Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૨. સોણકોળિવિસત્થેરઅપદાનવણ્ણના
2. Soṇakoḷivisattheraapadānavaṇṇanā
અનોમદસ્સિસ્સ મુનિનોતિઆદિકં આયસ્મતો કોળિવિસત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો અનોમદસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વયપ્પત્તો પુત્તદારેહિ વડ્ઢિતો વિભવસમ્પન્નો ભગવતો ચઙ્કમનત્થાય સોભનં ચઙ્કમં કારેત્વા સુધાપરિકમ્મં કારેત્વા આદાસતલમિવ સમં વિજ્જોતમાનં કત્વા દીપધૂપપુપ્ફાદીહિ સજ્જેત્વા ભગવતો નિય્યાદેત્વા બુદ્ધપ્પમુખં ભિક્ખુસઙ્ઘં પણીતેનાહારેન પૂજેસિ. સો એવં યાવજીવં પુઞ્ઞાનિ કત્વા તતો ચવિત્વા દેવલોકે નિબ્બત્તો. તત્થ પાળિયા વુત્તનયેન દિબ્બસમ્પત્તિં અનુભવિત્વા અન્તરા ઓક્કાકકુલપ્પસુતોતિ તં સબ્બં પાળિયા વુત્તાનુસારેન વેદિતબ્બં. પચ્છિમભવે પન કોલિયરાજવંસે જાતો વયપ્પત્તો કોટિઅગ્ઘનકસ્સ કણ્ણપિળન્ધનસ્સ ધારિતત્તા કોટિકણ્ણોતિ, કુટિકણ્ણોતિ ચ પાકટો અહોસિ. સો ભગવતિ પસન્નો ધમ્મં સુત્વા પટિલદ્ધસદ્ધો પબ્બજિત્વા વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા નચિરસ્સેવ અરહત્તં પાપુણિ.
Anomadassissamuninotiādikaṃ āyasmato koḷivisattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto anomadassissa bhagavato kāle ekasmiṃ kulagehe nibbatto vayappatto puttadārehi vaḍḍhito vibhavasampanno bhagavato caṅkamanatthāya sobhanaṃ caṅkamaṃ kāretvā sudhāparikammaṃ kāretvā ādāsatalamiva samaṃ vijjotamānaṃ katvā dīpadhūpapupphādīhi sajjetvā bhagavato niyyādetvā buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ paṇītenāhārena pūjesi. So evaṃ yāvajīvaṃ puññāni katvā tato cavitvā devaloke nibbatto. Tattha pāḷiyā vuttanayena dibbasampattiṃ anubhavitvā antarā okkākakulappasutoti taṃ sabbaṃ pāḷiyā vuttānusārena veditabbaṃ. Pacchimabhave pana koliyarājavaṃse jāto vayappatto koṭiagghanakassa kaṇṇapiḷandhanassa dhāritattā koṭikaṇṇoti, kuṭikaṇṇoti ca pākaṭo ahosi. So bhagavati pasanno dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi.
૨૫. સો અરહા હુત્વા અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો અનોમદસ્સિસ્સ મુનિનોતિઆદિમાહ. તત્થ અનોમદસ્સિસ્સાતિ અનોમં અલામકં સુન્દરં દસ્સનં દ્વત્તિંસમહાપુરિસલક્ખણપટિમણ્ડિતત્તા બ્યામપ્પભામણ્ડલોપસોભિતત્તા આરોહપરિણાહેન સમન્નાગતત્તા ચ દસ્સનીયં સરીરં યસ્સ ભગવતો સો અનોમદસ્સી, તસ્સ અનોમદસ્સિસ્સ મુનિનોતિ અત્થો. તાદિનોતિ ઇટ્ઠાનિટ્ઠેસુ અકમ્પિયસભાવસ્સ. સુધાય લેપનં કત્વાતિ સુધાય અવલિત્તં કત્વા દીપધૂપપુપ્ફધજપટાકાદીહિ ચ અલઙ્કતં ચઙ્કમં કારયિં અકાસિન્તિ અત્થો. સેસગાથાનં અત્થો પાળિયા અનુસારેન સુવિઞ્ઞેય્યોવ.
25. So arahā hutvā attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento anomadassissa muninotiādimāha. Tattha anomadassissāti anomaṃ alāmakaṃ sundaraṃ dassanaṃ dvattiṃsamahāpurisalakkhaṇapaṭimaṇḍitattā byāmappabhāmaṇḍalopasobhitattā ārohapariṇāhena samannāgatattā ca dassanīyaṃ sarīraṃ yassa bhagavato so anomadassī, tassa anomadassissa muninoti attho. Tādinoti iṭṭhāniṭṭhesu akampiyasabhāvassa. Sudhāya lepanaṃ katvāti sudhāya avalittaṃ katvā dīpadhūpapupphadhajapaṭākādīhi ca alaṅkataṃ caṅkamaṃ kārayiṃ akāsinti attho. Sesagāthānaṃ attho pāḷiyā anusārena suviññeyyova.
૩૫. પરિવારસમ્પત્તિધનસમ્પત્તિસઙ્ખાતં યસં ધારેતીતિ યસોધરો, સબ્બે એતે સત્તસત્તતિચક્કવત્તિરાજાનો યસોધરનામેન એકનામકાતિ સમ્બન્ધો.
35. Parivārasampattidhanasampattisaṅkhātaṃ yasaṃ dhāretīti yasodharo, sabbe ete sattasattaticakkavattirājāno yasodharanāmena ekanāmakāti sambandho.
૫૨. અઙ્ગીરસોતિ અઙ્ગતો સરીરતો નિગ્ગતા રસ્મિ યસ્સ સો અઙ્ગીરસો, છન્દદોસમોહભયાગતીહિ વા પાપાચારવસેન વા ચતુરાપાયં ન ગચ્છતીતિ નાગો, મહન્તો પૂજિતો ચ સો નાગો ચેતિ મહાનાગો. સેસં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
52.Aṅgīrasoti aṅgato sarīrato niggatā rasmi yassa so aṅgīraso, chandadosamohabhayāgatīhi vā pāpācāravasena vā caturāpāyaṃ na gacchatīti nāgo, mahanto pūjito ca so nāgo ceti mahānāgo. Sesaṃ uttānatthamevāti.
કોળિવિસત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Koḷivisattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૨. સોણકોળિવિસત્થેરઅપદાનં • 2. Soṇakoḷivisattheraapadānaṃ