Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૬. સોણાથેરીઅપદાનં

    6. Soṇātherīapadānaṃ

    ૨૨૦.

    220.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્માન પારગૂ;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    ઇતો સતસહસ્સમ્હિ, કપ્પે ઉપ્પજ્જિ નાયકો.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    ૨૨૧.

    221.

    ‘‘તદા સેટ્ઠિકુલે જાતા, સુખિતા પૂજિતા પિયા;

    ‘‘Tadā seṭṭhikule jātā, sukhitā pūjitā piyā;

    ઉપેત્વા તં મુનિવરં, અસ્સોસિં મધુરં વચં.

    Upetvā taṃ munivaraṃ, assosiṃ madhuraṃ vacaṃ.

    ૨૨૨.

    222.

    ‘‘આરદ્ધવીરિયાનગ્ગં, વણ્ણેસિ 1 ભિક્ખુનિં જિનો;

    ‘‘Āraddhavīriyānaggaṃ, vaṇṇesi 2 bhikkhuniṃ jino;

    તં સુત્વા મુદિતા હુત્વા, કારં કત્વાન સત્થુનો.

    Taṃ sutvā muditā hutvā, kāraṃ katvāna satthuno.

    ૨૨૩.

    223.

    ‘‘અભિવાદિય સમ્બુદ્ધં, ઠાનં તં પત્થયિં તદા;

    ‘‘Abhivādiya sambuddhaṃ, ṭhānaṃ taṃ patthayiṃ tadā;

    અનુમોદિ મહાવીરો, ‘સિજ્ઝતં પણિધી તવ.

    Anumodi mahāvīro, ‘sijjhataṃ paṇidhī tava.

    ૨૨૪.

    224.

    ‘‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ૨૨૫.

    225.

    ‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદા, ઓરસા ધમ્મનિમ્મિતા;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādā, orasā dhammanimmitā;

    સોણાતિ નામ નામેન, હેસ્સતિ સત્થુ સાવિકા’.

    Soṇāti nāma nāmena, hessati satthu sāvikā’.

    ૨૨૬.

    226.

    ‘‘તં સુત્વા મુદિતા હુત્વા, યાવજીવં તદા જિનં;

    ‘‘Taṃ sutvā muditā hutvā, yāvajīvaṃ tadā jinaṃ;

    મેત્તચિત્તા પરિચરિં, પચ્ચયેહિ વિનાયકં.

    Mettacittā paricariṃ, paccayehi vināyakaṃ.

    ૨૨૭.

    227.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૨૨૮.

    228.

    ‘‘પચ્છિમે ચ ભવે દાનિ, જાતા સેટ્ઠિકુલે અહં;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, jātā seṭṭhikule ahaṃ;

    સાવત્થિયં પુરવરે, ઇદ્ધે ફીતે મહદ્ધને.

    Sāvatthiyaṃ puravare, iddhe phīte mahaddhane.

    ૨૨૯.

    229.

    ‘‘યદા ચ યોબ્બનપ્પત્તા, ગન્ત્વા પતિકુલં અહં;

    ‘‘Yadā ca yobbanappattā, gantvā patikulaṃ ahaṃ;

    દસ પુત્તાનિ અજનિં, સુરૂપાનિ વિસેસતો.

    Dasa puttāni ajaniṃ, surūpāni visesato.

    ૨૩૦.

    230.

    ‘‘સુખેધિતા ચ તે સબ્બે, જનનેત્તમનોહરા;

    ‘‘Sukhedhitā ca te sabbe, jananettamanoharā;

    અમિત્તાનમ્પિ રુચિતા, મમ પગેવ તે પિયા.

    Amittānampi rucitā, mama pageva te piyā.

    ૨૩૧.

    231.

    ‘‘તતો મય્હં અકામાય, દસપુત્તપુરક્ખતો;

    ‘‘Tato mayhaṃ akāmāya, dasaputtapurakkhato;

    પબ્બજિત્થ સ મે ભત્તા, દેવદેવસ્સ સાસને.

    Pabbajittha sa me bhattā, devadevassa sāsane.

    ૨૩૨.

    232.

    ‘‘તદેકિકા વિચિન્તેસિં, જીવિતેનાલમત્થુ મે;

    ‘‘Tadekikā vicintesiṃ, jīvitenālamatthu me;

    ચત્તાય પતિપુત્તેહિ, વુડ્ઢાય ચ વરાકિયા.

    Cattāya patiputtehi, vuḍḍhāya ca varākiyā.

    ૨૩૩.

    233.

    ‘‘અહમ્પિ તત્થ ગચ્છિસ્સં, સમ્પત્તો યત્થ મે પતિ;

    ‘‘Ahampi tattha gacchissaṃ, sampatto yattha me pati;

    એવાહં ચિન્તયિત્વાન, પબ્બજિં અનગારિયં.

    Evāhaṃ cintayitvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    ૨૩૪.

    234.

    ‘‘તતો ચ મં ભિક્ખુનિયો, એકં ભિક્ખુનુપસ્સયે;

    ‘‘Tato ca maṃ bhikkhuniyo, ekaṃ bhikkhunupassaye;

    વિહાય ગચ્છુમોવાદં, તાપેહિ ઉદકં ઇતિ.

    Vihāya gacchumovādaṃ, tāpehi udakaṃ iti.

    ૨૩૫.

    235.

    ‘‘તદા ઉદકમાહિત્વા, ઓકિરિત્વાન કુમ્ભિયા;

    ‘‘Tadā udakamāhitvā, okiritvāna kumbhiyā;

    ચુલ્લે ઠપેત્વા આસીના, તતો ચિત્તં સમાદહિં.

    Culle ṭhapetvā āsīnā, tato cittaṃ samādahiṃ.

    ૨૩૬.

    236.

    ‘‘ખન્ધે અનિચ્ચતો દિસ્વા, દુક્ખતો ચ અનત્તતો;

    ‘‘Khandhe aniccato disvā, dukkhato ca anattato;

    ખેપેત્વા આસવે સબ્બે, અરહત્તમપાપુણિં.

    Khepetvā āsave sabbe, arahattamapāpuṇiṃ.

    ૨૩૭.

    237.

    ‘‘તદાગન્ત્વા ભિક્ખુનિયો, ઉણ્હોદકમપુચ્છિસું;

    ‘‘Tadāgantvā bhikkhuniyo, uṇhodakamapucchisuṃ;

    તેજોધાતુમધિટ્ઠાય, ખિપ્પં સન્તાપયિં જલં.

    Tejodhātumadhiṭṭhāya, khippaṃ santāpayiṃ jalaṃ.

    ૨૩૮.

    238.

    ‘‘વિમ્હિતા તા જિનવરં, એતમત્થમસાવયું;

    ‘‘Vimhitā tā jinavaraṃ, etamatthamasāvayuṃ;

    તં સુત્વા મુદિતો નાથો, ઇમં ગાથં અભાસથ.

    Taṃ sutvā mudito nātho, imaṃ gāthaṃ abhāsatha.

    ૨૩૯.

    239.

    ‘‘‘યો ચ વસ્સસતં જીવે, કુસીતો હીનવીરિયો;

    ‘‘‘Yo ca vassasataṃ jīve, kusīto hīnavīriyo;

    એકાહં જીવિતં સેય્યો, વીરિયમારભતો દળ્હં’.

    Ekāhaṃ jīvitaṃ seyyo, vīriyamārabhato daḷhaṃ’.

    ૨૪૦.

    240.

    ‘‘આરાધિતો મહાવીરો, મયા સુપ્પટિપત્તિયા;

    ‘‘Ārādhito mahāvīro, mayā suppaṭipattiyā;

    આરદ્ધવીરિયાનગ્ગં, મમાહ સ મહામુનિ.

    Āraddhavīriyānaggaṃ, mamāha sa mahāmuni.

    ૨૪૧.

    241.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવા.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    ૨૪૨.

    242.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૨૪૩.

    243.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં સોણા ભિક્ખુની ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ soṇā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    સોણાથેરિયાપદાનં છટ્ઠં.

    Soṇātheriyāpadānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. વણ્ણેતિ (સ્યા॰)
    2. vaṇṇeti (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact