Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઉદાન-અટ્ઠકથા • Udāna-aṭṭhakathā

    ૭. સુભૂતિસુત્તવણ્ણના

    7. Subhūtisuttavaṇṇanā

    ૫૭. સત્તમે સુભૂતીતિ તસ્સ થેરસ્સ નામં. સો હિ આયસ્મા પદુમુત્તરસ્સ ભગવતો પાદમૂલે કતાભિનીહારો કપ્પસતસહસ્સં ઉપચિતપુઞ્ઞસમ્ભારો ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે ઉળારવિભવે ગહપતિકુલે ઉપ્પન્નો ભગવતો ધમ્મદેસનં સુત્વા સંવેગજાતો ઘરા નિક્ખમ્મ પબ્બજિત્વા કતાધિકારત્તા ઘટેન્તો વાયમન્તો ન ચિરસ્સેવ છળભિઞ્ઞો જાતો, બ્રહ્મવિહારભાવનાય પન ઉક્કંસપારમિપ્પત્તિયા ‘‘એતદગ્ગં, ભિક્ખવે, મમ સાવકાનં ભિક્ખૂનં અરણવિહારીનં યદિદં સુભૂતી’’તિ (અ॰ નિ॰ ૧.૨૦૧) અરણવિહારે ભગવતા એતદગ્ગે ઠપિતો. સો એકદિવસં સાયન્હસમયં દિવાટ્ઠાનતો વિહારઙ્ગણં ઓતિણ્ણો ચતુપરિસમજ્ઝે ભગવન્તં ધમ્મં દેસેન્તં દિસ્વા ‘‘દેસનાપરિયોસાને વુટ્ઠહિત્વા વન્દિસ્સામી’’તિ કાલપરિચ્છેદં કત્વા ભગવતો અવિદૂરે અઞ્ઞતરસ્મિં રુક્ખમૂલે નિસિન્નો ફલસમાપત્તિં સમાપજ્જિ. તેન વુત્તં – ‘‘તેન ખો પન સમયેન આયસ્મા સુભૂતિ…પે॰… સમાપજ્જિત્વા’’તિ.

    57. Sattame subhūtīti tassa therassa nāmaṃ. So hi āyasmā padumuttarassa bhagavato pādamūle katābhinīhāro kappasatasahassaṃ upacitapuññasambhāro imasmiṃ buddhuppāde uḷāravibhave gahapatikule uppanno bhagavato dhammadesanaṃ sutvā saṃvegajāto gharā nikkhamma pabbajitvā katādhikārattā ghaṭento vāyamanto na cirasseva chaḷabhiñño jāto, brahmavihārabhāvanāya pana ukkaṃsapāramippattiyā ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ araṇavihārīnaṃ yadidaṃ subhūtī’’ti (a. ni. 1.201) araṇavihāre bhagavatā etadagge ṭhapito. So ekadivasaṃ sāyanhasamayaṃ divāṭṭhānato vihāraṅgaṇaṃ otiṇṇo catuparisamajjhe bhagavantaṃ dhammaṃ desentaṃ disvā ‘‘desanāpariyosāne vuṭṭhahitvā vandissāmī’’ti kālaparicchedaṃ katvā bhagavato avidūre aññatarasmiṃ rukkhamūle nisinno phalasamāpattiṃ samāpajji. Tena vuttaṃ – ‘‘tena kho pana samayena āyasmā subhūti…pe… samāpajjitvā’’ti.

    તત્થ દુતિયજ્ઝાનતો પટ્ઠાય રૂપાવચરસમાધિ સબ્બોપિ અરૂપાવચરસમાધિ અવિતક્કસમાધિ એવ. ઇધ પન ચતુત્થજ્ઝાનપાદકો અરહત્તફલસમાધિ ‘‘અવિતક્કસમાધી’’તિ અધિપ્પેતો. દુતિયજ્ઝાનાદીહિ પહીના મિચ્છાવિતક્કા ન તાવ સુપ્પહીના અચ્ચન્તપહાનાભાવતો, અરિયમગ્ગેન પન પહીના એવ પુન પહાનકિચ્ચાભાવતો. તસ્મા અગ્ગમગ્ગપરિયોસાનભૂતો અરહત્તફલસમાધિ સબ્બેસં મિચ્છાવિતક્કાનં પહાનન્તે ઉપ્પન્નત્તા વિસેસતો ‘‘અવિતક્કસમાધી’’તિ વત્તબ્બતં અરહતિ, પગેવ ચતુત્થજ્ઝાનપાદકો. તેન વુત્તં – ‘‘ઇધ પન ચતુત્થજ્ઝાનપાદકો અરહત્તફલસમાધિ ‘અવિતક્કસમાધી’તિ અધિપ્પેતો’’તિ.

    Tattha dutiyajjhānato paṭṭhāya rūpāvacarasamādhi sabbopi arūpāvacarasamādhi avitakkasamādhi eva. Idha pana catutthajjhānapādako arahattaphalasamādhi ‘‘avitakkasamādhī’’ti adhippeto. Dutiyajjhānādīhi pahīnā micchāvitakkā na tāva suppahīnā accantapahānābhāvato, ariyamaggena pana pahīnā eva puna pahānakiccābhāvato. Tasmā aggamaggapariyosānabhūto arahattaphalasamādhi sabbesaṃ micchāvitakkānaṃ pahānante uppannattā visesato ‘‘avitakkasamādhī’’ti vattabbataṃ arahati, pageva catutthajjhānapādako. Tena vuttaṃ – ‘‘idha pana catutthajjhānapādako arahattaphalasamādhi ‘avitakkasamādhī’ti adhippeto’’ti.

    એતમત્થં વિદિત્વાતિ એતં આયસ્મતો સુભૂતિસ્સ સબ્બમિચ્છાવિતક્કસબ્બસંકિલેસપહાનસઙ્ખાતં અત્થં સબ્બાકારતો જાનિત્વા તદત્થદીપકં ઇમં ઉદાનં ઉદાનેસિ.

    Etamatthaṃ viditvāti etaṃ āyasmato subhūtissa sabbamicchāvitakkasabbasaṃkilesapahānasaṅkhātaṃ atthaṃ sabbākārato jānitvā tadatthadīpakaṃ imaṃ udānaṃ udānesi.

    તત્થ યસ્સ વિતક્કા વિધૂપિતાતિ યેન અરિયપુગ્ગલેન, યસ્સ વા અરિયપુગ્ગલસ્સ કામવિતક્કાદયો સબ્બેપિ મિચ્છાવિતક્કા વિધૂપિતા અરિયમગ્ગઞાણેન સન્તાપિતા સમુચ્છિન્ના. અજ્ઝત્તં સુવિકપ્પિતા અસેસાતિ નિયકજ્ઝત્તસઙ્ખાતે અત્તનો સન્તાને ઉપ્પજ્જનારહા સુવિકપ્પિતા સુટ્ઠુ વિકપ્પિતા અસેસતો, કિઞ્ચિપિ અસેસેત્વા સુસમુચ્છિન્નાતિ અત્થો. તં સઙ્ગમતિચ્ચ અરૂપસઞ્ઞીતિ એત્થ ન્તિ નિપાતમત્તં. અથ વા હેતુઅત્થો તંસદ્દો. યસ્મા અનવસેસેન મિચ્છાવિતક્કા સમુચ્છિન્ના, તસ્મા રાગસઙ્ગાદિકં પઞ્ચવિધં સઙ્ગં, સબ્બમ્પિ વા કિલેસસઙ્ગં અતિચ્ચ અતિક્કમિત્વા અતિક્કમનહેતુ રૂપસભાવાભાવતો રુપ્પનસઙ્ખાતસ્સ ચ વિકારસ્સ તત્થ અભાવતો નિબ્બિકારહેતુભાવતો વા ‘‘અરૂપ’’ન્તિ લદ્ધનામં નિબ્બાનં આરમ્મણં કત્વા પવત્તાહિ મગ્ગફલસઞ્ઞાહિ અરૂપસઞ્ઞી. ચતુયોગાતિગતોતિ કામયોગો ભવયોગો દિટ્ઠિયોગો અવિજ્જાયોગોતિ ચત્તારો યોગે યથારહં ચતૂહિપિ મગ્ગેહિ અતિક્કમિત્વા ગતો. ન જાતુ મેતીતિ કારો પદસન્ધિકરો, જાતુ એકંસેનેવ પુનબ્ભવાય ન એતિ, આયતિં પુનબ્ભવાભિનિબ્બત્તિ તસ્સ નત્થીતિ અત્થો. ‘‘ન જાતિ મેતી’’તિપિ પઠન્તિ, સો એવત્થો. ઇતિ ભગવા આયસ્મતો સુભૂતિસ્સ અરહત્તફલસમાપત્તિવિહારં અનુપાદિસેસનિબ્બાનઞ્ચ આરબ્ભ પીતિવેગવિસ્સટ્ઠં ઉદાનં ઉદાનેસિ.

    Tattha yassa vitakkā vidhūpitāti yena ariyapuggalena, yassa vā ariyapuggalassa kāmavitakkādayo sabbepi micchāvitakkā vidhūpitā ariyamaggañāṇena santāpitā samucchinnā. Ajjhattaṃ suvikappitā asesāti niyakajjhattasaṅkhāte attano santāne uppajjanārahā suvikappitā suṭṭhu vikappitā asesato, kiñcipi asesetvā susamucchinnāti attho. Taṃ saṅgamaticca arūpasaññīti ettha nti nipātamattaṃ. Atha vā hetuattho taṃsaddo. Yasmā anavasesena micchāvitakkā samucchinnā, tasmā rāgasaṅgādikaṃ pañcavidhaṃ saṅgaṃ, sabbampi vā kilesasaṅgaṃ aticca atikkamitvā atikkamanahetu rūpasabhāvābhāvato ruppanasaṅkhātassa ca vikārassa tattha abhāvato nibbikārahetubhāvato vā ‘‘arūpa’’nti laddhanāmaṃ nibbānaṃ ārammaṇaṃ katvā pavattāhi maggaphalasaññāhi arūpasaññī. Catuyogātigatoti kāmayogo bhavayogo diṭṭhiyogo avijjāyogoti cattāro yoge yathārahaṃ catūhipi maggehi atikkamitvā gato. Na jātu metīti makāro padasandhikaro, jātu ekaṃseneva punabbhavāya na eti, āyatiṃ punabbhavābhinibbatti tassa natthīti attho. ‘‘Na jāti metī’’tipi paṭhanti, so evattho. Iti bhagavā āyasmato subhūtissa arahattaphalasamāpattivihāraṃ anupādisesanibbānañca ārabbha pītivegavissaṭṭhaṃ udānaṃ udānesi.

    સત્તમસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sattamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / ઉદાનપાળિ • Udānapāḷi / ૭. સુભૂતિસુત્તં • 7. Subhūtisuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact