Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૩. સુભૂતિવગ્ગો
3. Subhūtivaggo
૧. સુભૂતિત્થેરઅપદાનં
1. Subhūtittheraapadānaṃ
૧.
1.
‘‘હિમવન્તસ્સાવિદૂરે , નિસભો નામ પબ્બતો;
‘‘Himavantassāvidūre , nisabho nāma pabbato;
અસ્સમો સુકતો મય્હં, પણ્ણસાલા સુમાપિતા.
Assamo sukato mayhaṃ, paṇṇasālā sumāpitā.
૨.
2.
‘‘કોસિયો નામ નામેન, જટિલો ઉગ્ગતાપનો;
‘‘Kosiyo nāma nāmena, jaṭilo uggatāpano;
૩.
3.
‘‘ફલં મૂલઞ્ચ પણ્ણઞ્ચ, ન ભુઞ્જામિ અહં તદા;
‘‘Phalaṃ mūlañca paṇṇañca, na bhuñjāmi ahaṃ tadā;
૪.
4.
‘‘નાહં કોપેમિ આજીવં, ચજમાનોપિ જીવિતં;
‘‘Nāhaṃ kopemi ājīvaṃ, cajamānopi jīvitaṃ;
આરાધેમિ સકં ચિત્તં, વિવજ્જેમિ અનેસનં.
Ārādhemi sakaṃ cittaṃ, vivajjemi anesanaṃ.
૫.
5.
‘‘રાગૂપસંહિતં ચિત્તં, યદા ઉપ્પજ્જતે મમ;
‘‘Rāgūpasaṃhitaṃ cittaṃ, yadā uppajjate mama;
સયંવ પચ્ચવેક્ખામિ, એકગ્ગો તં દમેમહં.
Sayaṃva paccavekkhāmi, ekaggo taṃ damemahaṃ.
૬.
6.
‘‘‘રજ્જસે રજ્જનીયે ચ, દુસ્સનીયે ચ દુસ્સસે;
‘‘‘Rajjase rajjanīye ca, dussanīye ca dussase;
મુય્હસે મોહનીયે ચ, નિક્ખમસ્સુ વના તુવં.
Muyhase mohanīye ca, nikkhamassu vanā tuvaṃ.
૭.
7.
‘‘‘વિસુદ્ધાનં અયં વાસો, નિમ્મલાનં તપસ્સિનં;
‘‘‘Visuddhānaṃ ayaṃ vāso, nimmalānaṃ tapassinaṃ;
મા ખો વિસુદ્ધં દૂસેસિ, નિક્ખમસ્સુ વના તુવં.
Mā kho visuddhaṃ dūsesi, nikkhamassu vanā tuvaṃ.
૮.
8.
ઉભોપિ મા વિરાધેસિ, નિક્ખમસ્સુ વના તુવં.
Ubhopi mā virādhesi, nikkhamassu vanā tuvaṃ.
૯.
9.
‘‘‘છવાલાતં યથા કટ્ઠં, ન ક્વચિ કિચ્ચકારકં;
‘‘‘Chavālātaṃ yathā kaṭṭhaṃ, na kvaci kiccakārakaṃ;
નેવ ગામે અરઞ્ઞે વા, ન હિ તં કટ્ઠસમ્મતં.
Neva gāme araññe vā, na hi taṃ kaṭṭhasammataṃ.
૧૦.
10.
‘‘‘છવાલાતૂપમો ત્વંસિ, ન ગિહી નાપિ સઞ્ઞતો;
‘‘‘Chavālātūpamo tvaṃsi, na gihī nāpi saññato;
ઉભતો મુત્તકો અજ્જ, નિક્ખમસ્સુ વના તુવં.
Ubhato muttako ajja, nikkhamassu vanā tuvaṃ.
૧૧.
11.
‘‘‘સિયા નુ ખો તવ એતં, કો પજાનાતિ તે ઇદં;
‘‘‘Siyā nu kho tava etaṃ, ko pajānāti te idaṃ;
૧૨.
12.
‘‘‘જિગુચ્છિસ્સન્તિ તં વિઞ્ઞૂ, અસુચિં નાગરિકો યથા;
‘‘‘Jigucchissanti taṃ viññū, asuciṃ nāgariko yathā;
આકડ્ઢિત્વાન ઇસયો, ચોદયિસ્સન્તિ તં સદા.
Ākaḍḍhitvāna isayo, codayissanti taṃ sadā.
૧૩.
13.
‘‘‘તં વિઞ્ઞૂ પવદિસ્સન્તિ, સમતિક્કન્તસાસનં;
‘‘‘Taṃ viññū pavadissanti, samatikkantasāsanaṃ;
૧૪.
14.
‘‘‘તિધાપભિન્નં માતઙ્ગં, કુઞ્જરં સટ્ઠિહાયનં;
‘‘‘Tidhāpabhinnaṃ mātaṅgaṃ, kuñjaraṃ saṭṭhihāyanaṃ;
બલી નાગો ઉપગન્ત્વા, યૂથા નીહરતે ગજં.
Balī nāgo upagantvā, yūthā nīharate gajaṃ.
૧૫.
15.
‘‘‘યૂથા વિનિસ્સટો સન્તો, સુખં સાતં ન વિન્દતિ;
‘‘‘Yūthā vinissaṭo santo, sukhaṃ sātaṃ na vindati;
દુક્ખિતો વિમનો હોતિ, પજ્ઝાયન્તો પવેધતિ.
Dukkhito vimano hoti, pajjhāyanto pavedhati.
૧૬.
16.
‘‘‘તથેવ જટિલા તમ્પિ, નીહરિસ્સન્તિ દુમ્મતિં;
‘‘‘Tatheva jaṭilā tampi, nīharissanti dummatiṃ;
તેહિ ત્વં નિસ્સટો સન્તો, સુખં સાતં ન લચ્છસિ.
Tehi tvaṃ nissaṭo santo, sukhaṃ sātaṃ na lacchasi.
૧૭.
17.
‘‘‘દિવા વા યદિ વા રત્તિં, સોકસલ્લસમપ્પિતો;
‘‘‘Divā vā yadi vā rattiṃ, sokasallasamappito;
ડય્હસિ પરિળાહેન, ગજો યૂથાવ નિસ્સટો.
Ḍayhasi pariḷāhena, gajo yūthāva nissaṭo.
૧૮.
18.
૧૯.
19.
‘‘‘અગારં વસમાનોપિ, કથં જીવિહિસિ તુવં;
‘‘‘Agāraṃ vasamānopi, kathaṃ jīvihisi tuvaṃ;
મત્તિકં પેત્તિકઞ્ચાપિ, નત્થિ તે નિહિતં ધનં.
Mattikaṃ pettikañcāpi, natthi te nihitaṃ dhanaṃ.
૨૦.
20.
‘‘‘સયં કમ્મં કરિત્વાન, ગત્તે સેદં પમોચયં;
‘‘‘Sayaṃ kammaṃ karitvāna, gatte sedaṃ pamocayaṃ;
એવં જીવિહિસિ ગેહે, સાધુ તે તં ન રુચ્ચતિ.
Evaṃ jīvihisi gehe, sādhu te taṃ na ruccati.
૨૧.
21.
‘‘‘એવાહં તત્થ વારેમિ, સંકિલેસગતં મનં;
‘‘‘Evāhaṃ tattha vāremi, saṃkilesagataṃ manaṃ;
નાનાધમ્મકથં કત્વા, પાપા ચિત્તં નિવારયિં’.
Nānādhammakathaṃ katvā, pāpā cittaṃ nivārayiṃ’.
૨૨.
22.
‘‘એવં મે વિહરન્તસ્સ, અપ્પમાદવિહારિનો;
‘‘Evaṃ me viharantassa, appamādavihārino;
તિંસવસ્સસહસ્સાનિ, વિપિને મે અતિક્કમું.
Tiṃsavassasahassāni, vipine me atikkamuṃ.
૨૩.
23.
‘‘અપ્પમાદરતં દિસ્વા, ઉત્તમત્થં ગવેસકં;
‘‘Appamādarataṃ disvā, uttamatthaṃ gavesakaṃ;
પદુમુત્તરસમ્બુદ્ધો, આગચ્છિ મમ સન્તિકં.
Padumuttarasambuddho, āgacchi mama santikaṃ.
૨૪.
24.
‘‘તિમ્બરૂસકવણ્ણાભો , અપ્પમેય્યો અનૂપમો;
‘‘Timbarūsakavaṇṇābho , appameyyo anūpamo;
રૂપેનાસદિસો બુદ્ધો, આકાસે ચઙ્કમી તદા.
Rūpenāsadiso buddho, ākāse caṅkamī tadā.
૨૫.
25.
‘‘સુફુલ્લો સાલરાજાવ, વિજ્જૂવબ્ભઘનન્તરે;
‘‘Suphullo sālarājāva, vijjūvabbhaghanantare;
ઞાણેનાસદિસો બુદ્ધો, આકાસે ચઙ્કમી તદા.
Ñāṇenāsadiso buddho, ākāse caṅkamī tadā.
૨૬.
26.
૨૭.
27.
‘‘સિઙ્ગીનિક્ખસવણ્ણાભો, ખદિરઙ્ગારસન્નિભો;
‘‘Siṅgīnikkhasavaṇṇābho, khadiraṅgārasannibho;
મણિ યથા જોતિરસો, આકાસે ચઙ્કમી તદા.
Maṇi yathā jotiraso, ākāse caṅkamī tadā.
૨૮.
28.
‘‘વિસુદ્ધકેલાસનિભો , પુણ્ણમાયેવ ચન્દિમા;
‘‘Visuddhakelāsanibho , puṇṇamāyeva candimā;
૨૯.
29.
‘‘દિસ્વા નભે ચઙ્કમન્તં, એવં ચિન્તેસહં તદા;
‘‘Disvā nabhe caṅkamantaṃ, evaṃ cintesahaṃ tadā;
‘દેવો નુ ખો અયં સત્તો, ઉદાહુ મનુજો અયં.
‘Devo nu kho ayaṃ satto, udāhu manujo ayaṃ.
૩૦.
30.
‘‘‘ન મે સુતો વા દિટ્ઠો વા, મહિયા એદિસો નરો;
‘‘‘Na me suto vā diṭṭho vā, mahiyā ediso naro;
અપિ મન્તપદં અત્થિ, અયં સત્થા ભવિસ્સતિ’.
Api mantapadaṃ atthi, ayaṃ satthā bhavissati’.
૩૧.
31.
‘‘એવાહં ચિન્તયિત્વાન, સકં ચિત્તં પસાદયિં;
‘‘Evāhaṃ cintayitvāna, sakaṃ cittaṃ pasādayiṃ;
૩૨.
32.
‘‘પુપ્ફાસનં પઞ્ઞપેત્વા, સાધુચિત્તં મનોરમં;
‘‘Pupphāsanaṃ paññapetvā, sādhucittaṃ manoramaṃ;
નરસારથિનં અગ્ગં, ઇદં વચનમબ્રવિં.
Narasārathinaṃ aggaṃ, idaṃ vacanamabraviṃ.
૩૩.
33.
‘‘‘ઇદં મે આસનં વીર, પઞ્ઞત્તં તવનુચ્છવં;
‘‘‘Idaṃ me āsanaṃ vīra, paññattaṃ tavanucchavaṃ;
હાસયન્તો મમં ચિત્તં, નિસીદ કુસુમાસને’.
Hāsayanto mamaṃ cittaṃ, nisīda kusumāsane’.
૩૪.
34.
સત્તરત્તિન્દિવં બુદ્ધો, પવરે કુસુમાસને.
Sattarattindivaṃ buddho, pavare kusumāsane.
૩૫.
35.
‘‘નમસ્સમાનો અટ્ઠાસિં, સત્તરત્તિન્દિવં અહં;
‘‘Namassamāno aṭṭhāsiṃ, sattarattindivaṃ ahaṃ;
વુટ્ઠહિત્વા સમાધિમ્હા, સત્થા લોકે અનુત્તરો;
Vuṭṭhahitvā samādhimhā, satthā loke anuttaro;
મમ કમ્મં પકિત્તેન્તો, ઇદં વચનમબ્રવિ.
Mama kammaṃ pakittento, idaṃ vacanamabravi.
૩૬.
36.
‘‘‘ભાવેહિ બુદ્ધાનુસ્સતિં, ભાવનાનમનુત્તરં;
‘‘‘Bhāvehi buddhānussatiṃ, bhāvanānamanuttaraṃ;
ઇમં સતિં ભાવયિત્વા, પૂરયિસ્સસિ માનસં.
Imaṃ satiṃ bhāvayitvā, pūrayissasi mānasaṃ.
૩૭.
37.
‘‘‘તિંસકપ્પસહસ્સાનિ, દેવલોકે રમિસ્સસિ;
‘‘‘Tiṃsakappasahassāni, devaloke ramissasi;
અસીતિક્ખત્તું દેવિન્દો, દેવરજ્જં કરિસ્સસિ;
Asītikkhattuṃ devindo, devarajjaṃ karissasi;
સહસ્સક્ખત્તું ચક્કવત્તી, રાજા રટ્ઠે ભવિસ્સસિ.
Sahassakkhattuṃ cakkavattī, rājā raṭṭhe bhavissasi.
૩૮.
38.
‘‘‘પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં;
‘‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;
અનુભોસ્સસિ તં સબ્બં, બુદ્ધાનુસ્સતિયા ફલં.
Anubhossasi taṃ sabbaṃ, buddhānussatiyā phalaṃ.
૩૯.
39.
‘‘‘ભવાભવે સંસરન્તો, મહાભોગં લભિસ્સસિ;
‘‘‘Bhavābhave saṃsaranto, mahābhogaṃ labhissasi;
ભોગે તે ઊનતા નત્થિ, બુદ્ધાનુસ્સતિયા ફલં.
Bhoge te ūnatā natthi, buddhānussatiyā phalaṃ.
૪૦.
40.
‘‘‘કપ્પસતસહસ્સમ્હિ, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;
‘‘‘Kappasatasahassamhi, okkākakulasambhavo;
ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.
Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.
૪૧.
41.
‘‘‘અસીતિકોટિં છડ્ડેત્વા, દાસે કમ્મકરે બહૂ;
‘‘‘Asītikoṭiṃ chaḍḍetvā, dāse kammakare bahū;
ગોતમસ્સ ભગવતો, સાસને પબ્બજિસ્સસિ.
Gotamassa bhagavato, sāsane pabbajissasi.
૪૨.
42.
‘‘‘આરાધયિત્વા સમ્બુદ્ધં, ગોતમં સક્યપુઙ્ગવં;
‘‘‘Ārādhayitvā sambuddhaṃ, gotamaṃ sakyapuṅgavaṃ;
સુભૂતિ નામ નામેન, હેસ્સતિ સત્થુ સાવકો.
Subhūti nāma nāmena, hessati satthu sāvako.
૪૩.
43.
‘‘‘ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, દક્ખિણેય્યગુણમ્હિ તં;
‘‘‘Bhikkhusaṅghe nisīditvā, dakkhiṇeyyaguṇamhi taṃ;
તથારણવિહારે ચ, દ્વીસુ અગ્ગે ઠપેસ્સતિ’.
Tathāraṇavihāre ca, dvīsu agge ṭhapessati’.
૪૪.
44.
‘‘ઇદં વત્વાન સમ્બુદ્ધો, જલજુત્તમનામકો;
‘‘Idaṃ vatvāna sambuddho, jalajuttamanāmako;
નભં અબ્ભુગ્ગમી વીરો, હંસરાજાવ અમ્બરે.
Nabhaṃ abbhuggamī vīro, haṃsarājāva ambare.
૪૫.
45.
‘‘સાસિતો લોકનાથેન, નમસ્સિત્વા તથાગતં;
‘‘Sāsito lokanāthena, namassitvā tathāgataṃ;
સદા ભાવેમિ મુદિતો, બુદ્ધાનુસ્સતિમુત્તમં.
Sadā bhāvemi mudito, buddhānussatimuttamaṃ.
૪૬.
46.
‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;
‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;
જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસં અગચ્છહં.
Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsaṃ agacchahaṃ.
૪૭.
47.
‘‘અસીતિક્ખત્તું દેવિન્દો, દેવરજ્જમકારયિં;
‘‘Asītikkhattuṃ devindo, devarajjamakārayiṃ;
સહસ્સક્ખત્તું રાજા ચ, ચક્કવત્તી અહોસહં.
Sahassakkhattuṃ rājā ca, cakkavattī ahosahaṃ.
૪૮.
48.
‘‘પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં;
‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;
અનુભોમિ સુસમ્પત્તિં, બુદ્ધાનુસ્સતિયા ફલં.
Anubhomi susampattiṃ, buddhānussatiyā phalaṃ.
૪૯.
49.
‘‘ભવાભવે સંસરન્તો, મહાભોગં લભામહં;
‘‘Bhavābhave saṃsaranto, mahābhogaṃ labhāmahaṃ;
ભોગે મે ઊનતા નત્થિ, બુદ્ધાનુસ્સતિયા ફલં.
Bhoge me ūnatā natthi, buddhānussatiyā phalaṃ.
૫૦.
50.
‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં કમ્મમકરિં તદા;
‘‘Satasahassito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;
દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધાનુસ્સતિયા ફલં.
Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhānussatiyā phalaṃ.
૫૧.
51.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;
‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;
છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં આયસ્મા સુભૂતિ થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.
Itthaṃ sudaṃ āyasmā subhūti thero imā gāthāyo abhāsitthāti.
સુભૂતિત્થેરસ્સાપદાનં પઠમં.
Subhūtittherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧. સુભૂતિત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 1. Subhūtittheraapadānavaṇṇanā