Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi

    સુદ્ધન્તપરિવાસો

    Suddhantaparivāso

    ૧૫૬. તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ સમ્બહુલા સઙ્ઘાદિસેસા આપત્તિયો આપન્નો હોતિ. સો આપત્તિપરિયન્તં ન જાનાતિ; રત્તિપરિયન્તં ન જાનાતિ; આપત્તિપરિયન્તં નસ્સરતિ, રત્તિપરિયન્તં નસ્સરતિ; આપત્તિપરિયન્તે વેમતિકો, રત્તિપરિયન્તે વેમતિકો. સો ભિક્ખૂનં આરોચેસિ – ‘‘અહં, આવુસો, સમ્બહુલા સઙ્ઘાદિસેસા આપત્તિયો આપજ્જિં; આપત્તિપરિયન્તં ન જાનામિ, રત્તિપરિયન્તં ન જાનામિ; આપત્તિપરિયન્તં નસ્સરામિ, રત્તિપરિયન્તં નસ્સરામિ; આપત્તિપરિયન્તે વેમતિકો, રત્તિપરિયન્તે વેમતિકો. કથં નુ ખો મયા પટિપજ્જિતબ્બ’’ન્તિ? ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘તેન હિ, ભિક્ખવે, સઙ્ઘો તસ્સ ભિક્ખુનો તાસં આપત્તીનં સુદ્ધન્તપરિવાસં દેતુ. એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, દાતબ્બો –

    156. Tena kho pana samayena aññataro bhikkhu sambahulā saṅghādisesā āpattiyo āpanno hoti. So āpattipariyantaṃ na jānāti; rattipariyantaṃ na jānāti; āpattipariyantaṃ nassarati, rattipariyantaṃ nassarati; āpattipariyante vematiko, rattipariyante vematiko. So bhikkhūnaṃ ārocesi – ‘‘ahaṃ, āvuso, sambahulā saṅghādisesā āpattiyo āpajjiṃ; āpattipariyantaṃ na jānāmi, rattipariyantaṃ na jānāmi; āpattipariyantaṃ nassarāmi, rattipariyantaṃ nassarāmi; āpattipariyante vematiko, rattipariyante vematiko. Kathaṃ nu kho mayā paṭipajjitabba’’nti? Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Tena hi, bhikkhave, saṅgho tassa bhikkhuno tāsaṃ āpattīnaṃ suddhantaparivāsaṃ detu. Evañca pana, bhikkhave, dātabbo –

    ‘‘તેન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુના સઙ્ઘં ઉપસઙ્કમિત્વા…પે॰… એવમસ્સ વચનીયો – ‘અહં, ભન્તે, સમ્બહુલા સઙ્ઘાદિસેસા આપત્તિયો આપજ્જિં. આપત્તિપરિયન્તં ન જાનામિ, રત્તિપરિયન્તં ન જાનામિ; આપત્તિપરિયન્તં નસ્સરામિ, રત્તિપરિયન્તં નસ્સરામિ; આપત્તિપરિયન્તે વેમતિકો, રત્તિપરિયન્તે વેમતિકો. સોહં, ભન્તે, સઙ્ઘં તાસં આપત્તીનં સુદ્ધન્તપરિવાસં યાચામી’તિ. દુતિયમ્પિ યાચિતબ્બો. તતિયમ્પિ યાચિતબ્બો. બ્યત્તેન ભિક્ખુના પટિબલેન સઙ્ઘો ઞાપેતબ્બો –

    ‘‘Tena, bhikkhave, bhikkhunā saṅghaṃ upasaṅkamitvā…pe… evamassa vacanīyo – ‘ahaṃ, bhante, sambahulā saṅghādisesā āpattiyo āpajjiṃ. Āpattipariyantaṃ na jānāmi, rattipariyantaṃ na jānāmi; āpattipariyantaṃ nassarāmi, rattipariyantaṃ nassarāmi; āpattipariyante vematiko, rattipariyante vematiko. Sohaṃ, bhante, saṅghaṃ tāsaṃ āpattīnaṃ suddhantaparivāsaṃ yācāmī’ti. Dutiyampi yācitabbo. Tatiyampi yācitabbo. Byattena bhikkhunā paṭibalena saṅgho ñāpetabbo –

    ૧૫૭. ‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. અયં ઇત્થન્નામો ભિક્ખુ સમ્બહુલા સઙ્ઘાદિસેસા આપત્તિયો આપજ્જિ. આપત્તિપરિયન્તં ન જાનાતિ, રત્તિપરિયન્તં ન જાનાતિ; આપત્તિપરિયન્તં નસ્સરતિ, રત્તિપરિયન્તં નસ્સરતિ; આપત્તિપરિયન્તે વેમતિકો, રત્તિપરિયન્તે વેમતિકો. સો સઙ્ઘં તાસં આપત્તીનં સુદ્ધન્તપરિવાસં યાચતિ. યદિ સઙ્ઘસ્સ પત્તકલ્લં, સઙ્ઘો ઇત્થન્નામસ્સ ભિક્ખુનો તાસં આપત્તીનં સુદ્ધન્તપરિવાસં દદેય્ય. એસા ઞત્તિ.

    157. ‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Ayaṃ itthannāmo bhikkhu sambahulā saṅghādisesā āpattiyo āpajji. Āpattipariyantaṃ na jānāti, rattipariyantaṃ na jānāti; āpattipariyantaṃ nassarati, rattipariyantaṃ nassarati; āpattipariyante vematiko, rattipariyante vematiko. So saṅghaṃ tāsaṃ āpattīnaṃ suddhantaparivāsaṃ yācati. Yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho itthannāmassa bhikkhuno tāsaṃ āpattīnaṃ suddhantaparivāsaṃ dadeyya. Esā ñatti.

    ‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. અયં ઇત્થન્નામો ભિક્ખુ સમ્બહુલા સઙ્ઘાદિસેસા આપત્તિયો આપજ્જિ. આપત્તિપરિયન્તં ન જાનાતિ, રત્તિપરિયન્તં ન જાનાતિ; આપત્તિપરિયન્તં નસ્સરતિ , રત્તિપરિયન્તં નસ્સરતિ; આપત્તિપરિયન્તે વેમતિકો, રત્તિપરિયન્તે વેમતિકો. સો સઙ્ઘં તાસં આપત્તીનં સુદ્ધન્તપરિવાસં યાચતિ. સઙ્ઘો ઇત્થન્નામસ્સ ભિક્ખુનો તાસં આપત્તીનં સુદ્ધન્તપરિવાસં દેતિ. યસ્સાયસ્મતો ખમતિ ઇત્થન્નામસ્સ ભિક્ખુનો તાસં આપત્તીનં સુદ્ધન્તપરિવાસસ્સ દાનં, સો તુણ્હસ્સ; યસ્સ નક્ખમતિ, સો ભાસેય્ય.

    ‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Ayaṃ itthannāmo bhikkhu sambahulā saṅghādisesā āpattiyo āpajji. Āpattipariyantaṃ na jānāti, rattipariyantaṃ na jānāti; āpattipariyantaṃ nassarati , rattipariyantaṃ nassarati; āpattipariyante vematiko, rattipariyante vematiko. So saṅghaṃ tāsaṃ āpattīnaṃ suddhantaparivāsaṃ yācati. Saṅgho itthannāmassa bhikkhuno tāsaṃ āpattīnaṃ suddhantaparivāsaṃ deti. Yassāyasmato khamati itthannāmassa bhikkhuno tāsaṃ āpattīnaṃ suddhantaparivāsassa dānaṃ, so tuṇhassa; yassa nakkhamati, so bhāseyya.

    ‘‘દુતિયમ્પિ એતમત્થં વદામિ…પે॰… તતિયમ્પિ એતમત્થં વદામિ…પે॰….

    ‘‘Dutiyampi etamatthaṃ vadāmi…pe… tatiyampi etamatthaṃ vadāmi…pe….

    ‘‘દિન્નો સઙ્ઘેન ઇત્થન્નામસ્સ ભિક્ખુનો તાસં આપત્તીનં સુદ્ધન્તપરિવાસો. ખમતિ સઙ્ઘસ્સ, તસ્મા તુણ્હી, એવમેતં ધારયામી’’તિ.

    ‘‘Dinno saṅghena itthannāmassa bhikkhuno tāsaṃ āpattīnaṃ suddhantaparivāso. Khamati saṅghassa, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmī’’ti.

    ૧૫૮. ‘‘એવં ખો, ભિક્ખવે, સુદ્ધન્તપરિવાસો દાતબ્બો; એવં પરિવાસો દાતબ્બો. કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, સુદ્ધન્તપરિવાસો દાતબ્બો? આપત્તિપરિયન્તં ન જાનાતિ, રત્તિપરિયન્તં ન જાનાતિ; આપત્તિપરિયન્તં નસ્સરતિ, રત્તિપરિયન્તં નસ્સરતિ; આપત્તિપરિયન્તે વેમતિકો, રત્તિપરિયન્તે વેમતિકો – સુદ્ધન્તપરિવાસો દાતબ્બો.

    158. ‘‘Evaṃ kho, bhikkhave, suddhantaparivāso dātabbo; evaṃ parivāso dātabbo. Kathañca, bhikkhave, suddhantaparivāso dātabbo? Āpattipariyantaṃ na jānāti, rattipariyantaṃ na jānāti; āpattipariyantaṃ nassarati, rattipariyantaṃ nassarati; āpattipariyante vematiko, rattipariyante vematiko – suddhantaparivāso dātabbo.

    ‘‘આપત્તિપરિયન્તં જાનાતિ, રત્તિપરિયન્તં ન જાનાતિ; આપત્તિપરિયન્તં સરતિ, રત્તિપરિયન્તં નસ્સરતિ; આપત્તિપરિયન્તે નિબ્બેમતિકો, રત્તિપરિયન્તે વેમતિકો – સુદ્ધન્તપરિવાસો દાતબ્બો.

    ‘‘Āpattipariyantaṃ jānāti, rattipariyantaṃ na jānāti; āpattipariyantaṃ sarati, rattipariyantaṃ nassarati; āpattipariyante nibbematiko, rattipariyante vematiko – suddhantaparivāso dātabbo.

    ‘‘આપત્તિપરિયન્તં એકચ્ચં જાનાતિ, એકચ્ચં ન જાનાતિ, રત્તિપરિયન્તં ન જાનાતિ; આપત્તિપરિયન્તં એકચ્ચં સરતિ, એકચ્ચં નસ્સરતિ, રત્તિપરિયન્તં નસ્સરતિ; આપત્તિપરિયન્તે એકચ્ચે વેમતિકો, એકચ્ચે નિબ્બેમતિકો, રત્તિપરિયન્તે વેમતિકો – સુદ્ધન્તપરિવાસો દાતબ્બો.

    ‘‘Āpattipariyantaṃ ekaccaṃ jānāti, ekaccaṃ na jānāti, rattipariyantaṃ na jānāti; āpattipariyantaṃ ekaccaṃ sarati, ekaccaṃ nassarati, rattipariyantaṃ nassarati; āpattipariyante ekacce vematiko, ekacce nibbematiko, rattipariyante vematiko – suddhantaparivāso dātabbo.

    ‘‘આપત્તિપરિયન્તં ન જાનાતિ, રત્તિપરિયન્તં એકચ્ચં જાનાતિ, એકચ્ચં ન જાનાતિ; આપત્તિપરિયન્તં નસ્સરતિ, રત્તિપરિયન્તં એકચ્ચં સરતિ, એકચ્ચં નસ્સરતિ; આપત્તિપરિયન્તે વેમતિકો, રત્તિપરિયન્તે એકચ્ચે વેમતિકો, એકચ્ચે નિબ્બેમતિકો – સુદ્ધન્તપરિવાસો દાતબ્બો.

    ‘‘Āpattipariyantaṃ na jānāti, rattipariyantaṃ ekaccaṃ jānāti, ekaccaṃ na jānāti; āpattipariyantaṃ nassarati, rattipariyantaṃ ekaccaṃ sarati, ekaccaṃ nassarati; āpattipariyante vematiko, rattipariyante ekacce vematiko, ekacce nibbematiko – suddhantaparivāso dātabbo.

    ‘‘આપત્તિપરિયન્તં જાનાતિ, રત્તિપરિયન્તં એકચ્ચં જાનાતિ, એકચ્ચં ન જાનાતિ; આપત્તિપરિયન્તં સરતિ, રત્તિપરિયન્તં એકચ્ચં સરતિ, એકચ્ચં નસ્સરતિ; આપત્તિપરિયન્તે નિબ્બેમતિકો, રત્તિપરિયન્તે એકચ્ચે વેમતિકો, એકચ્ચે નિબ્બેમતિકો – સુદ્ધન્તપરિવાસો દાતબ્બો.

    ‘‘Āpattipariyantaṃ jānāti, rattipariyantaṃ ekaccaṃ jānāti, ekaccaṃ na jānāti; āpattipariyantaṃ sarati, rattipariyantaṃ ekaccaṃ sarati, ekaccaṃ nassarati; āpattipariyante nibbematiko, rattipariyante ekacce vematiko, ekacce nibbematiko – suddhantaparivāso dātabbo.

    ‘‘આપત્તિપરિયન્તં એકચ્ચં જાનાતિ, એકચ્ચં ન જાનાતિ; રત્તિપરિયન્તં એકચ્ચં જાનાતિ, એકચ્ચં ન જાનાતિ; આપત્તિપરિયન્તં એકચ્ચં સરતિ, એકચ્ચં નસ્સરતિ ; રત્તિપરિયન્તં એકચ્ચં સરતિ, એકચ્ચં નસ્સરતિ; આપત્તિપરિયન્તે એકચ્ચે વેમતિકો, એકચ્ચે નિબ્બેમતિકો; રત્તિપરિયન્તે એકચ્ચે વેમતિકો, એકચ્ચે નિબ્બેમતિકો – સુદ્ધન્તપરિવાસો દાતબ્બો. એવં ખો, ભિક્ખવે, સુદ્ધન્તપરિવાસો દાતબ્બો.

    ‘‘Āpattipariyantaṃ ekaccaṃ jānāti, ekaccaṃ na jānāti; rattipariyantaṃ ekaccaṃ jānāti, ekaccaṃ na jānāti; āpattipariyantaṃ ekaccaṃ sarati, ekaccaṃ nassarati ; rattipariyantaṃ ekaccaṃ sarati, ekaccaṃ nassarati; āpattipariyante ekacce vematiko, ekacce nibbematiko; rattipariyante ekacce vematiko, ekacce nibbematiko – suddhantaparivāso dātabbo. Evaṃ kho, bhikkhave, suddhantaparivāso dātabbo.

    ૧૫૯. ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પરિવાસો દાતબ્બો? આપત્તિપરિયન્તં જાનાતિ, રત્તિપરિયન્તં જાનાતિ; આપત્તિપરિયન્તં સરતિ, રત્તિપરિયન્તં સરતિ; આપત્તિપરિયન્તે નિબ્બેમતિકો, રત્તિપરિયન્તે નિબ્બેમતિકો – પરિવાસો દાતબ્બો.

    159. ‘‘Kathañca, bhikkhave, parivāso dātabbo? Āpattipariyantaṃ jānāti, rattipariyantaṃ jānāti; āpattipariyantaṃ sarati, rattipariyantaṃ sarati; āpattipariyante nibbematiko, rattipariyante nibbematiko – parivāso dātabbo.

    ‘‘આપત્તિપરિયન્તં ન જાનાતિ, રત્તિપરિયન્તં જાનાતિ; આપત્તિપરિયન્તં નસ્સરતિ, રત્તિપરિયન્તં સરતિ, આપત્તિપરિયન્તે વેમતિકો, રત્તિપરિયન્તે નિબ્બેમતિકો – પરિવાસો દાતબ્બો.

    ‘‘Āpattipariyantaṃ na jānāti, rattipariyantaṃ jānāti; āpattipariyantaṃ nassarati, rattipariyantaṃ sarati, āpattipariyante vematiko, rattipariyante nibbematiko – parivāso dātabbo.

    ‘‘આપત્તિપરિયન્તં એકચ્ચં જાનાતિ, એકચ્ચં ન જાનાતિ, રત્તિપરિયન્તં જાનાતિ; આપત્તિપરિયન્તં એકચ્ચં સરતિ, એકચ્ચં નસ્સરતિ, રત્તિપરિયન્તં સરતિ; આપત્તિપરિયન્તે એકચ્ચે વેમતિકો, એકચ્ચે નિબ્બેમતિકો, રત્તિપરિયન્તે નિબ્બેમતિકો – પરિવાસો દાતબ્બો. એવં ખો, ભિક્ખવે, પરિવાસો દાતબ્બો.

    ‘‘Āpattipariyantaṃ ekaccaṃ jānāti, ekaccaṃ na jānāti, rattipariyantaṃ jānāti; āpattipariyantaṃ ekaccaṃ sarati, ekaccaṃ nassarati, rattipariyantaṃ sarati; āpattipariyante ekacce vematiko, ekacce nibbematiko, rattipariyante nibbematiko – parivāso dātabbo. Evaṃ kho, bhikkhave, parivāso dātabbo.

    પરિવાસો નિટ્ઠિતો.

    Parivāso niṭṭhito.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / સુદ્ધન્તપરિવાસાદિકથા • Suddhantaparivāsādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / સુદ્ધન્તપરિવાસાદિકથા • Suddhantaparivāsādikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact