Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૩૮૭] ૨. સૂચિજાતકવણ્ણના

    [387] 2. Sūcijātakavaṇṇanā

    અકક્કસં અફરુસન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો પઞ્ઞાપારમિં આરબ્ભ કથેસિ. વત્થુ મહાઉમઙ્ગજાતકે (જા॰ ૨.૨૨.૫૯૦ આદયો) આવિ ભવિસ્સતિ. તદા પન સત્થા ભિક્ખૂ આમન્તેત્વા ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપિ તથાગતો પઞ્ઞવા ઉપાયકુસલોયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Akakkasaṃapharusanti idaṃ satthā jetavane viharanto paññāpāramiṃ ārabbha kathesi. Vatthu mahāumaṅgajātake (jā. 2.22.590 ādayo) āvi bhavissati. Tadā pana satthā bhikkhū āmantetvā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi tathāgato paññavā upāyakusaloyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો કાસિરટ્ઠે કમ્મારકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો પરિયોદાતસિપ્પો અહોસિ. માતાપિતરો પનસ્સ દલિદ્દા, તેસં ગામતો અવિદૂરે અઞ્ઞો સહસ્સકુટિકો કમ્મારગામો. તત્થ કમ્મારસહસ્સજેટ્ઠકો કમ્મારો રાજવલ્લભો અડ્ઢો મહદ્ધનો, તસ્સેકા ધીતા અહોસિ ઉત્તમરૂપધરા દેવચ્છરાપટિભાગા જનપદકલ્યાણિલક્ખણેહિ સમન્નાગતા. સામન્તગામેસુ મનુસ્સા વાસિફરસુફાલપાચનાદિકારાપનત્થાય તં ગામં ગન્ત્વા યેભુય્યેન તં કુમારિકં પસ્સન્તિ, તે અત્તનો અત્તનો ગામં ગન્ત્વા નિસિન્નટ્ઠાનાદીસુ તસ્સા રૂપં વણ્ણેન્તિ. બોધિસત્તો તં સુત્વા સવનસંસગ્ગેન બજ્ઝિત્વા ‘‘પાદપરિચારિકં નં કરિસ્સામી’’તિ ઉત્તમજાતિકં અયં ગહેત્વા એકં સુખુમં ઘનં સૂચિં કત્વા પાસે વિજ્ઝિત્વા ઉદકે ઉપ્પિલાપેત્વા અપરમ્પિ તથારૂપમેવ તસ્સા કોસકં કત્વા પાસે વિજ્ઝિ. ઇમિના નિયામેન તસ્સા સત્ત કોસકે અકાસિ, ‘‘કથં અકાસી’’તિ ન વત્તબ્બં. બોધિસત્તાનઞ્હિ ઞાણમહન્તતાય કરણં સમિજ્ઝતિયેવ. સો તં સૂચિં નાળિકાય પક્ખિપિત્વા ઓવટ્ટિકાય કત્વા તં ગામં ગન્ત્વા કમ્મારજેટ્ઠકસ્સ વસનવીથિં પુચ્છિત્વા તત્થ ગન્ત્વા દ્વારે ઠત્વા ‘‘કો મમ હત્થતો એવરૂપં નામ સૂચિં મૂલેન કિણિતું ઇચ્છતી’’તિ સૂચિં વણ્ણેન્તો જેટ્ઠકકમ્મારસ્સ ઘરદ્વારસમીપે ઠત્વા પઠમં ગાથમાહ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsiraṭṭhe kammārakule nibbattitvā vayappatto pariyodātasippo ahosi. Mātāpitaro panassa daliddā, tesaṃ gāmato avidūre añño sahassakuṭiko kammāragāmo. Tattha kammārasahassajeṭṭhako kammāro rājavallabho aḍḍho mahaddhano, tassekā dhītā ahosi uttamarūpadharā devaccharāpaṭibhāgā janapadakalyāṇilakkhaṇehi samannāgatā. Sāmantagāmesu manussā vāsipharasuphālapācanādikārāpanatthāya taṃ gāmaṃ gantvā yebhuyyena taṃ kumārikaṃ passanti, te attano attano gāmaṃ gantvā nisinnaṭṭhānādīsu tassā rūpaṃ vaṇṇenti. Bodhisatto taṃ sutvā savanasaṃsaggena bajjhitvā ‘‘pādaparicārikaṃ naṃ karissāmī’’ti uttamajātikaṃ ayaṃ gahetvā ekaṃ sukhumaṃ ghanaṃ sūciṃ katvā pāse vijjhitvā udake uppilāpetvā aparampi tathārūpameva tassā kosakaṃ katvā pāse vijjhi. Iminā niyāmena tassā satta kosake akāsi, ‘‘kathaṃ akāsī’’ti na vattabbaṃ. Bodhisattānañhi ñāṇamahantatāya karaṇaṃ samijjhatiyeva. So taṃ sūciṃ nāḷikāya pakkhipitvā ovaṭṭikāya katvā taṃ gāmaṃ gantvā kammārajeṭṭhakassa vasanavīthiṃ pucchitvā tattha gantvā dvāre ṭhatvā ‘‘ko mama hatthato evarūpaṃ nāma sūciṃ mūlena kiṇituṃ icchatī’’ti sūciṃ vaṇṇento jeṭṭhakakammārassa gharadvārasamīpe ṭhatvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૮૩.

    83.

    ‘‘અકક્કસં અફરુસં, ખરધોતં સુપાસિયં;

    ‘‘Akakkasaṃ apharusaṃ, kharadhotaṃ supāsiyaṃ;

    સુખુમં તિખિણગ્ગઞ્ચ, કો સૂચિં કેતુમિચ્છતી’’તિ.

    Sukhumaṃ tikhiṇaggañca, ko sūciṃ ketumicchatī’’ti.

    તસ્સત્થો – મમ પટલસ્સ વા તિલકસ્સ વા ઓધિનો વા અભાવેન અકક્કસં, સુમટ્ઠતાય અફરુસં, ખરેન પાસાણેન ધોતત્તા ખરધોતં, સુન્દરેન સુવિદ્ધેન પાસેન સમન્નાગતત્તા સુપાસિયં , સણ્હતાય સુખુમં, અગ્ગસ્સ તિખિણતાય તિખિણગ્ગં સૂચિં મમ હત્થતો મૂલં દત્વા કો કિણિતું ઇચ્છતીતિ.

    Tassattho – mama paṭalassa vā tilakassa vā odhino vā abhāvena akakkasaṃ, sumaṭṭhatāya apharusaṃ, kharena pāsāṇena dhotattā kharadhotaṃ, sundarena suviddhena pāsena samannāgatattā supāsiyaṃ, saṇhatāya sukhumaṃ, aggassa tikhiṇatāya tikhiṇaggaṃ sūciṃ mama hatthato mūlaṃ datvā ko kiṇituṃ icchatīti.

    એવઞ્ચ પન વત્વા પુનપિ તં વણ્ણેન્તો દુતિયં ગાથમાહ –

    Evañca pana vatvā punapi taṃ vaṇṇento dutiyaṃ gāthamāha –

    ૮૪.

    84.

    ‘‘સુમજ્જઞ્ચ સુપાસઞ્ચ, અનુપુબ્બં સુવટ્ટિતં;

    ‘‘Sumajjañca supāsañca, anupubbaṃ suvaṭṭitaṃ;

    ઘનઘાતિમં પટિથદ્ધં, કો સૂચિં કેતુમિચ્છતી’’તિ.

    Ghanaghātimaṃ paṭithaddhaṃ, ko sūciṃ ketumicchatī’’ti.

    તત્થ સુમજ્જઞ્ચાતિ કુરુવિન્દકચુણ્ણેન સુટ્ઠુ મજ્જિતં. સુપાસઞ્ચાતિ સણ્હેન પાસવેધકેન વિદ્ધત્તા સુન્દરપાસં. ઘનઘાતિમન્તિ યા ઘાતિયમાના અધિકરણિં અનુપવિસતિ, અયં ‘‘ઘનઘાતિમા’’તિ વુચ્ચતિ, તાદિસિન્તિ અત્થો. પટિથદ્ધન્તિ થદ્ધં અમુદુકં.

    Tattha sumajjañcāti kuruvindakacuṇṇena suṭṭhu majjitaṃ. Supāsañcāti saṇhena pāsavedhakena viddhattā sundarapāsaṃ. Ghanaghātimanti yā ghātiyamānā adhikaraṇiṃ anupavisati, ayaṃ ‘‘ghanaghātimā’’ti vuccati, tādisinti attho. Paṭithaddhanti thaddhaṃ amudukaṃ.

    તસ્મિં ખણે સા કુમારિકા ભુત્તપાતરાસં પિતરં દરથપટિપ્પસ્સમ્ભનત્થં ચૂળસયને નિપન્નં તાલવણ્ટેન બીજયમાના બોધિસત્તસ્સ મધુરસદ્દં સુત્વા અલ્લમંસપિણ્ડેન હદયે પહટા વિય ઘટસહસ્સેન નિબ્બાપિતદરથા વિય હુત્વા ‘‘કો નુ ખો એસ અતિમધુરેન સદ્દેન કમ્મારાનં વસનગામે સૂચિં વિક્કિણાતિ, કેન નુ ખો કમ્મેન આગતો, જાનિસ્સામિ ન’’ન્તિ તાલવણ્ટં ઠપેત્વા ગેહા નિક્ખમ્મ બહિઆળિન્દકે ઠત્વા તેન સદ્ધિં કથેસિ. બોધિસત્તાનઞ્હિ પત્થિતં નામ સમિજ્ઝતિ, સો હિ તસ્સાયેવત્થાય તં ગામં આગતો. સા ચ તેન સદ્ધિં કથેન્તી ‘‘માણવ, સકલરટ્ઠવાસિનો સૂચિઆદીનં અત્થાય ઇમં ગામં આગચ્છન્તિ, ત્વં બાલતાય કમ્મારગામે સૂચિં વિક્કિણિતું ઇચ્છસિ, સચેપિ દિવસં સૂચિયા વણ્ણં ભાસિસ્સસિ, ન તે કોચિ હત્થતો સૂચિં ગણ્હિસ્સતિ, સચે ત્વં મૂલં લદ્ધું ઇચ્છસિ, અઞ્ઞં ગામં યાહી’’તિ વત્વા દ્વે ગાથા અભાસિ –

    Tasmiṃ khaṇe sā kumārikā bhuttapātarāsaṃ pitaraṃ darathapaṭippassambhanatthaṃ cūḷasayane nipannaṃ tālavaṇṭena bījayamānā bodhisattassa madhurasaddaṃ sutvā allamaṃsapiṇḍena hadaye pahaṭā viya ghaṭasahassena nibbāpitadarathā viya hutvā ‘‘ko nu kho esa atimadhurena saddena kammārānaṃ vasanagāme sūciṃ vikkiṇāti, kena nu kho kammena āgato, jānissāmi na’’nti tālavaṇṭaṃ ṭhapetvā gehā nikkhamma bahiāḷindake ṭhatvā tena saddhiṃ kathesi. Bodhisattānañhi patthitaṃ nāma samijjhati, so hi tassāyevatthāya taṃ gāmaṃ āgato. Sā ca tena saddhiṃ kathentī ‘‘māṇava, sakalaraṭṭhavāsino sūciādīnaṃ atthāya imaṃ gāmaṃ āgacchanti, tvaṃ bālatāya kammāragāme sūciṃ vikkiṇituṃ icchasi, sacepi divasaṃ sūciyā vaṇṇaṃ bhāsissasi, na te koci hatthato sūciṃ gaṇhissati, sace tvaṃ mūlaṃ laddhuṃ icchasi, aññaṃ gāmaṃ yāhī’’ti vatvā dve gāthā abhāsi –

    ૮૪.

    84.

    ‘‘ઇતોદાનિ પતાયન્તિ, સૂચિયો બળિસાનિ ચ;

    ‘‘Itodāni patāyanti, sūciyo baḷisāni ca;

    કોયં કમ્મારગામસ્મિં, સૂચિં વિક્કેતુમિચ્છતિ.

    Koyaṃ kammāragāmasmiṃ, sūciṃ vikketumicchati.

    ૮૫.

    85.

    ‘‘ઇતો સત્થાનિ ગચ્છન્તિ, કમ્મન્તા વિવિધા પુથૂ;

    ‘‘Ito satthāni gacchanti, kammantā vividhā puthū;

    કોયં કમ્મારગામસ્મિં, સૂચિં વિક્કેતુમિચ્છતી’’તિ.

    Koyaṃ kammāragāmasmiṃ, sūciṃ vikketumicchatī’’ti.

    તત્થ ઇતોદાનીતિ ઇમસ્મિં રટ્ઠે ઇદાનિ સૂચિયો ચ બળિસાનિ ચ અઞ્ઞાનિ ચ ઉપકરણાનિ ઇમમ્હા કમ્મારગામા પતાયન્તિ નિક્ખમન્તિ, તં તં દિસં પત્થરન્તા નિગ્ગચ્છન્તિ. કોયન્તિ એવં સન્તે કો અયં ઇમસ્મિં કમ્મારગામે સૂચિં વિક્કિણિતું ઇચ્છતિ. સત્થાનીતિ બારાણસિં ગચ્છન્તાનિ નાનપ્પકારાનિ સત્થાનિ ઇતોવ ગચ્છન્તિ. વિવિધા પુથૂતિ નાનપ્પકારા બહૂ કમ્મન્તાપિ સકલરટ્ઠવાસીનં ઇતો ગહિતઉપકરણેહેવ પવત્તન્તિ.

    Tattha itodānīti imasmiṃ raṭṭhe idāni sūciyo ca baḷisāni ca aññāni ca upakaraṇāni imamhā kammāragāmā patāyanti nikkhamanti, taṃ taṃ disaṃ pattharantā niggacchanti. Koyanti evaṃ sante ko ayaṃ imasmiṃ kammāragāme sūciṃ vikkiṇituṃ icchati. Satthānīti bārāṇasiṃ gacchantāni nānappakārāni satthāni itova gacchanti. Vividhā puthūti nānappakārā bahū kammantāpi sakalaraṭṭhavāsīnaṃ ito gahitaupakaraṇeheva pavattanti.

    બોધિસત્તો તસ્સા વચનં સુત્વા ‘‘ભદ્દે, ત્વં અજાનન્તી અઞ્ઞાણેન એવં વદેસી’’તિ વત્વા દ્વે ગાથા અભાસિ –

    Bodhisatto tassā vacanaṃ sutvā ‘‘bhadde, tvaṃ ajānantī aññāṇena evaṃ vadesī’’ti vatvā dve gāthā abhāsi –

    ૮૬.

    86.

    ‘‘સૂચિં કમ્મારગામસ્મિં, વિક્કેતબ્બા પજાનતા;

    ‘‘Sūciṃ kammāragāmasmiṃ, vikketabbā pajānatā;

    આચરિયાવ જાનન્તિ, કમ્મં સુકતદુક્કટં.

    Ācariyāva jānanti, kammaṃ sukatadukkaṭaṃ.

    ૮૭.

    87.

    ‘‘ઇમઞ્ચે તે પિતા ભદ્દે, સૂચિં જઞ્ઞા મયા કતં;

    ‘‘Imañce te pitā bhadde, sūciṃ jaññā mayā kataṃ;

    તયા ચ મં નિમન્તેય્ય, યઞ્ચત્થઞ્ઞં ઘરે ધન’’ન્તિ.

    Tayā ca maṃ nimanteyya, yañcatthaññaṃ ghare dhana’’nti.

    તત્થ સૂચિન્તિ વિભત્તિવિપલ્લાસો કતો. ઇદં વુત્તં હોતિ – સૂચિ નામ પજાનતા પણ્ડિતેન પુરિસેન કમ્મારગામસ્મિંયેવ વિક્કેતબ્બા. કિંકારણા? આચરિયાવ જાનન્તિ, કમ્મં સુકતદુક્કટન્તિ, તસ્સ તસ્સ સિપ્પસ્સ આચરિયાવ તસ્મિં તસ્મિં સિપ્પે સુકતદુક્કટકમ્મં જાનન્તિ, સ્વાહં કમ્મારકમ્મં અજાનન્તાનં ગહપતિકાનં ગામં ગન્ત્વા મમ સૂચિયા સુકતદુક્કટભાવં કથં જાનાપેસ્સામિ, ઇમસ્મિં પન ગામે મમ બલં જાનાપેસ્સામીતિ. એવં બોધિસત્તો ઇમાય ગાથાય અત્તનો બલં વણ્ણેસિ.

    Tattha sūcinti vibhattivipallāso kato. Idaṃ vuttaṃ hoti – sūci nāma pajānatā paṇḍitena purisena kammāragāmasmiṃyeva vikketabbā. Kiṃkāraṇā? Ācariyāva jānanti, kammaṃ sukatadukkaṭanti, tassa tassa sippassa ācariyāva tasmiṃ tasmiṃ sippe sukatadukkaṭakammaṃ jānanti, svāhaṃ kammārakammaṃ ajānantānaṃ gahapatikānaṃ gāmaṃ gantvā mama sūciyā sukatadukkaṭabhāvaṃ kathaṃ jānāpessāmi, imasmiṃ pana gāme mama balaṃ jānāpessāmīti. Evaṃ bodhisatto imāya gāthāya attano balaṃ vaṇṇesi.

    તયા ચ મં નિમન્તેય્યાતિ ભદ્દે સચે તવ પિતા ઇમં મયા કતં સૂચિં ‘‘ઈદિસા વા એસા, એવં વા કતા’’તિ જાનેય્ય, ‘‘ઇમં મે ધીતરં તવ પાદપરિચારિકં દમ્મિ, ગણ્હાહિ ન’’ન્તિ એવં તયા ચ મં નિમન્તેય્ય. યઞ્ચત્થઞ્ઞં ઘરે ધનન્તિ યઞ્ચ અઞ્ઞં સવિઞ્ઞાણકં વા અવિઞ્ઞાણકં વા ઘરે ધનં અત્થિ, તેન મં નિમન્તેય્ય. ‘‘યઞ્ચસ્સઞ્ઞ’’ન્તિપિ પાઠો, યઞ્ચ અસ્સ ઘરે અઞ્ઞં ધનં અત્થીતિ અત્થો.

    Tayā ca maṃ nimanteyyāti bhadde sace tava pitā imaṃ mayā kataṃ sūciṃ ‘‘īdisā vā esā, evaṃ vā katā’’ti jāneyya, ‘‘imaṃ me dhītaraṃ tava pādaparicārikaṃ dammi, gaṇhāhi na’’nti evaṃ tayā ca maṃ nimanteyya. Yañcatthaññaṃ ghare dhananti yañca aññaṃ saviññāṇakaṃ vā aviññāṇakaṃ vā ghare dhanaṃ atthi, tena maṃ nimanteyya. ‘‘Yañcassañña’’ntipi pāṭho, yañca assa ghare aññaṃ dhanaṃ atthīti attho.

    કમ્મારજેટ્ઠકો સબ્બં તેસં કથં સુત્વા ‘‘અમ્મા’’તિ ધીતરં પક્કોસિત્વા ‘‘કેન સદ્ધિં સલ્લપસી’’તિ પુચ્છિ. તાત, એકો પુરિસો સૂચિં વિક્કિણાતિ, તેન સદ્ધિં સલ્લપેમીતિ. ‘‘તેન હિ પક્કોસાહિ ન’’ન્તિ. સા ગન્ત્વા પક્કોસિ. બોધિસત્તો ગેહં પવિસિત્વા કમ્મારજેટ્ઠકં વન્દિત્વા એકમન્તં અટ્ઠાસિ. અથ નં સો ‘‘કતરગામવાસિકોસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘અહં અસુકગામવાસિકોમ્હિ અસુકકમ્મારસ્સ પુત્તો’’તિ. ‘‘કસ્મા ઇધાગતોસી’’તિ. ‘‘સૂચિવિક્કયત્થાયા’’તિ . ‘‘આહર, સૂચિં તે પસ્સામા’’તિ . બોધિસત્તો અત્તનો ગુણં સબ્બેસં મજ્ઝે પકાસેતુકામો ‘‘નનુ એકકાનં ઓલોકિતતો સબ્બેસં મજ્ઝે ઓલોકેતું વરતર’’ન્તિ આહ. સો ‘‘સાધુ, તાતા’’તિ સબ્બે કમ્મારે સન્નિપાતાપેત્વા તેહિ પરિવુતો ‘‘આહર, તાત, મયં પસ્સામ તે સૂચિ’’ન્તિ આહ. ‘‘આચરિય, એકં અધિકરણિઞ્ચ ઉદકપૂરઞ્ચ કંસથાલં આહરાપેથા’’તિ. સો આહરાપેસિ. બોધિસત્તો ઓવટ્ટિકતો સૂચિનાળિકં નીહરિત્વા અદાસિ. કમ્મારજેટ્ઠકો તતો સૂચિં નીહરિત્વા ‘‘તાત, અયં સૂચી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘નાયં સૂચિ, કોસકો એસો’’તિ. સો ઉપધારેન્તો નેવ અન્તં, ન કોટિં અદ્દસ. બોધિસત્તો આહરાપેત્વા નખેન કોસકં અપનેત્વા ‘‘અયં સૂચિ, અયં કોસકો’’તિ મહાજનસ્સ દસ્સેત્વા સૂચિં આચરિયસ્સ હત્થે, કોસકં પાદમૂલે ઠપેસિ. પુન તેન ‘‘અયં મઞ્ઞે સૂચી’’તિ વુત્તો ‘‘અયમ્પિ સૂચિકોસકોયેવા’’તિ વત્વા નખેન પહરન્તો પટિપાટિયા છ સૂચિકોસકે કમ્મારજેટ્ઠકસ્સ પાદમૂલે ઠપેત્વા ‘‘અયં સૂચી’’તિ તસ્સ હત્થે ઠપેસિ. કમ્મારસહસ્સાનિ અઙ્ગુલિયો ફોટેસું, ચેલુક્ખેપા પવત્તિંસુ.

    Kammārajeṭṭhako sabbaṃ tesaṃ kathaṃ sutvā ‘‘ammā’’ti dhītaraṃ pakkositvā ‘‘kena saddhiṃ sallapasī’’ti pucchi. Tāta, eko puriso sūciṃ vikkiṇāti, tena saddhiṃ sallapemīti. ‘‘Tena hi pakkosāhi na’’nti. Sā gantvā pakkosi. Bodhisatto gehaṃ pavisitvā kammārajeṭṭhakaṃ vanditvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Atha naṃ so ‘‘kataragāmavāsikosī’’ti pucchi. ‘‘Ahaṃ asukagāmavāsikomhi asukakammārassa putto’’ti. ‘‘Kasmā idhāgatosī’’ti. ‘‘Sūcivikkayatthāyā’’ti . ‘‘Āhara, sūciṃ te passāmā’’ti . Bodhisatto attano guṇaṃ sabbesaṃ majjhe pakāsetukāmo ‘‘nanu ekakānaṃ olokitato sabbesaṃ majjhe oloketuṃ varatara’’nti āha. So ‘‘sādhu, tātā’’ti sabbe kammāre sannipātāpetvā tehi parivuto ‘‘āhara, tāta, mayaṃ passāma te sūci’’nti āha. ‘‘Ācariya, ekaṃ adhikaraṇiñca udakapūrañca kaṃsathālaṃ āharāpethā’’ti. So āharāpesi. Bodhisatto ovaṭṭikato sūcināḷikaṃ nīharitvā adāsi. Kammārajeṭṭhako tato sūciṃ nīharitvā ‘‘tāta, ayaṃ sūcī’’ti pucchi. ‘‘Nāyaṃ sūci, kosako eso’’ti. So upadhārento neva antaṃ, na koṭiṃ addasa. Bodhisatto āharāpetvā nakhena kosakaṃ apanetvā ‘‘ayaṃ sūci, ayaṃ kosako’’ti mahājanassa dassetvā sūciṃ ācariyassa hatthe, kosakaṃ pādamūle ṭhapesi. Puna tena ‘‘ayaṃ maññe sūcī’’ti vutto ‘‘ayampi sūcikosakoyevā’’ti vatvā nakhena paharanto paṭipāṭiyā cha sūcikosake kammārajeṭṭhakassa pādamūle ṭhapetvā ‘‘ayaṃ sūcī’’ti tassa hatthe ṭhapesi. Kammārasahassāni aṅguliyo phoṭesuṃ, celukkhepā pavattiṃsu.

    અથ નં કમ્મારજેટ્ઠકો ‘‘તાત, ઇમાય સૂચિયા કિં બલ’’ન્તિ પુચ્છિ. ‘‘આચરિય બલવતા પુરિસેન અધિકરણિં ઉક્ખિપાપેત્વા અધિકરણિયા હેટ્ઠા ઉદકપાતિં ઠપાપેત્વા અધિકરણિયા મજ્ઝે ઇમં સૂચિં પહરથા’’તિ. સો તથા કારેત્વા અધિકરણિયા મજ્ઝે સૂચિં અગ્ગેન પહરિ. સા અધિકરણિં વિનિવિજ્ઝિત્વા ઉદકપિટ્ઠે કેસગ્ગમત્તમ્પિ ઉદ્ધં વા અધો વા અહુત્વા તિરિયં પતિટ્ઠાસિ. સબ્બે કમ્મારા ‘‘અમ્હેહિ એત્તકં કાલં ‘કમ્મારા નામ એદિસા હોન્તી’તિ સુતિવસેનપિ ન સુતપુબ્બ’’ન્તિ અઙ્ગુલિયો ફોટેત્વા ચેલુક્ખેપસહસ્સં પવત્તયિંસુ . કમ્મારજેટ્ઠકો ધીતરં પક્કોસિત્વા તસ્મિઞ્ઞેવ પરિસમજ્ઝે ‘‘અયં કુમારિકા તુય્હમેવ અનુચ્છવિકા’’તિ ઉદકં પાતેત્વા અદાસિ. સો અપરભાગે કમ્મારજેટ્ઠકસ્સ અચ્ચયેન તસ્મિં ગામે કમ્મારજેટ્ઠકો અહોસિ.

    Atha naṃ kammārajeṭṭhako ‘‘tāta, imāya sūciyā kiṃ bala’’nti pucchi. ‘‘Ācariya balavatā purisena adhikaraṇiṃ ukkhipāpetvā adhikaraṇiyā heṭṭhā udakapātiṃ ṭhapāpetvā adhikaraṇiyā majjhe imaṃ sūciṃ paharathā’’ti. So tathā kāretvā adhikaraṇiyā majjhe sūciṃ aggena pahari. Sā adhikaraṇiṃ vinivijjhitvā udakapiṭṭhe kesaggamattampi uddhaṃ vā adho vā ahutvā tiriyaṃ patiṭṭhāsi. Sabbe kammārā ‘‘amhehi ettakaṃ kālaṃ ‘kammārā nāma edisā hontī’ti sutivasenapi na sutapubba’’nti aṅguliyo phoṭetvā celukkhepasahassaṃ pavattayiṃsu . Kammārajeṭṭhako dhītaraṃ pakkositvā tasmiññeva parisamajjhe ‘‘ayaṃ kumārikā tuyhameva anucchavikā’’ti udakaṃ pātetvā adāsi. So aparabhāge kammārajeṭṭhakassa accayena tasmiṃ gāme kammārajeṭṭhako ahosi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા કમ્મારજેટ્ઠકસ્સ ધીતા રાહુલમાતા અહોસિ, પણ્ડિતકમ્મારપુત્તો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kammārajeṭṭhakassa dhītā rāhulamātā ahosi, paṇḍitakammāraputto pana ahameva ahosi’’nti.

    સૂચિજાતકવણ્ણના દુતિયા.

    Sūcijātakavaṇṇanā dutiyā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૮૭. સૂચિજાતકં • 387. Sūcijātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact