Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૯. સોણકોટિવીસત્થેરઅપદાનં

    9. Soṇakoṭivīsattheraapadānaṃ

    ૪૯.

    49.

    ‘‘વિપસ્સિનો પાવચને, એકં લેણં મયા કતં;

    ‘‘Vipassino pāvacane, ekaṃ leṇaṃ mayā kataṃ;

    ચાતુદ્દિસસ્સ સઙ્ઘસ્સ, બન્ધુમારાજધાનિયા.

    Cātuddisassa saṅghassa, bandhumārājadhāniyā.

    ૫૦.

    50.

    ‘‘દુસ્સેહિ ભૂમિં લેણસ્સ, સન્થરિત્વા પરિચ્ચજિં;

    ‘‘Dussehi bhūmiṃ leṇassa, santharitvā pariccajiṃ;

    ઉદગ્ગચિત્તો સુમનો, અકાસિં પણિધિં તદા.

    Udaggacitto sumano, akāsiṃ paṇidhiṃ tadā.

    ૫૧.

    51.

    ‘‘આરાધયેય્યં સમ્બુદ્ધં, પબ્બજ્જઞ્ચ લભેય્યહં;

    ‘‘Ārādhayeyyaṃ sambuddhaṃ, pabbajjañca labheyyahaṃ;

    અનુત્તરઞ્ચ નિબ્બાનં, ફુસેય્યં સન્તિમુત્તમં.

    Anuttarañca nibbānaṃ, phuseyyaṃ santimuttamaṃ.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘તેનેવ સુક્કમૂલેન, કપ્પે 1 નવુતિ સંસરિં;

    ‘‘Teneva sukkamūlena, kappe 2 navuti saṃsariṃ;

    દેવભૂતો મનુસ્સો ચ, કતપુઞ્ઞો વિરોચહં.

    Devabhūto manusso ca, katapuñño virocahaṃ.

    ૫૩.

    53.

    ‘‘તતો કમ્માવસેસેન, ઇધ પચ્છિમકે ભવે;

    ‘‘Tato kammāvasesena, idha pacchimake bhave;

    ચમ્પાયં અગ્ગસેટ્ઠિસ્સ, જાતોમ્હિ એકપુત્તકો.

    Campāyaṃ aggaseṭṭhissa, jātomhi ekaputtako.

    ૫૪.

    54.

    ‘‘જાતમત્તસ્સ મે સુત્વા, પિતુ છન્દો અયં અહુ;

    ‘‘Jātamattassa me sutvā, pitu chando ayaṃ ahu;

    દદામહં કુમારસ્સ, વીસકોટી અનૂનકા.

    Dadāmahaṃ kumārassa, vīsakoṭī anūnakā.

    ૫૫.

    55.

    ‘‘ચતુરઙ્ગુલા ચ મે લોમા, જાતા પાદતલે ઉભો;

    ‘‘Caturaṅgulā ca me lomā, jātā pādatale ubho;

    સુખુમા મુદુસમ્ફસ્સા, તૂલાપિચુસમા સુભા.

    Sukhumā mudusamphassā, tūlāpicusamā subhā.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘અતીતા નવુતિ કપ્પા, અયં એકો ચ ઉત્તરિ;

    ‘‘Atītā navuti kappā, ayaṃ eko ca uttari;

    નાભિજાનામિ નિક્ખિત્તે, પાદે ભૂમ્યા અસન્થતે.

    Nābhijānāmi nikkhitte, pāde bhūmyā asanthate.

    ૫૭.

    57.

    ‘‘આરાધિતો મે સમ્બુદ્ધો, પબ્બજિં અનગારિયં;

    ‘‘Ārādhito me sambuddho, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    અરહત્તઞ્ચ મે પત્તં, સીતિભૂતોમ્હિ નિબ્બુતો.

    Arahattañca me pattaṃ, sītibhūtomhi nibbuto.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘અગ્ગો આરદ્ધવીરિયાનં, નિદ્દિટ્ઠો સબ્બદસ્સિના;

    ‘‘Aggo āraddhavīriyānaṃ, niddiṭṭho sabbadassinā;

    ખીણાસવોમ્હિ અરહા, છળભિઞ્ઞો મહિદ્ધિકો.

    Khīṇāsavomhi arahā, chaḷabhiñño mahiddhiko.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, યં દાનમદદિં તદા;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, લેણદાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, leṇadānassidaṃ phalaṃ.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ૬૩.

    63.

    ‘‘થેરો કોટિવીસો 3 સોણો, ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ અગ્ગતો;

    ‘‘Thero koṭivīso 4 soṇo, bhikkhusaṅghassa aggato;

    પઞ્હં પુટ્ઠો વિયાકાસિ, અનોતત્તે મહાસરે’’તિ.

    Pañhaṃ puṭṭho viyākāsi, anotatte mahāsare’’ti.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સોણો કોટિવીસો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā soṇo koṭivīso thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    સોણકોટિવીસત્થેરસ્સાપદાનં નવમં.

    Soṇakoṭivīsattherassāpadānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. કપ્પં (સી॰), કપ્પ (ક॰)
    2. kappaṃ (sī.), kappa (ka.)
    3. કોટિવિસો (સ્યા॰ ક॰), કોળિવિસો (અઞ્ઞટ્ઠાનેસુ)
    4. koṭiviso (syā. ka.), koḷiviso (aññaṭṭhānesu)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૯. સોણકોટિવીસત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 9. Soṇakoṭivīsattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact