Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૦. સુધાવગ્ગો

    10. Sudhāvaggo

    ૧. સુધાપિણ્ડિયત્થેરઅપદાનં

    1. Sudhāpiṇḍiyattheraapadānaṃ

    .

    1.

    ‘‘પૂજારહે પૂજયતો, બુદ્ધે યદિ વ સાવકે;

    ‘‘Pūjārahe pūjayato, buddhe yadi va sāvake;

    પપઞ્ચસમતિક્કન્તે, તિણ્ણસોકપરિદ્દવે.

    Papañcasamatikkante, tiṇṇasokapariddave.

    .

    2.

    ‘‘તે તાદિસે પૂજયતો, નિબ્બુતે અકુતોભયે;

    ‘‘Te tādise pūjayato, nibbute akutobhaye;

    ન સક્કા પુઞ્ઞં સઙ્ખાતું, ઇમેત્તમપિ 1 કેનચિ.

    Na sakkā puññaṃ saṅkhātuṃ, imettamapi 2 kenaci.

    .

    3.

    ‘‘ચતુન્નમપિ દીપાનં, ઇસ્સરં યોધ કારયે;

    ‘‘Catunnamapi dīpānaṃ, issaraṃ yodha kāraye;

    એકિસ્સા પૂજનાયેતં, કલં નાગ્ઘતિ સોળસિં.

    Ekissā pūjanāyetaṃ, kalaṃ nāgghati soḷasiṃ.

    .

    4.

    ‘‘સિદ્ધત્થસ્સ નરગ્ગસ્સ, ચેતિયે ફલિતન્તરે;

    ‘‘Siddhatthassa naraggassa, cetiye phalitantare;

    સુધાપિણ્ડો મયા દિન્નો, વિપ્પસન્નેન ચેતસા.

    Sudhāpiṇḍo mayā dinno, vippasannena cetasā.

    .

    5.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, યં કમ્મમકરિં તદા;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, પટિસઙ્ખારસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, paṭisaṅkhārassidaṃ phalaṃ.

    .

    6.

    ‘‘ઇતો તિંસતિકપ્પમ્હિ, પટિસઙ્ખારસવ્હયા;

    ‘‘Ito tiṃsatikappamhi, paṭisaṅkhārasavhayā;

    સત્તરતનસમ્પન્ના, તેરસ ચક્કવત્તિનો.

    Sattaratanasampannā, terasa cakkavattino.

    .

    7.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સુધાપિણ્ડિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sudhāpiṇḍiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    સુધાપિણ્ડિયત્થેરસ્સાપદાનં પઠમં.

    Sudhāpiṇḍiyattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ઇદમ્મત્તન્તિ (સી॰), ઇમેત્થમપિ (ક॰)
    2. idammattanti (sī.), imetthamapi (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧. સુધાપિણ્ડિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 1. Sudhāpiṇḍiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact