Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૦. સોણ્ણકોન્તરિકત્થેરઅપદાનં

    10. Soṇṇakontarikattheraapadānaṃ

    ૧૫૭.

    157.

    ‘‘મનોભાવનિયં બુદ્ધં, અત્તદન્તં સમાહિતં;

    ‘‘Manobhāvaniyaṃ buddhaṃ, attadantaṃ samāhitaṃ;

    ઇરિયમાનં બ્રહ્મપથે, ચિત્તવૂપસમે રતં.

    Iriyamānaṃ brahmapathe, cittavūpasame rataṃ.

    ૧૫૮.

    158.

    ‘‘નિત્તિણ્ણઓઘં સમ્બુદ્ધં, ઝાયિં ઝાનરતં મુનિં;

    ‘‘Nittiṇṇaoghaṃ sambuddhaṃ, jhāyiṃ jhānarataṃ muniṃ;

    ઉપતિત્થં સમાપન્નં, ઇન્દિવરદલપ્પભં.

    Upatitthaṃ samāpannaṃ, indivaradalappabhaṃ.

    ૧૫૯.

    159.

    ‘‘અલાબુનોદકં ગય્હ, બુદ્ધસેટ્ઠં ઉપાગમિં;

    ‘‘Alābunodakaṃ gayha, buddhaseṭṭhaṃ upāgamiṃ;

    બુદ્ધસ્સ પાદે ધોવિત્વા, અલાબુકમદાસહં.

    Buddhassa pāde dhovitvā, alābukamadāsahaṃ.

    ૧૬૦.

    160.

    ‘‘આણાપેસિ ચ સમ્બુદ્ધો, પદુમુત્તરનામકો;

    ‘‘Āṇāpesi ca sambuddho, padumuttaranāmako;

    ‘ઇમિના દકમાહત્વા, પાદમૂલે ઠપેહિ મે’.

    ‘Iminā dakamāhatvā, pādamūle ṭhapehi me’.

    ૧૬૧.

    161.

    ‘‘સાધૂતિહં પટિસ્સુત્વા, સત્થુગારવતાય ચ;

    ‘‘Sādhūtihaṃ paṭissutvā, satthugāravatāya ca;

    દકં અલાબુનાહત્વા, બુદ્ધસેટ્ઠં ઉપાગમિં.

    Dakaṃ alābunāhatvā, buddhaseṭṭhaṃ upāgamiṃ.

    ૧૬૨.

    162.

    ‘‘અનુમોદિ મહાવીરો, ચિત્તં નિબ્બાપયં મમ;

    ‘‘Anumodi mahāvīro, cittaṃ nibbāpayaṃ mama;

    ‘ઇમિનાલાબુદાનેન, સઙ્કપ્પો તે સમિજ્ઝતુ’.

    ‘Iminālābudānena, saṅkappo te samijjhatu’.

    ૧૬૩.

    163.

    ‘‘પન્નરસેસુ કપ્પેસુ, દેવલોકે રમિં અહં;

    ‘‘Pannarasesu kappesu, devaloke ramiṃ ahaṃ;

    તિંસતિક્ખત્તું રાજા ચ, ચક્કવત્તી અહોસહં.

    Tiṃsatikkhattuṃ rājā ca, cakkavattī ahosahaṃ.

    ૧૬૪.

    164.

    ‘‘દિવા વા યદિ વા રત્તિં, ચઙ્કમન્તસ્સ તિટ્ઠતો;

    ‘‘Divā vā yadi vā rattiṃ, caṅkamantassa tiṭṭhato;

    સોવણ્ણં કોન્તરં ગય્હ, તિટ્ઠતે પુરતો મમ.

    Sovaṇṇaṃ kontaraṃ gayha, tiṭṭhate purato mama.

    ૧૬૫.

    165.

    ‘‘બુદ્ધસ્સ દત્વાનલાબું, લભામિ સોણ્ણકોન્તરં;

    ‘‘Buddhassa datvānalābuṃ, labhāmi soṇṇakontaraṃ;

    અપ્પકમ્પિ કતં કારં, વિપુલં હોતિ તાદિસુ.

    Appakampi kataṃ kāraṃ, vipulaṃ hoti tādisu.

    ૧૬૬.

    166.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યંલાબુમદદિં તદા;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃlābumadadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, અલાબુસ્સ ઇદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, alābussa idaṃ phalaṃ.

    ૧૬૭.

    167.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૧૬૮.

    168.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૬૯.

    169.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સોણ્ણકોન્તરિકો થેરો ઇમા

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā soṇṇakontariko thero imā

    ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Gāthāyo abhāsitthāti.

    સોણ્ણકોન્તરિકત્થેરસ્સાપદાનં દસમં.

    Soṇṇakontarikattherassāpadānaṃ dasamaṃ.

    સકિંસમ્મજ્જકવગ્ગો તેચત્તાલીસમો.

    Sakiṃsammajjakavaggo tecattālīsamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    સકિંસમ્મજ્જકો થેરો, એકદુસ્સી એકાસની;

    Sakiṃsammajjako thero, ekadussī ekāsanī;

    કદમ્બકોરણ્ડકદો, ઘતસ્સવનિકોપિ ચ.

    Kadambakoraṇḍakado, ghatassavanikopi ca.

    સુચિન્તિકો કિઙ્કણિકો, સોણ્ણકોન્તરિકોપિ ચ;

    Sucintiko kiṅkaṇiko, soṇṇakontarikopi ca;

    એકગાથાસતઞ્ચેત્થ, એકસત્તતિમેવ ચ.

    Ekagāthāsatañcettha, ekasattatimeva ca.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact