Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૫. ચમ્મક્ખન્ધકવણ્ણના

    5. Cammakkhandhakavaṇṇanā

    સોણકોળિવિસવત્થુકથાવણ્ણના

    Soṇakoḷivisavatthukathāvaṇṇanā

    ૨૪૨. અસીતિયા …પે॰… કારેતીતિ ‘‘અસીતિ ગામિકસહસ્સાનિ સન્નિપાતાપેત્વા’’તિ ઇમસ્સ કારણવચનં. તત્થ ‘‘ગામાનં અસીતિયા સહસ્સેસૂ’’તિ વત્તબ્બે ‘‘અસીતિયા ગામસહસ્સેસૂ’’તિ વુત્તં. ગામપ્પમુખા ગામિકા, તેસં સહસ્સાનિ. ‘‘કમ્મચિત્તીકતાની’’તિ ઉપચારેન વુત્તં. કમ્મપચ્ચયઉતુસમુટ્ઠાને હિ તેસં અઞ્જનવણ્ણભાવો. ‘‘કેનચિદેવ કરણીયેના’’તિ વત્તબ્બે ‘‘કેનચિદેવા’’તિ વુત્તં. એત્થ એવં-સદ્દો ઓપમ્મે પવત્તતિ. એવમુપમાનોપદેસપુચ્છાવધારણપટિઞ્ઞાતઓપમ્મે. પુરતો પેક્ખમાનાનન્તિ અનાદરત્થે સામિવચનં. તતો પન ભગવતો ગન્ધકુટિયા કવાટં સુબદ્ધં પસ્સિત્વા ઇચ્છિતાકારકુસલતાય ઇદ્ધિયા ગન્ત્વા કુટિં પવિસિત્વા આરોચેસિ. વિહારપચ્છાયાયન્તિ વિહારસ્સ વડ્ઢમાનચ્છાયાયં. ‘‘અહો નૂનાતિ અહો મહન્તો’’તિ લિખિતં. ભગવતો સમ્બહુલેહિ સદ્ધિં આહિણ્ડનં આયસ્મતો સોણસ્સ વીરિયારમ્ભનિદસ્સનેન અનારદ્ધવીરિયાનં ઉત્તેજનત્થં, એવં સુખુમાલાનં પાદરક્ખણત્થં ઉપાહના અનુઞ્ઞાતાતિ દસ્સનત્થઞ્ચ.

    242.Asītiyā…pe… kāretīti ‘‘asīti gāmikasahassāni sannipātāpetvā’’ti imassa kāraṇavacanaṃ. Tattha ‘‘gāmānaṃ asītiyā sahassesū’’ti vattabbe ‘‘asītiyā gāmasahassesū’’ti vuttaṃ. Gāmappamukhā gāmikā, tesaṃ sahassāni. ‘‘Kammacittīkatānī’’ti upacārena vuttaṃ. Kammapaccayautusamuṭṭhāne hi tesaṃ añjanavaṇṇabhāvo. ‘‘Kenacideva karaṇīyenā’’ti vattabbe ‘‘kenacidevā’’ti vuttaṃ. Ettha evaṃ-saddo opamme pavattati. Evamupamānopadesapucchāvadhāraṇapaṭiññātaopamme. Purato pekkhamānānanti anādaratthe sāmivacanaṃ. Tato pana bhagavato gandhakuṭiyā kavāṭaṃ subaddhaṃ passitvā icchitākārakusalatāya iddhiyā gantvā kuṭiṃ pavisitvā ārocesi. Vihārapacchāyāyanti vihārassa vaḍḍhamānacchāyāyaṃ. ‘‘Aho nūnāti aho mahanto’’ti likhitaṃ. Bhagavato sambahulehi saddhiṃ āhiṇḍanaṃ āyasmato soṇassa vīriyārambhanidassanena anāraddhavīriyānaṃ uttejanatthaṃ, evaṃ sukhumālānaṃ pādarakkhaṇatthaṃ upāhanā anuññātāti dassanatthañca.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૪૭. સોણકોળિવિસવત્થુ • 147. Soṇakoḷivisavatthu

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / સોણકોળિવિસવત્થુકથા • Soṇakoḷivisavatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સોણકોળિવિસવત્થુકથાવણ્ણના • Soṇakoḷivisavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / સોણકોળિવિસકથાદિવણ્ણના • Soṇakoḷivisakathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૪૭. સોણકોળિવિસવત્થુકથા • 147. Soṇakoḷivisavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact