘‘‘Tamhā kāyā cavitvāna, devalokaṃ gamissati;

    તત્રાપિ પવરં બ્યમ્હં, લભિસ્સતિ મનોરમં.

    Tatrāpi pavaraṃ byamhaṃ, labhissati manoramaṃ.

    ૪૭.

    47.

    ‘‘‘દેવલોકા ચવિત્વાન, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;

    ‘‘‘Devalokā cavitvāna, sukkamūlena codito;

    આગન્ત્વાન મનુસ્સત્તં, સોણો નામ ભવિસ્સતિ.

    Āgantvāna manussattaṃ, soṇo nāma bhavissati.

    ૪૮.

    48.

    ‘‘‘આરદ્ધવીરિયો પહિતત્તો, પદહં સત્થુ સાસને;

    ‘‘‘Āraddhavīriyo pahitatto, padahaṃ satthu sāsane;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, નિબ્બાયિસ્સતિનાસવો.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo.

    ૪૯.

    49.

    ‘‘‘અનન્તદસ્સી ભગવા, ગોતમો સક્યપુઙ્ગવો;

    ‘‘‘Anantadassī bhagavā, gotamo sakyapuṅgavo;

    વિસેસઞ્ઞૂ મહાવીરો, અગ્ગટ્ઠાને ઠપેસ્સતિ’.

    Visesaññū mahāvīro, aggaṭṭhāne ṭhapessati’.

    ૫૦.

    50.

    ‘‘વુટ્ઠમ્હિ દેવે ચતુરઙ્ગુલમ્હિ, તિણે અનિલેરિતઅઙ્ગણમ્હિ;

    ‘‘Vuṭṭhamhi deve caturaṅgulamhi, tiṇe anileritaaṅgaṇamhi;

    ઠત્વાન યોગસ્સ પયુત્તતાદિનો, તતોત્તરિં પારમતા ન વિજ્જતિ.

    Ṭhatvāna yogassa payuttatādino, tatottariṃ pāramatā na vijjati.

    ૫૧.

    51.

    ‘‘ઉત્તમે દમથે દન્તો, ચિત્તં મે સુપણીહિતં;

    ‘‘Uttame damathe danto, cittaṃ me supaṇīhitaṃ;

    ભારો મે ઓહિતો સબ્બો, નિબ્બુતોમ્હિ અનાસવો.

    Bhāro me ohito sabbo, nibbutomhi anāsavo.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘અઙ્ગીરસો મહાનાગો, અભિજાતોવ કેસરી;

    ‘‘Aṅgīraso mahānāgo, abhijātova kesarī;

    ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, એતદગ્ગે ઠપેસિ મં.

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, etadagge ṭhapesi maṃ.

    ૫૩.

    53.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સોણો કોળિવિસો 17 થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā soṇo koḷiviso 18 thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    સોણકોળિવિસત્થેરસ્સાપદાનં દુતિયં.

    Soṇakoḷivisattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. પુપ્ફકં (ક॰)
    2. pupphakaṃ (ka.)
    3. અકાસિ (સી॰)
    4. akāsi (sī.)
    5. કુસલે ભવે (સી॰ સ્યા॰)
    6. kusale bhave (sī. syā.)
    7. યસેધરા સમાના (સી॰)
    8. yasedharā samānā (sī.)
    9. ચિનિત્વા (સ્યા॰)
    10. cinitvā (syā.)
    11. પવરાવ યા (સ્યા॰), પવરા પિયા (?)
    12. pavarāva yā (syā.), pavarā piyā (?)
    13. સંવસિસ્સરે (સી॰)
    14. saṃvasissare (sī.)
    15. પુરક્ખતા (સ્યા॰ ક॰)
    16. purakkhatā (syā. ka.)
    17. કોળિયવેસ્સો (સી॰ સ્યા॰), કોટિકણ્ણો (ક॰)
    18. koḷiyavesso (sī. syā.), koṭikaṇṇo (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૨. સોણકોળિવિસત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 2. Soṇakoḷivisattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact