Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    532. ஸோணனந்த³ஜாதகங் (2)

    532. Soṇanandajātakaṃ (2)

    92.

    92.

    ‘‘தே³வதா நுஸி க³ந்த⁴ப்³போ³, அது³ 1 ஸக்கோ புரிந்த³தோ³;

    ‘‘Devatā nusi gandhabbo, adu 2 sakko purindado;

    மனுஸ்ஸபூ⁴தோ இத்³தி⁴மா, கத²ங் ஜானேமு தங் மயங்’’.

    Manussabhūto iddhimā, kathaṃ jānemu taṃ mayaṃ’’.

    93.

    93.

    ‘‘நாபி தே³வோ ந க³ந்த⁴ப்³போ³, நாபி ஸக்கோ புரிந்த³தோ³;

    ‘‘Nāpi devo na gandhabbo, nāpi sakko purindado;

    மனுஸ்ஸபூ⁴தோ இத்³தி⁴மா, ஏவங் ஜானாஹி பா⁴ரத⁴’’ 3.

    Manussabhūto iddhimā, evaṃ jānāhi bhāradha’’ 4.

    94.

    94.

    ‘‘கதரூபமித³ங் போ⁴தோ 5, வெய்யாவச்சங் அனப்பகங்;

    ‘‘Katarūpamidaṃ bhoto 6, veyyāvaccaṃ anappakaṃ;

    தே³வம்ஹி வஸ்ஸமானம்ஹி, அனோவஸ்ஸங் ப⁴வங் அகா.

    Devamhi vassamānamhi, anovassaṃ bhavaṃ akā.

    95.

    95.

    ‘‘ததோ வாதாதபே கோ⁴ரே, ஸீதச்சா²யங் ப⁴வங் அகா;

    ‘‘Tato vātātape ghore, sītacchāyaṃ bhavaṃ akā;

    ததோ அமித்தமஜ்ஜே²ஸு 7, ஸரதாணங் ப⁴வங் அகா.

    Tato amittamajjhesu 8, saratāṇaṃ bhavaṃ akā.

    96.

    96.

    ‘‘ததோ பீ²தானி ரட்டா²னி, வஸினோ தே ப⁴வங் அகா;

    ‘‘Tato phītāni raṭṭhāni, vasino te bhavaṃ akā;

    ததோ ஏகஸதங் க²த்யே, அனுயந்தே 9 ப⁴வங் அகா.

    Tato ekasataṃ khatye, anuyante 10 bhavaṃ akā.

    97.

    97.

    ‘‘பதீதாஸ்ஸு மயங் போ⁴தோ, வத³ தங் 11 ப⁴ஞ்ஜ 12 மிச்ச²ஸி;

    ‘‘Patītāssu mayaṃ bhoto, vada taṃ 13 bhañja 14 micchasi;

    ஹத்தி²யானங் அஸ்ஸரத²ங், நாரியோ ச அலங்கதா;

    Hatthiyānaṃ assarathaṃ, nāriyo ca alaṅkatā;

    நிவேஸனானி ரம்மானி, மயங் போ⁴தோ த³தா³மஸே.

    Nivesanāni rammāni, mayaṃ bhoto dadāmase.

    98.

    98.

    ‘‘அத² வங்கே³ 15 வா மக³தே⁴, மயங் போ⁴தோ த³தா³மஸே;

    ‘‘Atha vaṅge 16 vā magadhe, mayaṃ bhoto dadāmase;

    அத² வா அஸ்ஸகாவந்தீ 17, ஸுமனா த³ம்ம தே மயங்.

    Atha vā assakāvantī 18, sumanā damma te mayaṃ.

    99.

    99.

    ‘‘உபட்³ட⁴ங் வாபி ரஜ்ஜஸ்ஸ, மயங் போ⁴தோ த³தா³மஸே;

    ‘‘Upaḍḍhaṃ vāpi rajjassa, mayaṃ bhoto dadāmase;

    ஸசே தே அத்தோ² ரஜ்ஜேன, அனுஸாஸ யதி³ச்ச²ஸி’’.

    Sace te attho rajjena, anusāsa yadicchasi’’.

    100.

    100.

    ‘‘ந மே அத்தோ²பி ரஜ்ஜேன, நக³ரேன த⁴னேன வா;

    ‘‘Na me atthopi rajjena, nagarena dhanena vā;

    அதோ²பி ஜனபதே³ன, அத்தோ² மய்ஹங் ந விஜ்ஜதி.

    Athopi janapadena, attho mayhaṃ na vijjati.

    101.

    101.

    ‘‘போ⁴தோவ ரட்டே² விஜிதே, அரஞ்ஞே அத்தி² அஸ்ஸமோ;

    ‘‘Bhotova raṭṭhe vijite, araññe atthi assamo;

    பிதா மய்ஹங் ஜனெத்தீ ச, உபோ⁴ ஸம்மந்தி அஸ்ஸமே.

    Pitā mayhaṃ janettī ca, ubho sammanti assame.

    102.

    102.

    ‘‘தேஸாஹங் 19 புப்³பா³சரியேஸு, புஞ்ஞங் ந லபா⁴மி காதவே;

    ‘‘Tesāhaṃ 20 pubbācariyesu, puññaṃ na labhāmi kātave;

    ப⁴வந்தங் அஜ்ஜா²வரங் கத்வா, ஸோணங் 21 யாசேமு ஸங்வரங்’’.

    Bhavantaṃ ajjhāvaraṃ katvā, soṇaṃ 22 yācemu saṃvaraṃ’’.

    103.

    103.

    ‘‘கரோமி தே தங் வசனங், யங் மங் ப⁴ணஸி ப்³ராஹ்மண;

    ‘‘Karomi te taṃ vacanaṃ, yaṃ maṃ bhaṇasi brāhmaṇa;

    ஏதஞ்ச கோ² நோ அக்கா²ஹி, கீவந்தோ ஹொந்து யாசகா’’.

    Etañca kho no akkhāhi, kīvanto hontu yācakā’’.

    104.

    104.

    ‘‘பரோஸதங் ஜானபதா³, மஹாஸாலா ச ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Parosataṃ jānapadā, mahāsālā ca brāhmaṇā;

    இமே ச க²த்தியா ஸப்³பே³, அபி⁴ஜாதா யஸஸ்ஸினோ;

    Ime ca khattiyā sabbe, abhijātā yasassino;

    ப⁴வஞ்ச ராஜா மனோஜோ, அலங் ஹெஸ்ஸந்தி யாசகா’’.

    Bhavañca rājā manojo, alaṃ hessanti yācakā’’.

    105.

    105.

    ‘‘ஹத்தீ² அஸ்ஸே ச யோஜெந்து, ரத²ங் ஸன்னய்ஹ ஸாரதி² 23;

    ‘‘Hatthī asse ca yojentu, rathaṃ sannayha sārathi 24;

    ஆப³ந்த⁴னானி க³ண்ஹாத², பாதா³ஸுஸ்ஸாரயத்³த⁴ஜே 25;

    Ābandhanāni gaṇhātha, pādāsussārayaddhaje 26;

    அஸ்ஸமங் தங் க³மிஸ்ஸாமி, யத்த² ஸம்மதி கோஸியோ’’.

    Assamaṃ taṃ gamissāmi, yattha sammati kosiyo’’.

    106.

    106.

    ‘‘ததோ ச ராஜா பாயாஸி, ஸேனாய சதுரங்கி³னீ;

    ‘‘Tato ca rājā pāyāsi, senāya caturaṅginī;

    அக³மா அஸ்ஸமங் ரம்மங், யத்த² ஸம்மதி கோஸியோ’’.

    Agamā assamaṃ rammaṃ, yattha sammati kosiyo’’.

    107.

    107.

    ‘‘கஸ்ஸ காத³ம்ப³யோ 27 காஜோ, வேஹாஸங் சதுரங்கு³லங்;

    ‘‘Kassa kādambayo 28 kājo, vehāsaṃ caturaṅgulaṃ;

    அங்ஸங் அஸம்பு²ஸங் ஏதி, உத³ஹாராய 29 க³ச்ச²தோ’’.

    Aṃsaṃ asamphusaṃ eti, udahārāya 30 gacchato’’.

    108.

    108.

    ‘‘அஹங் ஸோணோ மஹாராஜ, தாபஸோ ஸஹிதப்³ப³தோ 31;

    ‘‘Ahaṃ soṇo mahārāja, tāpaso sahitabbato 32;

    ப⁴ராமி மாதாபிதரோ, ரத்திந்தி³வமதந்தி³தோ.

    Bharāmi mātāpitaro, rattindivamatandito.

    109.

    109.

    ‘‘வனே ப²லஞ்ச மூலஞ்ச, ஆஹரித்வா தி³ஸம்பதி;

    ‘‘Vane phalañca mūlañca, āharitvā disampati;

    போஸேமி மாதாபிதரோ, புப்³பே³ கதமனுஸ்ஸரங்’’.

    Posemi mātāpitaro, pubbe katamanussaraṃ’’.

    110.

    110.

    ‘‘இச்சா²ம அஸ்ஸமங் க³ந்துங், யத்த² ஸம்மதி கோஸியோ;

    ‘‘Icchāma assamaṃ gantuṃ, yattha sammati kosiyo;

    மக்³க³ங் நோ ஸோண அக்கா²ஹி, யேன க³ச்சே²மு 33 அஸ்ஸமங்’’.

    Maggaṃ no soṇa akkhāhi, yena gacchemu 34 assamaṃ’’.

    111.

    111.

    ‘‘அயங் ஏகபதீ³ ராஜ, யேனேதங் 35 மேக⁴ஸன்னிப⁴ங்;

    ‘‘Ayaṃ ekapadī rāja, yenetaṃ 36 meghasannibhaṃ;

    கோவிளாரேஹி ஸஞ்ச²ன்னங், எத்த² ஸம்மதி கோஸியோ’’.

    Koviḷārehi sañchannaṃ, ettha sammati kosiyo’’.

    112.

    112.

    ‘‘இத³ங் வத்வான பக்காமி, தரமானோ மஹாஇஸி;

    ‘‘Idaṃ vatvāna pakkāmi, taramāno mahāisi;

    வேஹாஸே அந்தலிக்க²ஸ்மிங், அனுஸாஸித்வான க²த்தியே.

    Vehāse antalikkhasmiṃ, anusāsitvāna khattiye.

    113.

    113.

    ‘‘அஸ்ஸமங் பரிமஜ்ஜித்வா, பஞ்ஞபெத்வான 37 ஆஸனங்;

    ‘‘Assamaṃ parimajjitvā, paññapetvāna 38 āsanaṃ;

    பண்ணஸாலங் பவிஸித்வா, பிதரங் படிபோ³த⁴யி.

    Paṇṇasālaṃ pavisitvā, pitaraṃ paṭibodhayi.

    114.

    114.

    ‘‘இமே ஆயந்தி ராஜானோ, அபி⁴ஜாதா யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Ime āyanti rājāno, abhijātā yasassino;

    அஸ்ஸமா நிக்க²மித்வான, நிஸீத³ த்வங் 39 மஹாஇஸே.

    Assamā nikkhamitvāna, nisīda tvaṃ 40 mahāise.

    115.

    115.

    ‘‘தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா, தரமானோ மஹாஇஸி;

    ‘‘Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, taramāno mahāisi;

    அஸ்ஸமா நிக்க²மித்வான, ஸத்³வாரம்ஹி உபாவிஸி’’.

    Assamā nikkhamitvāna, sadvāramhi upāvisi’’.

    116.

    116.

    ‘‘தஞ்ச தி³ஸ்வான ஆயந்தங், ஜலந்தங்ரிவ தேஜஸா;

    ‘‘Tañca disvāna āyantaṃ, jalantaṃriva tejasā;

    க²த்யஸங்க⁴பரிப்³யூள்ஹங், கோஸியோ ஏதத³ப்³ரவி.

    Khatyasaṅghaparibyūḷhaṃ, kosiyo etadabravi.

    117.

    117.

    ‘‘கஸ்ஸ பே⁴ரீ முதி³ங்கா³ ச 41, ஸங்கா² பணவதி³ந்தி³மா 42;

    ‘‘Kassa bherī mudiṅgā ca 43, saṅkhā paṇavadindimā 44;

    புரதோ படிபன்னானி, ஹாஸயந்தா ரதே²ஸப⁴ங்.

    Purato paṭipannāni, hāsayantā rathesabhaṃ.

    118.

    118.

    ‘‘கஸ்ஸ கஞ்சனபட்டேன, புது²னா விஜ்ஜுவண்ணினா;

    ‘‘Kassa kañcanapaṭṭena, puthunā vijjuvaṇṇinā;

    யுவா கலாபஸன்னத்³தோ⁴, கோ ஏதி ஸிரியா ஜலங்.

    Yuvā kalāpasannaddho, ko eti siriyā jalaṃ.

    119.

    119.

    ‘‘உக்காமுக²பஹட்ட²ங்வ, க²தி³ரங்கா³ரஸன்னிப⁴ங்;

    ‘‘Ukkāmukhapahaṭṭhaṃva, khadiraṅgārasannibhaṃ;

    முக²ஞ்ச ருசிரா பா⁴தி, கோ ஏதி ஸிரியா ஜலங்.

    Mukhañca rucirā bhāti, ko eti siriyā jalaṃ.

    120.

    120.

    ‘‘கஸ்ஸ பக்³க³ஹிதங் ச²த்தங், ஸஸலாகங் மனோரமங்;

    ‘‘Kassa paggahitaṃ chattaṃ, sasalākaṃ manoramaṃ;

    ஆதி³ச்சரங்ஸாவரணங், கோ ஏதி ஸிரியா ஜலங்.

    Ādiccaraṃsāvaraṇaṃ, ko eti siriyā jalaṃ.

    121.

    121.

    ‘‘கஸ்ஸ அங்க³ங் பரிக்³க³ய்ஹ, வாளபீ³ஜனிமுத்தமங்;

    ‘‘Kassa aṅgaṃ pariggayha, vāḷabījanimuttamaṃ;

    சரந்தி வரபுஞ்ஞஸ்ஸ 45, ஹத்தி²க்க²ந்தே⁴ன ஆயதோ.

    Caranti varapuññassa 46, hatthikkhandhena āyato.

    122.

    122.

    ‘‘கஸ்ஸ ஸேதானி ச²த்தானி, ஆஜானீயா ச வம்மிதா;

    ‘‘Kassa setāni chattāni, ājānīyā ca vammitā;

    ஸமந்தா பரிகிரெந்தி 47, கோ ஏதி ஸிரியா ஜலங்.

    Samantā parikirenti 48, ko eti siriyā jalaṃ.

    123.

    123.

    ‘‘கஸ்ஸ ஏகஸதங் க²த்யா, அனுயந்தா 49 யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Kassa ekasataṃ khatyā, anuyantā 50 yasassino;

    ஸமந்தானுபரியந்தி, கோ ஏதி ஸிரியா ஜலங்.

    Samantānupariyanti, ko eti siriyā jalaṃ.

    124.

    124.

    ‘‘ஹத்தி² அஸ்ஸரத² பத்தி 51, ஸேனா ச சதுரங்கி³னீ;

    ‘‘Hatthi assaratha patti 52, senā ca caturaṅginī;

    ஸமந்தானுபரியந்தி 53, கோ ஏதி ஸிரியா ஜலங்.

    Samantānupariyanti 54, ko eti siriyā jalaṃ.

    125.

    125.

    ‘‘கஸ்ஸேஸா மஹதீ ஸேனா, பிட்டி²தோ அனுவத்ததி;

    ‘‘Kassesā mahatī senā, piṭṭhito anuvattati;

    அக்கோ²ப⁴ணீ 55 அபரியந்தா, ஸாக³ரஸ்ஸேவ ஊமியோ’’.

    Akkhobhaṇī 56 apariyantā, sāgarasseva ūmiyo’’.

    126.

    126.

    ‘‘ராஜாபி⁴ராஜா 57 மனோஜோ, இந்தோ³வ ஜயதங் பதி;

    ‘‘Rājābhirājā 58 manojo, indova jayataṃ pati;

    நந்த³ஸ்ஸஜ்ஜா²வரங் ஏதி, அஸ்ஸமங் ப்³ரஹ்மசாரினங்.

    Nandassajjhāvaraṃ eti, assamaṃ brahmacārinaṃ.

    127.

    127.

    ‘‘தஸ்ஸேஸா மஹதீ ஸேனா, பிட்டி²தோ அனுவத்ததி;

    ‘‘Tassesā mahatī senā, piṭṭhito anuvattati;

    அக்கோ²ப⁴ணீ அபரியந்தா, ஸாக³ரஸ்ஸேவ ஊமியோ’’.

    Akkhobhaṇī apariyantā, sāgarasseva ūmiyo’’.

    128.

    128.

    ‘‘அனுலித்தா சந்த³னேன, காஸிகுத்தமதா⁴ரினோ 59;

    ‘‘Anulittā candanena, kāsikuttamadhārino 60;

    ஸப்³பே³ பஞ்ஜலிகா ஹுத்வா, இஸீனங் அஜ்ஜு²பாக³முங்’’.

    Sabbe pañjalikā hutvā, isīnaṃ ajjhupāgamuṃ’’.

    129.

    129.

    ‘‘கச்சி நு போ⁴தோ குஸலங், கச்சி போ⁴தோ அனாமயங்;

    ‘‘Kacci nu bhoto kusalaṃ, kacci bhoto anāmayaṃ;

    கச்சி உஞ்சே²ன யாபேத², கச்சி மூலப²லா ப³ஹூ.

    Kacci uñchena yāpetha, kacci mūlaphalā bahū.

    130.

    130.

    ‘‘கச்சி ட³ங்ஸா மகஸா ச, அப்பமேவ ஸரீஸபா 61;

    ‘‘Kacci ḍaṃsā makasā ca, appameva sarīsapā 62;

    வனே வாளமிகா³கிண்ணே, கச்சி ஹிங்ஸா ந விஜ்ஜதி’’.

    Vane vāḷamigākiṇṇe, kacci hiṃsā na vijjati’’.

    131.

    131.

    ‘‘குஸலஞ்சேவ நோ ராஜ, அதோ² ராஜ அனாமயங்;

    ‘‘Kusalañceva no rāja, atho rāja anāmayaṃ;

    அதோ² உஞ்சே²ன யாபேம, அதோ² மூலப²லா ப³ஹூ.

    Atho uñchena yāpema, atho mūlaphalā bahū.

    132.

    132.

    ‘‘அதோ² ட³ங்ஸா மகஸா ச 63, அப்பமேவ ஸரீஸபா 64;

    ‘‘Atho ḍaṃsā makasā ca 65, appameva sarīsapā 66;

    வனே வாளமிகா³கிண்ணே, ஹிங்ஸா மய்ஹங் 67 ந விஜ்ஜதி.

    Vane vāḷamigākiṇṇe, hiṃsā mayhaṃ 68 na vijjati.

    133.

    133.

    ‘‘ப³ஹூனி வஸ்ஸபூகா³னி, அஸ்ஸமே ஸம்மதங் 69 இத⁴;

    ‘‘Bahūni vassapūgāni, assame sammataṃ 70 idha;

    நாபி⁴ஜானாமி உப்பன்னங், ஆபா³த⁴ங் அமனோரமங்.

    Nābhijānāmi uppannaṃ, ābādhaṃ amanoramaṃ.

    134.

    134.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் தே மஹாராஜ, அதோ² தே அது³ராக³தங்;

    ‘‘Svāgataṃ te mahārāja, atho te adurāgataṃ;

    இஸ்ஸரோஸி அனுப்பத்தோ, யங் இத⁴த்தி² பவேத³ய.

    Issarosi anuppatto, yaṃ idhatthi pavedaya.

    135.

    135.

    ‘‘திந்து³கானி பியாலானி, மது⁴கே காஸுமாரியோ 71;

    ‘‘Tindukāni piyālāni, madhuke kāsumāriyo 72;

    ப²லானி கு²த்³த³கப்பானி, பு⁴ஞ்ஜ ராஜ வரங் வரங்.

    Phalāni khuddakappāni, bhuñja rāja varaṃ varaṃ.

    136.

    136.

    ‘‘இத³ம்பி பானீயங் ஸீதங், ஆப⁴தங் கி³ரிக³ப்³ப⁴ரா;

    ‘‘Idampi pānīyaṃ sītaṃ, ābhataṃ girigabbharā;

    ததோ பிவ மஹாராஜ, ஸசே த்வங் அபி⁴கங்க²ஸி’’.

    Tato piva mahārāja, sace tvaṃ abhikaṅkhasi’’.

    137.

    137.

    ‘‘படிக்³க³ஹிதங் யங் தி³ன்னங், ஸப்³ப³ஸ்ஸ அக்³கி⁴யங் கதங்;

    ‘‘Paṭiggahitaṃ yaṃ dinnaṃ, sabbassa agghiyaṃ kataṃ;

    நந்த³ஸ்ஸாபி நிஸாமேத², வசனங் ஸோ 73 பவக்க²தி.

    Nandassāpi nisāmetha, vacanaṃ so 74 pavakkhati.

    138.

    138.

    ‘‘அஜ்ஜா²வரம்ஹா நந்த³ஸ்ஸ, போ⁴தோ ஸந்திகமாக³தா;

    ‘‘Ajjhāvaramhā nandassa, bhoto santikamāgatā;

    ஸுணாது 75 ப⁴வங் வசனங், நந்த³ஸ்ஸ பரிஸாய ச’’.

    Suṇātu 76 bhavaṃ vacanaṃ, nandassa parisāya ca’’.

    139.

    139.

    ‘‘பரோஸதங் ஜானபதா³ 77, மஹாஸாலா ச ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Parosataṃ jānapadā 78, mahāsālā ca brāhmaṇā;

    இமே ச க²த்தியா ஸப்³பே³, அபி⁴ஜாதா யஸஸ்ஸினோ;

    Ime ca khattiyā sabbe, abhijātā yasassino;

    ப⁴வஞ்ச ராஜா மனோஜோ, அனுமஞ்ஞந்து மே வசோ.

    Bhavañca rājā manojo, anumaññantu me vaco.

    140.

    140.

    ‘‘யே ச ஸந்தி 79 ஸமீதாரோ, யக்கா²னி இத⁴ மஸ்ஸமே;

    ‘‘Ye ca santi 80 samītāro, yakkhāni idha massame;

    அரஞ்ஞே பூ⁴தப⁴ப்³யானி, ஸுணந்து வசனங் மம.

    Araññe bhūtabhabyāni, suṇantu vacanaṃ mama.

    141.

    141.

    ‘‘நமோ கத்வான பூ⁴தானங், இஸிங் வக்கா²மி ஸுப்³ப³தங்;

    ‘‘Namo katvāna bhūtānaṃ, isiṃ vakkhāmi subbataṃ;

    ஸோ த்யாஹங் த³க்கி²ணா பா³ஹு, தவ கோஸிய ஸம்மதோ.

    So tyāhaṃ dakkhiṇā bāhu, tava kosiya sammato.

    142.

    142.

    ‘‘பிதரங் மே ஜனெத்திஞ்ச, ப⁴த்துகாமஸ்ஸ மே ஸதோ;

    ‘‘Pitaraṃ me janettiñca, bhattukāmassa me sato;

    வீர புஞ்ஞமித³ங் டா²னங், மா மங் கோஸிய வாரய.

    Vīra puññamidaṃ ṭhānaṃ, mā maṃ kosiya vāraya.

    143.

    143.

    ‘‘ஸப்³பி⁴ ஹேதங் உபஞ்ஞாதங், மமேதங் உபனிஸ்ஸஜ;

    ‘‘Sabbhi hetaṃ upaññātaṃ, mametaṃ upanissaja;

    உட்டா²னபாரிசரியாய, தீ³க⁴ரத்தங் தயா கதங்;

    Uṭṭhānapāricariyāya, dīgharattaṃ tayā kataṃ;

    மாதாபிதூஸு புஞ்ஞானி, மம லோகத³தோ³ ப⁴வ.

    Mātāpitūsu puññāni, mama lokadado bhava.

    144.

    144.

    ‘‘ததே²வ ஸந்தி மனுஜா, த⁴ம்மே த⁴ம்மபத³ங் விதூ³;

    ‘‘Tatheva santi manujā, dhamme dhammapadaṃ vidū;

    மக்³கோ³ ஸக்³க³ஸ்ஸ லோகஸ்ஸ, யதா² ஜானாஸி த்வங் இஸே.

    Maggo saggassa lokassa, yathā jānāsi tvaṃ ise.

    145.

    145.

    ‘‘உட்டா²னபாரிசரியாய, மாதாபிதுஸுகா²வஹங்;

    ‘‘Uṭṭhānapāricariyāya, mātāpitusukhāvahaṃ;

    தங் மங் புஞ்ஞா நிவாரேதி, அரியமக்³கா³வரோ நரோ’’.

    Taṃ maṃ puññā nivāreti, ariyamaggāvaro naro’’.

    146.

    146.

    ‘‘ஸுணந்து பொ⁴ந்தோ வசனங், பா⁴துரஜ்ஜா²வரா மம;

    ‘‘Suṇantu bhonto vacanaṃ, bhāturajjhāvarā mama;

    குலவங்ஸங் மஹாராஜ, போராணங் பரிஹாபயங்;

    Kulavaṃsaṃ mahārāja, porāṇaṃ parihāpayaṃ;

    அத⁴ம்மசாரீ ஜெட்டே²ஸு 81, நிரயங் ஸோபபஜ்ஜதி 82.

    Adhammacārī jeṭṭhesu 83, nirayaṃ sopapajjati 84.

    147.

    147.

    ‘‘யே ச த⁴ம்மஸ்ஸ குஸலா, போராணஸ்ஸ தி³ஸம்பதி;

    ‘‘Ye ca dhammassa kusalā, porāṇassa disampati;

    சாரித்தேன ச ஸம்பன்னா, ந தே க³ச்ச²ந்தி து³க்³க³திங்.

    Cārittena ca sampannā, na te gacchanti duggatiṃ.

    148.

    148.

    ‘‘மாதாபிதா ச பா⁴தா ச, ப⁴கி³னீ ஞாதிப³ந்த⁴வா;

    ‘‘Mātāpitā ca bhātā ca, bhaginī ñātibandhavā;

    ஸப்³பே³ ஜெட்ட²ஸ்ஸ தே பா⁴ரா, ஏவங் ஜானாஹி பா⁴ரத⁴ 85.

    Sabbe jeṭṭhassa te bhārā, evaṃ jānāhi bhāradha 86.

    149.

    149.

    ‘‘ஆதி³யித்வா க³ருங் பா⁴ரங், நாவிகோ விய உஸ்ஸஹே;

    ‘‘Ādiyitvā garuṃ bhāraṃ, nāviko viya ussahe;

    த⁴ம்மஞ்ச நப்பமஜ்ஜாமி, ஜெட்டோ² சஸ்மி ரதே²ஸப⁴’’.

    Dhammañca nappamajjāmi, jeṭṭho casmi rathesabha’’.

    150.

    150.

    ‘‘அதி⁴க³மா 87 தமே ஞாணங், ஜாலங்வ ஜாதவேத³தோ;

    ‘‘Adhigamā 88 tame ñāṇaṃ, jālaṃva jātavedato;

    ஏவமேவ நோ ப⁴வங் த⁴ம்மங், கோஸியோ பவித³ங்ஸயி.

    Evameva no bhavaṃ dhammaṃ, kosiyo pavidaṃsayi.

    151.

    151.

    ‘‘யதா² உத³யமாதி³ச்சோ, வாஸுதே³வோ பப⁴ங்கரோ;

    ‘‘Yathā udayamādicco, vāsudevo pabhaṅkaro;

    பாணீனங் பவித³ங்ஸேதி, ரூபங் கல்யாணபாபகங்;

    Pāṇīnaṃ pavidaṃseti, rūpaṃ kalyāṇapāpakaṃ;

    ஏவமேவ நோ ப⁴வங் த⁴ம்மங், கோஸியோ பவித³ங்ஸயி’’.

    Evameva no bhavaṃ dhammaṃ, kosiyo pavidaṃsayi’’.

    152.

    152.

    ‘‘ஏவங் மே யாசமானஸ்ஸ, அஞ்ஜலிங் நாவபு³ஜ்ஜ²த²;

    ‘‘Evaṃ me yācamānassa, añjaliṃ nāvabujjhatha;

    தவ பத்³த⁴சரோ 89 ஹெஸ்ஸங், வுட்டி²தோ பரிசாரகோ’’.

    Tava paddhacaro 90 hessaṃ, vuṭṭhito paricārako’’.

    153.

    153.

    ‘‘அத்³தா⁴ நந்த³ விஜானாஸி 91, ஸத்³த⁴ம்மங் ஸப்³பி⁴ தே³ஸிதங்;

    ‘‘Addhā nanda vijānāsi 92, saddhammaṃ sabbhi desitaṃ;

    அரியோ அரியஸமாசாரோ, பா³ள்ஹங் த்வங் மம ருச்சஸி.

    Ariyo ariyasamācāro, bāḷhaṃ tvaṃ mama ruccasi.

    154.

    154.

    ‘‘ப⁴வந்தங் வதா³மி போ⁴திஞ்ச, ஸுணாத² வசனங் மம;

    ‘‘Bhavantaṃ vadāmi bhotiñca, suṇātha vacanaṃ mama;

    நாயங் பா⁴ரோ பா⁴ரமதோ 93, அஹு மய்ஹங் குதா³சனங்.

    Nāyaṃ bhāro bhāramato 94, ahu mayhaṃ kudācanaṃ.

    155.

    155.

    ‘‘தங் மங் உபட்டி²தங் ஸந்தங், மாதாபிதுஸுகா²வஹங்;

    ‘‘Taṃ maṃ upaṭṭhitaṃ santaṃ, mātāpitusukhāvahaṃ;

    நந்தோ³ அஜ்ஜா²வரங் கத்வா, உபட்டா²னாய யாசதி.

    Nando ajjhāvaraṃ katvā, upaṭṭhānāya yācati.

    156.

    156.

    ‘‘யோ வே இச்ச²தி காமேன, ஸந்தானங் ப்³ரஹ்மசாரினங்;

    ‘‘Yo ve icchati kāmena, santānaṃ brahmacārinaṃ;

    நந்த³ங் வோ வரத² ஏகோ 95, கங் நந்தோ³ உபதிட்ட²து’’.

    Nandaṃ vo varatha eko 96, kaṃ nando upatiṭṭhatu’’.

    157.

    157.

    ‘‘தயா தாத அனுஞ்ஞாதா, ஸோண தங் நிஸ்ஸிதா மயங்;

    ‘‘Tayā tāta anuññātā, soṇa taṃ nissitā mayaṃ;

    உபகா⁴துங் 97 லபே⁴ நந்த³ங், முத்³த⁴னி ப்³ரஹ்மசாரினங்’’.

    Upaghātuṃ 98 labhe nandaṃ, muddhani brahmacārinaṃ’’.

    158.

    158.

    ‘‘அஸ்ஸத்த²ஸ்ஸேவ தருணங், பவாளங் மாலுதேரிதங்;

    ‘‘Assatthasseva taruṇaṃ, pavāḷaṃ māluteritaṃ;

    சிரஸ்ஸங் நந்த³ங் தி³ஸ்வான, ஹத³யங் மே பவேத⁴தி.

    Cirassaṃ nandaṃ disvāna, hadayaṃ me pavedhati.

    159.

    159.

    ‘‘யதா³ ஸுத்தாபி ஸுபினே 99, நந்த³ங் பஸ்ஸாமி ஆக³தங்;

    ‘‘Yadā suttāpi supine 100, nandaṃ passāmi āgataṃ;

    உத³க்³கா³ ஸுமனா ஹோமி, நந்தோ³ நோ ஆக³தோ அயங்.

    Udaggā sumanā homi, nando no āgato ayaṃ.

    160.

    160.

    ‘‘யதா³ ச படிபு³ஜ்ஜி²த்வா, நந்த³ங் பஸ்ஸாமி நாக³தங்;

    ‘‘Yadā ca paṭibujjhitvā, nandaṃ passāmi nāgataṃ;

    பி⁴ய்யோ ஆவிஸதீ ஸோகோ, தோ³மனஸ்ஸஞ்சனப்பகங்.

    Bhiyyo āvisatī soko, domanassañcanappakaṃ.

    161.

    161.

    ‘‘ஸாஹங் அஜ்ஜ சிரஸ்ஸம்பி, நந்த³ங் பஸ்ஸாமி ஆக³தங்;

    ‘‘Sāhaṃ ajja cirassampi, nandaṃ passāmi āgataṃ;

    ப⁴த்துச்ச 101 மய்ஹஞ்ச பியோ, நந்தோ³ நோ பாவிஸீ க⁴ரங்.

    Bhattucca 102 mayhañca piyo, nando no pāvisī gharaṃ.

    162.

    162.

    ‘‘பிதுபி நந்தோ³ ஸுப்பியோ, யங் நந்தோ³ நப்பவஸே 103 க⁴ரா 104;

    ‘‘Pitupi nando suppiyo, yaṃ nando nappavase 105 gharā 106;

    லப⁴தூ தாத நந்தோ³ தங், மங் நந்தோ³ உபதிட்ட²து’’.

    Labhatū tāta nando taṃ, maṃ nando upatiṭṭhatu’’.

    163.

    163.

    ‘‘அனுகம்பிகா பதிட்டா² ச, புப்³பே³ ரஸத³தீ³ ச நோ;

    ‘‘Anukampikā patiṭṭhā ca, pubbe rasadadī ca no;

    மக்³கோ³ ஸக்³க³ஸ்ஸ லோகஸ்ஸ, மாதா தங் வரதே இஸே.

    Maggo saggassa lokassa, mātā taṃ varate ise.

    164.

    164.

    ‘‘புப்³பே³ ரஸத³தீ³ கொ³த்தீ, மாதா புஞ்ஞூபஸங்ஹிதா;

    ‘‘Pubbe rasadadī gottī, mātā puññūpasaṃhitā;

    மக்³கோ³ ஸக்³க³ஸ்ஸ லோகஸ்ஸ, மாதா தங் வரதே இஸே’’.

    Maggo saggassa lokassa, mātā taṃ varate ise’’.

    165.

    165.

    ‘‘ஆகங்க²மானா புத்தப²லங், தே³வதாய நமஸ்ஸதி;

    ‘‘Ākaṅkhamānā puttaphalaṃ, devatāya namassati;

    நக்க²த்தானி ச புச்ச²தி, உதுஸங்வச்ச²ரானி ச.

    Nakkhattāni ca pucchati, utusaṃvaccharāni ca.

    166.

    166.

    ‘‘தஸ்ஸா உதும்ஹி ந்ஹாதாய 107, ஹோதி க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ வோக்கமோ 108;

    ‘‘Tassā utumhi nhātāya 109, hoti gabbhassa vokkamo 110;

    தேன தோ³ஹளினீ ஹோதி, ஸுஹதா³ தேன வுச்சதி.

    Tena dohaḷinī hoti, suhadā tena vuccati.

    167.

    167.

    ‘‘ஸங்வச்ச²ரங் வா ஊனங் வா, பரிஹரித்வா விஜாயதி;

    ‘‘Saṃvaccharaṃ vā ūnaṃ vā, pariharitvā vijāyati;

    தேன ஸா ஜனயந்தீதி, ஜனெத்தி 111 தேன வுச்சதி.

    Tena sā janayantīti, janetti 112 tena vuccati.

    168.

    168.

    ‘‘த²னகீ²ரேன 113 கீ³தேன, அங்க³பாவுரணேன 114 ச;

    ‘‘Thanakhīrena 115 gītena, aṅgapāvuraṇena 116 ca;

    ரோத³ந்தங் புத்தங் 117 தோஸேதி, தோஸெந்தீ தேன வுச்சதி.

    Rodantaṃ puttaṃ 118 toseti, tosentī tena vuccati.

    169.

    169.

    ‘‘ததோ வாதாதபே கோ⁴ரே, மமங் கத்வா உதி³க்க²தி;

    ‘‘Tato vātātape ghore, mamaṃ katvā udikkhati;

    தா³ரகங் அப்பஜானந்தங், போஸெந்தீ தேன வுச்சதி.

    Dārakaṃ appajānantaṃ, posentī tena vuccati.

    170.

    170.

    ‘‘யஞ்ச மாதுத⁴னங் ஹோதி, யஞ்ச ஹோதி பிதுத்³த⁴னங்;

    ‘‘Yañca mātudhanaṃ hoti, yañca hoti pituddhanaṃ;

    உப⁴யம்பேதஸ்ஸ கோ³பேதி, அபி புத்தஸ்ஸ நோ ஸியா.

    Ubhayampetassa gopeti, api puttassa no siyā.

    171.

    171.

    ‘‘ஏவங் புத்த அது³ங் புத்த, இதி மாதா விஹஞ்ஞதி;

    ‘‘Evaṃ putta aduṃ putta, iti mātā vihaññati;

    பமத்தங் பரதா³ரேஸு, நிஸீதே² பத்தயொப்³ப³னே;

    Pamattaṃ paradāresu, nisīthe pattayobbane;

    ஸாயங் புத்தங் அனாயந்தங், இதி மாதா விஹஞ்ஞதி.

    Sāyaṃ puttaṃ anāyantaṃ, iti mātā vihaññati.

    172.

    172.

    ‘‘ஏவங் கிச்சா² ப⁴தோ போஸோ, மாது அபரிசாரகோ;

    ‘‘Evaṃ kicchā bhato poso, mātu aparicārako;

    மாதரி மிச்சா² சரித்வான, நிரயங் ஸோபபஜ்ஜதி.

    Mātari micchā caritvāna, nirayaṃ sopapajjati.

    173.

    173.

    ‘‘ஏவங் கிச்சா² ப⁴தோ போஸோ, பிது அபரிசாரகோ;

    ‘‘Evaṃ kicchā bhato poso, pitu aparicārako;

    பிதரி மிச்சா² சரித்வான, நிரயங் ஸோபபஜ்ஜதி.

    Pitari micchā caritvāna, nirayaṃ sopapajjati.

    174.

    174.

    ‘‘த⁴னாபி த⁴னகாமானங், நஸ்ஸதி இதி மே ஸுதங்;

    ‘‘Dhanāpi dhanakāmānaṃ, nassati iti me sutaṃ;

    மாதரங் அபரிசரித்வான, கிச்ச²ங் வா ஸோ நிக³ச்ச²தி.

    Mātaraṃ aparicaritvāna, kicchaṃ vā so nigacchati.

    175.

    175.

    ‘‘த⁴னாபி த⁴னகாமானங், நஸ்ஸதி இதி மே ஸுதங்;

    ‘‘Dhanāpi dhanakāmānaṃ, nassati iti me sutaṃ;

    பிதரங் அபரிசரித்வான, கிச்ச²ங் வா ஸோ நிக³ச்ச²தி.

    Pitaraṃ aparicaritvāna, kicchaṃ vā so nigacchati.

    176.

    176.

    ‘‘ஆனந்தோ³ ச பமோதோ³ ச, ஸதா³ ஹஸிதகீளிதங்;

    ‘‘Ānando ca pamodo ca, sadā hasitakīḷitaṃ;

    மாதரங் பரிசரித்வான, லப்³ப⁴மேதங் விஜானதோ.

    Mātaraṃ paricaritvāna, labbhametaṃ vijānato.

    177.

    177.

    ‘‘ஆனந்தோ³ ச பமோதோ³ ச, ஸதா³ ஹஸிதகீளிதங்;

    ‘‘Ānando ca pamodo ca, sadā hasitakīḷitaṃ;

    பிதரங் பரிசரித்வான, லப்³ப⁴மேதங் விஜானதோ.

    Pitaraṃ paricaritvāna, labbhametaṃ vijānato.

    178.

    178.

    ‘‘தா³னஞ்ச பெய்யவஜ்ஜஞ்ச 119, அத்த²சரியா ச யா இத⁴;

    ‘‘Dānañca peyyavajjañca 120, atthacariyā ca yā idha;

    ஸமானத்ததா 121 ச த⁴ம்மேஸு, தத்த² தத்த² யதா²ரஹங்;

    Samānattatā 122 ca dhammesu, tattha tattha yathārahaṃ;

    ஏதே கோ² ஸங்க³ஹா லோகே, ரத²ஸ்ஸாணீவ யாயதோ.

    Ete kho saṅgahā loke, rathassāṇīva yāyato.

    179.

    179.

    ஏதே ச ஸங்க³ஹா நாஸ்ஸு, ந மாதா புத்தகாரணா;

    Ete ca saṅgahā nāssu, na mātā puttakāraṇā;

    லபே⁴த² மானங் பூஜங் வா 123, பிதா வா புத்தகாரணா.

    Labhetha mānaṃ pūjaṃ vā 124, pitā vā puttakāraṇā.

    180.

    180.

    ‘‘யஸ்மா ச ஸங்க³ஹா 125 ஏதே, ஸம்மபெக்க²ந்தி 126 பண்டி³தா;

    ‘‘Yasmā ca saṅgahā 127 ete, sammapekkhanti 128 paṇḍitā;

    தஸ்மா மஹத்தங் பப்பொந்தி, பாஸங்ஸா ச ப⁴வந்தி தே.

    Tasmā mahattaṃ papponti, pāsaṃsā ca bhavanti te.

    181.

    181.

    ‘‘ப்³ரஹ்மாதி 129 மாதாபிதரோ, புப்³பா³சரியாதி வுச்சரே;

    ‘‘Brahmāti 130 mātāpitaro, pubbācariyāti vuccare;

    ஆஹுனெய்யா ச புத்தானங், பஜாய அனுகம்பகா.

    Āhuneyyā ca puttānaṃ, pajāya anukampakā.

    182.

    182.

    ‘‘தஸ்மா ஹி நே நமஸ்ஸெய்ய, ஸக்கரெய்ய ச பண்டி³தோ;

    ‘‘Tasmā hi ne namasseyya, sakkareyya ca paṇḍito;

    அன்னேன அதோ² 131 பானேன, வத்தே²ன ஸயனேன ச;

    Annena atho 132 pānena, vatthena sayanena ca;

    உச்சா²த³னேன ந்ஹாபனேன 133, பாதா³னங் தோ⁴வனேன ச.

    Ucchādanena nhāpanena 134, pādānaṃ dhovanena ca.

    183.

    183.

    ‘‘தாய நங் பாரிசரியாய 135, மாதாபிதூஸு பண்டி³தா;

    ‘‘Tāya naṃ pāricariyāya 136, mātāpitūsu paṇḍitā;

    இதே⁴வ நங் பஸங்ஸந்தி, பேச்ச ஸக்³கே³ பமோத³தீ’’தி.

    Idheva naṃ pasaṃsanti, pecca sagge pamodatī’’ti.

    ஸோணனந்த³ஜாதகங் து³தியங்.

    Soṇanandajātakaṃ dutiyaṃ.

    ஸத்ததினிபாதங் நிட்டி²தங்.

    Sattatinipātaṃ niṭṭhitaṃ.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    அத² ஸத்ததிமம்ஹி நிபாதவரே, ஸபா⁴வந்து குஸாவதிராஜவரோ;

    Atha sattatimamhi nipātavare, sabhāvantu kusāvatirājavaro;

    அத² ஸோணஸுனந்த³வரோ ச புன, அபி⁴வாஸிதஸத்ததிமம்ஹி ஸுதேதி.

    Atha soṇasunandavaro ca puna, abhivāsitasattatimamhi suteti.







    Footnotes:
    1. ஆது³ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    2. ādu (sī. syā.)
    3. பா⁴ரப⁴ (க॰)
    4. bhārabha (ka.)
    5. போ⁴தோ (ஸீ॰ பீ॰)
    6. bhoto (sī. pī.)
    7. அமித்தமஜ்ஜே² ச (ஸீ॰)
    8. amittamajjhe ca (sī.)
    9. அனுயுத்தே (பீ॰)
    10. anuyutte (pī.)
    11. வர தங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    12. ப⁴ஞ்ஞ (ஸீ॰ பீ॰), பு⁴ஞ்ஜ (ஸ்யா॰ க॰)
    13. vara taṃ (sī. syā. pī.)
    14. bhañña (sī. pī.), bhuñja (syā. ka.)
    15. அத² வா ஸங்கே³ (ஸீ॰ பீ॰)
    16. atha vā saṅge (sī. pī.)
    17. அஸ்ஸகாவந்திங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    18. assakāvantiṃ (sī. syā. pī.)
    19. தெஸ்வஹங் (க॰)
    20. tesvahaṃ (ka.)
    21. ஸோனங் (பீ॰)
    22. sonaṃ (pī.)
    23. நங் ரதி² (பீ॰)
    24. naṃ rathi (pī.)
    25. பாதே³ஸுஸ்ஸாரயங் த⁴ஜே (ஸீ॰), பாதா³ஸுஸ்ஸாரயங் த⁴ஜே (பீ॰)
    26. pādesussārayaṃ dhaje (sī.), pādāsussārayaṃ dhaje (pī.)
    27. கஸ்ஸ காத³ம்ப³மயோ (க॰)
    28. kassa kādambamayo (ka.)
    29. உத³ஹாரஸ்ஸ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    30. udahārassa (sī. syā. pī.)
    31. ஸஹிதங் வதோ (பீ॰)
    32. sahitaṃ vato (pī.)
    33. க³ச்சா²ம (ஸீ॰)
    34. gacchāma (sī.)
    35. யேன தங் (க॰)
    36. yena taṃ (ka.)
    37. பஞ்ஞபெத்வான (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    38. paññapetvāna (sī. syā.)
    39. நிஸீதா³ஹி (ஸீ॰)
    40. nisīdāhi (sī.)
    41. முதிங்கா³ ச (பீ॰)
    42. தெ³ண்டி³மா (ஸீ॰ பீ॰)
    43. mutiṅgā ca (pī.)
    44. deṇḍimā (sī. pī.)
    45. வரபஞ்ஞஸ்ஸ (ஸீ॰ பீ॰)
    46. varapaññassa (sī. pī.)
    47. பரிகிரந்தி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    48. parikiranti (sī. syā. pī.)
    49. அனுயுத்தா (பீ॰)
    50. anuyuttā (pī.)
    51. ஹத்தீ² அஸ்ஸா ரதா² பத்தீ (ஸீ॰)
    52. hatthī assā rathā pattī (sī.)
    53. ஸமந்தா அனுபரியாதி (பீ॰)
    54. samantā anupariyāti (pī.)
    55. அக்கா²ப⁴னீ (ஸீ॰), அக்கோ²பி⁴னீ (ஸ்யா॰)
    56. akkhābhanī (sī.), akkhobhinī (syā.)
    57. ராஜாதி⁴ராஜா (க॰)
    58. rājādhirājā (ka.)
    59. காஸிகவத்த²தா⁴ரினோ (பீ॰)
    60. kāsikavatthadhārino (pī.)
    61. ஸிரிங்ஸபா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    62. siriṃsapā (sī. syā. pī.)
    63. ட³ங்ஸா ச மகஸா (ஸீ॰), ட³ங்ஸா ச மகஸா ச (பீ॰)
    64. ஸிரிங்ஸபா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    65. ḍaṃsā ca makasā (sī.), ḍaṃsā ca makasā ca (pī.)
    66. siriṃsapā (sī. syā. pī.)
    67. அ ம்ஹங் (ஸீ॰ பீ॰)
    68. a mhaṃ (sī. pī.)
    69. வஸதோ (ஸீ॰)
    70. vasato (sī.)
    71. காஸமாரியோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    72. kāsamāriyo (sī. syā.)
    73. யங் (ஸீ॰), யங் ஸோ (பீ॰)
    74. yaṃ (sī.), yaṃ so (pī.)
    75. ஸுணாது மே (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    76. suṇātu me (sī. syā.)
    77. ஜனபதா³ (பீ॰)
    78. janapadā (pī.)
    79. யே வஸந்தி (ஸீ॰), யே ஹி ஸந்தி (பீ॰)
    80. ye vasanti (sī.), ye hi santi (pī.)
    81. யோ ஜெட்டோ² (ஸீ॰)
    82. ஸோ உபபஜ்ஜதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    83. yo jeṭṭho (sī.)
    84. so upapajjati (sī. syā. pī.)
    85. பா⁴ரத² (ஸ்யா॰)
    86. bhāratha (syā.)
    87. அதி⁴க³தம்ஹா (ஸீ॰), அதி⁴க³ம்ஹா (ஸ்யா॰), அதி⁴க³தம்ஹ (பீ॰)
    88. adhigatamhā (sī.), adhigamhā (syā.), adhigatamha (pī.)
    89. தவ பட்ட²சரோ (ஸ்யா॰), தவ ப³த்³த⁴ஞ்சரோ (பீ॰), தவுபட்ட²சரோ (க॰)
    90. tava paṭṭhacaro (syā.), tava baddhañcaro (pī.), tavupaṭṭhacaro (ka.)
    91. பஜானாஸி (ஸீ॰)
    92. pajānāsi (sī.)
    93. பா⁴ரமத்தோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    94. bhāramatto (sī. syā.)
    95. நந்த³ங் வத³த² ஏகே (பீ॰)
    96. nandaṃ vadatha eke (pī.)
    97. உபகா⁴யிதுங் (ஸீ॰)
    98. upaghāyituṃ (sī.)
    99. ஸுப்பந்தே (ஸ்யா॰ பீ॰)
    100. suppante (syā. pī.)
    101. ப⁴த்துஞ்ச (க॰)
    102. bhattuñca (ka.)
    103. பாவிஸீ (பீ॰)
    104. க⁴ரங் (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    105. pāvisī (pī.)
    106. gharaṃ (syā. pī. ka.)
    107. உதுஸினாதாய (பீ॰)
    108. க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ’வக்கமோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    109. utusinātāya (pī.)
    110. gabbhassa’vakkamo (sī. syā. pī.)
    111. ஜனெத்தீ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    112. janettī (sī. syā. pī.)
    113. த²னக்கீ²ரேன (ஸீ॰)
    114. அங்க³பாபுரணேன (பீ॰)
    115. thanakkhīrena (sī.)
    116. aṅgapāpuraṇena (pī.)
    117. ஏவ (பீ॰)
    118. eva (pī.)
    119. பியவாசா ச (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    120. piyavācā ca (sī. syā. ka.)
    121. ஸமானத்தா (பீ॰)
    122. samānattā (pī.)
    123. பூஜஞ்ச (பீ॰)
    124. pūjañca (pī.)
    125. ஸங்க³ஹே (தீ³॰ நி॰ 3.273; அ॰ நி॰ 4.32) தத³ட்ட²கதா²யோ ஓலோகேதப்³பா³
    126. ஸமவெக்க²ந்தி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰) அ॰ நி॰ 4.32
    127. saṅgahe (dī. ni. 3.273; a. ni. 4.32) tadaṭṭhakathāyo oloketabbā
    128. samavekkhanti (sī. syā. pī.) a. ni. 4.32
    129. ப்³ரஹ்மா ஹி (பீ॰)
    130. brahmā hi (pī.)
    131. மதோ² (பீ॰), அத² (அ॰ நி॰ 4.63; இதிவு॰ 106)
    132. matho (pī.), atha (a. ni. 4.63; itivu. 106)
    133. நஹாபனேன (ஸீ॰ பீ॰)
    134. nahāpanena (sī. pī.)
    135. பரிசரியாய (பீ॰)
    136. paricariyāya (pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [532] 2. ஸோணனந்த³ஜாதகவண்ணனா • [532] 2. Soṇanandajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact