Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૨. સુદસ્સનત્થેરઅપદાનવણ્ણના
2. Sudassanattheraapadānavaṇṇanā
વિત્થતાય નદીતીરેતિઆદિકં આયસ્મતો સુદસ્સનત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમજિનવરેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે કતપુઞ્ઞૂપચયો સિખિસ્સ ભગવતો કાલે કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિપ્પત્તો ઘરાવાસં સણ્ઠપેત્વા વસન્તો વિત્થતાય નામ ગઙ્ગાય સમીપે પિલક્ખુફલિતં પરિયેસન્તો તસ્સા તીરે નિસિન્નં જલમાનઅગ્ગિસિખં ઇવ સિખિં સમ્માસમ્બુદ્ધં દિસ્વા પસન્નમાનસો કેતકીપુપ્ફં વણ્ટેનેવ છિન્દિત્વા પૂજેન્તો એવમાહ – ‘‘ભન્તે, યેન ઞાણેન ત્વં એવં મહાનુભાવો સબ્બઞ્ઞુબુદ્ધો જાતો, તં ઞાણં અહં પૂજેમી’’તિ. અથ ભગવા અનુમોદનમકાસિ. સો તેન પુઞ્ઞેન દેવમનુસ્સેસુ જાતો ઉભયસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો સત્થરિ પસન્નો પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.
Vitthatāya nadītīretiādikaṃ āyasmato sudassanattherassa apadānaṃ. Ayampi purimajinavaresu katādhikāro tattha tattha bhave katapuññūpacayo sikhissa bhagavato kāle kulagehe nibbatto vuddhippatto gharāvāsaṃ saṇṭhapetvā vasanto vitthatāya nāma gaṅgāya samīpe pilakkhuphalitaṃ pariyesanto tassā tīre nisinnaṃ jalamānaaggisikhaṃ iva sikhiṃ sammāsambuddhaṃ disvā pasannamānaso ketakīpupphaṃ vaṇṭeneva chinditvā pūjento evamāha – ‘‘bhante, yena ñāṇena tvaṃ evaṃ mahānubhāvo sabbaññubuddho jāto, taṃ ñāṇaṃ ahaṃ pūjemī’’ti. Atha bhagavā anumodanamakāsi. So tena puññena devamanussesu jāto ubhayasampattiyo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde ekasmiṃ kulagehe nibbatto satthari pasanno pabbajitvā nacirasseva arahā ahosi.
૧૦. સો અત્તનો કતકુસલં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો વિત્થતાય નદીતીરેતિઆદિમાહ. તત્થ વિત્થતાયાતિ વિત્થરતિ પત્થરતિ વિત્થિણ્ણા હોતીતિ વિત્થતા, નદન્તિ સદ્દં કરોન્તિ ઇતા ગતા પવત્તાતિ નદી, નદિં તરન્તા એતં પત્વા તિણ્ણા નામ હોન્તીતિ તીરં, તસ્સા વિત્થતાય નદિયા તીરે તીરસમીપેતિ અત્થો. કેતકિં પુપ્ફિતં દિસ્વાતિ કુચ્છિતાકારેન ગણ્હન્તાનં હત્થં કણ્ડકો છિન્દતિ વિજ્ઝતીતિ કેતં, કેતસ્સ એસા કેતકીપુપ્ફં, તં દિસ્વા વણ્ટં છિન્દિત્વાતિ સમ્બન્ધો.
10. So attano katakusalaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento vitthatāya nadītīretiādimāha. Tattha vitthatāyāti vittharati pattharati vitthiṇṇā hotīti vitthatā, nadanti saddaṃ karonti itā gatā pavattāti nadī, nadiṃ tarantā etaṃ patvā tiṇṇā nāma hontīti tīraṃ, tassā vitthatāya nadiyā tīre tīrasamīpeti attho. Ketakiṃ pupphitaṃ disvāti kucchitākārena gaṇhantānaṃ hatthaṃ kaṇḍako chindati vijjhatīti ketaṃ, ketassa esā ketakīpupphaṃ, taṃ disvā vaṇṭaṃ chinditvāti sambandho.
૧૧. સિખિનો લોકબન્ધુનોતિ સિખી વુચ્ચતિ અગ્ગિ, સિખીસદિસા નીલપીતાદિભેદા જલમાના છબ્બણ્ણઘનરંસિયો યસ્સ સો સિખી, લોકસ્સ સકલલોકત્તયસ્સ બન્ધુ ઞાતકોતિ લોકબન્ધુ, તસ્સ સિખિનો લોકબન્ધુનો કેતકીપુપ્ફં વણ્ટે છિન્દિત્વા પૂજેસિન્તિ સમ્બન્ધો. સેસં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
11.Sikhino lokabandhunoti sikhī vuccati aggi, sikhīsadisā nīlapītādibhedā jalamānā chabbaṇṇaghanaraṃsiyo yassa so sikhī, lokassa sakalalokattayassa bandhu ñātakoti lokabandhu, tassa sikhino lokabandhuno ketakīpupphaṃ vaṇṭe chinditvā pūjesinti sambandho. Sesaṃ uttānatthamevāti.
સુદસ્સનત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Sudassanattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૨. સુદસ્સનત્થેરઅપદાનં • 2. Sudassanattheraapadānaṃ