Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૮. સૂકરખતસુત્તં

    8. Sūkarakhatasuttaṃ

    ૫૨૮. એકં સમયં ભગવા રાજગહે વિહરતિ ગિજ્ઝકૂટે પબ્બતે સૂકરખતાયં. તત્ર ખો ભગવા આયસ્મન્તં સારિપુત્તં આમન્તેસિ – ‘‘કિં નુ ખો, સારિપુત્ત, અત્થવસં સમ્પસ્સમાનો ખીણાસવો ભિક્ખુ તથાગતે વા તથાગતસાસને વા પરમનિપચ્ચકારં પવત્તમાનો પવત્તતી’’તિ 1? ‘‘અનુત્તરઞ્હિ , ભન્તે, યોગક્ખેમં સમ્પસ્સમાનો ખીણાસવો ભિક્ખુ તથાગતે વા તથાગતસાસને વા પરમનિપચ્ચકારં પવત્તમાનો પવત્તતી’’તિ. ‘‘સાધુ સાધુ, સારિપુત્ત! અનુત્તરઞ્હિ, સારિપુત્ત, યોગક્ખેમં સમ્પસ્સમાનો ખીણાસવો ભિક્ખુ તથાગતે વા તથાગતસાસને વા પરમનિપચ્ચકારં પવત્તમાનો પવત્તતી’’તિ.

    528. Ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati gijjhakūṭe pabbate sūkarakhatāyaṃ. Tatra kho bhagavā āyasmantaṃ sāriputtaṃ āmantesi – ‘‘kiṃ nu kho, sāriputta, atthavasaṃ sampassamāno khīṇāsavo bhikkhu tathāgate vā tathāgatasāsane vā paramanipaccakāraṃ pavattamāno pavattatī’’ti 2? ‘‘Anuttarañhi , bhante, yogakkhemaṃ sampassamāno khīṇāsavo bhikkhu tathāgate vā tathāgatasāsane vā paramanipaccakāraṃ pavattamāno pavattatī’’ti. ‘‘Sādhu sādhu, sāriputta! Anuttarañhi, sāriputta, yogakkhemaṃ sampassamāno khīṇāsavo bhikkhu tathāgate vā tathāgatasāsane vā paramanipaccakāraṃ pavattamāno pavattatī’’ti.

    ‘‘કતમો ચ, સારિપુત્ત, અનુત્તરો યોગક્ખેમો યં સમ્પસ્સમાનો ખીણાસવો ભિક્ખુ તથાગતે વા તથાગતસાસને વા પરમનિપચ્ચકારં પવત્તમાનો પવત્તતી’’તિ? ‘‘ઇધ, ભન્તે, ખીણાસવો ભિક્ખુ સદ્ધિન્દ્રિયં ભાવેતિ ઉપસમગામિં સમ્બોધગામિં, વીરિયિન્દ્રિયં ભાવેતિ…પે॰… સતિન્દ્રિયં ભાવેતિ…પે॰… સમાધિન્દ્રિયં ભાવેતિ…પે॰… પઞ્ઞિન્દ્રિયં ભાવેતિ ઉપસમગામિં સમ્બોધગામિં. અયં ખો, ભન્તે, અનુત્તરો યોગક્ખેમો યં સમ્પસ્સમાનો ખીણાસવો ભિક્ખુ તથાગતે વા તથાગતસાસને વા પરમનિપચ્ચકારં પવત્તમાનો પવત્તતી’’તિ. ‘‘સાધુ સાધુ, સારિપુત્ત! એસો હિ, સારિપુત્ત, અનુત્તરો યોગક્ખેમો યં સમ્પસ્સમાનો ખીણાસવો ભિક્ખુ તથાગતે વા તથાગતસાસને વા પરમનિપચ્ચકારં પવત્તમાનો પવત્તતી’’તિ.

    ‘‘Katamo ca, sāriputta, anuttaro yogakkhemo yaṃ sampassamāno khīṇāsavo bhikkhu tathāgate vā tathāgatasāsane vā paramanipaccakāraṃ pavattamāno pavattatī’’ti? ‘‘Idha, bhante, khīṇāsavo bhikkhu saddhindriyaṃ bhāveti upasamagāmiṃ sambodhagāmiṃ, vīriyindriyaṃ bhāveti…pe… satindriyaṃ bhāveti…pe… samādhindriyaṃ bhāveti…pe… paññindriyaṃ bhāveti upasamagāmiṃ sambodhagāmiṃ. Ayaṃ kho, bhante, anuttaro yogakkhemo yaṃ sampassamāno khīṇāsavo bhikkhu tathāgate vā tathāgatasāsane vā paramanipaccakāraṃ pavattamāno pavattatī’’ti. ‘‘Sādhu sādhu, sāriputta! Eso hi, sāriputta, anuttaro yogakkhemo yaṃ sampassamāno khīṇāsavo bhikkhu tathāgate vā tathāgatasāsane vā paramanipaccakāraṃ pavattamāno pavattatī’’ti.

    ‘‘કતમો ચ, સારિપુત્ત, પરમનિપચ્ચકારો યં ખીણાસવો ભિક્ખુ તથાગતે વા તથાગતસાસને વા પરમનિપચ્ચકારં પવત્તમાનો પવત્તતી’’તિ? ‘‘ઇધ, ભન્તે, ખીણાસવો ભિક્ખુ સત્થરિ સગારવો વિહરતિ સપ્પતિસ્સો 3, ધમ્મે સગારવો વિહરતિ સપ્પતિસ્સો, સઙ્ઘે સગારવો વિહરતિ સપ્પતિસ્સો, સિક્ખાય સગારવો વિહરતિ સપ્પતિસ્સો, સમાધિસ્મિં સગારવો વિહરતિ સપ્પતિસ્સો. અયં ખો, ભન્તે, પરમનિપચ્ચકારો યં ખીણાસવો ભિક્ખુ તથાગતે વા તથાગતસાસને વા પરમનિપચ્ચકારં પવત્તમાનો પવત્તતી’’તિ. ‘‘સાધુ સાધુ, સારિપુત્ત! એસો હિ , સારિપુત્ત, પરમનિપચ્ચકારો યં ખીણાસવો ભિક્ખુ તથાગતે વા તથાગતસાસને વા પરમનિપચ્ચકારં પવત્તમાનો પવત્તતી’’તિ. અટ્ઠમં.

    ‘‘Katamo ca, sāriputta, paramanipaccakāro yaṃ khīṇāsavo bhikkhu tathāgate vā tathāgatasāsane vā paramanipaccakāraṃ pavattamāno pavattatī’’ti? ‘‘Idha, bhante, khīṇāsavo bhikkhu satthari sagāravo viharati sappatisso 4, dhamme sagāravo viharati sappatisso, saṅghe sagāravo viharati sappatisso, sikkhāya sagāravo viharati sappatisso, samādhismiṃ sagāravo viharati sappatisso. Ayaṃ kho, bhante, paramanipaccakāro yaṃ khīṇāsavo bhikkhu tathāgate vā tathāgatasāsane vā paramanipaccakāraṃ pavattamāno pavattatī’’ti. ‘‘Sādhu sādhu, sāriputta! Eso hi , sāriputta, paramanipaccakāro yaṃ khīṇāsavo bhikkhu tathāgate vā tathāgatasāsane vā paramanipaccakāraṃ pavattamāno pavattatī’’ti. Aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. પવત્તેતીતિ (સી॰)
    2. pavattetīti (sī.)
    3. સપ્પટિસ્સો (સ્યા॰ કં॰ ક॰)
    4. sappaṭisso (syā. kaṃ. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮. સૂકરખતસુત્તવણ્ણના • 8. Sūkarakhatasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૮. સૂકરખતસુત્તવણ્ણના • 8. Sūkarakhatasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact