Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૯. સોવણ્ણકિઙ્કણિયત્થેરઅપદાનં

    9. Sovaṇṇakiṅkaṇiyattheraapadānaṃ

    ૧૪૦.

    140.

    ‘‘સદ્ધાય અભિનિક્ખમ્મ, પબ્બજિં અનગારિયં;

    ‘‘Saddhāya abhinikkhamma, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    વાકચીરધરો આસિં, તપોકમ્મમપસ્સિતો.

    Vākacīradharo āsiṃ, tapokammamapassito.

    ૧૪૧.

    141.

    ‘‘અત્થદસ્સી તુ ભગવા, લોકજેટ્ઠો નરાસભો;

    ‘‘Atthadassī tu bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;

    ઉપ્પજ્જિ તમ્હિ સમયે, તારયન્તો મહાજનં.

    Uppajji tamhi samaye, tārayanto mahājanaṃ.

    ૧૪૨.

    142.

    ‘‘બલઞ્ચ વત મે ખીણં, બ્યાધિના પરમેન તં;

    ‘‘Balañca vata me khīṇaṃ, byādhinā paramena taṃ;

    બુદ્ધસેટ્ઠં સરિત્વાન, પુલિને થૂપમુત્તમં.

    Buddhaseṭṭhaṃ saritvāna, puline thūpamuttamaṃ.

    ૧૪૩.

    143.

    ‘‘કરિત્વા હટ્ઠચિત્તોહં, સહત્થેન 1 સમોકિરિં;

    ‘‘Karitvā haṭṭhacittohaṃ, sahatthena 2 samokiriṃ;

    સોણ્ણકિઙ્કણિપુપ્ફાનિ, ઉદગ્ગમનસો અહં.

    Soṇṇakiṅkaṇipupphāni, udaggamanaso ahaṃ.

    ૧૪૪.

    144.

    ‘‘સમ્મુખા વિય સમ્બુદ્ધં, થૂપં પરિચરિં અહં;

    ‘‘Sammukhā viya sambuddhaṃ, thūpaṃ paricariṃ ahaṃ;

    તેન ચેતોપસાદેન, અત્થદસ્સિસ્સ તાદિનો.

    Tena cetopasādena, atthadassissa tādino.

    ૧૪૫.

    145.

    ‘‘દેવલોકં ગતો સન્તો, લભામિ વિપુલં સુખં;

    ‘‘Devalokaṃ gato santo, labhāmi vipulaṃ sukhaṃ;

    સુવણ્ણવણ્ણો તત્થાસિં, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Suvaṇṇavaṇṇo tatthāsiṃ, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૧૪૬.

    146.

    ‘‘અસીતિકોટિયો મય્હં, નારિયો સમલઙ્કતા;

    ‘‘Asītikoṭiyo mayhaṃ, nāriyo samalaṅkatā;

    સદા મય્હં ઉપટ્ઠન્તિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Sadā mayhaṃ upaṭṭhanti, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૧૪૭.

    147.

    ‘‘સટ્ઠિતુરિયસહસ્સાનિ 3, ભેરિયો પણવાનિ ચ;

    ‘‘Saṭṭhituriyasahassāni 4, bheriyo paṇavāni ca;

    સઙ્ખા ચ ડિણ્ડિમા તત્થ, વગ્ગૂ વજ્જન્તિ 5 દુન્દુભી.

    Saṅkhā ca ḍiṇḍimā tattha, vaggū vajjanti 6 dundubhī.

    ૧૪૮.

    148.

    ‘‘ચુલ્લાસીતિસહસ્સાનિ , હત્થિનો સમલઙ્કતા;

    ‘‘Cullāsītisahassāni , hatthino samalaṅkatā;

    તિધાપભિન્નમાતઙ્ગા, કુઞ્જરા સટ્ઠિહાયના.

    Tidhāpabhinnamātaṅgā, kuñjarā saṭṭhihāyanā.

    ૧૪૯.

    149.

    ‘‘હેમજાલાભિસઞ્છન્ના , ઉપટ્ઠાનં કરોન્તિ મે;

    ‘‘Hemajālābhisañchannā , upaṭṭhānaṃ karonti me;

    બલકાયે ગજે ચેવ, ઊનતા મે ન વિજ્જતિ.

    Balakāye gaje ceva, ūnatā me na vijjati.

    ૧૫૦.

    150.

    ‘‘સોણ્ણકિઙ્કણિપુપ્ફાનં, વિપાકં અનુભોમહં;

    ‘‘Soṇṇakiṅkaṇipupphānaṃ, vipākaṃ anubhomahaṃ;

    અટ્ઠપઞ્ઞાસક્ખત્તુઞ્ચ, દેવરજ્જમકારયિં.

    Aṭṭhapaññāsakkhattuñca, devarajjamakārayiṃ.

    ૧૫૧.

    151.

    ‘‘એકસત્તતિક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી અહોસહં;

    ‘‘Ekasattatikkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ;

    પથબ્યા રજ્જં એકસતં, મહિયા કારયિં અહં.

    Pathabyā rajjaṃ ekasataṃ, mahiyā kārayiṃ ahaṃ.

    ૧૫૨.

    152.

    ‘‘સો દાનિ અમતં પત્તો, અસઙ્ખતં સુદુદ્દસં 7;

    ‘‘So dāni amataṃ patto, asaṅkhataṃ sududdasaṃ 8;

    સંયોજનપરિક્ખીણો, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.

    Saṃyojanaparikkhīṇo, natthi dāni punabbhavo.

    ૧૫૩.

    153.

    ‘‘અટ્ઠારસે કપ્પસતે, યં પુપ્ફમભિરોપયિં;

    ‘‘Aṭṭhārase kappasate, yaṃ pupphamabhiropayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૧૫૪.

    154.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૧૫૫.

    155.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૫૬.

    156.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સોવણ્ણકિઙ્કણિયો થેરો ઇમા

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sovaṇṇakiṅkaṇiyo thero imā

    ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Gāthāyo abhāsitthāti.

    સોવણ્ણકિઙ્કણિયત્થેરસ્સાપદાનં નવમં.

    Sovaṇṇakiṅkaṇiyattherassāpadānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. પસાદેન (ક॰)
    2. pasādena (ka.)
    3. સટ્ઠિતૂરિય… (ક॰)
    4. saṭṭhitūriya… (ka.)
    5. નદન્તિ (સી॰), વદન્તિ (પી॰)
    6. nadanti (sī.), vadanti (pī.)
    7. ગમ્ભીરં દુદ્દસં પદં (સ્યા॰)
    8. gambhīraṃ duddasaṃ padaṃ (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact