Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    535. ஸுதா⁴போ⁴ஜனஜாதகங் (3)

    535. Sudhābhojanajātakaṃ (3)

    192.

    192.

    ‘‘நேவ கிணாமி நபி விக்கிணாமி, ந சாபி மே ஸன்னிசயோ ச அத்தி² 1;

    ‘‘Neva kiṇāmi napi vikkiṇāmi, na cāpi me sannicayo ca atthi 2;

    ஸுகிச்ச²ரூபங் வதித³ங் பரித்தங், பத்தோ²த³னோ நாலமயங் து³வின்னங்’’.

    Sukiccharūpaṃ vatidaṃ parittaṃ, patthodano nālamayaṃ duvinnaṃ’’.

    193.

    193.

    ‘‘அப்பம்ஹா அப்பகங் த³ஜ்ஜா, அனுமஜ்ஜ²தோ மஜ்ஜ²கங்;

    ‘‘Appamhā appakaṃ dajjā, anumajjhato majjhakaṃ;

    ப³ஹும்ஹா ப³ஹுகங் த³ஜ்ஜா, அதா³னங் நுபபஜ்ஜதி 3.

    Bahumhā bahukaṃ dajjā, adānaṃ nupapajjati 4.

    194.

    194.

    ‘‘தங் தங் வதா³மி கோஸிய, தே³ஹி தா³னானி பு⁴ஞ்ஜ ச;

    ‘‘Taṃ taṃ vadāmi kosiya, dehi dānāni bhuñja ca;

    அரியமக்³க³ங் ஸமாரூஹ 5, நேகாஸீ லப⁴தே ஸுக²ங்’’.

    Ariyamaggaṃ samārūha 6, nekāsī labhate sukhaṃ’’.

    195.

    195.

    ‘‘மோக⁴ஞ்சஸ்ஸ ஹுதங் ஹோதி, மோக⁴ஞ்சாபி ஸமீஹிதங்;

    ‘‘Moghañcassa hutaṃ hoti, moghañcāpi samīhitaṃ;

    அதிதி²ஸ்மிங் யோ நிஸின்னஸ்மிங், ஏகோ பு⁴ஞ்ஜதி போ⁴ஜனங்.

    Atithismiṃ yo nisinnasmiṃ, eko bhuñjati bhojanaṃ.

    196.

    196.

    ‘‘தங் தங் வதா³மி கோஸிய, தே³ஹி தா³னானி பு⁴ஞ்ஜ ச;

    ‘‘Taṃ taṃ vadāmi kosiya, dehi dānāni bhuñja ca;

    அரியமக்³க³ங் ஸமாரூஹ, நேகாஸீ லப⁴தே ஸுக²ங்’’.

    Ariyamaggaṃ samārūha, nekāsī labhate sukhaṃ’’.

    197.

    197.

    ‘‘ஸச்சஞ்சஸ்ஸ ஹுதங் ஹோதி, ஸச்சஞ்சாபி ஸமீஹிதங்;

    ‘‘Saccañcassa hutaṃ hoti, saccañcāpi samīhitaṃ;

    அதிதி²ஸ்மிங் யோ நிஸின்னஸ்மிங், நேகோ பு⁴ஞ்ஜதி போ⁴ஜனங்.

    Atithismiṃ yo nisinnasmiṃ, neko bhuñjati bhojanaṃ.

    198.

    198.

    ‘‘தங் தங் வதா³மி கோஸிய, தே³ஹி தா³னானி பு⁴ஞ்ஜ ச;

    ‘‘Taṃ taṃ vadāmi kosiya, dehi dānāni bhuñja ca;

    அரியமக்³க³ங் ஸமாரூஹ, நேகாஸீ லப⁴தே ஸுக²ங்’’.

    Ariyamaggaṃ samārūha, nekāsī labhate sukhaṃ’’.

    199.

    199.

    ‘‘ஸரஞ்ச ஜுஹதி போஸோ, ப³ஹுகாய க³யாய ச;

    ‘‘Sarañca juhati poso, bahukāya gayāya ca;

    தோ³ணே திம்ப³ருதித்த²ஸ்மிங், ஸீக⁴ஸோதே மஹாவஹே.

    Doṇe timbarutitthasmiṃ, sīghasote mahāvahe.

    200.

    200.

    ‘‘அத்ர சஸ்ஸ ஹுதங் ஹோதி, அத்ர சஸ்ஸ ஸமீஹிதங்;

    ‘‘Atra cassa hutaṃ hoti, atra cassa samīhitaṃ;

    அதிதி²ஸ்மிங் யோ நிஸின்னஸ்மிங், நேகோ பு⁴ஞ்ஜதி போ⁴ஜனங்.

    Atithismiṃ yo nisinnasmiṃ, neko bhuñjati bhojanaṃ.

    201.

    201.

    ‘‘தங் தங் வதா³மி கோஸிய, தே³ஹி தா³னானி பு⁴ஞ்ஜ ச;

    ‘‘Taṃ taṃ vadāmi kosiya, dehi dānāni bhuñja ca;

    அரியமக்³க³ங் ஸமாரூஹ, நேகாஸீ லப⁴தே ஸுக²ங்’’.

    Ariyamaggaṃ samārūha, nekāsī labhate sukhaṃ’’.

    202.

    202.

    ‘‘ப³ளிஸஞ்ஹி ஸோ நிகி³லதி 7, தீ³க⁴ஸுத்தங் ஸப³ந்த⁴னங்;

    ‘‘Baḷisañhi so nigilati 8, dīghasuttaṃ sabandhanaṃ;

    அதிதி²ஸ்மிங் யோ நிஸின்னஸ்மிங், ஏகோ பு⁴ஞ்ஜதி போ⁴ஜனங்.

    Atithismiṃ yo nisinnasmiṃ, eko bhuñjati bhojanaṃ.

    203.

    203.

    ‘‘தங் தங் வதா³மி கோஸிய, தே³ஹி தா³னானி பு⁴ஞ்ஜ ச;

    ‘‘Taṃ taṃ vadāmi kosiya, dehi dānāni bhuñja ca;

    அரியமக்³க³ங் ஸமாரூஹ, நேகாஸீ லப⁴தே ஸுக²ங்’’.

    Ariyamaggaṃ samārūha, nekāsī labhate sukhaṃ’’.

    204.

    204.

    ‘‘உளாரவண்ணா வத ப்³ராஹ்மணா இமே, அயஞ்ச வோ ஸுனகோ² கிஸ்ஸ ஹேது;

    ‘‘Uḷāravaṇṇā vata brāhmaṇā ime, ayañca vo sunakho kissa hetu;

    உச்சாவசங் வண்ணனிப⁴ங் விகுப்³ப³தி, அக்கா²த² நோ ப்³ராஹ்மணா கே நு தும்ஹே’’.

    Uccāvacaṃ vaṇṇanibhaṃ vikubbati, akkhātha no brāhmaṇā ke nu tumhe’’.

    205.

    205.

    ‘‘சந்தோ³ ச ஸூரியோ ச 9 உபோ⁴ இதா⁴க³தா, அயங் பன மாதலி தே³வஸாரதி²;

    ‘‘Cando ca sūriyo ca 10 ubho idhāgatā, ayaṃ pana mātali devasārathi;

    ஸக்கோஹமஸ்மி தித³ஸானமிந்தோ³, ஏஸோ ச கோ² பஞ்சஸிகோ²தி வுச்சதி.

    Sakkohamasmi tidasānamindo, eso ca kho pañcasikhoti vuccati.

    206.

    206.

    ‘‘பாணிஸ்ஸரா முதி³ங்கா³ ச 11, முரஜாலம்ப³ரானி ச;

    ‘‘Pāṇissarā mudiṅgā ca 12, murajālambarāni ca;

    ஸுத்தமேனங் பபோ³தெ⁴ந்தி, படிபு³த்³தோ⁴ ச நந்த³தி’’.

    Suttamenaṃ pabodhenti, paṭibuddho ca nandati’’.

    207.

    207.

    ‘‘யே கேசிமே மச்ச²ரினோ கத³ரியா, பரிபா⁴ஸகா ஸமணப்³ராஹ்மணானங்;

    ‘‘Ye kecime maccharino kadariyā, paribhāsakā samaṇabrāhmaṇānaṃ;

    இதே⁴வ நிக்கி²ப்ப ஸரீரதே³ஹங், காயஸ்ஸ பே⁴தா³ நிரயங் வஜந்தி’’.

    Idheva nikkhippa sarīradehaṃ, kāyassa bhedā nirayaṃ vajanti’’.

    208.

    208.

    ‘‘யே கேசிமே ஸுக்³க³திமாஸமானா 13, த⁴ம்மே டி²தா ஸங்யமே ஸங்விபா⁴கே³;

    ‘‘Ye kecime suggatimāsamānā 14, dhamme ṭhitā saṃyame saṃvibhāge;

    இதே⁴வ நிக்கி²ப்ப ஸரீரதே³ஹங், காயஸ்ஸ பே⁴தா³ ஸுக³திங் வஜந்தி’’.

    Idheva nikkhippa sarīradehaṃ, kāyassa bhedā sugatiṃ vajanti’’.

    209.

    209.

    ‘‘த்வங் நோஸி ஞாதி புரிமாஸு ஜாதிஸு, ஸோ மச்ச²ரீ ரோஸகோ 15 பாபத⁴ம்மோ;

    ‘‘Tvaṃ nosi ñāti purimāsu jātisu, so maccharī rosako 16 pāpadhammo;

    தவேவ அத்தா²ய இதா⁴க³தம்ஹா, மா பாபத⁴ம்மோ நிரயங் க³மித்த²’’ 17.

    Taveva atthāya idhāgatamhā, mā pāpadhammo nirayaṃ gamittha’’ 18.

    210.

    210.

    ‘‘அத்³தா⁴ ஹி மங் வோ ஹிதகாமா, யங் மங் ஸமனுஸாஸத²;

    ‘‘Addhā hi maṃ vo hitakāmā, yaṃ maṃ samanusāsatha;

    ஸோஹங் ததா² கரிஸ்ஸாமி, ஸப்³ப³ங் வுத்தங் ஹிதேஸிபி⁴.

    Sohaṃ tathā karissāmi, sabbaṃ vuttaṃ hitesibhi.

    211.

    211.

    ‘‘ஏஸாஹமஜ்ஜேவ உபாரமாமி, ந சாபிஹங் 19 கிஞ்சி கரெய்ய பாபங்;

    ‘‘Esāhamajjeva upāramāmi, na cāpihaṃ 20 kiñci kareyya pāpaṃ;

    ந சாபி மே கிஞ்சி அதெ³ய்யமத்தி², ந சாபித³த்வா உத³கங் பிவாமி 21.

    Na cāpi me kiñci adeyyamatthi, na cāpidatvā udakaṃ pivāmi 22.

    212.

    212.

    ‘‘ஏவஞ்ச மே த³த³தோ ஸப்³ப³காலங் 23, போ⁴கா³ இமே வாஸவ கீ²யிஸ்ஸந்தி;

    ‘‘Evañca me dadato sabbakālaṃ 24, bhogā ime vāsava khīyissanti;

    ததோ அஹங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி ஸக்க, ஹித்வான காமானி யதோ²தி⁴கானி’’.

    Tato ahaṃ pabbajissāmi sakka, hitvāna kāmāni yathodhikāni’’.

    213.

    213.

    ‘‘நகு³த்தமே கி³ரிவரே க³ந்த⁴மாத³னே, மோத³ந்தி தா தே³வவராபி⁴பாலிதா;

    ‘‘Naguttame girivare gandhamādane, modanti tā devavarābhipālitā;

    அதா²க³மா இஸிவரோ ஸப்³ப³லோககூ³, ஸுபுப்பி²தங் து³மவரஸாக²மாதி³ய.

    Athāgamā isivaro sabbalokagū, supupphitaṃ dumavarasākhamādiya.

    214.

    214.

    ‘‘ஸுசிங் ஸுக³ந்த⁴ங் தித³ஸேஹி ஸக்கதங், புப்பு²த்தமங் அமரவரேஹி ஸேவிதங்;

    ‘‘Suciṃ sugandhaṃ tidasehi sakkataṃ, pupphuttamaṃ amaravarehi sevitaṃ;

    அலத்³த⁴ மச்சேஹி வ தா³னவேஹி வா, அஞ்ஞத்ர தே³வேஹி ததா³ரஹங் ஹித³ங் 25.

    Aladdha maccehi va dānavehi vā, aññatra devehi tadārahaṃ hidaṃ 26.

    215.

    215.

    ‘‘ததோ சதஸ்ஸோ கனகத்தசூபமா, உட்டா²ய நாரியோ பமதா³தி⁴பா முனிங்;

    ‘‘Tato catasso kanakattacūpamā, uṭṭhāya nāriyo pamadādhipā muniṃ;

    ஆஸா ச ஸத்³தா⁴ ச ஸிரீ ததோ ஹிரீ, இச்சப்³ரவுங் நாரத³தே³வ ப்³ராஹ்மணங்.

    Āsā ca saddhā ca sirī tato hirī, iccabravuṃ nāradadeva brāhmaṇaṃ.

    216.

    216.

    ‘‘ஸசே அனுத்³தி³ட்ட²ங் தயா மஹாமுனி, புப்ப²ங் இமங் பாரிச²த்தஸ்ஸ ப்³ரஹ்மே;

    ‘‘Sace anuddiṭṭhaṃ tayā mahāmuni, pupphaṃ imaṃ pārichattassa brahme;

    த³தா³ஹி நோ ஸப்³பா³ க³தி தே இஜ்ஜ²து, துவம்பி நோ ஹோஹி யதே²வ வாஸவோ.

    Dadāhi no sabbā gati te ijjhatu, tuvampi no hohi yatheva vāsavo.

    217.

    217.

    ‘‘தங் யாசமானாபி⁴ஸமெக்க² நாரதோ³, இச்சப்³ரவீ ஸங்கலஹங் உதீ³ரயி;

    ‘‘Taṃ yācamānābhisamekkha nārado, iccabravī saṃkalahaṃ udīrayi;

    ந மய்ஹமத்த²த்தி² இமேஹி கோசி நங், யாயேவ வோ ஸெய்யஸி ஸா பிளந்த⁴த²’’ 27.

    Na mayhamatthatthi imehi koci naṃ, yāyeva vo seyyasi sā piḷandhatha’’ 28.

    218.

    218.

    ‘‘த்வங் நொத்தமேவாபி⁴ஸமெக்க² நாரத³, யஸ்ஸிச்ச²ஸி தஸ்ஸா அனுப்பவெச்ச²ஸு;

    ‘‘Tvaṃ nottamevābhisamekkha nārada, yassicchasi tassā anuppavecchasu;

    யஸ்ஸா ஹி நோ நாரத³ த்வங் பத³ஸ்ஸஸி, ஸாயேவ நோ ஹேஹிதி ஸெட்ட²ஸம்மதா’’.

    Yassā hi no nārada tvaṃ padassasi, sāyeva no hehiti seṭṭhasammatā’’.

    219.

    219.

    ‘‘அகல்லமேதங் வசனங் ஸுக³த்தே, கோ ப்³ராஹ்மணோ ஸங்கலஹங் உதீ³ரயே;

    ‘‘Akallametaṃ vacanaṃ sugatte, ko brāhmaṇo saṃkalahaṃ udīraye;

    க³ந்த்வான பூ⁴தாதி⁴பமேவ புச்ச²த², ஸசே ந ஜானாத² இது⁴த்தமாத⁴மங்’’.

    Gantvāna bhūtādhipameva pucchatha, sace na jānātha idhuttamādhamaṃ’’.

    220.

    220.

    ‘‘தா நாரதே³ன பரமப்பகோபிதா, உதீ³ரிதா வண்ணமதே³ன மத்தா;

    ‘‘Tā nāradena paramappakopitā, udīritā vaṇṇamadena mattā;

    ஸகாஸே 29 க³ந்த்வான ஸஹஸ்ஸசக்கு²னோ, புச்சி²ங்ஸு பூ⁴தாதி⁴பங் கா நு ஸெய்யஸி’’.

    Sakāse 30 gantvāna sahassacakkhuno, pucchiṃsu bhūtādhipaṃ kā nu seyyasi’’.

    221.

    221.

    ‘‘தா தி³ஸ்வா ஆயத்தமனா புரிந்த³தோ³, இச்சப்³ரவீ தே³வவரோ கதஞ்ஜலீ;

    ‘‘Tā disvā āyattamanā purindado, iccabravī devavaro katañjalī;

    ஸப்³பா³வ வோ ஹோத² ஸுக³த்தே ஸாதி³ஸீ, கோ நேவ ப⁴த்³தே³ கலஹங் உதீ³ரயி’’.

    Sabbāva vo hotha sugatte sādisī, ko neva bhadde kalahaṃ udīrayi’’.

    222.

    222.

    ‘‘யோ ஸப்³ப³லோகச்சரிதோ 31 மஹாமுனி, த⁴ம்மே டி²தோ நாரதோ³ 32 ஸச்சனிக்கமோ;

    ‘‘Yo sabbalokaccarito 33 mahāmuni, dhamme ṭhito nārado 34 saccanikkamo;

    ஸோ நொப்³ரவி 35 கி³ரிவரே க³ந்த⁴மாத³னே, க³ந்த்வான பூ⁴தாதி⁴பமேவ புச்ச²த²;

    So nobravi 36 girivare gandhamādane, gantvāna bhūtādhipameva pucchatha;

    ஸசே ந ஜானாத² இது⁴த்தமாத⁴மங்’’.

    Sace na jānātha idhuttamādhamaṃ’’.

    223.

    223.

    ‘‘அஸு 37 ப்³ரஹாரஞ்ஞசரோ மஹாமுனி, நாத³த்வா ப⁴த்தங் வரக³த்தே பு⁴ஞ்ஜதி;

    ‘‘Asu 38 brahāraññacaro mahāmuni, nādatvā bhattaṃ varagatte bhuñjati;

    விசெய்ய தா³னானி த³தா³தி கோஸியோ, யஸ்ஸா ஹி ஸோ த³ஸ்ஸதி ஸாவ ஸெய்யஸி’’.

    Viceyya dānāni dadāti kosiyo, yassā hi so dassati sāva seyyasi’’.

    224.

    224.

    ‘‘அஸூ ஹி யோ ஸம்மதி த³க்கி²ணங் தி³ஸங், க³ங்கா³ய தீரே ஹிமவந்தபஸ்ஸனி 39;

    ‘‘Asū hi yo sammati dakkhiṇaṃ disaṃ, gaṅgāya tīre himavantapassani 40;

    ஸ கோஸியோ து³ல்லப⁴பானபோ⁴ஜனோ, தஸ்ஸ ஸுத⁴ங் பாபய தே³வஸாரதி²’’.

    Sa kosiyo dullabhapānabhojano, tassa sudhaṃ pāpaya devasārathi’’.

    225.

    225.

    ‘‘ஸ 41 மாதலீ தே³வவரேன பேஸிதோ, ஸஹஸ்ஸயுத்தங் அபி⁴ருய்ஹ ஸந்த³னங்;

    ‘‘Sa 42 mātalī devavarena pesito, sahassayuttaṃ abhiruyha sandanaṃ;

    ஸுகி²ப்பமேவ 43 உபக³ம்ம அஸ்ஸமங், அதி³ஸ்ஸமானோ முனினோ ஸுத⁴ங் அதா³’’.

    Sukhippameva 44 upagamma assamaṃ, adissamāno munino sudhaṃ adā’’.

    226.

    226.

    ‘‘உத³க்³கி³ஹுத்தங் உபதிட்ட²தோ ஹி மே, பப⁴ங்கரங் லோகதமோனுது³த்தமங்;

    ‘‘Udaggihuttaṃ upatiṭṭhato hi me, pabhaṅkaraṃ lokatamonuduttamaṃ;

    ஸப்³பா³னி பூ⁴தானி அதி⁴ச்ச 45 வாஸவோ, கோ நேவ மே பாணிஸு கிங் ஸுதோ⁴த³ஹி.

    Sabbāni bhūtāni adhicca 46 vāsavo, ko neva me pāṇisu kiṃ sudhodahi.

    227.

    227.

    ‘‘ஸங்கூ²பமங் ஸேதமதுல்யத³ஸ்ஸனங், ஸுசிங் ஸுக³ந்த⁴ங் பியரூபமப்³பு⁴தங்;

    ‘‘Saṅkhūpamaṃ setamatulyadassanaṃ, suciṃ sugandhaṃ piyarūpamabbhutaṃ;

    அதி³ட்ட²புப்³ப³ங் மம ஜாது சக்கு²பி⁴ 47, கா தே³வதா பாணிஸு கிங் ஸுதோ⁴த³ஹி’’.

    Adiṭṭhapubbaṃ mama jātu cakkhubhi 48, kā devatā pāṇisu kiṃ sudhodahi’’.

    228.

    228.

    ‘‘அஹங் மஹிந்தே³ன மஹேஸி பேஸிதோ, ஸுதா⁴பி⁴ஹாஸிங் துரிதோ மஹாமுனி;

    ‘‘Ahaṃ mahindena mahesi pesito, sudhābhihāsiṃ turito mahāmuni;

    ஜானாஸி மங் மாதலி தே³வஸாரதி², பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸு ப⁴த்துத்தம மாபி⁴வாரயி 49.

    Jānāsi maṃ mātali devasārathi, bhuñjassu bhattuttama mābhivārayi 50.

    229.

    229.

    ‘‘பு⁴த்தா ச ஸா த்³வாத³ஸ ஹந்தி பாபகே, கு²த³ங் பிபாஸங் அரதிங் த³ரக்லமங் 51;

    ‘‘Bhuttā ca sā dvādasa hanti pāpake, khudaṃ pipāsaṃ aratiṃ daraklamaṃ 52;

    கோதூ⁴பனாஹஞ்ச விவாத³பேஸுணங், ஸீதுண்ஹதந்தி³ஞ்ச ரஸுத்தமங் இத³ங்’’.

    Kodhūpanāhañca vivādapesuṇaṃ, sītuṇhatandiñca rasuttamaṃ idaṃ’’.

    230.

    230.

    ‘‘ந கப்பதீ மாதலி மய்ஹ பு⁴ஞ்ஜிதுங், புப்³பே³ அத³த்வா இதி மே வதுத்தமங்;

    ‘‘Na kappatī mātali mayha bhuñjituṃ, pubbe adatvā iti me vatuttamaṃ;

    ந சாபி ஏகாஸ்னமரீயபூஜிதங் 53, அஸங்விபா⁴கீ³ ச ஸுக²ங் ந விந்த³தி’’.

    Na cāpi ekāsnamarīyapūjitaṃ 54, asaṃvibhāgī ca sukhaṃ na vindati’’.

    231.

    231.

    ‘‘தீ²கா⁴தகா யே சிமே பாரதா³ரிகா, மித்தத்³து³னோ யே ச ஸபந்தி ஸுப்³ப³தே;

    ‘‘Thīghātakā ye cime pāradārikā, mittadduno ye ca sapanti subbate;

    ஸப்³பே³ ச தே மச்ச²ரிபஞ்சமாத⁴மா, தஸ்மா அத³த்வா உத³கம்பி நாஸ்னியே 55.

    Sabbe ca te maccharipañcamādhamā, tasmā adatvā udakampi nāsniye 56.

    232.

    232.

    ‘‘ஸோ ஹித்தி²யா வா புரிஸஸ்ஸ வா பன, த³ஸ்ஸாமி தா³னங் விது³ஸம்பவண்ணிதங்;

    ‘‘So hitthiyā vā purisassa vā pana, dassāmi dānaṃ vidusampavaṇṇitaṃ;

    ஸத்³தா⁴ வத³ஞ்ஞூ இத⁴ வீதமச்ச²ரா, ப⁴வந்தி ஹேதே ஸுசிஸச்சஸம்மதா’’ 57.

    Saddhā vadaññū idha vītamaccharā, bhavanti hete sucisaccasammatā’’ 58.

    233.

    233.

    ‘‘அதோ மதா 59 தே³வவரேன பேஸிதா, கஞ்ஞா சதஸ்ஸோ கனகத்தசூபமா;

    ‘‘Ato matā 60 devavarena pesitā, kaññā catasso kanakattacūpamā;

    ஆஸா ச ஸத்³தா⁴ ச ஸிரீ ததோ ஹிரீ 61, தங் அஸ்ஸமங் ஆக³மு 62 யத்த² கோஸியோ.

    Āsā ca saddhā ca sirī tato hirī 63, taṃ assamaṃ āgamu 64 yattha kosiyo.

    234.

    234.

    ‘‘தா தி³ஸ்வா ஸப்³போ³ பரமப்பமோதி³தோ 65, ஸுபே⁴ன வண்ணேன ஸிகா²ரிவக்³கி³னோ;

    ‘‘Tā disvā sabbo paramappamodito 66, subhena vaṇṇena sikhārivaggino;

    கஞ்ஞா சதஸ்ஸோ சதுரோ சதுத்³தி³ஸா, இச்சப்³ரவீ மாதலினோ ச ஸம்முகா².

    Kaññā catasso caturo catuddisā, iccabravī mātalino ca sammukhā.

    235.

    235.

    ‘‘புரிமங் தி³ஸங் கா த்வங் பபா⁴ஸி தே³வதே, அலங்கதா தாரவராவ ஓஸதீ⁴;

    ‘‘Purimaṃ disaṃ kā tvaṃ pabhāsi devate, alaṅkatā tāravarāva osadhī;

    புச்சா²மி தங் கஞ்சனவேல்லிவிக்³க³ஹே, ஆசிக்க² மே த்வங் கதமாஸி தே³வதா.

    Pucchāmi taṃ kañcanavelliviggahe, ācikkha me tvaṃ katamāsi devatā.

    236.

    236.

    ‘‘ஸிராஹ தே³வீமனுஜேபி⁴ 67 பூஜிதா, அபாபஸத்தூபனிஸேவினீ ஸதா³;

    ‘‘Sirāha devīmanujebhi 68 pūjitā, apāpasattūpanisevinī sadā;

    ஸுதா⁴விவாதே³ன தவந்திமாக³தா, தங் மங் ஸுதா⁴ய வரபஞ்ஞ பா⁴ஜய.

    Sudhāvivādena tavantimāgatā, taṃ maṃ sudhāya varapañña bhājaya.

    237.

    237.

    ‘‘யஸ்ஸாஹமிச்சா²மி ஸுத⁴ங் 69 மஹாமுனி, ஸோ 70 ஸப்³ப³காமேஹி நரோ பமோத³தி;

    ‘‘Yassāhamicchāmi sudhaṃ 71 mahāmuni, so 72 sabbakāmehi naro pamodati;

    ஸிரீதி மங் ஜானஹி ஜூஹதுத்தம, தங் மங் ஸுதா⁴ய வரபஞ்ஞ பா⁴ஜய’’.

    Sirīti maṃ jānahi jūhatuttama, taṃ maṃ sudhāya varapañña bhājaya’’.

    238.

    238.

    ‘‘ஸிப்பேன விஜ்ஜாசரணேன பு³த்³தி⁴யா, நரா உபேதா பகு³ணா ஸகம்முனா 73;

    ‘‘Sippena vijjācaraṇena buddhiyā, narā upetā paguṇā sakammunā 74;

    தயா விஹீனா ந லப⁴ந்தி கிஞ்சனங் 75, தயித³ங் ந ஸாது⁴ யதி³த³ங் தயா கதங்.

    Tayā vihīnā na labhanti kiñcanaṃ 76, tayidaṃ na sādhu yadidaṃ tayā kataṃ.

    239.

    239.

    ‘‘பஸ்ஸாமி போஸங் அலஸங் மஹக்³க⁴ஸங், ஸுது³க்குலீனம்பி அரூபிமங் நரங்;

    ‘‘Passāmi posaṃ alasaṃ mahagghasaṃ, sudukkulīnampi arūpimaṃ naraṃ;

    தயானுகு³த்தோ ஸிரி ஜாதிமாமபி 77, பேஸேதி தா³ஸங் விய போ⁴க³வா ஸுகீ².

    Tayānugutto siri jātimāmapi 78, peseti dāsaṃ viya bhogavā sukhī.

    240.

    240.

    ‘‘தங் தங் அஸச்சங் அவிப⁴ஜ்ஜஸேவினிங், ஜானாமி மூள்ஹங் விது³ரானுபாதினிங்;

    ‘‘Taṃ taṃ asaccaṃ avibhajjaseviniṃ, jānāmi mūḷhaṃ vidurānupātiniṃ;

    ந தாதி³ஸீ அரஹதி ஆஸனூத³கங், குதோ ஸுதா⁴ க³ச்ச² ந மய்ஹ ருச்சஸி’’.

    Na tādisī arahati āsanūdakaṃ, kuto sudhā gaccha na mayha ruccasi’’.

    241.

    241.

    ‘‘கா ஸுக்கதா³டா² படிமுக்ககுண்ட³லா, சித்தங்க³தா³ கம்பு³விமட்ட²தா⁴ரினீ;

    ‘‘Kā sukkadāṭhā paṭimukkakuṇḍalā, cittaṅgadā kambuvimaṭṭhadhārinī;

    ஓஸித்தவண்ணங் பரித³ய்ஹ ஸோப⁴ஸி, குஸக்³கி³ரத்தங் அபிளய்ஹ மஞ்ஜரிங்.

    Osittavaṇṇaṃ paridayha sobhasi, kusaggirattaṃ apiḷayha mañjariṃ.

    242.

    242.

    ‘‘மிகீ³வ ப⁴ந்தா ஸரசாபதா⁴ரினா, விராதி⁴தா மந்த³மிவ உதி³க்க²ஸி;

    ‘‘Migīva bhantā saracāpadhārinā, virādhitā mandamiva udikkhasi;

    கோ தே து³தீயோ இத⁴ மந்த³லோசனே, ந பா⁴யஸி ஏகிகா கானநே வனே’’.

    Ko te dutīyo idha mandalocane, na bhāyasi ekikā kānane vane’’.

    243.

    243.

    ‘‘ந மே து³தீயோ இத⁴ மத்தி² கோஸிய, மஸக்கஸாரப்பப⁴வம்ஹி தே³வதா;

    ‘‘Na me dutīyo idha matthi kosiya, masakkasārappabhavamhi devatā;

    ஆஸா ஸுதா⁴ஸாய தவந்திமாக³தா, தங் மங் ஸுதா⁴ய வரபஞ்ஞ பா⁴ஜய’’.

    Āsā sudhāsāya tavantimāgatā, taṃ maṃ sudhāya varapañña bhājaya’’.

    244.

    244.

    ‘‘ஆஸாய யந்தி வாணிஜா த⁴னேஸினோ, நாவங் ஸமாருய்ஹ பரெந்தி அண்ணவே;

    ‘‘Āsāya yanti vāṇijā dhanesino, nāvaṃ samāruyha parenti aṇṇave;

    தே தத்த² ஸீத³ந்தி அதோ²பி ஏகதா³, ஜீனாத⁴னா எந்தி வினட்ட²பாப⁴தா.

    Te tattha sīdanti athopi ekadā, jīnādhanā enti vinaṭṭhapābhatā.

    245.

    245.

    ‘‘ஆஸாய கெ²த்தானி கஸந்தி கஸ்ஸகா, வபந்தி பீ³ஜானி கரொந்துபாயஸோ;

    ‘‘Āsāya khettāni kasanti kassakā, vapanti bījāni karontupāyaso;

    ஈதீனிபாதேன அவுட்டி²தாய 79 வா, ந கிஞ்சி விந்த³ந்தி ததோ ப²லாக³மங்.

    Ītīnipātena avuṭṭhitāya 80 vā, na kiñci vindanti tato phalāgamaṃ.

    246.

    246.

    ‘‘அத²த்தகாரானி கரொந்தி ப⁴த்துஸு, ஆஸங் புரக்க²த்வா நரா ஸுகே²ஸினோ;

    ‘‘Athattakārāni karonti bhattusu, āsaṃ purakkhatvā narā sukhesino;

    தே ப⁴த்துரத்தா² அதிகா³ள்ஹிதா புன, தி³ஸா பனஸ்ஸந்தி அலத்³த⁴ கிஞ்சனங்.

    Te bhatturatthā atigāḷhitā puna, disā panassanti aladdha kiñcanaṃ.

    247.

    247.

    ‘‘ஹித்வான 81 த⁴ஞ்ஞஞ்ச த⁴னஞ்ச ஞாதகே, ஆஸாய ஸக்³கா³தி⁴மனா ஸுகே²ஸினோ;

    ‘‘Hitvāna 82 dhaññañca dhanañca ñātake, āsāya saggādhimanā sukhesino;

    தபந்தி லூக²ம்பி தபங் சிரந்தரங், குமக்³க³மாருய்ஹ 83 பரெந்தி து³க்³க³திங்.

    Tapanti lūkhampi tapaṃ cirantaraṃ, kumaggamāruyha 84 parenti duggatiṃ.

    248.

    248.

    ‘‘ஆஸா விஸங்வாதி³கஸம்மதா இமே, ஆஸே ஸுதா⁴ஸங் 85 வினயஸ்ஸு அத்தனி;

    ‘‘Āsā visaṃvādikasammatā ime, āse sudhāsaṃ 86 vinayassu attani;

    ந தாதி³ஸீ அரஹதி ஆஸனூத³கங், குதோ ஸுதா⁴ க³ச்ச² ந மய்ஹ ருச்சஸி’’.

    Na tādisī arahati āsanūdakaṃ, kuto sudhā gaccha na mayha ruccasi’’.

    249.

    249.

    ‘‘த³த்³த³ல்லமானா யஸஸா யஸஸ்ஸினீ, ஜிக⁴ஞ்ஞனாமவ்ஹயனங் தி³ஸங் பதி;

    ‘‘Daddallamānā yasasā yasassinī, jighaññanāmavhayanaṃ disaṃ pati;

    புச்சா²மி தங் கஞ்சனவேல்லிவிக்³க³ஹே, ஆசிக்க² மே த்வங் கதமாஸி தே³வதா’’.

    Pucchāmi taṃ kañcanavelliviggahe, ācikkha me tvaṃ katamāsi devatā’’.

    250.

    250.

    ‘‘ஸத்³தா⁴ஹ தே³வீமனுஜேஹி 87 பூஜிதா, அபாபஸத்தூபனிஸேவினீ ஸதா³;

    ‘‘Saddhāha devīmanujehi 88 pūjitā, apāpasattūpanisevinī sadā;

    ஸுதா⁴விவாதே³ன தவந்திமாக³தா, தங் மங் ஸுதா⁴ய வரபஞ்ஞ பா⁴ஜய’’.

    Sudhāvivādena tavantimāgatā, taṃ maṃ sudhāya varapañña bhājaya’’.

    251.

    251.

    ‘‘தா³னங் த³மங் சாக³மதோ²பி ஸங்யமங், ஆதா³ய ஸத்³தா⁴ய கரொந்தி ஹேகதா³;

    ‘‘Dānaṃ damaṃ cāgamathopi saṃyamaṃ, ādāya saddhāya karonti hekadā;

    தெ²ய்யங் முஸா கூடமதோ²பி பேஸுணங், கரொந்தி ஹேகே புன விச்சுதா தயா.

    Theyyaṃ musā kūṭamathopi pesuṇaṃ, karonti heke puna viccutā tayā.

    252.

    252.

    ‘‘ப⁴ரியாஸு போஸோ ஸதி³ஸீஸு பெக்க²வா 89, ஸீலூபபன்னாஸு பதிப்³ப³தாஸுபி;

    ‘‘Bhariyāsu poso sadisīsu pekkhavā 90, sīlūpapannāsu patibbatāsupi;

    வினெத்வான 91 ச²ந்த³ங் குலித்தி²யாஸுபி 92, கரோதி ஸத்³த⁴ங் புன 93 கும்ப⁴தா³ஸியா.

    Vinetvāna 94 chandaṃ kulitthiyāsupi 95, karoti saddhaṃ puna 96 kumbhadāsiyā.

    253.

    253.

    ‘‘த்வமேவ ஸத்³தே⁴ பரதா³ரஸேவினீ, பாபங் கரோஸி குஸலம்பி ரிஞ்சஸி;

    ‘‘Tvameva saddhe paradārasevinī, pāpaṃ karosi kusalampi riñcasi;

    ந தாதி³ஸீ அரஹதி ஆஸனூத³கங், குதோ ஸுதா⁴ க³ச்ச² ந மய்ஹ ருச்சஸி’’.

    Na tādisī arahati āsanūdakaṃ, kuto sudhā gaccha na mayha ruccasi’’.

    254.

    254.

    ‘‘ஜிக⁴ஞ்ஞரத்திங் அருணஸ்மிமூஹதே, யா தி³ஸ்ஸதி உத்தமரூபவண்ணினீ;

    ‘‘Jighaññarattiṃ aruṇasmimūhate, yā dissati uttamarūpavaṇṇinī;

    ததூ²பமா மங் படிபா⁴ஸி தே³வதே, ஆசிக்க² மே த்வங் கதமாஸி அச்ச²ரா.

    Tathūpamā maṃ paṭibhāsi devate, ācikkha me tvaṃ katamāsi accharā.

    255.

    255.

    ‘‘காலா நிதா³கே⁴ரிவ அக்³கி³ஜாரிவ 97, அனிலேரிதா லோஹிதபத்தமாலினீ;

    ‘‘Kālā nidāgheriva aggijāriva 98, anileritā lohitapattamālinī;

    கா திட்ட²ஸி மந்த³மிகா³வலோகயங் 99, பா⁴ஸேஸமானாவ கி³ரங் ந முஞ்சஸி’’.

    Kā tiṭṭhasi mandamigāvalokayaṃ 100, bhāsesamānāva giraṃ na muñcasi’’.

    256.

    256.

    ‘‘ஹிராஹ தே³வீமனுஜேஹி பூஜிதா, அபாபஸத்தூபனிஸேவினீ ஸதா³;

    ‘‘Hirāha devīmanujehi pūjitā, apāpasattūpanisevinī sadā;

    ஸுதா⁴விவாதே³ன தவந்திமாக³தா, ஸாஹங் ந ஸக்கோமி ஸுத⁴ம்பி யாசிதுங்;

    Sudhāvivādena tavantimāgatā, sāhaṃ na sakkomi sudhampi yācituṃ;

    கோபீனரூபா விய யாசனித்தி²யா’’.

    Kopīnarūpā viya yācanitthiyā’’.

    257.

    257.

    ‘‘த⁴ம்மேன ஞாயேன ஸுக³த்தே லச்ச²ஸி, ஏஸோ ஹி த⁴ம்மோ ந ஹி யாசனா ஸுதா⁴;

    ‘‘Dhammena ñāyena sugatte lacchasi, eso hi dhammo na hi yācanā sudhā;

    தங் தங் அயாசந்திமஹங் நிமந்தயே, ஸுதா⁴ய யஞ்சிச்ச²ஸி தம்பி த³ம்மி தே.

    Taṃ taṃ ayācantimahaṃ nimantaye, sudhāya yañcicchasi tampi dammi te.

    258.

    258.

    ‘‘ஸா த்வங் மயா அஜ்ஜ ஸகம்ஹி அஸ்ஸமே, நிமந்திதா கஞ்சனவேல்லிவிக்³க³ஹே;

    ‘‘Sā tvaṃ mayā ajja sakamhi assame, nimantitā kañcanavelliviggahe;

    துவஞ்ஹி மே ஸப்³ப³ரஸேஹி பூஜியா, தங் பூஜயித்வான ஸுத⁴ம்பி அஸ்னியே’’.

    Tuvañhi me sabbarasehi pūjiyā, taṃ pūjayitvāna sudhampi asniye’’.

    259.

    259.

    ‘‘ஸா கோஸியேனானுமதா ஜுதீமதா, அத்³தா⁴ ஹிரி ரம்மங் பாவிஸி யஸ்ஸமங்;

    ‘‘Sā kosiyenānumatā jutīmatā, addhā hiri rammaṃ pāvisi yassamaṃ;

    உத³கவந்தங் 101 ப²லமரியபூஜிதங், அபாபஸத்தூபனிஸேவிதங் ஸதா³.

    Udakavantaṃ 102 phalamariyapūjitaṃ, apāpasattūpanisevitaṃ sadā.

    260.

    260.

    ‘‘ருக்க²க்³க³ஹானா ப³ஹுகெத்த² புப்பி²தா, அம்பா³ பியாலா பனஸா ச கிங்ஸுகா;

    ‘‘Rukkhaggahānā bahukettha pupphitā, ambā piyālā panasā ca kiṃsukā;

    ஸோப⁴ஞ்ஜனா லொத்³த³மதோ²பி பத்³மகா, கேகா ச ப⁴ங்கா³ திலகா ஸுபுப்பி²தா.

    Sobhañjanā loddamathopi padmakā, kekā ca bhaṅgā tilakā supupphitā.

    261.

    261.

    ‘‘ஸாலா கரேரீ ப³ஹுகெத்த² ஜம்பு³யோ, அஸ்ஸத்த²னிக்³ரோத⁴மது⁴கவேதஸா 103;

    ‘‘Sālā karerī bahukettha jambuyo, assatthanigrodhamadhukavetasā 104;

    உத்³தா³லகா பாடலி ஸிந்து³வாரகா 105, மனுஞ்ஞக³ந்தா⁴ முசலிந்த³கேதகா.

    Uddālakā pāṭali sinduvārakā 106, manuññagandhā mucalindaketakā.

    262.

    262.

    ‘‘ஹரேணுகா வேளுகா கேணு 107 திந்து³கா, ஸாமாகனீவாரமதோ²பி சீனகா;

    ‘‘Hareṇukā veḷukā keṇu 108 tindukā, sāmākanīvāramathopi cīnakā;

    மோசா கத³லீ ப³ஹுகெத்த² ஸாலியோ, பவீஹயோ ஆபூ⁴ஜினோ ச 109 தண்டு³லா.

    Mocā kadalī bahukettha sāliyo, pavīhayo ābhūjino ca 110 taṇḍulā.

    263.

    263.

    ‘‘தஸ்ஸேவுத்தரபஸ்ஸேன 111, ஜாதா பொக்க²ரணீ ஸிவா;

    ‘‘Tassevuttarapassena 112, jātā pokkharaṇī sivā;

    அகக்கஸா அபப்³பா⁴ரா, ஸாது⁴ அப்படிக³ந்தி⁴கா.

    Akakkasā apabbhārā, sādhu appaṭigandhikā.

    264.

    264.

    ‘‘தத்த² மச்சா² ஸன்னிரதா, கே²மினோ ப³ஹுபோ⁴ஜனா;

    ‘‘Tattha macchā sanniratā, khemino bahubhojanā;

    ஸிங்கூ³ ஸவங்கா ஸங்குலா 113, ஸதவங்கா ச ரோஹிதா;

    Siṅgū savaṅkā saṃkulā 114, satavaṅkā ca rohitā;

    ஆளிக³க்³க³ரகாகிண்ணா, பாடீ²னா காகமச்ச²கா.

    Āḷigaggarakākiṇṇā, pāṭhīnā kākamacchakā.

    265.

    265.

    ‘‘தத்த² பக்கீ² ஸன்னிரதா, கே²மினோ ப³ஹுபோ⁴ஜனா;

    ‘‘Tattha pakkhī sanniratā, khemino bahubhojanā;

    ஹங்ஸா கோஞ்சா மயூரா ச, சக்கவாகா ச குக்குஹா;

    Haṃsā koñcā mayūrā ca, cakkavākā ca kukkuhā;

    குணாலகா ப³ஹூ சித்ரா, ஸிக²ண்டீ³ ஜீவஜீவகா.

    Kuṇālakā bahū citrā, sikhaṇḍī jīvajīvakā.

    266.

    266.

    ‘‘தத்த² பானாய மாயந்தி, நானா மிக³க³ணா ப³ஹூ;

    ‘‘Tattha pānāya māyanti, nānā migagaṇā bahū;

    ஸீஹா ப்³யக்³கா⁴ வராஹா ச, அச்ச²கோகதரச்ச²யோ.

    Sīhā byagghā varāhā ca, acchakokataracchayo.

    267.

    267.

    ‘‘பலாஸாதா³ க³வஜா ச, மஹிங்ஸா 115 ரோஹிதா ருரூ;

    ‘‘Palāsādā gavajā ca, mahiṃsā 116 rohitā rurū;

    ஏணெய்யா ச வராஹா ச, க³ணினோ நீகஸூகரா;

    Eṇeyyā ca varāhā ca, gaṇino nīkasūkarā;

    கத³லிமிகா³ ப³ஹுகெத்த², பி³ளாரா ஸஸகண்ணிகா 117.

    Kadalimigā bahukettha, biḷārā sasakaṇṇikā 118.

    268.

    268.

    ‘‘ச²மாகி³ரீ புப்ப²விசித்ரஸந்த²தா, தி³ஜாபி⁴கு⁴ட்டா² தி³ஜஸங்க⁴ஸேவிதா’’.

    ‘‘Chamāgirī pupphavicitrasanthatā, dijābhighuṭṭhā dijasaṅghasevitā’’.

    269.

    269.

    ‘‘ஸா ஸுத்தசா நீலது³மாபி⁴லம்பி³தா, விஜ்ஜு மஹாமேக⁴ரிவானுபஜ்ஜத²;

    ‘‘Sā suttacā nīladumābhilambitā, vijju mahāmegharivānupajjatha;

    தஸ்ஸா ஸுஸம்ப³ந்த⁴ஸிரங் குஸாமயங், ஸுசிங் ஸுக³ந்த⁴ங் அஜினூபஸேவிதங்;

    Tassā susambandhasiraṃ kusāmayaṃ, suciṃ sugandhaṃ ajinūpasevitaṃ;

    அத்ரிச்ச 119 கொச்ச²ங் ஹிரிமேதத³ப்³ரவி, ‘நிஸீத³ கல்யாணி ஸுக²யித³மாஸனங்’.

    Atricca 120 kocchaṃ hirimetadabravi, ‘nisīda kalyāṇi sukhayidamāsanaṃ’.

    270.

    270.

    ‘‘தஸ்ஸா ததா³ கொச்ச²க³தாய கோஸியோ, யதி³ச்ச²மானாய ஜடாஜினந்த⁴ரோ 121;

    ‘‘Tassā tadā kocchagatāya kosiyo, yadicchamānāya jaṭājinandharo 122;

    நவேஹி பத்தேஹி ஸயங் ஸஹூத³கங், ஸுதா⁴பி⁴ஹாஸீ துரிதோ மஹாமுனி.

    Navehi pattehi sayaṃ sahūdakaṃ, sudhābhihāsī turito mahāmuni.

    271.

    271.

    ‘‘ஸா தங் படிக்³க³ய்ஹ உபோ⁴ஹி பாணிபி⁴, இச்சப்³ரவி அத்தமனா ஜடாத⁴ரங்;

    ‘‘Sā taṃ paṭiggayha ubhohi pāṇibhi, iccabravi attamanā jaṭādharaṃ;

    ‘ஹந்தா³ஹங் ஏதரஹி பூஜிதா தயா, க³ச்செ²ய்யங் ப்³ரஹ்மே திதி³வங் ஜிதாவினீ’.

    ‘Handāhaṃ etarahi pūjitā tayā, gaccheyyaṃ brahme tidivaṃ jitāvinī’.

    272.

    272.

    ‘‘ஸா கோஸியேனானுமதா ஜுதீமதா, உதீ³ரிதா 123 வண்ணமதே³ன மத்தா;

    ‘‘Sā kosiyenānumatā jutīmatā, udīritā 124 vaṇṇamadena mattā;

    ஸகாஸே க³ந்த்வான ஸஹஸ்ஸசக்கு²னோ, அயங் ஸுதா⁴ வாஸவ தே³ஹி மே ஜயங்.

    Sakāse gantvāna sahassacakkhuno, ayaṃ sudhā vāsava dehi me jayaṃ.

    273.

    273.

    ‘‘தமேன 125 ஸக்கோபி ததா³ அபூஜயி, ஸஹிந்த³தே³வா 126 ஸுரகஞ்ஞமுத்தமங்;

    ‘‘Tamena 127 sakkopi tadā apūjayi, sahindadevā 128 surakaññamuttamaṃ;

    ஸா பஞ்ஜலீ தே³வமனுஸ்ஸபூஜிதா, நவம்ஹி கொச்ச²ம்ஹி யதா³ உபாவிஸி’’.

    Sā pañjalī devamanussapūjitā, navamhi kocchamhi yadā upāvisi’’.

    274.

    274.

    ‘‘தமேவ ஸங்ஸீ 129 புனதே³வ மாதலிங், ஸஹஸ்ஸனெத்தோ தித³ஸானமிந்தோ³;

    ‘‘Tameva saṃsī 130 punadeva mātaliṃ, sahassanetto tidasānamindo;

    க³ந்த்வான வாக்யங் மம ப்³ரூஹி கோஸியங், ஆஸாய ஸத்³தா⁴ 131 ஸிரியா ச கோஸிய;

    Gantvāna vākyaṃ mama brūhi kosiyaṃ, āsāya saddhā 132 siriyā ca kosiya;

    ஹிரீ ஸுத⁴ங் கேன மலத்த² ஹேதுனா.

    Hirī sudhaṃ kena malattha hetunā.

    275.

    275.

    ‘‘தங் ஸு வத்த²ங் உத³தாரயீ ரத²ங், த³த்³த³ல்லமானங் உபகாரியஸாதி³ஸங் 133.

    ‘‘Taṃ su vatthaṃ udatārayī rathaṃ, daddallamānaṃ upakāriyasādisaṃ 134.

    ஜம்போ³னதீ³ஸங் தபனெய்யஸன்னிப⁴ங் 135, அலங்கதங் கஞ்சனசித்தஸன்னிப⁴ங்.

    Jambonadīsaṃ tapaneyyasannibhaṃ 136, alaṅkataṃ kañcanacittasannibhaṃ.

    276.

    276.

    ‘‘ஸுவண்ணசந்தெ³த்த² ப³ஹூ நிபாதிதா, ஹத்தீ² க³வஸ்ஸா கிகிப்³யக்³க⁴தீ³பியோ 137;

    ‘‘Suvaṇṇacandettha bahū nipātitā, hatthī gavassā kikibyagghadīpiyo 138;

    ஏணெய்யகா லங்க⁴மயெத்த² பக்கி²னோ 139, மிகெ³த்த² வேளுரியமயா யுதா⁴ யுதா.

    Eṇeyyakā laṅghamayettha pakkhino 140, migettha veḷuriyamayā yudhā yutā.

    277.

    277.

    ‘‘தத்த²ஸ்ஸராஜஹரயோ அயோஜயுங், த³ஸஸதானி ஸுஸுனாக³ஸாதி³ஸே;

    ‘‘Tatthassarājaharayo ayojayuṃ, dasasatāni susunāgasādise;

    அலங்கதே கஞ்சனஜாலுரச்ச²தே³, ஆவேளினே ஸத்³த³க³மே அஸங்கி³தே.

    Alaṅkate kañcanajāluracchade, āveḷine saddagame asaṅgite.

    278.

    278.

    ‘‘தங் யானஸெட்ட²ங் அபி⁴ருய்ஹ மாதலி, தி³ஸா இமாயோ 141 அபி⁴னாத³யித்த²;

    ‘‘Taṃ yānaseṭṭhaṃ abhiruyha mātali, disā imāyo 142 abhinādayittha;

    நப⁴ஞ்ச ஸேலஞ்ச வனப்பதினிஞ்ச 143, ஸஸாக³ரங் பப்³யத⁴யித்த² 144 மேதி³னிங்.

    Nabhañca selañca vanappatiniñca 145, sasāgaraṃ pabyadhayittha 146 mediniṃ.

    279.

    279.

    ‘‘ஸ கி²ப்பமேவ உபக³ம்ம அஸ்ஸமங், பாவாரமேகங்ஸகதோ கதஞ்ஜலீ;

    ‘‘Sa khippameva upagamma assamaṃ, pāvāramekaṃsakato katañjalī;

    ப³ஹுஸ்ஸுதங் வுத்³த⁴ங் வினீதவந்தங், இச்சப்³ரவீ மாதலி தே³வப்³ராஹ்மணங்.

    Bahussutaṃ vuddhaṃ vinītavantaṃ, iccabravī mātali devabrāhmaṇaṃ.

    280.

    280.

    ‘‘இந்த³ஸ்ஸ வாக்யங் நிஸாமேஹி கோஸிய, தூ³தோ அஹங் புச்ச²தி தங் புரிந்த³தோ³;

    ‘‘Indassa vākyaṃ nisāmehi kosiya, dūto ahaṃ pucchati taṃ purindado;

    ஆஸாய ஸத்³தா⁴ ஸிரியா ச கோஸிய, ஹிரீ ஸுத⁴ங் கேன மலத்த² ஹேதுனா’’.

    Āsāya saddhā siriyā ca kosiya, hirī sudhaṃ kena malattha hetunā’’.

    281.

    281.

    ‘‘அந்தா⁴ ஸிரீ மங் படிபா⁴தி மாதலி, ஸத்³தா⁴ அனிச்சா பன தே³வஸாரதி²;

    ‘‘Andhā sirī maṃ paṭibhāti mātali, saddhā aniccā pana devasārathi;

    ஆஸா விஸங்வாதி³கஸம்மதா ஹி மே, ஹிரீ ச அரியம்ஹி கு³ணே பதிட்டி²தா’’.

    Āsā visaṃvādikasammatā hi me, hirī ca ariyamhi guṇe patiṭṭhitā’’.

    282.

    282.

    ‘‘குமாரியோ யாசிமா கொ³த்தரக்கி²தா, ஜிண்ணா ச யா யா ச ஸப⁴த்துஇத்தி²யோ;

    ‘‘Kumāriyo yācimā gottarakkhitā, jiṇṇā ca yā yā ca sabhattuitthiyo;

    தா ச²ந்த³ராக³ங் புரிஸேஸு உக்³க³தங், ஹிரியா நிவாரெந்தி ஸசித்தமத்தனோ.

    Tā chandarāgaṃ purisesu uggataṃ, hiriyā nivārenti sacittamattano.

    283.

    283.

    ‘‘ஸங்கா³மஸீஸே ஸரஸத்திஸங்யுதே, பராஜிதானங் பததங் பலாயினங்;

    ‘‘Saṅgāmasīse sarasattisaṃyute, parājitānaṃ patataṃ palāyinaṃ;

    ஹிரியா நிவத்தந்தி ஜஹித்வ 147 ஜீவிதங், தே ஸம்படிச்ச²ந்தி புனா ஹிரீமனா.

    Hiriyā nivattanti jahitva 148 jīvitaṃ, te sampaṭicchanti punā hirīmanā.

    284.

    284.

    ‘‘வேலா யதா² ஸாக³ரவேக³வாரினீ, ஹிராய ஹி பாபஜனங் நிவாரினீ;

    ‘‘Velā yathā sāgaravegavārinī, hirāya hi pāpajanaṃ nivārinī;

    தங் ஸப்³ப³லோகே ஹிரிமரியபூஜிதங், இந்த³ஸ்ஸ தங் வேத³ய தே³வஸாரதி²’’.

    Taṃ sabbaloke hirimariyapūjitaṃ, indassa taṃ vedaya devasārathi’’.

    285.

    285.

    ‘‘கோ தே இமங் கோஸிய தி³ட்டி²மோத³ஹி, ப்³ரஹ்மா மஹிந்தோ³ அத² வா பஜாபதி;

    ‘‘Ko te imaṃ kosiya diṭṭhimodahi, brahmā mahindo atha vā pajāpati;

    ஹிராய தே³வேஸு ஹி ஸெட்ட²ஸம்மதா, தீ⁴தா மஹிந்த³ஸ்ஸ மஹேஸி ஜாயத²’’.

    Hirāya devesu hi seṭṭhasammatā, dhītā mahindassa mahesi jāyatha’’.

    286.

    286.

    ‘‘ஹந்தே³ஹி தா³னி திதி³வங் அபக்கம 149, ரத²ங் ஸமாருய்ஹ மமாயிதங் இமங் 150;

    ‘‘Handehi dāni tidivaṃ apakkama 151, rathaṃ samāruyha mamāyitaṃ imaṃ 152;

    இந்தோ³ ச தங் இந்த³ஸகொ³த்த கங்க²தி, அஜ்ஜேவ த்வங் இந்த³ஸஹப்³யதங் வஜ’’.

    Indo ca taṃ indasagotta kaṅkhati, ajjeva tvaṃ indasahabyataṃ vaja’’.

    287.

    287.

    ‘‘ஏவங் விஸுஜ்ஜ²ந்தி 153 அபாபகம்மினோ, அதோ² ஸுசிண்ணஸ்ஸ ப²லங் ந நஸ்ஸதி;

    ‘‘Evaṃ visujjhanti 154 apāpakammino, atho suciṇṇassa phalaṃ na nassati;

    யே கேசி மத்³த³க்கு² ஸுதா⁴ய போ⁴ஜனங், ஸப்³பே³வ தே இந்த³ஸஹப்³யதங் க³தா’’.

    Ye keci maddakkhu sudhāya bhojanaṃ, sabbeva te indasahabyataṃ gatā’’.

    288.

    288.

    ‘‘ஹிரீ உப்பலவண்ணாஸி, கோஸியோ தா³னபதி பி⁴க்கு²;

    ‘‘Hirī uppalavaṇṇāsi, kosiyo dānapati bhikkhu;

    அனுருத்³தோ⁴ பஞ்சஸிகோ², ஆனந்தோ³ ஆஸி மாதலி.

    Anuruddho pañcasikho, ānando āsi mātali.

    289.

    289.

    ‘‘ஸூரியோ கஸ்ஸபோ பி⁴க்கு², மொக்³க³ல்லானோஸி சந்தி³மா;

    ‘‘Sūriyo kassapo bhikkhu, moggallānosi candimā;

    நாரதோ³ ஸாரிபுத்தோஸி, ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஆஸி வாஸவோ’’தி.

    Nārado sāriputtosi, sambuddho āsi vāsavo’’ti.

    ஸுதா⁴போ⁴ஜனஜாதகங் ததியங்.

    Sudhābhojanajātakaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. இத⁴த்தி² (ஸ்யா॰)
    2. idhatthi (syā.)
    3. ந உபபஜ்ஜதி (ஸீ॰ பீ॰)
    4. na upapajjati (sī. pī.)
    5. அரியங் மக்³க³ங் ஸமாருஹ (ஸீ॰ பீ॰)
    6. ariyaṃ maggaṃ samāruha (sī. pī.)
    7. நிக்³கி³லதி (ஸீ॰ பீ॰)
    8. niggilati (sī. pī.)
    9. ஸூரியோ ச (க॰)
    10. sūriyo ca (ka.)
    11. முதிங்கா³ ச (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    12. mutiṅgā ca (sī. syā. pī.)
    13. ஸுக்³க³திமாஸஸானா (ஸீ॰ பீ॰), ஸுக்³க³தாஸிஸமானா (க॰)
    14. suggatimāsasānā (sī. pī.), suggatāsisamānā (ka.)
    15. கோஸியோ (ஸ்யா॰ க॰)
    16. kosiyo (syā. ka.)
    17. அபத்த² (க॰ ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    18. apattha (ka. sī. syā. pī.)
    19. ந சாபஹங் (ஸீ॰ பீ॰)
    20. na cāpahaṃ (sī. pī.)
    21. உத³கம்பஹங் பிபே³ (ஸீ॰)
    22. udakampahaṃ pibe (sī.)
    23. ஸப்³ப³காலே (க॰)
    24. sabbakāle (ka.)
    25. ஹிதங் (ஸ்யா॰)
    26. hitaṃ (syā.)
    27. பிளய்ஹத² (ஸீ॰ பீ॰)
    28. piḷayhatha (sī. pī.)
    29. ஸகாஸங் (க॰)
    30. sakāsaṃ (ka.)
    31. ஸப்³ப³லோகங் சரகோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    32. நாரத³ (ஸ்யா॰)
    33. sabbalokaṃ carako (sī. syā. pī.)
    34. nārada (syā.)
    35. ப்³ரவீ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)