Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૮. સૂકરખતસુત્તવણ્ણના

    8. Sūkarakhatasuttavaṇṇanā

    ૫૨૮. તં સન્ધાયાતિ તં સૂકરખતલેણં સન્ધાય. એતં ‘‘સૂકરખતાય’’ન્તિ વચનં વુત્તં. ભાવનપુંસકન્તિ ભાવજોતકં નપુંસકવચનં યથા ‘‘વિસમં વાતા વાયન્તિ, એકમન્તં નિસીદી’’તિ. કિચ્ચપટિપત્તિ તેસં સંકાસનટ્ઠેન સપતિસો, સપતિસો એવ સપ્પતિસ્સો, સજેટ્ઠકોતિ આહ ‘‘સપ્પતિસ્સોતિ સજેટ્ઠકો’’તિ.

    528.Taṃsandhāyāti taṃ sūkarakhataleṇaṃ sandhāya. Etaṃ ‘‘sūkarakhatāya’’nti vacanaṃ vuttaṃ. Bhāvanapuṃsakanti bhāvajotakaṃ napuṃsakavacanaṃ yathā ‘‘visamaṃ vātā vāyanti, ekamantaṃ nisīdī’’ti. Kiccapaṭipatti tesaṃ saṃkāsanaṭṭhena sapatiso, sapatiso eva sappatisso, sajeṭṭhakoti āha ‘‘sappatissoti sajeṭṭhako’’ti.

    સૂકરખતવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sūkarakhatavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. સૂકરખતસુત્તં • 8. Sūkarakhatasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮. સૂકરખતસુત્તવણ્ણના • 8. Sūkarakhatasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact