Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
૩. સુખાનુપ્પદાનકથાવણ્ણના
3. Sukhānuppadānakathāvaṇṇanā
૭૪૭-૭૪૮. ઇદાનિ સુખાનુપ્પદાનકથા નામ હોતિ. તત્થ ‘‘બહૂનં વત નો ભગવા સુખધમ્માનં ઉપહત્તા’’તિ (મ॰ નિ॰ ૨.૧૪૮) સુત્તં નિસ્સાય પરો પરસ્સ સુખં અનુપ્પદેતીતિ યેસં લદ્ધિ, સેય્યથાપિ હેતુવાદાનં; તે સન્ધાય પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. દુક્ખં અનુપ્પદેતીતિ પુટ્ઠો પન તાદિસં સુત્તપદં અપસ્સન્તો પટિક્ખિપતિ. અત્તનો સુખન્તિઆદિપઞ્હે યં અત્તનો પરસ્સ વા, તં અનુપ્પદાતું ન સક્કા. યં તસ્સેવ, કિં તત્થ અનુપ્પદાનં નામાતિ પટિક્ખિપતિ. નેવત્તનોતિઆદિપઞ્હે પન યં એવરૂપં, ન તં અનુપ્પદિન્નં નામ ભવિતુમરહતીતિ લદ્ધિયાપટિજાનાતિ. નો ચ વત રેતિતાદિસસ્સ સુખસ્સ અભાવા વુત્તં. સુખધમ્માનં ઉપહત્તાતિવચનં ભગવતો પરેસં સુખુપ્પત્તિયા પચ્ચયભાવં દીપેતિ, ન અન્નાદીનં વિય સુખસ્સ અનુપ્પદાનં, તસ્મા અસાધકન્તિ.
747-748. Idāni sukhānuppadānakathā nāma hoti. Tattha ‘‘bahūnaṃ vata no bhagavā sukhadhammānaṃ upahattā’’ti (ma. ni. 2.148) suttaṃ nissāya paro parassa sukhaṃ anuppadetīti yesaṃ laddhi, seyyathāpi hetuvādānaṃ; te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Dukkhaṃ anuppadetīti puṭṭho pana tādisaṃ suttapadaṃ apassanto paṭikkhipati. Attano sukhantiādipañhe yaṃ attano parassa vā, taṃ anuppadātuṃ na sakkā. Yaṃ tasseva, kiṃ tattha anuppadānaṃ nāmāti paṭikkhipati. Nevattanotiādipañhe pana yaṃ evarūpaṃ, na taṃ anuppadinnaṃ nāma bhavitumarahatīti laddhiyāpaṭijānāti. No ca vata retitādisassa sukhassa abhāvā vuttaṃ. Sukhadhammānaṃ upahattātivacanaṃ bhagavato paresaṃ sukhuppattiyā paccayabhāvaṃ dīpeti, na annādīnaṃ viya sukhassa anuppadānaṃ, tasmā asādhakanti.
સુખાનુપ્પદાનકથાવણ્ણના.
Sukhānuppadānakathāvaṇṇanā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૫૮) ૩. સુખાનુપ્પદાનકથા • (158) 3. Sukhānuppadānakathā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૩. સુખાનુપ્પદાનકથાવણ્ણના • 3. Sukhānuppadānakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૩. સુખાનુપ્પદાનકથાવણ્ણના • 3. Sukhānuppadānakathāvaṇṇanā