Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    ૧. પારાજિકકણ્ડો

    1. Pārājikakaṇḍo

    ૧. પઠમપારાજિકં

    1. Paṭhamapārājikaṃ

    સુદિન્નભાણવારવણ્ણના

    Sudinnabhāṇavāravaṇṇanā

    ૨૪. વિક્કાયિકભણ્ડસ્સ વિક્કિણનં ઇણદાનઞ્ચ ભણ્ડપ્પયોજનં નામ. એવં પયોજિતસ્સ મૂલસ્સ સહ વડ્ઢિયા ગહણવાયામો ઉદ્ધારો નામ. અસુકદિવસે દિન્નન્તિઆદિના પમુટ્ઠસ્સ સતુપ્પાદનાદિ સારણં નામ. ચતુબ્બિધાયાતિ ખત્તિયબ્રાહ્મણગહપતિસમણાનં વસેન, ભિક્ખુઆદીનં વા વસેન ચતુબ્બિધાય. દિસ્વાનસ્સ એતદહોસીતિ હેતુઅત્થે અયં દિસ્વાન-સદ્દો અસમાનકત્તુકત્તા, યથા ઘતં પિવિત્વા બલં હોતીતિ, એવમઞ્ઞત્થાપિ એવરૂપેસુ. ભબ્બકુલપુત્તોતિ ઉપનિસ્સયમત્તસભાવેન વુત્તં, ન પચ્છિમભવિકતાય. તેનેવસ્સ માતાદિઅકલ્યાણમિત્તસમાયોગેન કતવીતિક્કમનં નિસ્સાય ઉપ્પન્નવિપ્પટિસારેન અધિગમન્તરાયો જાતો. પચ્છિમભવિકાનં પુબ્બબુદ્ધુપ્પાદેસુ લદ્ધબ્યાકરણાનં ન સક્કા કેનચિ અન્તરાયં કાતું. તેનેવ અઙ્ગુલિમાલત્થેરાદયો અકુસલં કત્વાપિ અધિગમસમ્પન્ના એવ અહેસુન્તિ. ચરિમકચિત્તન્તિ ચુતિચિત્તં. સઙ્ખં વિય લિખિતં ઘંસિત્વા ધોવિતં સઙ્ખલિખિતન્તિ આહ ધોતઇચ્ચાદિ. અજ્ઝાવસતાતિ અધિ-સદ્દયોગેન અગારન્તિ ભુમ્મત્થે ઉપયોગવચનન્તિ આહ ‘‘અગારમજ્ઝે’’તિ. કસાયરસરત્તાનિ કાસાયાનીતિ આહ ‘‘કસાયરસપીતતાયા’’તિ. કસાયતો નિબ્બત્તતાય ચ હિ રસોપિ ‘‘કસાયરસો’’તિ વુચ્ચતિ.

    24. Vikkāyikabhaṇḍassa vikkiṇanaṃ iṇadānañca bhaṇḍappayojanaṃ nāma. Evaṃ payojitassa mūlassa saha vaḍḍhiyā gahaṇavāyāmo uddhāro nāma. Asukadivase dinnantiādinā pamuṭṭhassa satuppādanādi sāraṇaṃ nāma. Catubbidhāyāti khattiyabrāhmaṇagahapatisamaṇānaṃ vasena, bhikkhuādīnaṃ vā vasena catubbidhāya. Disvānassa etadahosīti hetuatthe ayaṃ disvāna-saddo asamānakattukattā, yathā ghataṃ pivitvā balaṃ hotīti, evamaññatthāpi evarūpesu. Bhabbakulaputtoti upanissayamattasabhāvena vuttaṃ, na pacchimabhavikatāya. Tenevassa mātādiakalyāṇamittasamāyogena katavītikkamanaṃ nissāya uppannavippaṭisārena adhigamantarāyo jāto. Pacchimabhavikānaṃ pubbabuddhuppādesu laddhabyākaraṇānaṃ na sakkā kenaci antarāyaṃ kātuṃ. Teneva aṅgulimālattherādayo akusalaṃ katvāpi adhigamasampannā eva ahesunti. Carimakacittanti cuticittaṃ. Saṅkhaṃ viya likhitaṃ ghaṃsitvā dhovitaṃ saṅkhalikhitanti āha dhotaiccādi. Ajjhāvasatāti adhi-saddayogena agāranti bhummatthe upayogavacananti āha ‘‘agāramajjhe’’ti. Kasāyarasarattāni kāsāyānīti āha ‘‘kasāyarasapītatāyā’’ti. Kasāyato nibbattatāya ca hi rasopi ‘‘kasāyaraso’’ti vuccati.

    ૨૬. યદા જાનાતિ-સદ્દો બોધનત્થો ન હોતિ, તદા તસ્સ પયોગે સપ્પિનો જાનાતિ મધુનો જાનાતીતિઆદીસુ વિય કરણત્થે સામિવચનં સદ્દસત્થવિદૂ ઇચ્છન્તીતિ આહ ‘‘કિઞ્ચિ દુક્ખેન નાનુભોસી’’તિ. કેનચિ દુક્ખેન નાનુભોસીતિ અત્થો, કિઞ્ચીતિ એત્થાપિ હિ કરણત્થે સામિવચનસ્સ લોપો કતો, તેનેવ વક્ખતિ ‘‘વિકપ્પદ્વયેપિ પુરિમપદસ્સ ઉત્તરપદેન સમાનવિભત્તિલોપો દટ્ઠબ્બો’’તિ. યદા પન જાનાતિ-સદ્દો સરણત્થો હોતિ, તદા માતુ સરતીતિઆદીસુ વિય ઉપયોગત્થે સામિવચનં સદ્દસત્થવિદૂ વદન્તીતિ આહ ‘‘અથ વા કિઞ્ચિ દુક્ખં નસ્સરતીતિ અત્થો’’તિ, કસ્સચિ દુક્ખસ્સ અનનુભૂતતાય નસ્સરતીતિ અત્થો. વિકપ્પદ્વયેપીતિ અનુભવનસરણત્થવસેન વુત્તે દુતિયતતિયવિકપ્પદ્વયે. પુરિમપદસ્સાતિ કિઞ્ચીતિ પદસ્સ. ઉત્તરપદેનાતિ દુક્ખસ્સાતિપદેન. સમાનાય સામિવચનભૂતાય વિભત્તિયા ‘‘કસ્સચિ દુક્ખસ્સા’’તિ વત્તબ્બે ‘‘કિઞ્ચિ દુક્ખસ્સા’’તિ લોપોતિ દટ્ઠબ્બો. મરણેનપિ મયં તેતિ એત્થ તેતિ પદસ્સ સહત્થે કરણવસેનપિ અત્થં દસ્સેતું તયા વિયોગં વા પાપુણિસ્સામાતિ અત્થન્તરં વુત્તં.

    26. Yadā jānāti-saddo bodhanattho na hoti, tadā tassa payoge sappino jānāti madhuno jānātītiādīsu viya karaṇatthe sāmivacanaṃ saddasatthavidū icchantīti āha ‘‘kiñci dukkhena nānubhosī’’ti. Kenaci dukkhena nānubhosīti attho, kiñcīti etthāpi hi karaṇatthe sāmivacanassa lopo kato, teneva vakkhati ‘‘vikappadvayepi purimapadassa uttarapadena samānavibhattilopo daṭṭhabbo’’ti. Yadā pana jānāti-saddo saraṇattho hoti, tadā mātu saratītiādīsu viya upayogatthe sāmivacanaṃ saddasatthavidū vadantīti āha ‘‘atha vā kiñci dukkhaṃ nassaratīti attho’’ti, kassaci dukkhassa ananubhūtatāya nassaratīti attho. Vikappadvayepīti anubhavanasaraṇatthavasena vutte dutiyatatiyavikappadvaye. Purimapadassāti kiñcīti padassa. Uttarapadenāti dukkhassātipadena. Samānāya sāmivacanabhūtāya vibhattiyā ‘‘kassaci dukkhassā’’ti vattabbe ‘‘kiñci dukkhassā’’ti lopoti daṭṭhabbo. Maraṇenapi mayaṃ teti ettha teti padassa sahatthe karaṇavasenapi atthaṃ dassetuṃ tayā viyogaṃ vā pāpuṇissāmāti atthantaraṃ vuttaṃ.

    ૨૮. ગન્ધબ્બા નામ ગાયનકા. નટા નામ રઙ્ગનટા. નાટકા લઙ્ઘનકાદયો. સુખૂપકરણેહિ અત્તનો પરિચરણં કરોન્તો યસ્મા લળન્તો કીળન્તો નામ હોતિ, તસ્મા દુતિયે અત્થવિકપ્પે લળાતિઆદિ વુત્તં. દાનપ્પદાનાદીનીતિ એત્થ નિચ્ચદાનં દાનં નામ, વિસેસદાનં પદાનં નામ, આદિ-સદ્દેન સીલાદીનિ સઙ્ગણ્હાતિ.

    28.Gandhabbā nāma gāyanakā. Naṭā nāma raṅganaṭā. Nāṭakā laṅghanakādayo. Sukhūpakaraṇehi attano paricaraṇaṃ karonto yasmā laḷanto kīḷanto nāma hoti, tasmā dutiye atthavikappe laḷātiādi vuttaṃ. Dānappadānādīnīti ettha niccadānaṃ dānaṃ nāma, visesadānaṃ padānaṃ nāma, ādi-saddena sīlādīni saṅgaṇhāti.

    ૩૦. ચુદ્દસ ભત્તાનીતિ સઙ્ઘભત્તં ઉદ્દેસભત્તં નિમન્તનં સલાકં પક્ખિકં ઉપોસથિકં પાટિપદિકં આગન્તુકં ગમિકં ગિલાનં ગિલાનુપટ્ઠાકં વિહાર-ધુર-વારભત્તન્તિ ઇમાનિ ચુદ્દસ ભત્તાનિ. એત્થ ચ સેનાસનાદિપચ્ચયત્તયનિસ્સિતેસુ આરઞ્ઞકઙ્ગાદિપધાનઙ્ગાનં ગહણવસેન સેસધુતઙ્ગાનિપિ ગહિતાનેવ હોન્તીતિ વેદિતબ્બં. વજ્જીનન્તિ વજ્જીરાજૂનં. વજ્જીસૂતિ જનપદાપેક્ખં બહુવચનં, વજ્જીનામકે જનપદેતિ અત્થો. પઞ્ચકામગુણાયેવ ઉપભુઞ્જિતબ્બતો પરિભુઞ્જિતબ્બતો ચ ઉપભોગપરિભોગા, ઇત્થિવત્થાદીનિ ચ તદુપકરણાનીતિ આહ ‘‘યેહિ તેસ’’ન્તિઆદિ. ઉક્કટ્ઠપિણ્ડપાતિકત્તાતિ સેસધુતઙ્ગપરિવારિતેન ઉક્કટ્ઠપિણ્ડપાતિકધુતઙ્ગેન સમન્નાગતત્તા, તેનાહ ‘‘સપદાનચારં ચરિતુકામો’’તિ.

    30.Cuddasa bhattānīti saṅghabhattaṃ uddesabhattaṃ nimantanaṃ salākaṃ pakkhikaṃ uposathikaṃ pāṭipadikaṃ āgantukaṃ gamikaṃ gilānaṃ gilānupaṭṭhākaṃ vihāra-dhura-vārabhattanti imāni cuddasa bhattāni. Ettha ca senāsanādipaccayattayanissitesu āraññakaṅgādipadhānaṅgānaṃ gahaṇavasena sesadhutaṅgānipi gahitāneva hontīti veditabbaṃ. Vajjīnanti vajjīrājūnaṃ. Vajjīsūti janapadāpekkhaṃ bahuvacanaṃ, vajjīnāmake janapadeti attho. Pañcakāmaguṇāyeva upabhuñjitabbato paribhuñjitabbato ca upabhogaparibhogā, itthivatthādīni ca tadupakaraṇānīti āha ‘‘yehi tesa’’ntiādi. Ukkaṭṭhapiṇḍapātikattāti sesadhutaṅgaparivāritena ukkaṭṭhapiṇḍapātikadhutaṅgena samannāgatattā, tenāha ‘‘sapadānacāraṃ caritukāmo’’ti.

    ૩૧. દોસાતિ રત્તિ. તત્થ અભિવુત્થં પરિવુસિતં આભિદોસિકં, અભિદોસં વા પચ્ચૂસકાલં ગતો પત્તો અતિક્કન્તો આભિદોસિકો, તેનાહ એકરત્તાતિક્કન્તસ્સ વાતિઆદિ.

    31.Dosāti ratti. Tattha abhivutthaṃ parivusitaṃ ābhidosikaṃ, abhidosaṃ vā paccūsakālaṃ gato patto atikkanto ābhidosiko, tenāha ekarattātikkantassa vātiādi.

    ૩૨. ઉદકકઞ્જિયન્તિ પાનીયપરિભોજનીયઉદકઞ્ચ યાગુ ચ. તથાતિ સમુચ્ચયત્થે.અનોકપ્પનં અસદ્દહનં, અમરિસનં અસહનં.

    32.Udakakañjiyanti pānīyaparibhojanīyaudakañca yāgu ca. Tathāti samuccayatthe.Anokappanaṃ asaddahanaṃ, amarisanaṃ asahanaṃ.

    ૩૪. તદ્ધિતલોપન્તિ પિતામહતો આગતં ‘‘પેતામહ’’ન્તિ વત્તબ્બે તદ્ધિતપચ્ચયનિમિત્તસ્સ એ-કારસ્સ લોપં કત્વાતિ અત્થો. યેસં સન્તકં ધનં ગહિતં, તે ઇણાયિકા. પલિબુદ્ધોતિ ‘મા ગચ્છ મા ભુઞ્જા’તિઆદિના કતાવરણો, પીળિતોતિ અત્થો.

    34.Taddhitalopanti pitāmahato āgataṃ ‘‘petāmaha’’nti vattabbe taddhitapaccayanimittassa e-kārassa lopaṃ katvāti attho. Yesaṃ santakaṃ dhanaṃ gahitaṃ, te iṇāyikā. Palibuddhoti ‘mā gaccha mā bhuñjā’tiādinā katāvaraṇo, pīḷitoti attho.

    ૩૫. અત્તનાતિ સયં. સપતિનો ધનસામિનો ઇદં સાપતેય્યં, ધનં. તદેવ વિભવો.

    35.Attanāti sayaṃ. Sapatino dhanasāmino idaṃ sāpateyyaṃ, dhanaṃ. Tadeva vibhavo.

    ૩૬. ભિજ્જન્તીતિ અગહિતપુબ્બા એવ ભિજ્જન્તિ. દિન્નાપિ પટિસન્ધીતિ પિતરા દિન્નં સુક્કં નિસ્સાય ઉપ્પન્નસ્સ સત્તસ્સ પટિસન્ધિપિ તેન દિન્ના નામ હોતીતિ વુત્તં. સુક્કમેવ વા ઇધ પટિસન્ધિનિસ્સયત્તા ‘‘પટિસન્ધી’’તિ વુત્તં, તેનાહ ‘‘ખિપ્પં પતિટ્ઠાતી’’તિ. ન હિ પિતુ સંયોગક્ખણેયેવ સત્તસ્સ ઉપ્પત્તિનિયમો અત્થિ સુક્કમેવ તથા પતિટ્ઠાનનિયમતો. સુક્કે પન પતિટ્ઠિતે યાવ સત્ત દિવસાનિ, અડ્ઢમાસમત્તં વા, તં ગબ્ભસણ્ઠાનસ્સ ખેત્તમેવ હોતિ માતુ મંસસ્સ લોહિતલેસસ્સ સબ્બદાપિ વિજ્જમાનત્તા. પુબ્બેપિ પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદાનં સબ્ભાવતો અપઞ્ઞત્તે સિક્ખાપદેતિ ઇમસ્સ પઠમપારાજિકસિક્ખાપદે અટ્ઠપિતેતિ અત્થો વુત્તો. એવરૂપન્તિ એવં ગરુકસભાવં, પારાજિકસઙ્ઘાદિસેસવત્થુભૂતન્તિ અત્થો, તેનાહ ‘‘અવસેસે પઞ્ચખુદ્દકાપત્તિક્ખન્ધે એવ પઞ્ઞપેસી’’તિ. યં આદીનવન્તિ સમ્બન્ધો. કાયવિઞ્ઞત્તિચોપનતોતિ કાયવિઞ્ઞત્તિયા નિબ્બત્તચલનતો.

    36.Bhijjantīti agahitapubbā eva bhijjanti. Dinnāpi paṭisandhīti pitarā dinnaṃ sukkaṃ nissāya uppannassa sattassa paṭisandhipi tena dinnā nāma hotīti vuttaṃ. Sukkameva vā idha paṭisandhinissayattā ‘‘paṭisandhī’’ti vuttaṃ, tenāha ‘‘khippaṃ patiṭṭhātī’’ti. Na hi pitu saṃyogakkhaṇeyeva sattassa uppattiniyamo atthi sukkameva tathā patiṭṭhānaniyamato. Sukke pana patiṭṭhite yāva satta divasāni, aḍḍhamāsamattaṃ vā, taṃ gabbhasaṇṭhānassa khettameva hoti mātu maṃsassa lohitalesassa sabbadāpi vijjamānattā. Pubbepi paññattasikkhāpadānaṃ sabbhāvato apaññatte sikkhāpadeti imassa paṭhamapārājikasikkhāpade aṭṭhapiteti attho vutto. Evarūpanti evaṃ garukasabhāvaṃ, pārājikasaṅghādisesavatthubhūtanti attho, tenāha ‘‘avasese pañcakhuddakāpattikkhandhe eva paññapesī’’ti. Yaṃ ādīnavanti sambandho. Kāyaviññatticopanatoti kāyaviññattiyā nibbattacalanato.

    તેનેવાતિ અવધારણેન યાનિ ગબ્ભગ્ગહણકારણાનિ નિવત્તિતાનિ, તાનિપિ દસ્સેતું કિં પનાતિઆદિ વુત્તં. તત્થ ઉભયેસં છન્દરાગવસેન કાયસંસગ્ગો વુત્તો. ઇત્થિયા એવ છન્દરાગવસેન નાભિપરામસનં વિસું વુત્તં. સામપણ્ડિતસ્સ હિ માતા પુત્તુપ્પત્તિયા સઞ્જાતાદરા નાભિપરામસનકાલે કામરાગસમાકુલચિત્તા અહોસિ, ઇતરથા પુત્તુપ્પત્તિયા એવ અસમ્ભવતો. ‘‘સક્કો ચસ્સા કામરાગસમુપ્પત્તિનિમિત્તાનિ અકાસી’’તિપિ વદન્તિ, વત્થુવસેન વા એતં નાભિપરામસનં કાયસંસગ્ગતો વિસું વુત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં. માતઙ્ગપણ્ડિતસ્સ દિટ્ઠમઙ્ગલિકાય નાભિપરામસનેન મણ્ડબ્યસ્સ નિબ્બત્તિ અહોસિ. ચણ્ડપજ્જોતમાતુ નાભિયં વિચ્છિકા ફરિત્વા ગતા, તેન ચણ્ડપજ્જોતસ્સ નિબ્બત્તિ અહોસીતિ આહ એતેનેવ નયેનાતિઆદિ.

    Tenevāti avadhāraṇena yāni gabbhaggahaṇakāraṇāni nivattitāni, tānipi dassetuṃ kiṃ panātiādi vuttaṃ. Tattha ubhayesaṃ chandarāgavasena kāyasaṃsaggo vutto. Itthiyā eva chandarāgavasena nābhiparāmasanaṃ visuṃ vuttaṃ. Sāmapaṇḍitassa hi mātā puttuppattiyā sañjātādarā nābhiparāmasanakāle kāmarāgasamākulacittā ahosi, itarathā puttuppattiyā eva asambhavato. ‘‘Sakko cassā kāmarāgasamuppattinimittāni akāsī’’tipi vadanti, vatthuvasena vā etaṃ nābhiparāmasanaṃ kāyasaṃsaggato visuṃ vuttanti daṭṭhabbaṃ. Mātaṅgapaṇḍitassa diṭṭhamaṅgalikāya nābhiparāmasanena maṇḍabyassa nibbatti ahosi. Caṇḍapajjotamātu nābhiyaṃ vicchikā pharitvā gatā, tena caṇḍapajjotassa nibbatti ahosīti āha eteneva nayenātiādi.

    અયન્તિ સુદિન્નસ્સ પુરાણદુતિયિકા. યં સન્ધાયાતિ યં અજ્ઝાચારં સન્ધાય. માતાપિતરો ચ સન્નિપતિતા હોન્તીતિ ઇમિના સુક્કસ્સ સમ્ભવં દીપેતિ, માતા ચ ઉતુની હોતીતિ ઇમિના સોણિતસ્સ. ગન્ધબ્બોતિ તત્રુપગો સત્તો અધિપ્પેતો, ગન્તબ્બોતિ વુત્તં હોતિ, ત-કારસ્સ ચેત્થ ધ-કારો કતો. અથ વા ગન્ધબ્બા નામ રઙ્ગનટા, તે વિય તત્ર તત્ર ભવેસુ નાનાવેસગ્ગહણતો અયમ્પિ ‘‘ગન્ધબ્બો’’તિ વુત્તો, સો માતાપિતૂનં સન્નિપાતક્ખણતો પચ્છાપિ સત્તાહબ્ભન્તરે તત્ર ઉપપન્નો ‘‘પચ્ચુપટ્ઠિતો’’તિ વુત્તો. ગબ્ભસ્સાતિ કલલરૂપસહિતસ્સ પટિસન્ધિવિઞ્ઞાણસ્સ. તઞ્હિ ઇધ ‘‘ગબ્ભો’’તિ અધિપ્પેતં સા તેન ગબ્ભં ગણ્હીતિઆદીસુ (પારા॰ ૩૬) વિય. અસ્સ તં અજ્ઝાચારન્તિ સમ્બન્ધો. પાળિયં નિરબ્બુદો વત ભો ભિક્ખુસઙ્ઘો નિરાદીનવોતિ ઇમસ્સ અનન્તરં તસ્મિં ભિક્ખુસઙ્ઘેતિ અજ્ઝાહરિત્વા સુદિન્નેન…પે॰… આદીનવો ઉપ્પાદિતોતિ યોજના વેદિતબ્બા. ઇતિહાતિ નિપાતસમુદાયસ્સ એવન્તિ ઇદં અત્થભવનં. મુહુત્તેનાતિ ઇદં ખણેનાતિ પદસ્સ વેવચનં. યાવ બ્રહ્મલોકા અબ્ભુગ્ગતોપિ દેવાનં તાવમહન્તો સદ્દો તેસં રૂપં વિય મનુસ્સાનં ગોચરો ન હોતિ. તસ્મા પચ્છા સુદિન્નેન વુત્તે એવ જાનિંસૂતિ દટ્ઠબ્બં.

    Ayanti sudinnassa purāṇadutiyikā. Yaṃ sandhāyāti yaṃ ajjhācāraṃ sandhāya. Mātāpitaro ca sannipatitā hontīti iminā sukkassa sambhavaṃ dīpeti, mātā ca utunī hotīti iminā soṇitassa. Gandhabboti tatrupago satto adhippeto, gantabboti vuttaṃ hoti, ta-kārassa cettha dha-kāro kato. Atha vā gandhabbā nāma raṅganaṭā, te viya tatra tatra bhavesu nānāvesaggahaṇato ayampi ‘‘gandhabbo’’ti vutto, so mātāpitūnaṃ sannipātakkhaṇato pacchāpi sattāhabbhantare tatra upapanno ‘‘paccupaṭṭhito’’ti vutto. Gabbhassāti kalalarūpasahitassa paṭisandhiviññāṇassa. Tañhi idha ‘‘gabbho’’ti adhippetaṃ sā tena gabbhaṃ gaṇhītiādīsu (pārā. 36) viya. Assa taṃ ajjhācāranti sambandho. Pāḷiyaṃ nirabbudo vata bho bhikkhusaṅgho nirādīnavoti imassa anantaraṃ tasmiṃ bhikkhusaṅgheti ajjhāharitvā sudinnena…pe… ādīnavo uppāditoti yojanā veditabbā. Itihāti nipātasamudāyassa evanti idaṃ atthabhavanaṃ. Muhuttenāti idaṃ khaṇenāti padassa vevacanaṃ. Yāva brahmalokā abbhuggatopi devānaṃ tāvamahanto saddo tesaṃ rūpaṃ viya manussānaṃ gocaro na hoti. Tasmā pacchā sudinnena vutte eva jāniṃsūti daṭṭhabbaṃ.

    ૩૭. મગ્ગબ્રહ્મચરિયન્તિ મગ્ગપદટ્ઠાનં સિક્ખત્તયમેવ ઉપચારતો વુત્તં તસ્સેવ યાવજીવં ચરિતબ્બત્તા. અવિપ્ફારિકોતિ ઉદ્દેસાદીસુ અબ્યાવટો. વહચ્છિન્નોતિ છિન્નપાદો, છિન્નખન્ધો વા. ચિન્તયીતિ ઇમિના પજ્ઝાયીતિ પદસ્સ કિરિયાપદત્તં દસ્સેતિ. તેન ‘‘કિસો અહોસિ…પે॰… પજ્ઝાયિ ચા’’તિ ચ-કારં આનેત્વા પાળિયોજના કાતબ્બા.

    37.Maggabrahmacariyanti maggapadaṭṭhānaṃ sikkhattayameva upacārato vuttaṃ tasseva yāvajīvaṃ caritabbattā. Avipphārikoti uddesādīsu abyāvaṭo. Vahacchinnoti chinnapādo, chinnakhandho vā. Cintayīti iminā pajjhāyīti padassa kiriyāpadattaṃ dasseti. Tena ‘‘kiso ahosi…pe… pajjhāyi cā’’ti ca-kāraṃ ānetvā pāḷiyojanā kātabbā.

    ૩૮. ગણે જનસમાગમે સન્નિપાતનં ગણસઙ્ગણિકા, સાવ પપઞ્ચા, તેન ગણસઙ્ગણિકાપપઞ્ચેન. યસ્સાતિ યે અસ્સ. કથાફાસુકાતિ વિસ્સાસિકભાવેન ફાસુકકથા, સુખસમ્ભાસાતિ અત્થો. ઉપાદારૂપં ભૂતરૂપમુખેનેવ મન્દનં પીનનઞ્ચ હોતીતિ આહ પસાદઇચ્ચાદિ. દાનીતિ નિપાતો ઇધ પન-સદ્દત્થે વત્તતિ તક્કાલવાચિનો એતરહિ-પદસ્સ વિસું વુચ્ચમાનત્તાતિ આહ ‘‘સો પન ત્વ’’ન્તિ. નો-સદ્દોપિ નુ-સદ્દો વિય પુચ્છનત્થોતિ આહ ‘‘કચ્ચિ નુ ત્વ’’ન્તિ. તમેવાતિ ગિહિભાવપત્થનાલક્ખણમેવ. અનભિરતિમેવાતિ એવ-કારેન નિવત્તિતાય પન તદઞ્ઞાય અનભિરતિયા વિજ્જમાનત્તં દસ્સેતું અધિકુસલાનન્તિઆદિ વુત્તં, સમથવિપસ્સના અધિકુસલા નામ. ઇદં પનાતિઆદિ ઉપરિ વત્તબ્બવિસેસદસ્સનં. પરિયાયવચનમત્તન્તિ સદ્દત્થકથનમત્તં.

    38. Gaṇe janasamāgame sannipātanaṃ gaṇasaṅgaṇikā, sāva papañcā, tena gaṇasaṅgaṇikāpapañcena. Yassāti ye assa. Kathāphāsukāti vissāsikabhāvena phāsukakathā, sukhasambhāsāti attho. Upādārūpaṃ bhūtarūpamukheneva mandanaṃ pīnanañca hotīti āha pasādaiccādi. Dānīti nipāto idha pana-saddatthe vattati takkālavācino etarahi-padassa visuṃ vuccamānattāti āha ‘‘so pana tva’’nti. No-saddopi nu-saddo viya pucchanatthoti āha ‘‘kacci nu tva’’nti. Tamevāti gihibhāvapatthanālakkhaṇameva. Anabhiratimevāti eva-kārena nivattitāya pana tadaññāya anabhiratiyā vijjamānattaṃ dassetuṃ adhikusalānantiādi vuttaṃ, samathavipassanā adhikusalā nāma. Idaṃ panātiādi upari vattabbavisesadassanaṃ. Pariyāyavacanamattanti saddatthakathanamattaṃ.

    તસ્મિન્તિ ધમ્મે, એવં વિરાગાય દેસિતે સતીતિ અત્થો. નામાતિ ગરહાયં. લોકુત્તરનિબ્બાનન્તિ વિરાગાયાતિઆદિના વુત્તકિલેસક્ખયનિબ્બાનતો વિસેસેતિ. જાતિં નિસ્સાય ઉપ્પજ્જનકમાનો એવ મદજનનટ્ઠેન મદોતિ માનમદો. ‘‘અહં પુરિસો’’તિ પવત્તો માનો પુરિસમદો. ‘‘અસદ્ધમ્મસેવનાસમત્થતં નિસ્સાય માનો, રાગો એવ વા પુરિસમદો’’તિ કેચિ. આદિ-સદ્દેન બલમદાદિં સઙ્ગણ્હાતિ. તેભૂમકવટ્ટન્તિ તીસુ ભૂમીસુ કમ્મકિલેસવિપાકા પવત્તનટ્ઠેન વટ્ટં. વિરજ્જતીતિ વિગચ્છતિ. યોનિયોતિ અણ્ડજાદયો, તા પન યવન્તિ તાહિ સત્તા અમિસ્સિતાપિ સમાનજાતિતાય મિસ્સિતા હોન્તીતિ ‘‘યોનિયો’’તિ વુત્તા.

    Tasminti dhamme, evaṃ virāgāya desite satīti attho. Nāmāti garahāyaṃ. Lokuttaranibbānanti virāgāyātiādinā vuttakilesakkhayanibbānato viseseti. Jātiṃ nissāya uppajjanakamāno eva madajananaṭṭhena madoti mānamado. ‘‘Ahaṃ puriso’’ti pavatto māno purisamado. ‘‘Asaddhammasevanāsamatthataṃ nissāya māno, rāgo eva vā purisamado’’ti keci. Ādi-saddena balamadādiṃ saṅgaṇhāti. Tebhūmakavaṭṭanti tīsu bhūmīsu kammakilesavipākā pavattanaṭṭhena vaṭṭaṃ. Virajjatīti vigacchati. Yoniyoti aṇḍajādayo, tā pana yavanti tāhi sattā amissitāpi samānajātitāya missitā hontīti ‘‘yoniyo’’ti vuttā.

    ઞાતતીરણપહાનવસેનાતિ એત્થ લક્ખણાદિવસેન સપ્પચ્ચયનામરૂપપરિગ્ગહો ઞાતપરિઞ્ઞા નામ. કલાપસમ્મસનાદિવસેન પવત્તા લોકિયવિપસ્સના તીરણપરિઞ્ઞા નામ. અરિયમગ્ગો પહાનપરિઞ્ઞા નામ. ઇધ પન ઞાતતીરણકિચ્ચાનમ્પિ અસમ્મોહતો મગ્ગક્ખણે સિજ્ઝનતો અરિયમગ્ગમેવ સન્ધાય તિવિધાપિ પરિઞ્ઞા વુત્તા, તેનેવ ‘‘લોકુત્તરમગ્ગોવ કથિતો’’તિ વુત્તં. કામેસુ પાતબ્યતાનન્તિ વત્થુકામેસુ પાતબ્યતાસઙ્ખાતાનં સુભાદિઆકારાનં તદાકારગાહિકાનં તણ્હાનન્તિ અત્થો. વિસયમુખેન હેત્થ વિસયિનો ગહિતા. તીસુ ઠાનેસૂતિ ‘‘વિરાગાય ધમ્મો દેસિતો…પે॰… નો સઉપાદાનાયા’’તિ એવં વુત્તેસુ.

    Ñātatīraṇapahānavasenāti ettha lakkhaṇādivasena sappaccayanāmarūpapariggaho ñātapariññā nāma. Kalāpasammasanādivasena pavattā lokiyavipassanā tīraṇapariññā nāma. Ariyamaggo pahānapariññā nāma. Idha pana ñātatīraṇakiccānampi asammohato maggakkhaṇe sijjhanato ariyamaggameva sandhāya tividhāpi pariññā vuttā, teneva ‘‘lokuttaramaggova kathito’’ti vuttaṃ. Kāmesu pātabyatānanti vatthukāmesu pātabyatāsaṅkhātānaṃ subhādiākārānaṃ tadākāragāhikānaṃ taṇhānanti attho. Visayamukhena hettha visayino gahitā. Tīsu ṭhānesūti ‘‘virāgāya dhammo desito…pe… no saupādānāyā’’ti evaṃ vuttesu.

    ૩૯. કલિસાસનારોપનત્થાયાતિ દોસારોપનત્થાય. કલીતિ કોધસ્સ નામં, તસ્સ સાસનં કલિસાસનં, કોધવસેન વુચ્ચમાના ગરહા. અજ્ઝાચારોવ વીતિક્કમો. સમણકરણાનં ધમ્માનન્તિ સમણભાવકરાનં હિરોત્તપ્પાદિધમ્માનં. પાળિયં કથં-સદ્દયોગેન ન સક્ખિસ્સસીતિ અનાગતવચનં કતં, ‘‘નામ-સદ્દયોગેના’’તિપિ વદન્તિ. અતિવિય દુક્ખવિપાકન્તિ ગહટ્ઠાનં નાતિસાવજ્જમ્પિ કમ્મં પબ્બજિતાનં ભગવતો આણાવીતિક્કમતો ચેવ સમાદિન્નસિક્ખત્તયવિનાસનતો ચ મહાસાવજ્જં હોતીતિ વુત્તં. ઉદકે ભવં ઓદકં, ધોવનકિચ્ચન્તિ આહ ઉદકકિચ્ચન્તિઆદિ. સમાપજ્જિસ્સસીતિ અનાગતવચનં નામ-સદ્દયોગેન કતન્તિ આહ ‘‘નામ-સદ્દેન યોજેતબ્બ’’ન્તિ. દુબ્ભરતાદીનં હેતુભૂતો અસંવરો ઇધ દુબ્ભરતાદિ-સદ્દેન વુત્તો કારણે કારિયોપચારેનાતિ આહ ‘‘દુબ્ભરતાદીનં વત્થુભૂતસ્સ અસંવરસ્સા’’તિ. અત્તાતિ અત્તભાવો. દુબ્ભરતન્તિ અત્તના ઉપટ્ઠાકેહિ ચ દુક્ખેન ભરિતબ્બતં. સત્તેહિ કિલેસેહિ ચ સઙ્ગણનં સમોધાનં સઙ્ગણિકાતિ આહ ગણસઙ્ગણિકાયાતિઆદિ. અટ્ઠકુસીતવત્થુપારિપૂરિયાતિ એત્થ કમ્મં કાતબ્બન્તિ એકં, તથા અકાસિન્તિ, મગ્ગો ગન્તબ્બોતિ અગમાસિન્તિ, નાલત્થં ભોજનસ્સ પારિપૂરિન્તિ, અલત્થન્તિ, ઉપ્પન્નો મે આબાધોતિ, અચિરવુટ્ઠિતો ગેલઞ્ઞાતિ એકન્તિ ઇમાનિ અટ્ઠ કુસીતવત્થૂનિ નામ. એત્થ ચ કોસજ્જં કુસીત-સદ્દેન વુત્તં. વિનાપિ હિ ભાવજોતનપચ્ચયં ભાવત્થો વિઞ્ઞાયતિ યથા પટસ્સ સુક્કન્તિ. સબ્બકિલેસાપચયભૂતાય વિવટ્ટાયાતિ રાગાદિસબ્બકિલેસાનં અપચયહેતુભૂતાય નિબ્બાનાય, નિબ્બાનત્થન્તિ અત્થો. સંવરપ્પહાનપટિસંયુત્તન્તિ સીલસંવરાદીહિ પઞ્ચહિ સંવરેહિ ચેવ તદઙ્ગપ્પહાનાદીહિ પઞ્ચહિ પહાનેહિ ચ ઉપેતં. અસુત્તન્ત વિનિબદ્ધન્તિ તીસુ પિટકેસુ પાળિસઙ્ખાતસુત્તન્તવસેન અરચિતં, સઙ્ગીતિકારેહિ ચ અનારોપિતં, તેનાહ ‘‘પાળિવિનિમુત્ત’’ન્તિ. તેન ચ અટ્ઠકથાસુ યથાનુરૂપં સઙ્ગહિતન્તિ દસ્સેતિ. એવરૂપા હિ પકિણ્ણકદેસના અટ્ઠકથાય મૂલં. ઓક્કન્તિકધમ્મદેસના નામ તસ્મિં તસ્મિં પસઙ્ગે ઓતારેત્વા ઓતારેત્વા નાનાનયેહિ કથિયમાના ધમ્મદેસના, તેનાહ ભગવા કિરાતિઆદિ. પટિક્ખિપનાધિપ્પાયાતિ પઞ્ઞત્તમ્પિ સિક્ખાપદં ‘‘કિમેતેના’’તિ મદ્દનચિત્તા.

    39.Kalisāsanāropanatthāyāti dosāropanatthāya. Kalīti kodhassa nāmaṃ, tassa sāsanaṃ kalisāsanaṃ, kodhavasena vuccamānā garahā. Ajjhācārova vītikkamo. Samaṇakaraṇānaṃ dhammānanti samaṇabhāvakarānaṃ hirottappādidhammānaṃ. Pāḷiyaṃ kathaṃ-saddayogena na sakkhissasīti anāgatavacanaṃ kataṃ, ‘‘nāma-saddayogenā’’tipi vadanti. Ativiya dukkhavipākanti gahaṭṭhānaṃ nātisāvajjampi kammaṃ pabbajitānaṃ bhagavato āṇāvītikkamato ceva samādinnasikkhattayavināsanato ca mahāsāvajjaṃ hotīti vuttaṃ. Udake bhavaṃ odakaṃ, dhovanakiccanti āha udakakiccantiādi. Samāpajjissasīti anāgatavacanaṃ nāma-saddayogena katanti āha ‘‘nāma-saddena yojetabba’’nti. Dubbharatādīnaṃ hetubhūto asaṃvaro idha dubbharatādi-saddena vutto kāraṇe kāriyopacārenāti āha ‘‘dubbharatādīnaṃ vatthubhūtassa asaṃvarassā’’ti. Attāti attabhāvo. Dubbharatanti attanā upaṭṭhākehi ca dukkhena bharitabbataṃ. Sattehi kilesehi ca saṅgaṇanaṃ samodhānaṃ saṅgaṇikāti āha gaṇasaṅgaṇikāyātiādi. Aṭṭhakusītavatthupāripūriyāti ettha kammaṃ kātabbanti ekaṃ, tathā akāsinti, maggo gantabboti agamāsinti, nālatthaṃ bhojanassa pāripūrinti, alatthanti, uppanno me ābādhoti, aciravuṭṭhito gelaññāti ekanti imāni aṭṭha kusītavatthūni nāma. Ettha ca kosajjaṃ kusīta-saddena vuttaṃ. Vināpi hi bhāvajotanapaccayaṃ bhāvattho viññāyati yathā paṭassa sukkanti. Sabbakilesāpacayabhūtāya vivaṭṭāyāti rāgādisabbakilesānaṃ apacayahetubhūtāya nibbānāya, nibbānatthanti attho. Saṃvarappahānapaṭisaṃyuttanti sīlasaṃvarādīhi pañcahi saṃvarehi ceva tadaṅgappahānādīhi pañcahi pahānehi ca upetaṃ. Asuttanta vinibaddhanti tīsu piṭakesu pāḷisaṅkhātasuttantavasena aracitaṃ, saṅgītikārehi ca anāropitaṃ, tenāha ‘‘pāḷivinimutta’’nti. Tena ca aṭṭhakathāsu yathānurūpaṃ saṅgahitanti dasseti. Evarūpā hi pakiṇṇakadesanā aṭṭhakathāya mūlaṃ. Okkantikadhammadesanā nāma tasmiṃ tasmiṃ pasaṅge otāretvā otāretvā nānānayehi kathiyamānā dhammadesanā, tenāha bhagavā kirātiādi. Paṭikkhipanādhippāyāti paññattampi sikkhāpadaṃ ‘‘kimetenā’’ti maddanacittā.

    વુત્તત્થવસેનાતિ પતિટ્ઠાઅધિગમુપાયવસેન. સિક્ખાપદવિભઙ્ગે યા તસ્મિં સમયે કામેસુમિચ્છાચારા આરતિ વિરતીતિઆદિના (વિભ॰ ૭૦૬) નિદ્દિટ્ઠવિરતિયો ચેવ, યા તસ્મિં સમયે ચેતના સઞ્ચેતનાતિઆદિના (વિભ॰ ૭૦૪) નિદ્દિટ્ઠચેતના ચ, કામેસુમિચ્છાચારા વિરમન્તસ્સ ફસ્સો…પે॰… અવિક્ખેપોતિઆદિના (વિભ॰ ૭૦૫) નિદ્દિટ્ઠફસ્સાદિધમ્મા ચ સિક્ખાપદન્તિ દસ્સેતું ‘‘અયઞ્ચ અત્થો સિક્ખાપદવિભઙ્ગે વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બો’’તિ વુત્તં. ‘‘યો તત્થ નામકાયો પદકાયોતિ ઇદં મહાઅટ્ઠકથાયં વુત્ત’’ન્તિ વદન્તિ. નામકાયોતિ નામસમૂહો નામપઞ્ઞત્તિયેવ, સેસાનિપિ તસ્સેવ વેવચનાનિ. સિક્ખાકોટ્ઠાસોતિ વિરતિઆદયો વુત્તા તપ્પકાસકઞ્ચ વચનં.

    Vuttatthavasenāti patiṭṭhāadhigamupāyavasena. Sikkhāpadavibhaṅge yā tasmiṃ samaye kāmesumicchācārā ārati viratītiādinā (vibha. 706) niddiṭṭhaviratiyo ceva, yā tasmiṃ samaye cetanā sañcetanātiādinā (vibha. 704) niddiṭṭhacetanā ca, kāmesumicchācārā viramantassa phasso…pe… avikkhepotiādinā (vibha. 705) niddiṭṭhaphassādidhammā ca sikkhāpadanti dassetuṃ ‘‘ayañca attho sikkhāpadavibhaṅge vuttanayeneva veditabbo’’ti vuttaṃ. ‘‘Yo tattha nāmakāyo padakāyoti idaṃ mahāaṭṭhakathāyaṃ vutta’’nti vadanti. Nāmakāyoti nāmasamūho nāmapaññattiyeva, sesānipi tasseva vevacanāni. Sikkhākoṭṭhāsoti viratiādayo vuttā tappakāsakañca vacanaṃ.

    અત્થવસેતિ હિતવિસેસે આનિસંસવિસેસે, તે ચ સિક્ખાપદપઞ્ઞત્તિયા હેતૂતિ આહ ‘‘કારણવસે’’તિ. સુખવિહારાભાવે સહજીવનસ્સ અભાવતો સહજીવિતાતિ સુખવિહારોવ વુત્તો. દુસ્સીલપુગ્ગલાતિ નિસ્સીલા દૂસિતસીલા ચ. પારાજિકસિક્ખાપદપ્પસઙ્ગે હિ નિસ્સીલા અધિપ્પેતા, સેસસિક્ખાપદપસઙ્ગે તેહિ તેહિ વીતિક્કમેહિ ખણ્ડછિદ્દાદિભાવપ્પત્તિયા દૂસિતસીલા અધિપ્પેતા. ઉભયેનપિ અલજ્જિનોવ ઇધ ‘‘દુસ્સીલા’’તિ વુત્તાતિ વેદિતબ્બા. સબ્બસિક્ખાપદાનમ્પિ દસ અત્થવસે પટિચ્ચેવ પઞ્ઞત્તત્તા ઉપરિ દુસ્સીલપુગ્ગલે નિસ્સાયાતિ એત્થાપિ એસેવ નયો, તેનેવ ‘‘યે મઙ્કુતં…પે॰… નિગ્ગહેસ્સતી’’તિ સબ્બસિક્ખાપદસાધારણવસેન અત્થો વુત્તો. તત્થ મઙ્કુતન્તિ નિત્તેજતં અધોમુખતં. ધમ્મેનાતિઆદીસુ ધમ્મોતિ ભૂતં વત્થુ. વિનયોતિ ચોદના ચેવ સારણા ચ. સત્થુસાસનન્તિ ઞત્તિસમ્પદા ચેવ અનુસાવનસમ્પદા ચ. સન્દિટ્ઠમાનાતિ સંસયં આપજ્જમાના. ઉબ્બાળ્હાતિ પીળિતા. દુસ્સીલપુગ્ગલે નિસ્સાય હિ ઉપોસથો ન તિટ્ઠતિ, પવારણા ન તિટ્ઠતિ, સઙ્ઘકમ્માનિ નપ્પવત્તન્તિ, સામગ્ગી ન હોતીતિ ઇમિના અલજ્જીહિ સદ્ધિં ઉપોસથાદિસકલસઙ્ઘકમ્મં કાતું ન વટ્ટતિ ધમ્મપરિભોગત્તાતિ દસ્સેતિ. ઉપોસથપવારણાનં નિયતકાલિકતાય ચ અવસ્સં કત્તબ્બત્તા સઙ્ઘકમ્મતો વિસું ગહણં વેદિતબ્બં. અકિત્તિ ગરહા. અયસો પરિવારહાનિ.

    Atthavaseti hitavisese ānisaṃsavisese, te ca sikkhāpadapaññattiyā hetūti āha ‘‘kāraṇavase’’ti. Sukhavihārābhāve sahajīvanassa abhāvato sahajīvitāti sukhavihārova vutto. Dussīlapuggalāti nissīlā dūsitasīlā ca. Pārājikasikkhāpadappasaṅge hi nissīlā adhippetā, sesasikkhāpadapasaṅge tehi tehi vītikkamehi khaṇḍachiddādibhāvappattiyā dūsitasīlā adhippetā. Ubhayenapi alajjinova idha ‘‘dussīlā’’ti vuttāti veditabbā. Sabbasikkhāpadānampi dasa atthavase paṭicceva paññattattā upari dussīlapuggale nissāyāti etthāpi eseva nayo, teneva ‘‘ye maṅkutaṃ…pe… niggahessatī’’ti sabbasikkhāpadasādhāraṇavasena attho vutto. Tattha maṅkutanti nittejataṃ adhomukhataṃ. Dhammenātiādīsu dhammoti bhūtaṃ vatthu. Vinayoti codanā ceva sāraṇā ca. Satthusāsananti ñattisampadā ceva anusāvanasampadā ca. Sandiṭṭhamānāti saṃsayaṃ āpajjamānā. Ubbāḷhāti pīḷitā. Dussīlapuggale nissāya hi uposatho na tiṭṭhati, pavāraṇā na tiṭṭhati, saṅghakammāni nappavattanti, sāmaggī na hotīti iminā alajjīhi saddhiṃ uposathādisakalasaṅghakammaṃ kātuṃ na vaṭṭati dhammaparibhogattāti dasseti. Uposathapavāraṇānaṃ niyatakālikatāya ca avassaṃ kattabbattā saṅghakammato visuṃ gahaṇaṃ veditabbaṃ. Akitti garahā. Ayaso parivārahāni.

    ચુદ્દસ ખન્ધકવત્તાનિ નામ વત્તક્ખન્ધકે (ચૂળવ॰ ૩૫૬ આદયો) વુત્તાનિ આગન્તુકવત્તં આવાસિકગમિકઅનુમોદનભત્તગ્ગપિણ્ડચારિકઆરઞ્ઞકસેનાસનજન્તાઘરવચ્ચકુટિઉપજ્ઝાયસદ્ધિવિહારિકઆચરિયઅન્તેવાસિકવત્તન્તિ ઇમાનિ ચુદ્દસ વત્તાનિ, એતાનિ ચ સબ્બેસં ભિક્ખૂનં સબ્બદા ચ યથારહં ચરિતબ્બાનિ. દ્વે અસીતિ મહાવત્તાનિ પન તજ્જનીયકમ્મકતાદિકાલેયેવ ચરિતબ્બાનિ, ન સબ્બદા. તસ્મા વિસું ગણિતાનિ. તાનિ પન ‘‘પારિવાસિકાનં ભિક્ખૂનં વત્તં પઞ્ઞપેસ્સામી’’તિ (ચૂળવ॰ ૭૫) આરભિત્વા ‘‘ન ઉપસમ્પાદેતબ્બં…પે॰… ન છમાય ચઙ્કમન્તે ચઙ્કમે ચઙ્કમિતબ્બ’’ન્તિ વુત્તાવસાનાનિ છસટ્ઠિ, તતો પરં ‘‘ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના પારિવાસિકેન વુડ્ઢતરેન ભિક્ખુના સદ્ધિં, મૂલાયપટિકસ્સનારહેન, માનત્તચારિકેન, માનત્તારહેન, અબ્ભાનારહેન ભિક્ખુના સદ્ધિં એકચ્છન્ને આવાસે વત્થબ્બ’’ન્તિઆદિના (ચૂળવ॰ ૮૨) વુત્તવત્તાનિ પકતત્તેન ચરિતબ્બેહિ અનઞ્ઞત્તા વિસું અગણેત્વા પારિવાસિકવુડ્ઢતરાદીસુ પુગ્ગલન્તરેસુ ચરિતબ્બત્તા તેસં વસેન સમ્પિણ્ડેત્વા એકેકં કત્વા ગણિતાનિ પઞ્ચાતિ એકસત્તતિવત્તાનિ ચ ઉક્ખેપનીયકમ્મકતવત્તેસુ ચ વુત્તં ‘‘ન પકતત્તસ્સ ભિક્ખુનો અભિવાદનં પચ્ચુટ્ઠાનં…પે॰… નહાને પિટ્ઠિપરિકમ્મં સાદિતબ્બ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૮૬) ઇદં અભિવાદનાદીનં અસાદિયનં એકં, ‘‘ન પકતત્તો ભિક્ખુ સીલવિપત્તિયા અનુદ્ધંસેતબ્બો’’તિઆદીનિ (ચૂળવ॰ ૫૧) ચ દસાતિ એવં દ્વાસીતિ વત્તાનિ હોન્તિ, એતેસ્વેવ પન કાનિચિ તજ્જનીયકમ્માદિવત્તાનિ કાનિચિ પારિવાસિકાદિવત્તાનીતિ અગ્ગહિતગ્ગહણેન દ્વાસીતિયેવ. અઞ્ઞત્થ પન અટ્ઠકથાપદેસે અપ્પકં ઊનમધિકં વા ગણનૂપગં ન હોતીતિ અસીતિખન્ધકવત્તાનીતિ આગતં. અથ વા પુરિમેહિ ચુદ્દસવત્તેહિ અસઙ્ગહિતાનિ વિનયાગતાનિ સબ્બાનિ વત્તાનિ યથા દ્વાસીતિ વત્તાનિ, અસીતિ વત્તાનિ એવ વા હોન્તિ, તથા સઙ્ગહેત્વા ઞાતબ્બાનિ.

    Cuddasa khandhakavattāni nāma vattakkhandhake (cūḷava. 356 ādayo) vuttāni āgantukavattaṃ āvāsikagamikaanumodanabhattaggapiṇḍacārikaāraññakasenāsanajantāgharavaccakuṭiupajjhāyasaddhivihārikaācariyaantevāsikavattanti imāni cuddasa vattāni, etāni ca sabbesaṃ bhikkhūnaṃ sabbadā ca yathārahaṃ caritabbāni. Dve asīti mahāvattāni pana tajjanīyakammakatādikāleyeva caritabbāni, na sabbadā. Tasmā visuṃ gaṇitāni. Tāni pana ‘‘pārivāsikānaṃ bhikkhūnaṃ vattaṃ paññapessāmī’’ti (cūḷava. 75) ārabhitvā ‘‘na upasampādetabbaṃ…pe… na chamāya caṅkamante caṅkame caṅkamitabba’’nti vuttāvasānāni chasaṭṭhi, tato paraṃ ‘‘na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā pārivāsikena vuḍḍhatarena bhikkhunā saddhiṃ, mūlāyapaṭikassanārahena, mānattacārikena, mānattārahena, abbhānārahena bhikkhunā saddhiṃ ekacchanne āvāse vatthabba’’ntiādinā (cūḷava. 82) vuttavattāni pakatattena caritabbehi anaññattā visuṃ agaṇetvā pārivāsikavuḍḍhatarādīsu puggalantaresu caritabbattā tesaṃ vasena sampiṇḍetvā ekekaṃ katvā gaṇitāni pañcāti ekasattativattāni ca ukkhepanīyakammakatavattesu ca vuttaṃ ‘‘na pakatattassa bhikkhuno abhivādanaṃ paccuṭṭhānaṃ…pe… nahāne piṭṭhiparikammaṃ sāditabba’’nti (cūḷava. 86) idaṃ abhivādanādīnaṃ asādiyanaṃ ekaṃ, ‘‘na pakatatto bhikkhu sīlavipattiyā anuddhaṃsetabbo’’tiādīni (cūḷava. 51) ca dasāti evaṃ dvāsīti vattāni honti, etesveva pana kānici tajjanīyakammādivattāni kānici pārivāsikādivattānīti aggahitaggahaṇena dvāsītiyeva. Aññattha pana aṭṭhakathāpadese appakaṃ ūnamadhikaṃ vā gaṇanūpagaṃ na hotīti asītikhandhakavattānīti āgataṃ. Atha vā purimehi cuddasavattehi asaṅgahitāni vinayāgatāni sabbāni vattāni yathā dvāsīti vattāni, asīti vattāni eva vā honti, tathā saṅgahetvā ñātabbāni.

    સંવરવિનયોતિ સીલસંવરો સતિસંવરો ઞાણસંવરો ખન્તિસંવરો વીરિયસંવરોતિ પઞ્ચવિધોપિ સંવરો યથાસકં સંવરિતબ્બાનં વિનેતબ્બાનઞ્ચ કાયદુચ્ચરિતાદીનં સંવરણતો સંવરો, વિનયનતો વિનયોતિ વુચ્ચતિ. પહાનવિનયોતિ તદઙ્ગપ્પહાનં વિક્ખમ્ભનપ્પહાનં સમુચ્છેદપ્પહાનં પટિપ્પસ્સદ્ધિપ્પહાનં નિસ્સરણપ્પહાનન્તિ પઞ્ચવિધમ્પિ પહાનં, યસ્મા ચાગટ્ઠેન પહાનં, વિનયનટ્ઠેન વિનયો, તસ્મા ‘‘પહાનવિનયો’’તિ વુચ્ચતિ. સમથવિનયોતિ સત્ત અધિકરણસમથા. પઞ્ઞત્તિવિનયોતિ સિક્ખાપદમેવ. તમ્પિ હિ ભગવતો સિક્ખાપદપઞ્ઞત્તિયાવ અનુગ્ગહિતં હોતિ તબ્ભાવે એવ ભાવતો. સઙ્ખલિકનયં કત્વા દસક્ખત્તું યોજનઞ્ચ કત્વા યં વુત્તન્તિ સમ્બન્ધો. તત્થ પુરિમપુરિમપદસ્સ અનન્તરપદેનેવ યોજિતત્તા અયોસઙ્ખલિકસદિસન્તિ ‘‘સઙ્ખલિકનય’’ન્તિ વુત્તં. દસસુ પદેસુ એકમેકં પદં તદવસેસેહિ નવનવપદેહિ યોજિતત્તા ‘‘એકેકપદમૂલિક’’ન્તિ વુત્તં.

    Saṃvaravinayoti sīlasaṃvaro satisaṃvaro ñāṇasaṃvaro khantisaṃvaro vīriyasaṃvaroti pañcavidhopi saṃvaro yathāsakaṃ saṃvaritabbānaṃ vinetabbānañca kāyaduccaritādīnaṃ saṃvaraṇato saṃvaro, vinayanato vinayoti vuccati. Pahānavinayoti tadaṅgappahānaṃ vikkhambhanappahānaṃ samucchedappahānaṃ paṭippassaddhippahānaṃ nissaraṇappahānanti pañcavidhampi pahānaṃ, yasmā cāgaṭṭhena pahānaṃ, vinayanaṭṭhena vinayo, tasmā ‘‘pahānavinayo’’ti vuccati. Samathavinayoti satta adhikaraṇasamathā. Paññattivinayoti sikkhāpadameva. Tampi hi bhagavato sikkhāpadapaññattiyāva anuggahitaṃ hoti tabbhāve eva bhāvato. Saṅkhalikanayaṃ katvā dasakkhattuṃ yojanañca katvā yaṃ vuttanti sambandho. Tattha purimapurimapadassa anantarapadeneva yojitattā ayosaṅkhalikasadisanti ‘‘saṅkhalikanaya’’nti vuttaṃ. Dasasu padesu ekamekaṃ padaṃ tadavasesehi navanavapadehi yojitattā ‘‘ekekapadamūlika’’nti vuttaṃ.

    અત્થસતં ધમ્મસતન્તિ એત્થ યો હિ સો પરિવારે (પરિ॰ ૩૩૪) યં સઙ્ઘસુટ્ઠુ, તં સઙ્ઘફાસૂતિ આદિંકત્વા યં સદ્ધમ્મટ્ઠિતિયા, તં વિનયાનુગ્ગહાયાતિ પરિયોસાનં ખણ્ડચક્કવસેનેવ સઙ્ખલિકનયો વુત્તો, તસ્મિં એકમૂલકનયે આગતબદ્ધચક્કનયેન યં વિનયાનુગ્ગહાય, તં સઙ્ઘસુટ્ઠૂતિ ઇદમ્પિ યોજેત્વા બદ્ધચક્કે કતે પુરિમપુરિમાનિ દસ ધમ્મપદાનિ, પચ્છિમપચ્છિમાનિ દસ અત્થપદાનિ ચાતિ વીસતિ પદાનિ હોન્તિ. એકમૂલકનયે પન એકસ્મિં વારે નવેવ અત્થપદાનિ લબ્ભન્તિ. એવં દસહિ વારેહિ નવુતિ અત્થપદાનિ નવુતિ ધમ્મપદાનિ ચ હોન્તિ, તાનિ સઙ્ખલિકનયે વુત્તેહિ દસહિ અત્થપદેહિ દસહિ ધમ્મપદેહિ ચ સદ્ધિં યોજિતાનિ યથાવુત્તં અત્થસતં ધમ્મસતઞ્ચ હોન્તીતિ વેદિતબ્બં. યં પનેત્થ સારત્થદીપનિયં (સારત્થ ટી॰ પારાજિકકણ્ડ ૨.૩૯) સઙ્ખલિકનયેપિ એકમૂલકનયેપિ પચ્ચેકં અત્થસતસ્સ ધમ્મસતસ્સ યોજનામુખં વુત્તં, તં તથા સિદ્ધેપિ અત્થસતં ધમ્મસતન્તિ (પરિ॰ ૩૩૪) ગાથાય ન સમેતિ દ્વે અત્થસતાનિ દ્વે ધમ્મસતાનિ ચત્તારિ નિરુત્તિસતાનિ અટ્ઠ ઞાણસતાનીતિ વત્તબ્બતો. તસ્મા ઇધ વુત્તનયેનેવ અત્થસતં ધમ્મસતન્તિ વુત્તન્તિ ગહેતબ્બં. દ્વે ચ નિરુત્તિસતાનીતિ અત્થજોતિકાનં નિરુત્તીનં વસેન નિરુત્તિસતં, ધમ્મભૂતાનં નિરુત્તીનઞ્ચ વસેન નિરુત્તિસતન્તિ દ્વે નિરુત્તિસતાનિ. ચત્તારિ ચ ઞાણસતાનીતિ અત્થસતે ઞાણસતં, ધમ્મસતે ઞાણસતં, દ્વીસુ નિરુત્તિસતેસુ દ્વે ઞાણસતાનીતિ ચત્તારિ ઞાણસતાનિ. અતિરેકાનયનત્થોતિ અવુત્તસમુચ્ચયત્થો.
