Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૨૫૫] ૫. સુકજાતકવણ્ણના

    [255] 5. Sukajātakavaṇṇanā

    યાવ સો મત્તમઞ્ઞાસીતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં અતિબહું ભુઞ્જિત્વા અજીરણેન કાલકતં ભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. તસ્મિં કિર એવં કાલકતે ધમ્મસભાયં ભિક્ખૂ તસ્સ અગુણકથં સમુટ્ઠાપેસું – ‘‘આવુસો, અસુકો નામ ભિક્ખુ અત્તનો કુચ્છિપ્પમાણં અજાનિત્વા અતિબહું ભુઞ્જિત્વા જીરાપેતું અસક્કોન્તો કાલકતો’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપેસ અતિભોજનપચ્ચયેનેવ મતો’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Yāvaso mattamaññāsīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ atibahuṃ bhuñjitvā ajīraṇena kālakataṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tasmiṃ kira evaṃ kālakate dhammasabhāyaṃ bhikkhū tassa aguṇakathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, asuko nāma bhikkhu attano kucchippamāṇaṃ ajānitvā atibahuṃ bhuñjitvā jīrāpetuṃ asakkonto kālakato’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa atibhojanapaccayeneva mato’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો હિમવન્તપદેસે સુકયોનિયં નિબ્બત્તિત્વા અનેકાનં સુકસહસ્સાનં સમુદ્દાનુગતે હિમવન્તપદેસે વસન્તાનં રાજા અહોસિ. તસ્સેકો પુત્તો અહોસિ, તસ્મિં બલપ્પત્તે બોધિસત્તો દુબ્બલચક્ખુકો અહોસિ. સુકાનં કિર સીઘો વેગો હોતિ, તેન તેસં મહલ્લકકાલે પઠમં ચક્ખુમેવ દુબ્બલં હોતિ. બોધિસત્તસ્સ પુત્તો માતાપિતરો કુલાવકે ઠપેત્વા ગોચરં આહરિત્વા પોસેસિ. સો એકદિવસં ગોચરભૂમિં ગન્ત્વા પબ્બતમત્થકે ઠિતો સમુદ્દં ઓલોકેન્તો એકં દીપકં પસ્સિ. તસ્મિં પન સુવણ્ણવણ્ણં મધુરફલં અમ્બવનં અત્થિ. સો પુનદિવસે ગોચરવેલાય ઉપ્પતિત્વા તસ્મિં અમ્બવને ઓતરિત્વા અમ્બરસં પિવિત્વા અમ્બપક્કં આદાય આગન્ત્વા માતાપિતૂનં અદાસિ. બોધિસત્તો તં ખાદન્તો રસં સઞ્જાનિત્વા ‘‘તાત, નનુ ઇમં અસુકદીપકે અમ્બપક્ક’’ન્તિ વત્વા ‘‘આમ, તાતા’’તિ વુત્તે ‘‘તાત, એતં દીપકં ગચ્છન્તા નામ સુકા દીઘમાયું પાલેન્તા નામ નત્થિ, મા ખો ત્વં પુન તં દીપકં અગમાસી’’તિ આહ. સો તસ્સ વચનં અગ્ગહેત્વા અગમાસિયેવ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto himavantapadese sukayoniyaṃ nibbattitvā anekānaṃ sukasahassānaṃ samuddānugate himavantapadese vasantānaṃ rājā ahosi. Tasseko putto ahosi, tasmiṃ balappatte bodhisatto dubbalacakkhuko ahosi. Sukānaṃ kira sīgho vego hoti, tena tesaṃ mahallakakāle paṭhamaṃ cakkhumeva dubbalaṃ hoti. Bodhisattassa putto mātāpitaro kulāvake ṭhapetvā gocaraṃ āharitvā posesi. So ekadivasaṃ gocarabhūmiṃ gantvā pabbatamatthake ṭhito samuddaṃ olokento ekaṃ dīpakaṃ passi. Tasmiṃ pana suvaṇṇavaṇṇaṃ madhuraphalaṃ ambavanaṃ atthi. So punadivase gocaravelāya uppatitvā tasmiṃ ambavane otaritvā ambarasaṃ pivitvā ambapakkaṃ ādāya āgantvā mātāpitūnaṃ adāsi. Bodhisatto taṃ khādanto rasaṃ sañjānitvā ‘‘tāta, nanu imaṃ asukadīpake ambapakka’’nti vatvā ‘‘āma, tātā’’ti vutte ‘‘tāta, etaṃ dīpakaṃ gacchantā nāma sukā dīghamāyuṃ pālentā nāma natthi, mā kho tvaṃ puna taṃ dīpakaṃ agamāsī’’ti āha. So tassa vacanaṃ aggahetvā agamāsiyeva.

    અથેકદિવસં બહું અમ્બરસં પિવિત્વા માતાપિતૂનં અત્થાય અમ્બપક્કં આદાય સમુદ્દમત્થકેનાગચ્છન્તો અતિધાતતાય કિલન્તકાયો નિદ્દાયાભિભૂતો, સો નિદ્દાયન્તોપિ આગચ્છતેવ, તુણ્ડેન પનસ્સ ગહિતં અમ્બપક્કં પતિ. સો અનુક્કમેન આગમનવીથિં જહિત્વા ઓસીદન્તો ઉદકપિટ્ઠેનેવ આગચ્છન્તો ઉદકે પતિ. અથ નં એકો મચ્છો ગહેત્વા ખાદિ. બોધિસત્તો તસ્મિં આગમનવેલાય અનાગચ્છન્તેયેવ ‘‘સમુદ્દે પતિત્વા મતો ભવિસ્સતી’’તિ અઞ્ઞાસિ. અથસ્સ માતાપિતરોપિ આહારં અલભમાના સુસ્સિત્વા મરિંસુ.

    Athekadivasaṃ bahuṃ ambarasaṃ pivitvā mātāpitūnaṃ atthāya ambapakkaṃ ādāya samuddamatthakenāgacchanto atidhātatāya kilantakāyo niddāyābhibhūto, so niddāyantopi āgacchateva, tuṇḍena panassa gahitaṃ ambapakkaṃ pati. So anukkamena āgamanavīthiṃ jahitvā osīdanto udakapiṭṭheneva āgacchanto udake pati. Atha naṃ eko maccho gahetvā khādi. Bodhisatto tasmiṃ āgamanavelāya anāgacchanteyeva ‘‘samudde patitvā mato bhavissatī’’ti aññāsi. Athassa mātāpitaropi āhāraṃ alabhamānā sussitvā mariṃsu.

    સત્થા ઇમં અતીતં આહરિત્વા અભિસમ્બુદ્ધો હુત્વા ઇમા ગાથા અવોચ –

    Satthā imaṃ atītaṃ āharitvā abhisambuddho hutvā imā gāthā avoca –

    ૧૩.

    13.

    ‘‘યાવ સો મત્તમઞ્ઞાસિ, ભોજનસ્મિં વિહઙ્ગમો;

    ‘‘Yāva so mattamaññāsi, bhojanasmiṃ vihaṅgamo;

    તાવ અદ્ધાનમાપાદિ, માતરઞ્ચ અપોસયિ.

    Tāva addhānamāpādi, mātarañca aposayi.

    ૧૪.

    14.

    ‘‘યતો ચ ખો બહુતરં, ભોજનં અજ્ઝવાહરિ;

    ‘‘Yato ca kho bahutaraṃ, bhojanaṃ ajjhavāhari;

    તતો તત્થેવ સંસીદિ, અમત્તઞ્ઞૂ હિ સો અહુ.

    Tato tattheva saṃsīdi, amattaññū hi so ahu.

    ૧૫.

    15.

    ‘‘તસ્મા મત્તઞ્ઞુતા સાધુ, ભોજનસ્મિં અગિદ્ધતા;

    ‘‘Tasmā mattaññutā sādhu, bhojanasmiṃ agiddhatā;

    અમત્તઞ્ઞૂ હિ સીદન્તિ, મત્તઞ્ઞૂ ચ ન સીદરે’’તિ.

    Amattaññū hi sīdanti, mattaññū ca na sīdare’’ti.

    તત્થ યાવ સોતિ યાવ સો વિહઙ્ગમો ભોજને મત્તમઞ્ઞાસિ. તાવ અદ્ધાનમાપાદીતિ તત્થકં કાલં જીવિતઅદ્ધાનં આપાદિ, આયું વિન્દિ. માતરઞ્ચાતિ દેસનાસીસમેતં, માતાપિતરો ચ અપોસયીતિ અત્થો. યતો ચ ખોતિ યસ્મિઞ્ચ ખો કાલે. ભોજનં અજ્ઝવાહરીતિ અમ્બરસં અજ્ઝોહરિ. તતોતિ તસ્મિં કાલે. તત્થેવ સંસીદીતિ તસ્મિં સમુદ્દેયેવ ઓસીદિ નિમુજ્જિ, મચ્છભોજનતં આપજ્જિ.

    Tattha yāva soti yāva so vihaṅgamo bhojane mattamaññāsi. Tāva addhānamāpādīti tatthakaṃ kālaṃ jīvitaaddhānaṃ āpādi, āyuṃ vindi. Mātarañcāti desanāsīsametaṃ, mātāpitaro ca aposayīti attho. Yato ca khoti yasmiñca kho kāle. Bhojanaṃ ajjhavāharīti ambarasaṃ ajjhohari. Tatoti tasmiṃ kāle. Tattheva saṃsīdīti tasmiṃ samuddeyeva osīdi nimujji, macchabhojanataṃ āpajji.

    તસ્મા મત્તઞ્ઞુતા સાધૂતિ યસ્મા ભોજને અમત્તઞ્ઞૂ સુકો સમુદ્દે ઓસીદિત્વા મતો, તસ્મા ભોજનસ્મિં અગિદ્ધિતાસઙ્ખાતો મત્તઞ્ઞુભાવો સાધુ, પમાણજાનનં સુન્દરન્તિ અત્થો. અથ વા ‘‘પટિસઙ્ખા યોનિસો આહારં આહારેતિ, નેવ દવાય ન મદાય…પે॰… ફાસુવિહારો ચા’’તિ.

    Tasmā mattaññutā sādhūti yasmā bhojane amattaññū suko samudde osīditvā mato, tasmā bhojanasmiṃ agiddhitāsaṅkhāto mattaññubhāvo sādhu, pamāṇajānanaṃ sundaranti attho. Atha vā ‘‘paṭisaṅkhā yoniso āhāraṃ āhāreti, neva davāya na madāya…pe… phāsuvihāro cā’’ti.

    ‘‘અલ્લં સુક્ખઞ્ચ ભુઞ્જન્તો, ન બાળ્હં સુહિતો સિયા;

    ‘‘Allaṃ sukkhañca bhuñjanto, na bāḷhaṃ suhito siyā;

    ઊનુદરો મિતાહારો, સતો ભિક્ખુ પરિબ્બજે.

    Ūnudaro mitāhāro, sato bhikkhu paribbaje.

    ‘‘ચત્તારો પઞ્ચ આલોપે, અભુત્વા ઉદકં પિવે;

    ‘‘Cattāro pañca ālope, abhutvā udakaṃ pive;

    અલં ફાસુવિહારાય, પહિતત્તસ્સ ભિક્ખુનો. (થેરગા॰ ૯૮૨-૯૮૩);

    Alaṃ phāsuvihārāya, pahitattassa bhikkhuno. (theragā. 982-983);

    ‘‘મનુજસ્સ સદા સતીમતો, મત્તં જાનતો લદ્ધભોજને;

    ‘‘Manujassa sadā satīmato, mattaṃ jānato laddhabhojane;

    તનૂ તસ્સ ભવન્તિ વેદના, સણિકં જીરતિ આયું પાલય’’ન્તિ. (સં॰ નિ॰ ૧.૧૨૪) –

    Tanū tassa bhavanti vedanā, saṇikaṃ jīrati āyuṃ pālaya’’nti. (saṃ. ni. 1.124) –

    એવં વણ્ણિતા મત્તઞ્ઞુતાપિ સાધુ.

    Evaṃ vaṇṇitā mattaññutāpi sādhu.

    ‘‘કન્તારે પુત્તમંસંવ, અક્ખસ્સબ્ભઞ્જનં યથા;

    ‘‘Kantāre puttamaṃsaṃva, akkhassabbhañjanaṃ yathā;

    એવં આહરિ આહરં, યાપનત્થમમુચ્છિતો’’તિ. (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૧૯) –

    Evaṃ āhari āharaṃ, yāpanatthamamucchito’’ti. (visuddhi. 1.19) –

    એવં વણ્ણિતા અગિદ્ધિતાપિ સાધુ. પાળિયં પન ‘‘અગિદ્ધિમા’’તિ લિખિતં, તતો અયં અટ્ઠકથાપાઠોવ સુન્દરતરો. અમત્તઞ્ઞૂ હિ સીદન્તીતિ ભોજને પમાણં અજાનન્તા હિ રસતણ્હાવસેન પાપકમ્મં કત્વા ચતૂસુ અપાયેસુ સીદન્તિ. મત્તઞ્ઞૂ ચ ન સીદરેતિ યે પન ભોજને પમાણં જાનન્તિ, તે દિટ્ઠધમ્મેપિ સમ્પરાયેપિ ન સીદન્તીતિ.

    Evaṃ vaṇṇitā agiddhitāpi sādhu. Pāḷiyaṃ pana ‘‘agiddhimā’’ti likhitaṃ, tato ayaṃ aṭṭhakathāpāṭhova sundarataro. Amattaññū hi sīdantīti bhojane pamāṇaṃ ajānantā hi rasataṇhāvasena pāpakammaṃ katvā catūsu apāyesu sīdanti. Mattaññū ca na sīdareti ye pana bhojane pamāṇaṃ jānanti, te diṭṭhadhammepi samparāyepi na sīdantīti.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને બહૂ સોતાપન્નાપિ સકદાગામિનોપિ અનાગામિનોપિ અરહન્તોપિ અહેસું. ‘‘તદા સુકરાજપુત્તો ભોજને અમત્તઞ્ઞૂ ભિક્ખુ અહોસિ, સુકરાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne bahū sotāpannāpi sakadāgāminopi anāgāminopi arahantopi ahesuṃ. ‘‘Tadā sukarājaputto bhojane amattaññū bhikkhu ahosi, sukarājā pana ahameva ahosi’’nti.

    સુકજાતકવણ્ણના પઞ્ચમા.

    Sukajātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૫૫. સુકજાતકં • 255. Sukajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact