Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૨. સુદસ્સનત્થેરઅપદાનં

    2. Sudassanattheraapadānaṃ

    ૧૦.

    10.

    ‘‘વિનતા નદિયા 1 તીરે, પિલક્ખુ 2 ફલિતો અહુ;

    ‘‘Vinatā nadiyā 3 tīre, pilakkhu 4 phalito ahu;

    તાહં રુક્ખં ગવેસન્તો, અદ્દસં લોકનાયકં.

    Tāhaṃ rukkhaṃ gavesanto, addasaṃ lokanāyakaṃ.

    ૧૧.

    11.

    ‘‘કેતકં પુપ્ફિતં દિસ્વા, વણ્ટે છેત્વાનહં તદા;

    ‘‘Ketakaṃ pupphitaṃ disvā, vaṇṭe chetvānahaṃ tadā;

    બુદ્ધસ્સ અભિરોપેસિં, સિખિનો લોકબન્ધુનો.

    Buddhassa abhiropesiṃ, sikhino lokabandhuno.

    ૧૨.

    12.

    ‘‘યેન ઞાણેન પત્તોસિ, અચ્ચુતં અમતં પદં;

    ‘‘Yena ñāṇena pattosi, accutaṃ amataṃ padaṃ;

    તં ઞાણં અભિપૂજેમિ, બુદ્ધસેટ્ઠ મહામુનિ.

    Taṃ ñāṇaṃ abhipūjemi, buddhaseṭṭha mahāmuni.

    ૧૩.

    13.

    ‘‘ઞાણમ્હિ પૂજં કત્વાન, પિલક્ખુમદ્દસં અહં;

    ‘‘Ñāṇamhi pūjaṃ katvāna, pilakkhumaddasaṃ ahaṃ;

    પટિલદ્ધોમ્હિ તં પઞ્ઞં 5, ઞાણપૂજાયિદં ફલં.

    Paṭiladdhomhi taṃ paññaṃ 6, ñāṇapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૧૪.

    14.

    ‘‘એકત્તિંસે ઇતો કપ્પે, યં પુપ્ફમભિરોપયિં;

    ‘‘Ekattiṃse ito kappe, yaṃ pupphamabhiropayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ઞાણપૂજાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, ñāṇapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૧૫.

    15.

    ‘‘ઇતો તેરસકપ્પમ્હિ, દ્વાદસાસું ફલુગ્ગતા;

    ‘‘Ito terasakappamhi, dvādasāsuṃ phaluggatā;

    સત્તરતનસમ્પન્ના, ચક્કવત્તી મહપ્ફલા.

    Sattaratanasampannā, cakkavattī mahapphalā.

    ૧૬.

    16.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સુદસ્સનો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sudassano thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    સુદસ્સનત્થેરસ્સાપદાનં દુતિયં.

    Sudassanattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. વિત્થતાય નદિયા (સ્યા॰)
    2. પિલક્ખો (સી॰ થેરગાથા અટ્ઠ॰)
    3. vitthatāya nadiyā (syā.)
    4. pilakkho (sī. theragāthā aṭṭha.)
    5. તં સઞ્ઞં (સ્યા॰), તં પુઞ્ઞં (ક॰)
    6. taṃ saññaṃ (syā.), taṃ puññaṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૨. સુદસ્સનત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 2. Sudassanattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact