Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૫૩૨] ૨. સોણનન્દજાતકવણ્ણના

    [532] 2. Soṇanandajātakavaṇṇanā

    દેવતા નુસિ ગન્ધબ્બોતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો માતુપોસકભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. વત્થુ સામજાતકે (જા॰ ૨.૨૨.૨૯૬ આદયો) વત્થુસદિસં. તદા પન સત્થા ‘‘મા, ભિક્ખવે, ઇમં ભિક્ખું ઉજ્ઝાયિત્થ, પોરાણકપણ્ડિતા સકલજમ્બુદીપે રજ્જં લભમાનાપિ તં અગ્ગહેત્વા માતાપિતરો પોસિંસુયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Devatā nusi gandhabboti idaṃ satthā jetavane viharanto mātuposakabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Vatthu sāmajātake (jā. 2.22.296 ādayo) vatthusadisaṃ. Tadā pana satthā ‘‘mā, bhikkhave, imaṃ bhikkhuṃ ujjhāyittha, porāṇakapaṇḍitā sakalajambudīpe rajjaṃ labhamānāpi taṃ aggahetvā mātāpitaro posiṃsuyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસી બ્રહ્મવડ્ઢનં નામ નગરં અહોસિ. તત્થ મનોજો નામ રાજા રજ્જં કારેસિ. તત્થ અઞ્ઞતરો અસીતિકોટિવિભવો બ્રાહ્મણમહાસાલો અપુત્તકો અહોસિ. તસ્સ બ્રાહ્મણી તેનેવ ‘‘ભોતિ પુત્તં પત્થેહી’’તિ વુત્તા પત્થેસિ. અથ બોધિસત્તો બ્રહ્મલોકા ચવિત્વા તસ્સા કુચ્છિસ્મિં પટિસન્ધિં ગણ્હિ, જાતસ્સ ચસ્સ ‘‘સોણકુમારો’’તિ નામં કરિંસુ. તસ્સ પદસા ગમનકાલે અઞ્ઞોપિ સત્તો બ્રહ્મલોકા ચવિત્વા તસ્સાયેવ કુચ્છિમ્હિ પટિસન્ધિં ગણ્હિ, તસ્સ જાતસ્સ ‘‘નન્દકુમારો’’તિ નામં કરિંસુ. તેસં ઉગ્ગહિતવેદાનં સબ્બસિપ્પેસુ નિપ્ફત્તિં પત્તાનં વયપ્પત્તાનં રૂપસમ્પદં દિસ્વા બ્રાહ્મણો બ્રાહ્મણિં આમન્તેત્વા ‘‘ભોતિ પુત્તં સોણકુમારં ઘરબન્ધનેન બન્ધિસ્સામા’’તિ આહ. સા ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા પુત્તસ્સ તમત્થં આચિક્ખિ . સો ‘‘અલં, અમ્મ, મય્હં ઘરાવાસેન, અહં યાવજીવં તુમ્હે પટિજગ્ગિત્વા તુમ્હાકં અચ્ચયેન હિમવન્તં પવિસિત્વા પબ્બજિસ્સામી’’તિ આહ. સા બ્રાહ્મણસ્સ એતમત્થં આરોચેસિ.

    Atīte bārāṇasī brahmavaḍḍhanaṃ nāma nagaraṃ ahosi. Tattha manojo nāma rājā rajjaṃ kāresi. Tattha aññataro asītikoṭivibhavo brāhmaṇamahāsālo aputtako ahosi. Tassa brāhmaṇī teneva ‘‘bhoti puttaṃ patthehī’’ti vuttā patthesi. Atha bodhisatto brahmalokā cavitvā tassā kucchismiṃ paṭisandhiṃ gaṇhi, jātassa cassa ‘‘soṇakumāro’’ti nāmaṃ kariṃsu. Tassa padasā gamanakāle aññopi satto brahmalokā cavitvā tassāyeva kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi, tassa jātassa ‘‘nandakumāro’’ti nāmaṃ kariṃsu. Tesaṃ uggahitavedānaṃ sabbasippesu nipphattiṃ pattānaṃ vayappattānaṃ rūpasampadaṃ disvā brāhmaṇo brāhmaṇiṃ āmantetvā ‘‘bhoti puttaṃ soṇakumāraṃ gharabandhanena bandhissāmā’’ti āha. Sā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā puttassa tamatthaṃ ācikkhi . So ‘‘alaṃ, amma, mayhaṃ gharāvāsena, ahaṃ yāvajīvaṃ tumhe paṭijaggitvā tumhākaṃ accayena himavantaṃ pavisitvā pabbajissāmī’’ti āha. Sā brāhmaṇassa etamatthaṃ ārocesi.

    તે પુનપ્પુનં કથેન્તાપિ તસ્સ ચિત્તં અલભિત્વા નન્દકુમારં આમન્તેત્વા ‘‘તાત, તેન હિ ત્વં કુટુમ્બં પટિપજ્જાહી’’તિ વત્વા ‘‘નાહં ભાતરા છડ્ડિતખેળં સીસેન ઉક્ખિપામિ, અહમ્પિ તુમ્હાકં અચ્ચયેન ભાતરાવ સદ્ધિં પબ્બજિસ્સામી’’તિ વુત્તે તેસં વચનં સુત્વા ‘‘ઇમે દ્વે એવં તરુણાવ કામે પજહન્તિ, કિમઙ્ગં પન મયં, સબ્બેયેવ પબ્બજિસ્સામા’’તિ ચિન્તેત્વા, ‘‘તાતા , કિં વો અમ્હાકં અચ્ચયેન પબ્બજ્જાય, ઇદાનેવ સબ્બે મયં પબ્બજિસ્સામા’’તિ રઞ્ઞો આરોચેત્વા સબ્બં ધનં દાનમુખે વિસ્સજ્જેત્વા દાસજનં ભુજિસ્સં કત્વા ઞાતીનં દાતબ્બયુત્તકં દત્વા ચત્તારોપિ જના બ્રહ્મવડ્ઢનનગરા નિક્ખમિત્વા હિમવન્તપદેસે પઞ્ચપદુમસઞ્છન્નં સરં નિસ્સાય રમણીયે વનસણ્ડે અસ્સમં માપેત્વા પબ્બજિત્વા તત્થ વસિંસુ. ઉભોપિ ભાતરો માતાપિતરો પટિજગ્ગિંસુ, તેસં પાતોવ દન્તકટ્ઠઞ્ચ મુખધોવનઞ્ચ દત્વા પણ્ણસાલઞ્ચ પરિવેણઞ્ચ સમ્મજ્જિત્વા પાનીયં પરિભોજનીયં ઉપટ્ઠપેત્વા અરઞ્ઞતો મધુરફલાફલાનિ આહરિત્વા માતાપિતરો ખાદાપેન્તિ, ઉણ્હેન વા સીતેન વા વારિના ન્હાપેન્તિ, જટા સોધેન્તિ, પાદપરિકમ્માદીનિ તેસં કરોન્તિ.

    Te punappunaṃ kathentāpi tassa cittaṃ alabhitvā nandakumāraṃ āmantetvā ‘‘tāta, tena hi tvaṃ kuṭumbaṃ paṭipajjāhī’’ti vatvā ‘‘nāhaṃ bhātarā chaḍḍitakheḷaṃ sīsena ukkhipāmi, ahampi tumhākaṃ accayena bhātarāva saddhiṃ pabbajissāmī’’ti vutte tesaṃ vacanaṃ sutvā ‘‘ime dve evaṃ taruṇāva kāme pajahanti, kimaṅgaṃ pana mayaṃ, sabbeyeva pabbajissāmā’’ti cintetvā, ‘‘tātā , kiṃ vo amhākaṃ accayena pabbajjāya, idāneva sabbe mayaṃ pabbajissāmā’’ti rañño ārocetvā sabbaṃ dhanaṃ dānamukhe vissajjetvā dāsajanaṃ bhujissaṃ katvā ñātīnaṃ dātabbayuttakaṃ datvā cattāropi janā brahmavaḍḍhananagarā nikkhamitvā himavantapadese pañcapadumasañchannaṃ saraṃ nissāya ramaṇīye vanasaṇḍe assamaṃ māpetvā pabbajitvā tattha vasiṃsu. Ubhopi bhātaro mātāpitaro paṭijaggiṃsu, tesaṃ pātova dantakaṭṭhañca mukhadhovanañca datvā paṇṇasālañca pariveṇañca sammajjitvā pānīyaṃ paribhojanīyaṃ upaṭṭhapetvā araññato madhuraphalāphalāni āharitvā mātāpitaro khādāpenti, uṇhena vā sītena vā vārinā nhāpenti, jaṭā sodhenti, pādaparikammādīni tesaṃ karonti.

    એવં અદ્ધાને ગતે નન્દપણ્ડિતો ‘‘મયા આભતફલાફલાનેવ પઠમં માતાપિતરો ખાદાપેસ્સામી’’તિ પુરતો ગન્ત્વા હિય્યો ચ પરહિય્યો ચ ગહિતટ્ઠાનતો યાનિ વા તાનિ વા પાતોવ આહરિત્વા માતાપિતરો ખાદાપેસિ. તે તાનિ ખાદિત્વા મુખં વિક્ખાલેત્વા ઉપોસથિકા ભવન્તિ. સોણપણ્ડિતો પન દૂરં ગન્ત્વા મધુરમધુરાનિ સુપક્કસુપક્કાનિ આહરિત્વા ઉપનામેસિ. અથ નં, ‘‘તાત, કનિટ્ઠેન તે આભતાનિ મયં પાતોવ ખાદિત્વા ઉપોસથિકા જાતા, ન ઇદાનિ નો અત્થો’’તિ વદન્તિ. ઇતિ તસ્સ ફલાફલાનિ પરિભોગં ન લભન્તિ વિનસ્સન્તિ, પુનદિવસેસુપિ તથેવાતિ . એવં સો પઞ્ચાભિઞ્ઞતાય દૂરં ગન્ત્વાપિ આહરતિ, તે પન ન ખાદન્તિ.

    Evaṃ addhāne gate nandapaṇḍito ‘‘mayā ābhataphalāphalāneva paṭhamaṃ mātāpitaro khādāpessāmī’’ti purato gantvā hiyyo ca parahiyyo ca gahitaṭṭhānato yāni vā tāni vā pātova āharitvā mātāpitaro khādāpesi. Te tāni khāditvā mukhaṃ vikkhāletvā uposathikā bhavanti. Soṇapaṇḍito pana dūraṃ gantvā madhuramadhurāni supakkasupakkāni āharitvā upanāmesi. Atha naṃ, ‘‘tāta, kaniṭṭhena te ābhatāni mayaṃ pātova khāditvā uposathikā jātā, na idāni no attho’’ti vadanti. Iti tassa phalāphalāni paribhogaṃ na labhanti vinassanti, punadivasesupi tathevāti . Evaṃ so pañcābhiññatāya dūraṃ gantvāpi āharati, te pana na khādanti.

    અથ મહાસત્તો ચિન્તેસિ – ‘‘માતાપિતરો મે સુખુમાલા, નન્દો ચ યાનિ વા તાનિ વા અપક્કદુપ્પક્કાનિ ફલાફલાનિ આહરિત્વા ખાદાપેતિ, એવં સન્તે ઇમે ન ચીરં પવત્તિસ્સન્તિ, વારેસ્સામિ ન’’ન્તિ. અથ નં સો આમન્તેત્વા ‘‘નન્દ, ઇતો પટ્ઠાય ફલાફલં આહરિત્વા મમાગમનં પટિમાનેહિ, ઉભોપિ એકતોવ ખાદાપેસ્સામા’’તિ આહ. સો એવં વુત્તેપિ અત્તનો પુઞ્ઞં પચ્ચાસીસન્તો ન તસ્સ વચનમકાસિ. મહાસત્તો ‘‘નન્દો મમ વચનં અકરોન્તો અયુત્તં કરોતિ, પલાપેસ્સામિ નં, તતો એકકોવ માતાપિતરો પટિજગ્ગિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા ‘‘નન્દ, ત્વં અનોવાદકો પણ્ડિતાનં વચનં ન કરોસિ, અહં જેટ્ઠો, માતાપિતરો મમેવ ભારો, અહમેવ નેસં પટિજગ્ગિસ્સામિ, ત્વં ઇધ વસિતું ન લચ્છસિ, અઞ્ઞત્થ યાહી’’તિ તસ્સ અચ્છરં પહરિ.

    Atha mahāsatto cintesi – ‘‘mātāpitaro me sukhumālā, nando ca yāni vā tāni vā apakkaduppakkāni phalāphalāni āharitvā khādāpeti, evaṃ sante ime na cīraṃ pavattissanti, vāressāmi na’’nti. Atha naṃ so āmantetvā ‘‘nanda, ito paṭṭhāya phalāphalaṃ āharitvā mamāgamanaṃ paṭimānehi, ubhopi ekatova khādāpessāmā’’ti āha. So evaṃ vuttepi attano puññaṃ paccāsīsanto na tassa vacanamakāsi. Mahāsatto ‘‘nando mama vacanaṃ akaronto ayuttaṃ karoti, palāpessāmi naṃ, tato ekakova mātāpitaro paṭijaggissāmī’’ti cintetvā ‘‘nanda, tvaṃ anovādako paṇḍitānaṃ vacanaṃ na karosi, ahaṃ jeṭṭho, mātāpitaro mameva bhāro, ahameva nesaṃ paṭijaggissāmi, tvaṃ idha vasituṃ na lacchasi, aññattha yāhī’’ti tassa accharaṃ pahari.

    સો તેન પલાપિતો તસ્સ સન્તિકે ઠાતું અસક્કોન્તો તં વન્દિત્વા માતાપિતરો ઉપસઙ્કમિત્વા તમત્થં આરોચેત્વા અત્તનો પણ્ણસાલં પવિસિત્વા કસિણં ઓલોકેત્વા તં દિવસમેવ પઞ્ચ અભિઞ્ઞાયો અટ્ઠ સમાપત્તિયો નિબ્બત્તેત્વા ચિન્તેસિ – ‘‘અહં સીનેરુપાદતો રતનવાલુકા આહરિત્વા મમ ભાતુ પણ્ણસાલાય પરિવેણે ઓકિરિત્વા ભાતરં ખમાપેતું પહોમિ, એવમ્પિ ન સોભિસ્સતિ, અનોતત્તતો ઉદકં આહરિત્વા મમ ભાતુ પણ્ણસાલાય પરિવેણે ઓસિઞ્ચિત્વા ભાતરં ખમાપેતું પહોમિ, એવમ્પિ ન સોભિસ્સતિ, સચે મે ભાતરં દેવતાનં વસેન ખમાપેય્યં, ચત્તારો ચ મહારાજાનો સક્કઞ્ચ આનેત્વા ભાતરં ખમાપેતું પહોમિ, એવમ્પિ ન સોભિસ્સતિ , સકલજમ્બુદીપે મનોજં અગ્ગરાજાનં આદિં કત્વા રાજાનો આનેત્વા ખમાપેસ્સામિ, એવં સન્તે મમ ભાતુ ગુણો સકલજમ્બુદીપે અવત્થરિત્વા ગમિસ્સતિ, ચન્દિમસૂરિયો વિય પઞ્ઞાયિસ્સતી’’તિ. સો તાવદેવ ઇદ્ધિયા ગન્ત્વા બ્રહ્મવડ્ઢનનગરે તસ્સ રઞ્ઞો નિવેસનદ્વારે ઓતરિત્વા ઠિતો ‘‘એકો કિર વો તાપસો દટ્ઠુકામો’’તિ રઞ્ઞો આરોચાપેસિ. રાજા ‘‘કિં પબ્બજિતસ્સ મયા દિટ્ઠેન, આહારત્થાય આગતો ભવિસ્સતી’’તિ ભત્તં પહિણિ, સો ભત્તં ન ઇચ્છિ. તણ્ડુલં પહિણિ, તણ્ડુલં ન ઇચ્છિ. વત્થાનિ પહિણિ, વત્થાનિ ન ઇચ્છિ. તમ્બૂલં પહિણિ, તમ્બૂલં ન ઇચ્છિ. અથસ્સ સન્તિકે દૂતં પેસેસિ, ‘‘કિમત્થં આગતોસી’’તિ. સો દૂતેન પુટ્ઠો ‘‘રાજાનં ઉપટ્ઠહિતું આગતોમ્હી’’તિ આહ. રાજા તં સુત્વા ‘‘બહૂ મમ ઉપટ્ઠાકા, અત્તનોવ તાપસધમ્મં કરોતૂ’’તિ પેસેસિ. સો તં સુત્વા ‘‘અહં તુમ્હાકં અત્તનો બલેન સકલજમ્બુદીપે રજ્જં ગહેત્વા દસ્સામી’’તિ આહ.

    So tena palāpito tassa santike ṭhātuṃ asakkonto taṃ vanditvā mātāpitaro upasaṅkamitvā tamatthaṃ ārocetvā attano paṇṇasālaṃ pavisitvā kasiṇaṃ oloketvā taṃ divasameva pañca abhiññāyo aṭṭha samāpattiyo nibbattetvā cintesi – ‘‘ahaṃ sīnerupādato ratanavālukā āharitvā mama bhātu paṇṇasālāya pariveṇe okiritvā bhātaraṃ khamāpetuṃ pahomi, evampi na sobhissati, anotattato udakaṃ āharitvā mama bhātu paṇṇasālāya pariveṇe osiñcitvā bhātaraṃ khamāpetuṃ pahomi, evampi na sobhissati, sace me bhātaraṃ devatānaṃ vasena khamāpeyyaṃ, cattāro ca mahārājāno sakkañca ānetvā bhātaraṃ khamāpetuṃ pahomi, evampi na sobhissati , sakalajambudīpe manojaṃ aggarājānaṃ ādiṃ katvā rājāno ānetvā khamāpessāmi, evaṃ sante mama bhātu guṇo sakalajambudīpe avattharitvā gamissati, candimasūriyo viya paññāyissatī’’ti. So tāvadeva iddhiyā gantvā brahmavaḍḍhananagare tassa rañño nivesanadvāre otaritvā ṭhito ‘‘eko kira vo tāpaso daṭṭhukāmo’’ti rañño ārocāpesi. Rājā ‘‘kiṃ pabbajitassa mayā diṭṭhena, āhāratthāya āgato bhavissatī’’ti bhattaṃ pahiṇi, so bhattaṃ na icchi. Taṇḍulaṃ pahiṇi, taṇḍulaṃ na icchi. Vatthāni pahiṇi, vatthāni na icchi. Tambūlaṃ pahiṇi, tambūlaṃ na icchi. Athassa santike dūtaṃ pesesi, ‘‘kimatthaṃ āgatosī’’ti. So dūtena puṭṭho ‘‘rājānaṃ upaṭṭhahituṃ āgatomhī’’ti āha. Rājā taṃ sutvā ‘‘bahū mama upaṭṭhākā, attanova tāpasadhammaṃ karotū’’ti pesesi. So taṃ sutvā ‘‘ahaṃ tumhākaṃ attano balena sakalajambudīpe rajjaṃ gahetvā dassāmī’’ti āha.

    તં સુત્વા રાજા ચિન્તેસિ – ‘‘પબ્બજિતા નામ પણ્ડિતા, કિઞ્ચિ ઉપાયં જાનિસ્સન્તી’’તિ તં પક્કોસાપેત્વા આસને નિસીદાપેત્વા વન્દિત્વા ‘‘ભન્તે, તુમ્હે કિર મય્હં સકલજમ્બુદીપરજ્જં ગહેત્વા દસ્સથા’’તિ પુચ્છિ. ‘‘આમ મહારાજા’’તિ. ‘‘કથં ગણ્હિસ્સથા’’તિ? ‘‘મહારાજ, અન્તમસો ખુદ્દકમક્ખિકાય પિવનમત્તમ્પિ લોહિતં કસ્સચિ અનુપ્પાદેત્વા તવ ધનચ્છેદં અકત્વા અત્તનો ઇદ્ધિયાવ ગહેત્વા દસ્સામિ, અપિચ કેવલં પપઞ્ચં અકત્વા અજ્જેવ નિક્ખમિતું વટ્ટતી’’તિ. સો તસ્સ વચનં સદ્દહિત્વા સેનઙ્ગપરિવુતો નગરા નિક્ખમિ. સચે સેનાય ઉણ્હં હોતિ, નન્દપણ્ડિતો અત્તનો ઇદ્ધિયા છાયં કત્વા સીતં કરોતિ, દેવે વસ્સન્તે સેનાય ઉપરિ વસ્સિતું ન દેતિ, સીતં વા ઉણ્હં વા વારેતિ, મગ્ગે ખાણુકણ્ટકાદયો સબ્બપરિસ્સયે અન્તરધાપેતિ, મગ્ગં કસિણમણ્ડલં વિય સમં કત્વા સયં આકાસે ચમ્મખણ્ડં પત્થરિત્વા પલ્લઙ્કેન નિસિન્નો સેનાય પરિવુતો ગચ્છતિ.

    Taṃ sutvā rājā cintesi – ‘‘pabbajitā nāma paṇḍitā, kiñci upāyaṃ jānissantī’’ti taṃ pakkosāpetvā āsane nisīdāpetvā vanditvā ‘‘bhante, tumhe kira mayhaṃ sakalajambudīparajjaṃ gahetvā dassathā’’ti pucchi. ‘‘Āma mahārājā’’ti. ‘‘Kathaṃ gaṇhissathā’’ti? ‘‘Mahārāja, antamaso khuddakamakkhikāya pivanamattampi lohitaṃ kassaci anuppādetvā tava dhanacchedaṃ akatvā attano iddhiyāva gahetvā dassāmi, apica kevalaṃ papañcaṃ akatvā ajjeva nikkhamituṃ vaṭṭatī’’ti. So tassa vacanaṃ saddahitvā senaṅgaparivuto nagarā nikkhami. Sace senāya uṇhaṃ hoti, nandapaṇḍito attano iddhiyā chāyaṃ katvā sītaṃ karoti, deve vassante senāya upari vassituṃ na deti, sītaṃ vā uṇhaṃ vā vāreti, magge khāṇukaṇṭakādayo sabbaparissaye antaradhāpeti, maggaṃ kasiṇamaṇḍalaṃ viya samaṃ katvā sayaṃ ākāse cammakhaṇḍaṃ pattharitvā pallaṅkena nisinno senāya parivuto gacchati.

    એવં સેનં આદાય પઠમં કોસલરટ્ઠં ગન્ત્વા નગરસ્સાવિદૂરે ખન્ધાવારં નિવાસાપેત્વા ‘‘યુદ્ધં વા નો દેતુ સેતચ્છત્તં વા’’તિ કોસલરઞ્ઞો દૂતં પાહેસિ. સો કુજ્ઝિત્વા ‘‘કિં અહં ન રાજા’’તિ ‘‘યુદ્ધં દમ્મી’’તિ સેનાય પુરક્ખતો નિક્ખમિ. દ્વે સેના યુજ્ઝિતું આરભિંસુ . નન્દપણ્ડિતો દ્વિન્નમ્પિ અન્તરે અત્તનો નિસીદનં અજિનચમ્મં મહન્તં કત્વા પસારેત્વા દ્વીહિપિ સેનાહિ ખિત્તસરે ચમ્મેનેવ સમ્પટિચ્છિ. એકસેનાયપિ કોચિ કણ્ડેન વિદ્ધો નામ નત્થિ, હત્થગતાનં પન કણ્ડાનં ખયેન દ્વેપિ સેના નિરુસ્સાહા અટ્ઠંસુ. નન્દપણ્ડિતો મનોજરાજસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘મા ભાયિ, મહારાજા’’તિ અસ્સાસેત્વા કોસલસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘મહારાજ, મા ભાયિ, નત્થિ તે પરિપન્થો, તવ રજ્જં તવેવ ભવિસ્સતિ, કેવલં મનોજરઞ્ઞો વસવત્તી હોહી’’તિ આહ. સો તસ્સ સદ્દહિત્વા ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિ. અથ નં મનોજસ્સ સન્તિકં નેત્વા ‘‘મહારાજ, કોસલરાજા તે વસે વત્તતિ, ઇમસ્સ રજ્જં ઇમસ્સેવ હોતૂ’’તિ આહ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા તં અત્તનો વસે વત્તેત્વા દ્વે સેના આદાય અઙ્ગરટ્ઠં ગન્ત્વા અઙ્ગં ગહેત્વા તતો મગધરટ્ઠન્તિ એતેનુપાયેન સકલજમ્બુદીપે રાજાનો અત્તનો વસે વત્તેત્વા તતો તેહિ પરિવુતો બ્રહ્મવડ્ઢનનગરમેવ ગતો. રજ્જં ગણ્હન્તો પનેસ સત્તન્નં સંવચ્છરાનં ઉપરિ સત્તદિવસાધિકેહિ સત્તમાસેહિ ગણ્હિ. સો એકેકરાજધાનિતો નાનપ્પકારં ખજ્જભોજનં આહરાપેત્વા એકસતરાજાનો ગહેત્વા તેહિ સદ્ધિં સત્તાહં મહાપાનં પિવિ.

    Evaṃ senaṃ ādāya paṭhamaṃ kosalaraṭṭhaṃ gantvā nagarassāvidūre khandhāvāraṃ nivāsāpetvā ‘‘yuddhaṃ vā no detu setacchattaṃ vā’’ti kosalarañño dūtaṃ pāhesi. So kujjhitvā ‘‘kiṃ ahaṃ na rājā’’ti ‘‘yuddhaṃ dammī’’ti senāya purakkhato nikkhami. Dve senā yujjhituṃ ārabhiṃsu . Nandapaṇḍito dvinnampi antare attano nisīdanaṃ ajinacammaṃ mahantaṃ katvā pasāretvā dvīhipi senāhi khittasare cammeneva sampaṭicchi. Ekasenāyapi koci kaṇḍena viddho nāma natthi, hatthagatānaṃ pana kaṇḍānaṃ khayena dvepi senā nirussāhā aṭṭhaṃsu. Nandapaṇḍito manojarājassa santikaṃ gantvā ‘‘mā bhāyi, mahārājā’’ti assāsetvā kosalassa santikaṃ gantvā ‘‘mahārāja, mā bhāyi, natthi te paripantho, tava rajjaṃ taveva bhavissati, kevalaṃ manojarañño vasavattī hohī’’ti āha. So tassa saddahitvā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. Atha naṃ manojassa santikaṃ netvā ‘‘mahārāja, kosalarājā te vase vattati, imassa rajjaṃ imasseva hotū’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā taṃ attano vase vattetvā dve senā ādāya aṅgaraṭṭhaṃ gantvā aṅgaṃ gahetvā tato magadharaṭṭhanti etenupāyena sakalajambudīpe rājāno attano vase vattetvā tato tehi parivuto brahmavaḍḍhananagarameva gato. Rajjaṃ gaṇhanto panesa sattannaṃ saṃvaccharānaṃ upari sattadivasādhikehi sattamāsehi gaṇhi. So ekekarājadhānito nānappakāraṃ khajjabhojanaṃ āharāpetvā ekasatarājāno gahetvā tehi saddhiṃ sattāhaṃ mahāpānaṃ pivi.

    નન્દપણ્ડિતો ‘‘યાવ રાજા સત્તાહં ઇસ્સરિયસુખં અનુભોતિ, તાવસ્સ અત્તાનં ન દસ્સેસ્સામી’’તિ ઉત્તરકુરુમ્હિ પિણ્ડાય ચરિત્વા હિમવન્તે કઞ્ચનગુહાદ્વારે સત્તાહં વસિ. મનોજોપિ સત્તમે દિવસે અત્તનો મહન્તં સિરિવિભવં ઓલોકેત્વા ‘‘અયં યસો ન મય્હં માતાપિતૂહિ, ન અઞ્ઞેહિ દિન્નો, નન્દતાપસં નિસ્સાય ઉપ્પન્નો, તં ખો પન મે અપસ્સન્તસ્સ અજ્જ સત્તમો દિવસો, કહં નુ ખો મે યસદાયકો’’તિ નન્દપણ્ડિતં સરિ. સો તસ્સ અનુસ્સરણભાવં ઞત્વા આગન્ત્વા પુરતો આકાસે અટ્ઠાસિ. રાજા તં દિસ્વા ચિન્તેસિ – ‘‘અહં ઇમસ્સ તાપસસ્સ દેવતાભાવં વા મનુસ્સભાવં વા ન જાનામિ, સચે એસ મનુસ્સો ભવેય્ય, સકલજમ્બુદીપરજ્જં એતસ્સેવ દસ્સામિ. અથ દેવો, સક્કારમસ્સ કરિસ્સામી’’તિ. સો તં વીમંસન્તો પઠમં ગાથમાહ –

    Nandapaṇḍito ‘‘yāva rājā sattāhaṃ issariyasukhaṃ anubhoti, tāvassa attānaṃ na dassessāmī’’ti uttarakurumhi piṇḍāya caritvā himavante kañcanaguhādvāre sattāhaṃ vasi. Manojopi sattame divase attano mahantaṃ sirivibhavaṃ oloketvā ‘‘ayaṃ yaso na mayhaṃ mātāpitūhi, na aññehi dinno, nandatāpasaṃ nissāya uppanno, taṃ kho pana me apassantassa ajja sattamo divaso, kahaṃ nu kho me yasadāyako’’ti nandapaṇḍitaṃ sari. So tassa anussaraṇabhāvaṃ ñatvā āgantvā purato ākāse aṭṭhāsi. Rājā taṃ disvā cintesi – ‘‘ahaṃ imassa tāpasassa devatābhāvaṃ vā manussabhāvaṃ vā na jānāmi, sace esa manusso bhaveyya, sakalajambudīparajjaṃ etasseva dassāmi. Atha devo, sakkāramassa karissāmī’’ti. So taṃ vīmaṃsanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૯૨.

    92.

    ‘‘દેવતા નુતિ ગન્ધબ્બો, અદુ સક્કો પુરિન્દદો;

    ‘‘Devatā nuti gandhabbo, adu sakko purindado;

    મનુસ્સભૂતો ઇદ્ધિમા, કથં જાનેમુ તં મય’’ન્તિ.

    Manussabhūto iddhimā, kathaṃ jānemu taṃ maya’’nti.

    સો તસ્સ વચનં સુત્વા સભાવમેવ કથેન્તો દુતિયં ગાથમાહ –

    So tassa vacanaṃ sutvā sabhāvameva kathento dutiyaṃ gāthamāha –

    ૯૩.

    93.

    ‘‘નાપિ દેવો ન ગન્ધબ્બો, નાપિ સક્કો પુરિન્દદો;

    ‘‘Nāpi devo na gandhabbo, nāpi sakko purindado;

    મનુસ્સભૂતો ઇદ્ધિમા, એવં જાનાહિ ભારધા’’તિ.

    Manussabhūto iddhimā, evaṃ jānāhi bhāradhā’’ti.

    તત્થ ભારધાતિ રટ્ઠભારધારિતાય નં એવં આલપતિ.

    Tattha bhāradhāti raṭṭhabhāradhāritāya naṃ evaṃ ālapati.

    તં સુત્વા રાજા ‘‘મનુસ્સભૂતો કિરાયં મય્હં એવં બહુપકારો, મહન્તેન યસેન નં સન્તપ્પેસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા આહ –

    Taṃ sutvā rājā ‘‘manussabhūto kirāyaṃ mayhaṃ evaṃ bahupakāro, mahantena yasena naṃ santappessāmī’’ti cintetvā āha –

    ૯૪.

    94.

    ‘‘કતરૂપમિદં ભોતો, વેય્યાવચ્ચં અનપ્પકં;

    ‘‘Katarūpamidaṃ bhoto, veyyāvaccaṃ anappakaṃ;

    દેવમ્હિ વસ્સમાનમ્હિ, અનોવસ્સં ભવં અકા.

    Devamhi vassamānamhi, anovassaṃ bhavaṃ akā.

    ૯૫.

    95.

    ‘‘તતો વાતાતપે ઘોરે, સીતચ્છાયં ભવં અકા;

    ‘‘Tato vātātape ghore, sītacchāyaṃ bhavaṃ akā;

    તતો અમિત્તમજ્ઝેસુ, સરતાણં ભવં અકા.

    Tato amittamajjhesu, saratāṇaṃ bhavaṃ akā.

    ૯૬.

    96.

    ‘‘તતો ફીતાનિ રટ્ઠાનિ, વસિનો તે ભવં અકા;

    ‘‘Tato phītāni raṭṭhāni, vasino te bhavaṃ akā;

    તતો એકસતં ખત્યે, અનુયન્તે ભવં અકા.

    Tato ekasataṃ khatye, anuyante bhavaṃ akā.

    ૯૭.

    97.

    ‘‘પતીતાસ્સુ મયં ભોતો, વદ તં ભઞ્જમિચ્છસિ;

    ‘‘Patītāssu mayaṃ bhoto, vada taṃ bhañjamicchasi;

    હત્થિયાનં અસ્સરથં, નારિયો ચ અલઙ્કતા;

    Hatthiyānaṃ assarathaṃ, nāriyo ca alaṅkatā;

    નિવેસનાનિ રમ્માનિ, મયં ભોતો દદામસે.

    Nivesanāni rammāni, mayaṃ bhoto dadāmase.

    ૯૮.

    98.

    ‘‘અથ વઙ્ગે વા મગધે, મયં ભોતો દદામસે;

    ‘‘Atha vaṅge vā magadhe, mayaṃ bhoto dadāmase;

    અથ વા અસ્સકાવન્તી, સુમના દમ્મ તે મયં.

    Atha vā assakāvantī, sumanā damma te mayaṃ.

    ૯૯.

    99.

    ‘‘ઉપડ્ઢં વાપિ રજ્જસ્સ, મયં ભોતો દદામસે;

    ‘‘Upaḍḍhaṃ vāpi rajjassa, mayaṃ bhoto dadāmase;

    સચે તે અત્થો રજ્જેન, અનુસાસ યદિચ્છસી’’તિ.

    Sace te attho rajjena, anusāsa yadicchasī’’ti.

    તત્થ કતરૂપમિદન્તિ કતસભાવં. વેય્યાવચ્ચન્તિ કાયવેય્યાવતિકકમ્મં. અનોવસ્સન્તિ અવસ્સં, યથા દેવો ન વસ્સતિ , તથા કતન્તિ અત્થો. સીતચ્છાયન્તિ સીતલં છાયં. વસિનો તેતિ તે રટ્ઠવાસિનો અમ્હાકં વસવત્તિનો. ખત્યેતિ ખત્તિયે, અટ્ઠકથાયં પન અયમેવ પાઠો. પતીતાસ્સુ મયન્તિ તુટ્ઠા મયં. વદ તં ભઞ્જમિચ્છસીતિ ભઞ્જન્તિ રતનસ્સેતં નામં, વરં તે દદામિ, યં રતનં ઇચ્છસિ, તં વદેહીતિ અત્થો. ‘‘હત્થિયાન’’ન્તિઆદીહિ સરૂપતો તં તં રતનં દસ્સેતિ . અસ્સકાવન્તીઅસ્સકરટ્ઠં વા અવન્તિરટ્ઠં વા. રજ્જેનાતિ સચેપિ તે સકલજમ્બુદીપરજ્જેન અત્થો, તમ્પિ તે દત્વા અહં ફલકાવુધહત્થો તુમ્હાકં રથસ્સ પુરતો ગમિસ્સામીતિ દીપેતિ. યદિચ્છસીતિ એતેસુ મયા વુત્તપ્પકારેસુ યં ઇચ્છસિ, તં અનુસાસ આણાપેહીતિ.

    Tattha katarūpamidanti katasabhāvaṃ. Veyyāvaccanti kāyaveyyāvatikakammaṃ. Anovassanti avassaṃ, yathā devo na vassati , tathā katanti attho. Sītacchāyanti sītalaṃ chāyaṃ. Vasino teti te raṭṭhavāsino amhākaṃ vasavattino. Khatyeti khattiye, aṭṭhakathāyaṃ pana ayameva pāṭho. Patītāssumayanti tuṭṭhā mayaṃ. Vada taṃ bhañjamicchasīti bhañjanti ratanassetaṃ nāmaṃ, varaṃ te dadāmi, yaṃ ratanaṃ icchasi, taṃ vadehīti attho. ‘‘Hatthiyāna’’ntiādīhi sarūpato taṃ taṃ ratanaṃ dasseti. Assakāvantīassakaraṭṭhaṃ vā avantiraṭṭhaṃ vā. Rajjenāti sacepi te sakalajambudīparajjena attho, tampi te datvā ahaṃ phalakāvudhahattho tumhākaṃ rathassa purato gamissāmīti dīpeti. Yadicchasīti etesu mayā vuttappakāresu yaṃ icchasi, taṃ anusāsa āṇāpehīti.

    તં સુત્વા નન્દપણ્ડિતો અત્તનો અધિપ્પાયં આવિકરોન્તો આહ –

    Taṃ sutvā nandapaṇḍito attano adhippāyaṃ āvikaronto āha –

    ૧૦૦.

    100.

    ‘‘ન મે અત્થોપિ રજ્જેન, નગરેન ધનેન વા;

    ‘‘Na me atthopi rajjena, nagarena dhanena vā;

    અથોપિ જનપદેન, અત્થો મય્હં ન વિજ્જતી’’તિ.

    Athopi janapadena, attho mayhaṃ na vijjatī’’ti.

    ‘‘સચે તે મયિ સિનેહો અત્થિ, એકં મે વચનં કરોહી’’તિ વત્વા ગાથાદ્વયમાહ –

    ‘‘Sace te mayi sineho atthi, ekaṃ me vacanaṃ karohī’’ti vatvā gāthādvayamāha –

    ૧૦૧.

    101.

    ‘‘ભોતોવ રટ્ઠે વિજિતે, અરઞ્ઞે અત્થિ અસ્સમો;

    ‘‘Bhotova raṭṭhe vijite, araññe atthi assamo;

    પિતા મય્હં જનેત્તી ચ, ઉભો સમ્મન્તિ અસ્સમે.

    Pitā mayhaṃ janettī ca, ubho sammanti assame.

    ૧૦૨.

    102.

    ‘‘તેસાહં પુબ્બાચરિયેસુ, પુઞ્ઞં ન લભામિ કાતવે;

    ‘‘Tesāhaṃ pubbācariyesu, puññaṃ na labhāmi kātave;

    ભવન્તં અજ્ઝાવરં કત્વા, સોણં યાચેમુ સંવર’’ન્તિ.

    Bhavantaṃ ajjhāvaraṃ katvā, soṇaṃ yācemu saṃvara’’nti.

    તત્થ રટ્ઠેતિ રજ્જે. વિજિતેતિ આણાપવત્તિટ્ઠાને. અસ્સમોતિ હિમવન્તારઞ્ઞે એકો અસ્સમો અત્થિ. સમ્મન્તીતિ તસ્મિં અસ્સમે વસન્તિ. તેસાહન્તિ તેસુ અહં. કાતવેતિ વત્તપટિવત્તફલાફલાહરણસઙ્ખાતં પુઞ્ઞં કાતું ન લભામિ, ભાતા મે સોણપણ્ડિતો નામ મમેકસ્મિં અપરાધે મા ઇધ વસીતિ મં પલાપેસિ. અજ્ઝાવરન્તિ અધિઆવરં તે મયં ભવન્તં સપરિવારં કત્વા સોણપણ્ડિતં સંવરં યાચેમુ, આયતિં સંવરં યાચામાતિ અત્થો. ‘‘યાચેમિમં વર’’ન્તિપિ પાઠો, મયં તયા સદ્ધિં સોણં યાચેય્યામ ખમાપેય્યામ, ઇમં વરં તવ સન્તિકા ગણ્હામીતિ અત્થો.

    Tattha raṭṭheti rajje. Vijiteti āṇāpavattiṭṭhāne. Assamoti himavantāraññe eko assamo atthi. Sammantīti tasmiṃ assame vasanti. Tesāhanti tesu ahaṃ. Kātaveti vattapaṭivattaphalāphalāharaṇasaṅkhātaṃ puññaṃ kātuṃ na labhāmi, bhātā me soṇapaṇḍito nāma mamekasmiṃ aparādhe mā idha vasīti maṃ palāpesi. Ajjhāvaranti adhiāvaraṃ te mayaṃ bhavantaṃ saparivāraṃ katvā soṇapaṇḍitaṃ saṃvaraṃ yācemu, āyatiṃ saṃvaraṃ yācāmāti attho. ‘‘Yācemimaṃ vara’’ntipi pāṭho, mayaṃ tayā saddhiṃ soṇaṃ yāceyyāma khamāpeyyāma, imaṃ varaṃ tava santikā gaṇhāmīti attho.

    અથ નં રાજા આહ –

    Atha naṃ rājā āha –

    ૧૦૩.

    103.

    ‘‘કરોમિ તે તં વચનં, યં મં ભણસિ બ્રાહ્મણ;

    ‘‘Karomi te taṃ vacanaṃ, yaṃ maṃ bhaṇasi brāhmaṇa;

    એતઞ્ચ ખો નો અક્ખાહિ, કીવન્તો હોન્તુ યાચકા’’તિ.

    Etañca kho no akkhāhi, kīvanto hontu yācakā’’ti.

    તત્થ કરોમીતિ અહં સકલજમ્બુદીપરજ્જં દદમાનો એત્તકં કિં ન કરિસ્સામિ, કરોમીતિ વદતિ. કીવન્તોતિ કિત્તકા.

    Tattha karomīti ahaṃ sakalajambudīparajjaṃ dadamāno ettakaṃ kiṃ na karissāmi, karomīti vadati. Kīvantoti kittakā.

    નન્દપણ્ડિતો આહ –

    Nandapaṇḍito āha –

    ૧૦૪.

    104.

    ‘‘પરોસતં જાનપદા, મહાસાલા ચ બ્રાહ્મણા;

    ‘‘Parosataṃ jānapadā, mahāsālā ca brāhmaṇā;

    ઇમે ચ ખત્તિયા સબ્બે, અભિજાતા યસસ્સિનો;

    Ime ca khattiyā sabbe, abhijātā yasassino;

    ભવઞ્ચ રાજા મનોજો, અલં હેસ્સન્તિ યાચકા’’તિ.

    Bhavañca rājā manojo, alaṃ hessanti yācakā’’ti.

    તત્થ જાનપદાતિ ગહપતી. મહાસાલા ચ બ્રાહ્મણાતિ સારપ્પત્તા બ્રાહ્મણા ચ પરોસતાયેવ. અલં હેસ્સન્તીતિ પરિયત્તા ભવિસ્સન્તિ. યાચકાતિ મમત્થાય સોણપણ્ડિતસ્સ ખમાપકા.

    Tattha jānapadāti gahapatī. Mahāsālā ca brāhmaṇāti sārappattā brāhmaṇā ca parosatāyeva. Alaṃ hessantīti pariyattā bhavissanti. Yācakāti mamatthāya soṇapaṇḍitassa khamāpakā.

    અથ નં રાજા આહ –

    Atha naṃ rājā āha –

    ૧૦૫.

    105.

    ‘‘હત્થી અસ્સે ચ યોજેન્તુ, રથં સન્નય્હ સારથિ;

    ‘‘Hatthī asse ca yojentu, rathaṃ sannayha sārathi;

    આબન્ધનાનિ ગણ્હાથ, પાદાસુસ્સારયદ્ધજે;

    Ābandhanāni gaṇhātha, pādāsussārayaddhaje;

    અસ્સમં તં ગમિસ્સામિ, યત્થ સમ્મતિ કોસિયો’’તિ.

    Assamaṃ taṃ gamissāmi, yattha sammati kosiyo’’ti.

    તત્થ યોજેન્તૂતિ હત્થારોહા હત્થી, અસ્સારોહા ચ અસ્સે કપ્પેન્તુ. રથં સન્નય્હ સારથીતિ સમ્મસારથિ ત્વમ્પિ રથં સન્નય્હ. આબન્ધનાનીતિ હત્થિઅસ્સરથેસુ આબન્ધિતબ્બાનિ ભણ્ડાનિ ચ ગણ્હથ. પાદાસુસ્સારયદ્ધજેતિ રથે ઠપિતધજપાદાસુ ધજે ઉસ્સારયન્તુ ઉસ્સાપેન્તુ. કોસિયોતિ યસ્મિં અસ્સમે કોસિયગોત્તો વસતીતિ.

    Tattha yojentūti hatthārohā hatthī, assārohā ca asse kappentu. Rathaṃ sannayha sārathīti sammasārathi tvampi rathaṃ sannayha. Ābandhanānīti hatthiassarathesu ābandhitabbāni bhaṇḍāni ca gaṇhatha. Pādāsussārayaddhajeti rathe ṭhapitadhajapādāsu dhaje ussārayantu ussāpentu. Kosiyoti yasmiṃ assame kosiyagotto vasatīti.

    ૧૦૬.

    106.

    ‘‘તતો ચ રાજા પાયાસિ, સેનાય ચતુરઙ્ગિની;

    ‘‘Tato ca rājā pāyāsi, senāya caturaṅginī;

    અગમા અસ્સમં રમ્મં, યત્થ સમ્મતિ કોસિયો’’તિ. – અયં અભિસમ્બુદ્ધગાથા;

    Agamā assamaṃ rammaṃ, yattha sammati kosiyo’’ti. – ayaṃ abhisambuddhagāthā;

    તત્થ તતો ચાતિ, ભિક્ખવે, એવં વત્વા તતો સો રાજા એકસતખત્તિયે ગહેત્વા મહતિયા સેનાય પરિવુતો નન્દપણ્ડિતં પુરતો કત્વા નગરા નિક્ખમિ. ચતુરઙ્ગીનીતિ ચતુરઙ્ગિનિયા સેનાય અગમાસિ, અન્તરમગ્ગે વત્તમાનોપિ અવસ્સં ગામિતાય એવં વુત્તો. ચતુવીસતિઅક્ખોભણિસઙ્ખાતેન બલકાયેન સદ્ધિં મગ્ગં પટિપન્નસ્સ તસ્સ નન્દપણ્ડિતો ઇદ્ધાનુભાવેન અટ્ઠુસભવિત્થતં મગ્ગં સમં માપેત્વા આકાસે ચમ્મખણ્ડં પત્થરિત્વા તત્થ પલ્લઙ્કેન નિસીદિત્વા સેનાય પરિવુતો અલઙ્કતહત્થિક્ખન્ધે નિસીદિત્વા ગચ્છન્તેન રઞ્ઞા સદ્ધિં ધમ્મયુત્તકથં કથેન્તો સીતઉણ્હાદિપરિસ્સયે વારેન્તો અગમાસિ.

    Tattha tato cāti, bhikkhave, evaṃ vatvā tato so rājā ekasatakhattiye gahetvā mahatiyā senāya parivuto nandapaṇḍitaṃ purato katvā nagarā nikkhami. Caturaṅgīnīti caturaṅginiyā senāya agamāsi, antaramagge vattamānopi avassaṃ gāmitāya evaṃ vutto. Catuvīsatiakkhobhaṇisaṅkhātena balakāyena saddhiṃ maggaṃ paṭipannassa tassa nandapaṇḍito iddhānubhāvena aṭṭhusabhavitthataṃ maggaṃ samaṃ māpetvā ākāse cammakhaṇḍaṃ pattharitvā tattha pallaṅkena nisīditvā senāya parivuto alaṅkatahatthikkhandhe nisīditvā gacchantena raññā saddhiṃ dhammayuttakathaṃ kathento sītauṇhādiparissaye vārento agamāsi.

    અથસ્સ અસ્સમં પાપુણનદિવસે સોણપણ્ડિતો ‘‘મમ કનિટ્ઠસ્સ અતિરેકસત્તમાસસત્તદિવસાધિકાનિ સત્ત વસ્સાનિ નિક્ખન્તસ્સા’’તિ આવજ્જેત્વા ‘‘કહં નુ ખો સો એતરહી’’તિ દિબ્બેન ચક્ખુના ઓલોકેન્તો ‘‘ચતુવીસતિઅક્ખોભણિપરિવારેન સદ્ધિં એકસતરાજાનો ગહેત્વા મમઞ્ઞેવ ખમાપેતું આગચ્છતી’’તિ દિસ્વા ચિન્તેસિ – ‘‘ઇમેહિ રાજૂહિ ચેવ પરિસાહિ ચ મમ કનિટ્ઠસ્સ બહૂનિ પાટિહારિયાનિ દિટ્ઠાનિ, મમાનુભાવં અજાનિત્વા ‘અયં કૂટજટિલો અત્તનો પમાણં ન જાનાતિ, અમ્હાકં અય્યેન સદ્ધિં પયોજેસી’તિ મં વમ્ભેન્તા કથેન્તા અવીચિપરાયણા ભવેય્યું, ઇદ્ધિપાટિહારિયં નેસં દસ્સેસ્સામી’’તિ. સો ચતુરઙ્ગુલમત્તેન અંસં અફુસન્તં આકાસે કાજં ઠપેત્વા અનોતત્તતો ઉદકં આહરિતું રઞ્ઞો અવિદૂરે આકાસેન પાયાસિ. નન્દપણ્ડિતો તં આગચ્છન્તં દિસ્વા અત્તાનં દસ્સેતું અવિસહન્તો નિસિન્નટ્ઠાનેયેવ અન્તરધાયિત્વા પલાયિત્વા હિમવન્તં પાવિસિ. મનોજરાજા પન તં રમણીયેન ઇસિવેસેન તથા આગચ્છન્તં દિસ્વા ગાથમાહ –

    Athassa assamaṃ pāpuṇanadivase soṇapaṇḍito ‘‘mama kaniṭṭhassa atirekasattamāsasattadivasādhikāni satta vassāni nikkhantassā’’ti āvajjetvā ‘‘kahaṃ nu kho so etarahī’’ti dibbena cakkhunā olokento ‘‘catuvīsatiakkhobhaṇiparivārena saddhiṃ ekasatarājāno gahetvā mamaññeva khamāpetuṃ āgacchatī’’ti disvā cintesi – ‘‘imehi rājūhi ceva parisāhi ca mama kaniṭṭhassa bahūni pāṭihāriyāni diṭṭhāni, mamānubhāvaṃ ajānitvā ‘ayaṃ kūṭajaṭilo attano pamāṇaṃ na jānāti, amhākaṃ ayyena saddhiṃ payojesī’ti maṃ vambhentā kathentā avīciparāyaṇā bhaveyyuṃ, iddhipāṭihāriyaṃ nesaṃ dassessāmī’’ti. So caturaṅgulamattena aṃsaṃ aphusantaṃ ākāse kājaṃ ṭhapetvā anotattato udakaṃ āharituṃ rañño avidūre ākāsena pāyāsi. Nandapaṇḍito taṃ āgacchantaṃ disvā attānaṃ dassetuṃ avisahanto nisinnaṭṭhāneyeva antaradhāyitvā palāyitvā himavantaṃ pāvisi. Manojarājā pana taṃ ramaṇīyena isivesena tathā āgacchantaṃ disvā gāthamāha –

    ૧૦૭.

    107.

    ‘‘કસ્સ કાદમ્બયો કાજો, વેહાસં ચતુરઙ્ગુલં;

    ‘‘Kassa kādambayo kājo, vehāsaṃ caturaṅgulaṃ;

    અંસં અસમ્ફુસં એતિ, ઉદહારાય ગચ્છતો’’તિ.

    Aṃsaṃ asamphusaṃ eti, udahārāya gacchato’’ti.

    તત્થ કાદમ્બયોતિ કદમ્બરુક્ખમયો. અંસં અસમ્ફુસં એતીતિ અંસં અસમ્ફુસન્તો સયમેવ આગચ્છતિ. ઉદહારાયાતિ ઉદકં આહરિતું ગચ્છન્તસ્સ કસ્સ એસ કાજો એવં એતિ, કો નામ ત્વં, કુતો વા આગચ્છસીતિ.

    Tattha kādambayoti kadambarukkhamayo. Aṃsaṃ asamphusaṃ etīti aṃsaṃ asamphusanto sayameva āgacchati. Udahārāyāti udakaṃ āharituṃ gacchantassa kassa esa kājo evaṃ eti, ko nāma tvaṃ, kuto vā āgacchasīti.

    એવં વુત્તે મહાસત્તો ગાથાદ્વયમાહ –

    Evaṃ vutte mahāsatto gāthādvayamāha –

    ૧૦૮.

    108.

    ‘‘અહં સોણો મહારાજ, તાપસો સહિતબ્બતો;

    ‘‘Ahaṃ soṇo mahārāja, tāpaso sahitabbato;

    ભરામિ માતાપિતરો, રત્તિન્દિવમતન્દિતો.

    Bharāmi mātāpitaro, rattindivamatandito.

    ૧૦૯.

    109.

    ‘‘વને ફલઞ્ચ મૂલઞ્ચ, આહરિત્વા દિસમ્પતિ;

    ‘‘Vane phalañca mūlañca, āharitvā disampati;

    પોસેમિ માતાપિતરો, પુબ્બે કતમનુસ્સર’’ન્તિ.

    Posemi mātāpitaro, pubbe katamanussara’’nti.

    તત્થ સહિતબ્બતોતિ સહિતવતો સીલાચારસમ્પન્નો એકો તાપસો અહન્તિ વદતિ. ભરામીતિ પોસેમિ. અતન્દિતોતિ અનલસો હુત્વા. પુબ્બે કતમનુસ્સરન્તિ તેહિ પુબ્બે કતં મય્હં ગુણં અનુસ્સરન્તોતિ.

    Tattha sahitabbatoti sahitavato sīlācārasampanno eko tāpaso ahanti vadati. Bharāmīti posemi. Atanditoti analaso hutvā. Pubbe katamanussaranti tehi pubbe kataṃ mayhaṃ guṇaṃ anussarantoti.

    તં સુત્વા રાજા તેન સદ્ધિં વિસ્સાસં કત્તુકામો અનન્તરં ગાથમાહ –

    Taṃ sutvā rājā tena saddhiṃ vissāsaṃ kattukāmo anantaraṃ gāthamāha –

    ૧૧૦.

    110.

    ‘‘ઇચ્છામ અસ્સમં ગન્તું, યત્થ સમ્મતિ કોસિયો;

    ‘‘Icchāma assamaṃ gantuṃ, yattha sammati kosiyo;

    મગ્ગં નો સોણ અક્ખાહિ, યેન ગચ્છેમુ અસ્સમ’’ન્તિ.

    Maggaṃ no soṇa akkhāhi, yena gacchemu assama’’nti.

    તત્થ અસ્સમન્તિ તુમ્હાકં અસ્સમપદં.

    Tattha assamanti tumhākaṃ assamapadaṃ.

    અથ મહાસત્તો અત્તનો આનુભાવેન અસ્સમપદગામિમગ્ગં માપેત્વા ગાથમાહ –

    Atha mahāsatto attano ānubhāvena assamapadagāmimaggaṃ māpetvā gāthamāha –

    ૧૧૧.

    111.

    ‘‘અયં એકપદી રાજ, યેનેતં મેઘસન્નિભં;

    ‘‘Ayaṃ ekapadī rāja, yenetaṃ meghasannibhaṃ;

    કોવિળારેહિ સઞ્છન્નં, એત્થ સમ્મતિ કોસિયો’’તિ.

    Koviḷārehi sañchannaṃ, ettha sammati kosiyo’’ti.

    તસ્સત્થો – મહારાજ, અયં એકપદિકો જઙ્ઘમગ્ગો, ઇમિના ગચ્છથ, યેન દિસાભાગેન એતં મેઘવણ્ણં સુપુપ્ફિતકોવિળારસઞ્છન્નં વનં દિસ્સતિ, એત્થ મમ પિતા કોસિયગોત્તો વસતિ, એતસ્સ સો અસ્સમોતિ.

    Tassattho – mahārāja, ayaṃ ekapadiko jaṅghamaggo, iminā gacchatha, yena disābhāgena etaṃ meghavaṇṇaṃ supupphitakoviḷārasañchannaṃ vanaṃ dissati, ettha mama pitā kosiyagotto vasati, etassa so assamoti.

    ૧૧૨.

    112.

    ‘‘ઇદં વત્વાન પક્કામિ, તરમાનો મહાઇસિ;

    ‘‘Idaṃ vatvāna pakkāmi, taramāno mahāisi;

    વેહાસે અન્તલિક્ખસ્મિં, અનુસાસિત્વાન ખત્તિયે.

    Vehāse antalikkhasmiṃ, anusāsitvāna khattiye.

    ૧૧૩.

    113.

    ‘‘અસ્સમં પરિમજ્જિત્વા, પઞ્ઞાપેત્વાન આસનં;

    ‘‘Assamaṃ parimajjitvā, paññāpetvāna āsanaṃ;

    પણ્ણસાલં પવિસિત્વા, પિતરં પતિબોધયિ.

    Paṇṇasālaṃ pavisitvā, pitaraṃ patibodhayi.

    ૧૧૪.

    114.

    ‘‘ઇમે આયન્તિ રાજાનો, અભિજાતા યસસ્સિનો;

    ‘‘Ime āyanti rājāno, abhijātā yasassino;

    અસ્સમા નિક્ખમિત્વાન, નિસીદ ત્વં મહાઇસે.

    Assamā nikkhamitvāna, nisīda tvaṃ mahāise.

    ૧૧૫.

    115.

    ‘‘તસ્સ તં વચનં સુત્વા, તરમાનો મહાઇસિ;

    ‘‘Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, taramāno mahāisi;

    અસ્સમા નિક્ખમિત્વાન, સદ્વારમ્હિ ઉપાવિસી’’તિ. – ઇમા અભિસમ્બુદ્ધગાથા;

    Assamā nikkhamitvāna, sadvāramhi upāvisī’’ti. – imā abhisambuddhagāthā;

    તત્થ પક્કામીતિ અનોતત્તં અગમાસિ. અસ્સમં પરિમજ્જિત્વાતિ, ભિક્ખવે, સો ઇસિ વેગેન અનોતત્તં ગન્ત્વા પાનીયં આદાય તેસુ રાજૂસુ અસ્સમં અસમ્પત્તેસુયેવ આગન્ત્વા પાનીયઘટે પાનીયમાળકે ઠપેત્વા ‘‘મહાજનો પિવિસ્સતી’’તિ વનકુસુમેહિ વાસેત્વા સમ્મજ્જનિં આદાય અસ્સમં સમ્મજ્જિત્વા પણ્ણસાલદ્વારે પિતુ આસનં પઞ્ઞાપેત્વા પવિસિત્વા પિતરં જાનાપેસીતિ અત્થો. ઉપાવિસીતિ ઉચ્ચાસને નિસીદિ.
