Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૫. સુજાતસુત્તં

    5. Sujātasuttaṃ

    ૨૩૯. સાવત્થિયં વિહરતિ. અથ ખો આયસ્મા સુજાતો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ. અદ્દસા ખો ભગવા આયસ્મન્તં સુજાતં દૂરતોવ આગચ્છન્તં. દિસ્વાન ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘ઉભયેનેવાયં, ભિક્ખવે, કુલપુત્તો સોભતિ – યઞ્ચ અભિરૂપો દસ્સનીયો પાસાદિકો પરમાય વણ્ણપોક્ખરતાય સમન્નાગતો, યસ્સ ચત્થાય કુલપુત્તા સમ્મદેવ અગારસ્મા અનગારિયં પબ્બજ્જન્તિ તદનુત્તરં બ્રહ્મચરિયપરિયોસાનં દિટ્ઠેવ ધમ્મે સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા ઉપસમ્પજ્જ વિહરતી’’તિ. ઇદમવોચ ભગવા…પે॰… સત્થા –

    239. Sāvatthiyaṃ viharati. Atha kho āyasmā sujāto yena bhagavā tenupasaṅkami. Addasā kho bhagavā āyasmantaṃ sujātaṃ dūratova āgacchantaṃ. Disvāna bhikkhū āmantesi – ‘‘ubhayenevāyaṃ, bhikkhave, kulaputto sobhati – yañca abhirūpo dassanīyo pāsādiko paramāya vaṇṇapokkharatāya samannāgato, yassa catthāya kulaputtā sammadeva agārasmā anagāriyaṃ pabbajjanti tadanuttaraṃ brahmacariyapariyosānaṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharatī’’ti. Idamavoca bhagavā…pe… satthā –

    ‘‘સોભતિ વતાયં ભિક્ખુ, ઉજુભૂતેન ચેતસા;

    ‘‘Sobhati vatāyaṃ bhikkhu, ujubhūtena cetasā;

    વિપ્પયુત્તો વિસંયુત્તો, અનુપાદાય નિબ્બુતો;

    Vippayutto visaṃyutto, anupādāya nibbuto;

    ધારેતિ અન્તિમં દેહં, જેત્વા મારં સવાહિનિ’’ન્તિ. પઞ્ચમં;

    Dhāreti antimaṃ dehaṃ, jetvā māraṃ savāhini’’nti. pañcamaṃ;







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫. સુજાતસુત્તવણ્ણના • 5. Sujātasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૫. સુજાતસુત્તવણ્ણના • 5. Sujātasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact