Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    4. ஸுத்³த⁴ட்ட²கஸுத்தங்

    4. Suddhaṭṭhakasuttaṃ

    794.

    794.

    பஸ்ஸாமி ஸுத்³த⁴ங் பரமங் அரோக³ங், தி³ட்டே²ன ஸங்ஸுத்³தி⁴ நரஸ்ஸ ஹோதி;

    Passāmi suddhaṃ paramaṃ arogaṃ, diṭṭhena saṃsuddhi narassa hoti;

    ஏவாபி⁴ஜானங் 1 பரமந்தி ஞத்வா, ஸுத்³தா⁴னுபஸ்ஸீதி பச்சேதி ஞாணங்.

    Evābhijānaṃ 2 paramanti ñatvā, suddhānupassīti pacceti ñāṇaṃ.

    795.

    795.

    தி³ட்டே²ன சே ஸுத்³தி⁴ நரஸ்ஸ ஹோதி, ஞாணேன வா ஸோ பஜஹாதி து³க்க²ங்;

    Diṭṭhena ce suddhi narassa hoti, ñāṇena vā so pajahāti dukkhaṃ;

    அஞ்ஞேன ஸோ ஸுஜ்ஜ²தி ஸோபதீ⁴கோ, தி³ட்டீ² ஹி நங் பாவ ததா² வதா³னங்.

    Aññena so sujjhati sopadhīko, diṭṭhī hi naṃ pāva tathā vadānaṃ.

    796.

    796.

    ந ப்³ராஹ்மணோ அஞ்ஞதோ ஸுத்³தி⁴மாஹ, தி³ட்டே² ஸுதே ஸீலவதே முதே வா;

    Na brāhmaṇo aññato suddhimāha, diṭṭhe sute sīlavate mute vā;

    புஞ்ஞே ச பாபே ச அனூபலித்தோ, அத்தஞ்ஜஹோ நயித⁴ பகுப்³ப³மானோ.

    Puññe ca pāpe ca anūpalitto, attañjaho nayidha pakubbamāno.

    797.

    797.

    புரிமங் பஹாய அபரங் ஸிதாஸே, ஏஜானுகா³ தே ந தரந்தி ஸங்க³ங்;

    Purimaṃ pahāya aparaṃ sitāse, ejānugā te na taranti saṅgaṃ;

    தே உக்³க³ஹாயந்தி நிரஸ்ஸஜந்தி, கபீவ ஸாக²ங் பமுஞ்சங் க³ஹாயங் 3.

    Te uggahāyanti nirassajanti, kapīva sākhaṃ pamuñcaṃ gahāyaṃ 4.

    798.

    798.

    ஸயங் ஸமாதா³ய வதானி ஜந்து, உச்சாவசங் க³ச்ச²தி ஸஞ்ஞஸத்தோ;

    Sayaṃ samādāya vatāni jantu, uccāvacaṃ gacchati saññasatto;

    வித்³வா ச வேதே³ஹி ஸமேச்ச த⁴ம்மங், ந உச்சாவசங் க³ச்ச²தி பூ⁴ரிபஞ்ஞோ.

    Vidvā ca vedehi samecca dhammaṃ, na uccāvacaṃ gacchati bhūripañño.

    799.

    799.

    ஸ ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு விஸேனிபூ⁴தோ, யங் கிஞ்சி தி³ட்ட²ங் வ ஸுதங் முதங் வா;

    Sa sabbadhammesu visenibhūto, yaṃ kiñci diṭṭhaṃ va sutaṃ mutaṃ vā;

    தமேவ த³ஸ்ஸிங் விவடங் சரந்தங், கேனீத⁴ லோகஸ்மி விகப்பயெய்ய.

    Tameva dassiṃ vivaṭaṃ carantaṃ, kenīdha lokasmi vikappayeyya.

    800.

    800.

    ந கப்பயந்தி ந புரெக்க²ரொந்தி, அச்சந்தஸுத்³தீ⁴தி ந தே வத³ந்தி;

    Na kappayanti na purekkharonti, accantasuddhīti na te vadanti;

    ஆதா³னக³ந்த²ங் க³தி²தங் விஸஜ்ஜ, ஆஸங் ந குப்³ப³ந்தி குஹிஞ்சி லோகே.

    Ādānaganthaṃ gathitaṃ visajja, āsaṃ na kubbanti kuhiñci loke.

    801.

    801.

    ஸீமாதிகோ³ ப்³ராஹ்மணோ தஸ்ஸ நத்தி², ஞத்வா வ தி³ஸ்வா வ 5 ஸமுக்³க³ஹீதங்;

    Sīmātigo brāhmaṇo tassa natthi, ñatvā va disvā va 6 samuggahītaṃ;

    ந ராக³ராகீ³ ந விராக³ரத்தோ, தஸ்ஸீத⁴ நத்தீ² பரமுக்³க³ஹீதந்தி.

    Na rāgarāgī na virāgaratto, tassīdha natthī paramuggahītanti.

    ஸுத்³த⁴ட்ட²கஸுத்தங் சதுத்த²ங் நிட்டி²தங்.

    Suddhaṭṭhakasuttaṃ catutthaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. ஏதாபி⁴ஜானங் (ஸீ॰ பீ॰)
    2. etābhijānaṃ (sī. pī.)
    3. பமுக²ங் க³ஹாய (ஸ்யா॰), பமுஞ்ச க³ஹாய (க॰)
    4. pamukhaṃ gahāya (syā.), pamuñca gahāya (ka.)
    5. ஞத்வா ச தி³ஸ்வா ச (க॰ ஸீ॰ க॰)
    6. ñatvā ca disvā ca (ka. sī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 4. ஸுத்³த⁴ட்ட²கஸுத்தவண்ணனா • 4. Suddhaṭṭhakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact