Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૮. સુચિન્તિતત્થેરઅપદાનં

    8. Sucintitattheraapadānaṃ

    ૧૦૭.

    107.

    ‘‘નગરે હંસવતિયા, અહોસિં કસ્સકો તદા;

    ‘‘Nagare haṃsavatiyā, ahosiṃ kassako tadā;

    કસિકમ્મેન જીવામિ, તેન પોસેમિ દારકે.

    Kasikammena jīvāmi, tena posemi dārake.

    ૧૦૮.

    108.

    ‘‘સુસમ્પન્નં તદા ખેત્તં, ધઞ્ઞં મે ફલિનં 1 અહુ;

    ‘‘Susampannaṃ tadā khettaṃ, dhaññaṃ me phalinaṃ 2 ahu;

    પાકકાલે ચ સમ્પત્તે, એવં ચિન્તેસહં તદા.

    Pākakāle ca sampatte, evaṃ cintesahaṃ tadā.

    ૧૦૯.

    109.

    ‘‘નચ્છન્નં નપ્પતિરૂપં, જાનન્તસ્સ ગુણાગુણં;

    ‘‘Nacchannaṃ nappatirūpaṃ, jānantassa guṇāguṇaṃ;

    યોહં સઙ્ઘે અદત્વાન, અગ્ગં ભુઞ્જેય્ય ચે તદા 3.

    Yohaṃ saṅghe adatvāna, aggaṃ bhuñjeyya ce tadā 4.

    ૧૧૦.

    110.

    ‘‘અયં બુદ્ધો અસમસમો, દ્વત્તિંસવરલક્ખણો;

    ‘‘Ayaṃ buddho asamasamo, dvattiṃsavaralakkhaṇo;

    તતો પભાવિતો સઙ્ઘો, પુઞ્ઞક્ખેત્તો અનુત્તરો.

    Tato pabhāvito saṅgho, puññakkhetto anuttaro.

    ૧૧૧.

    111.

    ‘‘તત્થ દસ્સામહં દાનં, નવસસ્સં પુરે પુરે;

    ‘‘Tattha dassāmahaṃ dānaṃ, navasassaṃ pure pure;

    એવાહં ચિન્તયિત્વાન, હટ્ઠો પીણિતમાનસો 5.

    Evāhaṃ cintayitvāna, haṭṭho pīṇitamānaso 6.

    ૧૧૨.

    112.

    ‘‘ખેત્તતો ધઞ્ઞમાહત્વા, સમ્બુદ્ધં ઉપસઙ્કમિં;

    ‘‘Khettato dhaññamāhatvā, sambuddhaṃ upasaṅkamiṃ;

    ઉપસઙ્કમ્મ સમ્બુદ્ધં, લોકજેટ્ઠં નરાસભં;

    Upasaṅkamma sambuddhaṃ, lokajeṭṭhaṃ narāsabhaṃ;

    વન્દિત્વા સત્થુનો પાદે, ઇદં વચનમબ્રવિં.

    Vanditvā satthuno pāde, idaṃ vacanamabraviṃ.

    ૧૧૩.

    113.

    ‘‘‘નવસસ્સઞ્ચ સમ્પન્નં, આયાગોસિ 7 ચ ત્વં મુને;

    ‘‘‘Navasassañca sampannaṃ, āyāgosi 8 ca tvaṃ mune;

    અનુકમ્પમુપાદાય , અધિવાસેહિ ચક્ખુમ’.

    Anukampamupādāya , adhivāsehi cakkhuma’.

    ૧૧૪.

    114.

    ‘‘પદુમુત્તરો લોકવિદૂ, આહુતીનં પટિગ્ગહો;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, ઇદં વચનમબ્રવિ.

    Mama saṅkappamaññāya, idaṃ vacanamabravi.

    ૧૧૫.

    115.

    ‘‘‘ચત્તારો ચ પટિપન્ના, ચત્તારો ચ ફલે ઠિતા;

    ‘‘‘Cattāro ca paṭipannā, cattāro ca phale ṭhitā;

    એસ સઙ્ઘો ઉજુભૂતો, પઞ્ઞાસીલસમાહિતો;

    Esa saṅgho ujubhūto, paññāsīlasamāhito;

    યજન્તાનં મનુસ્સાનં, પુઞ્ઞપેક્ખાન પાણિનં.

    Yajantānaṃ manussānaṃ, puññapekkhāna pāṇinaṃ.

    ૧૧૬.

    116.

    ‘‘‘કરોતોપધિકં પુઞ્ઞં, સઙ્ઘે દિન્નં મહપ્ફલં;

    ‘‘‘Karotopadhikaṃ puññaṃ, saṅghe dinnaṃ mahapphalaṃ;

    તસ્મિં સઙ્ઘેવ 9 દાતબ્બં, તવ સસ્સં તથેતરં.

    Tasmiṃ saṅgheva 10 dātabbaṃ, tava sassaṃ tathetaraṃ.

    ૧૧૭.

    117.

    ‘‘‘સઙ્ઘતો ઉદ્દિસિત્વાન, ભિક્ખૂ નેત્વાન સંઘરં;

    ‘‘‘Saṅghato uddisitvāna, bhikkhū netvāna saṃgharaṃ;

    પટિયત્તં ઘરે સન્તં, ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ દેહિ ત્વં’.

    Paṭiyattaṃ ghare santaṃ, bhikkhusaṅghassa dehi tvaṃ’.

    ૧૧૮.

    118.

    ‘‘સઙ્ઘતો ઉદ્દિસિત્વાન, ભિક્ખૂ નેત્વાન સંઘરં;

    ‘‘Saṅghato uddisitvāna, bhikkhū netvāna saṃgharaṃ;

    યં ઘરે પટિયત્તં મે, ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સદાસહં.

    Yaṃ ghare paṭiyattaṃ me, bhikkhusaṅghassadāsahaṃ.

    ૧૧૯.

    119.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૧૨૦.

    120.

    ‘‘તત્થ મે સુકતં બ્યમ્હં, સોવણ્ણં સપ્પભસ્સરં;

    ‘‘Tattha me sukataṃ byamhaṃ, sovaṇṇaṃ sappabhassaraṃ;

    સટ્ઠિયોજનમુબ્બેધં, તિંસયોજનવિત્થતં.

    Saṭṭhiyojanamubbedhaṃ, tiṃsayojanavitthataṃ.

    એકૂનવીસતિમં ભાણવારં.

    Ekūnavīsatimaṃ bhāṇavāraṃ.

    ૧૨૧.

    121.

    ‘‘આકિણ્ણં ભવનં મય્હં, નારીગણસમાકુલં;

    ‘‘Ākiṇṇaṃ bhavanaṃ mayhaṃ, nārīgaṇasamākulaṃ;

    તત્થ ભુત્વા પિવિત્વા ચ, વસામિ તિદસે અહં.

    Tattha bhutvā pivitvā ca, vasāmi tidase ahaṃ.

    ૧૨૨.

    122.

    ‘‘સતાનં તીણિક્ખત્તુઞ્ચ, દેવરજ્જમકારયિં;

    ‘‘Satānaṃ tīṇikkhattuñca, devarajjamakārayiṃ;

    સતાનં પઞ્ચક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી અહોસહં;

    Satānaṃ pañcakkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ;

    પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    ૧૨૩.

    123.

    ‘‘ભવાભવે સંસરન્તો, લભામિ અમિતં ધનં;

    ‘‘Bhavābhave saṃsaranto, labhāmi amitaṃ dhanaṃ;

    ભોગે મે ઊનતા નત્થિ, નવસસ્સસ્સિદં ફલં.

    Bhoge me ūnatā natthi, navasassassidaṃ phalaṃ.

    ૧૨૪.

    124.

    ‘‘હત્થિયાનં અસ્સયાનં, સિવિકં સન્દમાનિકં;

    ‘‘Hatthiyānaṃ assayānaṃ, sivikaṃ sandamānikaṃ;

    લભામિ સબ્બમેવેતં 11, નવસસ્સસ્સિદં ફલં.

    Labhāmi sabbamevetaṃ 12, navasassassidaṃ phalaṃ.

    ૧૨૫.

    125.

    ‘‘નવવત્થં નવફલં, નવગ્ગરસભોજનં;

    ‘‘Navavatthaṃ navaphalaṃ, navaggarasabhojanaṃ;

    લભામિ સબ્બમેવેતં, નવસસ્સસ્સિદં ફલં.

    Labhāmi sabbamevetaṃ, navasassassidaṃ phalaṃ.

    ૧૨૬.

    126.

    ‘‘કોસેય્યકમ્બલિયાનિ , ખોમકપ્પાસિકાનિ ચ;

    ‘‘Koseyyakambaliyāni , khomakappāsikāni ca;

    લભામિ સબ્બમેવેતં, નવસસ્સસ્સિદં ફલં.

    Labhāmi sabbamevetaṃ, navasassassidaṃ phalaṃ.

    ૧૨૭.

    127.

    ‘‘દાસીગણં દાસગણં, નારિયો ચ અલઙ્કતા;

    ‘‘Dāsīgaṇaṃ dāsagaṇaṃ, nāriyo ca alaṅkatā;

    લભામિ સબ્બમેવેતં, નવસસ્સસ્સિદં ફલં.

    Labhāmi sabbamevetaṃ, navasassassidaṃ phalaṃ.

    ૧૨૮.

    128.

    ‘‘ન મં સીતં વા ઉણ્હં વા, પરિળાહો ન વિજ્જતિ;

    ‘‘Na maṃ sītaṃ vā uṇhaṃ vā, pariḷāho na vijjati;

    અથો ચેતસિકં દુક્ખં, હદયે મે ન વિજ્જતિ.

    Atho cetasikaṃ dukkhaṃ, hadaye me na vijjati.

    ૧૨૯.

    129.

    ‘‘ઇદં ખાદ ઇદં ભુઞ્જ, ઇમમ્હિ સયને સય;

    ‘‘Idaṃ khāda idaṃ bhuñja, imamhi sayane saya;

    લભામિ સબ્બમેવેતં, નવસસ્સસ્સિદં ફલં.

    Labhāmi sabbamevetaṃ, navasassassidaṃ phalaṃ.

    ૧૩૦.

    130.

    ‘‘અયં પચ્છિમકો દાનિ, ચરિમો વત્તતે ભવો;

    ‘‘Ayaṃ pacchimako dāni, carimo vattate bhavo;

    અજ્જાપિ દેય્યધમ્મો મે, ફલં તોસેસિ સબ્બદા.

    Ajjāpi deyyadhammo me, phalaṃ tosesi sabbadā.

    ૧૩૧.

    131.

    ‘‘નવસસ્સં દદિત્વાન, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;

    ‘‘Navasassaṃ daditvāna, saṅghe gaṇavaruttame;

    અટ્ઠાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.

    Aṭṭhānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.

    ૧૩૨.

    132.

    ‘‘વણ્ણવા યસવા હોમિ, મહાભોગો અનીતિકો;

    ‘‘Vaṇṇavā yasavā homi, mahābhogo anītiko;

    મહાપક્ખો 13 સદા હોમિ, અભેજ્જપરિસો સદા.

    Mahāpakkho 14 sadā homi, abhejjapariso sadā.

    ૧૩૩.

    133.

    ‘‘સબ્બે મં અપચાયન્તિ, યે કેચિ પથવિસ્સિતા;

    ‘‘Sabbe maṃ apacāyanti, ye keci pathavissitā;

    દેય્યધમ્મા ચ યે કેચિ, પુરે પુરે લભામહં.

    Deyyadhammā ca ye keci, pure pure labhāmahaṃ.

    ૧૩૪.

    134.

    ‘‘ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ વા મજ્ઝે, બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ સમ્મુખા;

    ‘‘Bhikkhusaṅghassa vā majjhe, buddhaseṭṭhassa sammukhā;

    સબ્બેપિ સમતિક્કમ્મ, દેન્તિ મમેવ દાયકા.

    Sabbepi samatikkamma, denti mameva dāyakā.

    ૧૩૫.

    135.

    ‘‘પઠમં નવસસ્સઞ્હિ, દત્વા સઙ્ઘે ગણુત્તમે;

    ‘‘Paṭhamaṃ navasassañhi, datvā saṅghe gaṇuttame;

    ઇમાનિસંસે અનુભોમિ, નવસસ્સસ્સિદં ફલં.

    Imānisaṃse anubhomi, navasassassidaṃ phalaṃ.

    ૧૩૬.

    136.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં દાનમદદિં તદા;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, નવસસ્સસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, navasassassidaṃ phalaṃ.

    ૧૩૭.

    137.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo;

    ૧૩૮.

    138.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૩૯.

    139.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સુચિન્તિતો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sucintito thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    સુચિન્તિતત્થેરસ્સાપદાનં અટ્ઠમં.

    Sucintitattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ફલિતં (સી॰ પી॰)
    2. phalitaṃ (sī. pī.)
    3. મત્તના (સ્યા॰)
    4. mattanā (syā.)
    5. પીતિક… (સ્યા॰)
    6. pītika… (syā.)
    7. ઇધ હોસિ (સ્યા॰)
    8. idha hosi (syā.)
    9. સંઘે ચ (સ્યા॰ પી॰)
    10. saṃghe ca (syā. pī.)
    11. સબ્બમેતમ્પિ (ક॰)
    12. sabbametampi (ka.)
    13. મહાભક્ખો (સ્યા॰ ક॰)
    14. mahābhakkho (syā. ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact