Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૬. સુચિન્તિતત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    6. Sucintitattheraapadānavaṇṇanā

    ગિરિદુગ્ગચરો આસિન્તિઆદિકં આયસ્મતો સુચિન્તિતત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો અત્થદસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે હિમવન્તપ્પદેસે નેસાદકુલે ઉપ્પન્નો મિગસૂકરાદયો વધિત્વા ખાદન્તો વિહરતિ. તદા લોકનાથો લોકાનુગ્ગહં સત્તાનુદ્દયતઞ્ચ પટિચ્ચ હિમવન્તમગમાસિ. તદા સો નેસાદો ભગવન્તં દિસ્વા પસન્નમાનસો અત્તનો ખાદનત્થાય આનીતં વરમધુરમંસં અદાસિ. પટિગ્ગહેસિ ભગવા તસ્સાનુકમ્પાય, તં ભુઞ્જિત્વા અનુમોદનં વત્વા પક્કામિ. સો તેનેવ પુઞ્ઞેન તેનેવ સોમનસ્સેન તતો ચુતો સુગતીસુ સંસરન્તો છ કામાવચરસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા મનુસ્સેસુ ચક્કવત્તિસમ્પત્તિઆદયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે કુલગેહે નિબ્બત્તો સત્થરિ પસીદિત્વા પબ્બજિતો નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.

    Giriduggacaro āsintiādikaṃ āyasmato sucintitattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto atthadassissa bhagavato kāle himavantappadese nesādakule uppanno migasūkarādayo vadhitvā khādanto viharati. Tadā lokanātho lokānuggahaṃ sattānuddayatañca paṭicca himavantamagamāsi. Tadā so nesādo bhagavantaṃ disvā pasannamānaso attano khādanatthāya ānītaṃ varamadhuramaṃsaṃ adāsi. Paṭiggahesi bhagavā tassānukampāya, taṃ bhuñjitvā anumodanaṃ vatvā pakkāmi. So teneva puññena teneva somanassena tato cuto sugatīsu saṃsaranto cha kāmāvacarasampattiyo anubhavitvā manussesu cakkavattisampattiādayo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde kulagehe nibbatto satthari pasīditvā pabbajito nacirasseva arahā ahosi.

    ૩૬. ચતુપટિસમ્ભિદાપઞ્ચાભિઞ્ઞાદિભેદં પત્વા અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો ગિરિદુગ્ગચરો આસિન્તિઆદિમાહ. ગિરતિ સદ્દં કરોતીતિ ગિરિ, કો સો? સિલાપંસુમયપબ્બતો, દુટ્ઠુ દુક્ખેન ગમનીયં દુગ્ગં, ગિરીહિ દુગ્ગં ગિરિદુગ્ગં, દુગ્ગમોતિ અત્થો. તસ્મિં ગિરિદુગ્ગે પબ્બતન્તરે ચરો ચરણસીલો આસિં અહોસિં. અભિજાતોવ કેસરીતિ અભિ વિસેસેન જાતો નિબ્બત્તો કેસરીવ કેસરસીહો ઇવ ગિરિદુગ્ગસ્મિં ચરામીતિ અત્થો.

    36. Catupaṭisambhidāpañcābhiññādibhedaṃ patvā attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento giriduggacaro āsintiādimāha. Girati saddaṃ karotīti giri, ko so? Silāpaṃsumayapabbato, duṭṭhu dukkhena gamanīyaṃ duggaṃ, girīhi duggaṃ giriduggaṃ, duggamoti attho. Tasmiṃ giridugge pabbatantare caro caraṇasīlo āsiṃ ahosiṃ. Abhijātova kesarīti abhi visesena jāto nibbatto kesarīva kesarasīho iva giriduggasmiṃ carāmīti attho.

    ૪૦. ગિરિદુગ્ગં પવિસિં અહન્તિ અહં તદા તેન મંસદાનેન પીતિસોમનસ્સજાતો પબ્બતન્તરં પાવિસિં. સેસં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.

    40.Giriduggaṃ pavisiṃ ahanti ahaṃ tadā tena maṃsadānena pītisomanassajāto pabbatantaraṃ pāvisiṃ. Sesaṃ uttānatthamevāti.

    સુચિન્તિતત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Sucintitattheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૬. સુચિન્તિતત્થેરઅપદાનં • 6. Sucintitattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact