Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā

    6. ஸுசரிதஸுத்தவண்ணனா

    6. Sucaritasuttavaṇṇanā

    65. ச²ட்டே² ஸுட்டு² சரிதானி, ஸுந்த³ரானி வா சரிதானி ஸுசரிதானி. காயேன ஸுசரிதங், காயதோ வா பவத்தங் ஸுசரிதங் காயஸுசரிதங். ஸேஸேஸுபி ஏஸேவ நயோ. இதா⁴பி பன பஞ்ஞத்திவஸேன, கம்மபத²வஸேன சாதி து³விதா⁴ கதா². தத்த² காயத்³வாரே பஞ்ஞத்தஸிக்கா²பத³ஸ்ஸ அவீதிக்கமோ காயஸுசரிதங், வசீத்³வாரே பஞ்ஞத்தஸிக்கா²பத³ஸ்ஸ அவீதிக்கமோ வசீஸுசரிதங், உப⁴யத்த² பஞ்ஞத்தஸ்ஸ அவீதிக்கமோ மனோஸுசரிதந்தி அயங் பஞ்ஞத்திகதா². பாணாதிபாதாதீ³ஹி பன விரமந்தஸ்ஸ உப்பன்னா திஸ்ஸோ சேதனாபி விரதியோபி காயஸுசரிதங், முஸாவாதா³தீ³ஹி விரமந்தஸ்ஸ சதஸ்ஸோ சேதனாபி விரதியோபி வசீஸுசரிதங், அனபி⁴ஜ்ஜா², அப்³யாபாதோ³, ஸம்மாதி³ட்டீ²தி தயோ சேதனாஸம்பயுத்தத⁴ம்மா மனோஸுசரிதந்தி அயங் கம்மபத²கதா². ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    65. Chaṭṭhe suṭṭhu caritāni, sundarāni vā caritāni sucaritāni. Kāyena sucaritaṃ, kāyato vā pavattaṃ sucaritaṃ kāyasucaritaṃ. Sesesupi eseva nayo. Idhāpi pana paññattivasena, kammapathavasena cāti duvidhā kathā. Tattha kāyadvāre paññattasikkhāpadassa avītikkamo kāyasucaritaṃ, vacīdvāre paññattasikkhāpadassa avītikkamo vacīsucaritaṃ, ubhayattha paññattassa avītikkamo manosucaritanti ayaṃ paññattikathā. Pāṇātipātādīhi pana viramantassa uppannā tisso cetanāpi viratiyopi kāyasucaritaṃ, musāvādādīhi viramantassa catasso cetanāpi viratiyopi vacīsucaritaṃ, anabhijjhā, abyāpādo, sammādiṭṭhīti tayo cetanāsampayuttadhammā manosucaritanti ayaṃ kammapathakathā. Sesaṃ vuttanayameva.

    ச²ட்ட²ஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Chaṭṭhasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi / 6. ஸுசரிதஸுத்தங் • 6. Sucaritasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact