Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૫. સુભાસિતજયસુત્તવણ્ણના

    5. Subhāsitajayasuttavaṇṇanā

    ૨૫૧. ‘‘છેકતાયા’’તિ વત્વા તસ્સ વત્તું છેકભાવં દસ્સેતું ‘‘એવં કિરસ્સા’’તિઆદિમાહ. ગાહન્તિ લદ્ધિં. મોચેત્વાતિ યસ્સ પુન ‘‘ચોરો’’તિ ઉત્તરિ વત્તું ન સક્કોતિ, એવં વિમોચેત્વાતિ પઠમં વત્તું ન સક્કા. ગરૂતિ ભારિયં, દુક્કરન્તિ અત્થો. પચ્છાતિ ‘‘પરસ્સા’’તિ વુત્તો સો કિઞ્ચિ પઠમં વદન્તો અત્તનો અધિપ્પાયં પવેદેતિ નામ, તં યથાસત્તિ વિદિતમનો તસ્સ ઉત્તરિ વત્તું સક્કોતિ. તેનાહ ‘‘પરસ્સ વચનં અનુગન્ત્વા પન પચ્છા સુખં વત્તુ’’ન્તિ. અપિ ચ અસુરિન્દેન ‘‘હોતુ, દેવાનમિન્દ, સુભાસિતેન જયો’’તિ પઠમં વુત્તં, વિસેસો ચ પુબ્બં ઉપનેન્તં અનુવત્તતિ. વચસિ કુસલો સક્કો દેવરાજા તં વિસેસં તેનેવ પુબ્બં ઉપનયાપેન્તો ઉપલાપનવસેન ‘‘તુમ્હે ખ્વેત્થા’’તિઆદિમાહ. પુબ્બદેવાતિ સક્કપમુખાય દેવપરિસાય લોકે પુબ્બેવ ઉપ્પન્નત્તા ‘‘પુબ્બદેવા’’તિ પસંસવચનં. વેપચિત્તિં સન્ધાય ‘‘તુમ્હે’’તિ ‘‘પુબ્બદેવા’’તિ ચ વુત્તત્તા ‘‘તુમ્હાકં તાવ પવેણિઆગતં ભણથા’’તિ વુત્તં. ગારવટ્ઠાનિયત્તા વેપચિત્તિનો બહુવચનપયોગો. દણ્ડેન અવચારો અવચરણં દણ્ડાવચરો, નત્થિ એત્થ વુત્તો દણ્ડાવચરોતિ અદણ્ડાવચરા, સક્કેન વુત્તા ગાથાયો.

    251.‘‘Chekatāyā’’ti vatvā tassa vattuṃ chekabhāvaṃ dassetuṃ ‘‘evaṃ kirassā’’tiādimāha. Gāhanti laddhiṃ. Mocetvāti yassa puna ‘‘coro’’ti uttari vattuṃ na sakkoti, evaṃ vimocetvāti paṭhamaṃ vattuṃ na sakkā. Garūti bhāriyaṃ, dukkaranti attho. Pacchāti ‘‘parassā’’ti vutto so kiñci paṭhamaṃ vadanto attano adhippāyaṃ pavedeti nāma, taṃ yathāsatti viditamano tassa uttari vattuṃ sakkoti. Tenāha ‘‘parassa vacanaṃ anugantvā pana pacchā sukhaṃ vattu’’nti. Api ca asurindena ‘‘hotu, devānaminda, subhāsitena jayo’’ti paṭhamaṃ vuttaṃ, viseso ca pubbaṃ upanentaṃ anuvattati. Vacasi kusalo sakko devarājā taṃ visesaṃ teneva pubbaṃ upanayāpento upalāpanavasena ‘‘tumhe khvetthā’’tiādimāha. Pubbadevāti sakkapamukhāya devaparisāya loke pubbeva uppannattā ‘‘pubbadevā’’ti pasaṃsavacanaṃ. Vepacittiṃ sandhāya ‘‘tumhe’’ti ‘‘pubbadevā’’ti ca vuttattā ‘‘tumhākaṃ tāva paveṇiāgataṃ bhaṇathā’’ti vuttaṃ. Gāravaṭṭhāniyattā vepacittino bahuvacanapayogo. Daṇḍena avacāro avacaraṇaṃ daṇḍāvacaro, natthi ettha vutto daṇḍāvacaroti adaṇḍāvacarā, sakkena vuttā gāthāyo.

    સુભાસિતજયસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Subhāsitajayasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૫. સુભાસિતજયસુત્તં • 5. Subhāsitajayasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫. સુભાસિતજયસુત્તવણ્ણના • 5. Subhāsitajayasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact