Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā

    7. ஸுக²பத்த²னாஸுத்தவண்ணனா

    7. Sukhapatthanāsuttavaṇṇanā

    76. ஸத்தமே ஸுகா²னீதி ஸுக²னிமித்தானி. பத்த²யமானோதி இச்ச²மானோ ஆகங்க²மானோ. ஸீலந்தி க³ஹட்ட²ஸீலங் பப்³ப³ஜிதஸீலஞ்ச. க³ஹட்டோ² சே க³ஹட்ட²ஸீலங், பப்³ப³ஜிதோ சே சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலந்தி அதி⁴ப்பாயோ. ரக்கெ²ய்யாதி ஸமாதி³யித்வா அவீதிக்கமந்தோ ஸம்மதே³வ கோ³பெய்ய. பஸங்ஸா மே ஆக³ச்ச²தூதி ‘‘மம கல்யாணோ கித்திஸத்³தோ³ ஆக³ச்ச²தூ’’தி இச்ச²ந்தோ பண்டி³தோ ஸப்பஞ்ஞோ ஸீலங் ரக்கெ²ய்ய. ஸீலவதோ ஹி க³ஹட்ட²ஸ்ஸ தாவ ‘‘அஸுகோ அஸுககுலஸ்ஸ புத்தோ ஸீலவா கல்யாணத⁴ம்மோ ஸத்³தோ⁴ பஸன்னோ தா³யகோ காரகோ’’திஆதி³னா பரிஸமஜ்ஜே² கல்யாணோ கித்திஸத்³தோ³ அப்³பு⁴க்³க³ச்ச²தி, பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ ‘‘அஸுகோ நாம பி⁴க்கு² ஸீலவா வத்தஸம்பன்னோ ஸோரதோ ஸுக²ஸங்வாஸோ ஸகா³ரவோ ஸப்பதிஸ்ஸோ’’திஆதி³னா…பே॰… அப்³பு⁴க்³க³ச்ச²தீதி. வுத்தஞ்ஹேதங் –

    76. Sattame sukhānīti sukhanimittāni. Patthayamānoti icchamāno ākaṅkhamāno. Sīlanti gahaṭṭhasīlaṃ pabbajitasīlañca. Gahaṭṭho ce gahaṭṭhasīlaṃ, pabbajito ce catupārisuddhisīlanti adhippāyo. Rakkheyyāti samādiyitvā avītikkamanto sammadeva gopeyya. Pasaṃsā me āgacchatūti ‘‘mama kalyāṇo kittisaddo āgacchatū’’ti icchanto paṇḍito sappañño sīlaṃ rakkheyya. Sīlavato hi gahaṭṭhassa tāva ‘‘asuko asukakulassa putto sīlavā kalyāṇadhammo saddho pasanno dāyako kārako’’tiādinā parisamajjhe kalyāṇo kittisaddo abbhuggacchati, pabbajitassa ‘‘asuko nāma bhikkhu sīlavā vattasampanno sorato sukhasaṃvāso sagāravo sappatisso’’tiādinā…pe… abbhuggacchatīti. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘புன சபரங், க³ஹபதயோ, ஸீலவதோ ஸீலஸம்பன்னஸ்ஸ கல்யாணோ கித்திஸத்³தோ³ அப்³பு⁴க்³க³ச்ச²தீ’’தி (அ॰ நி॰ 5.213; உதா³॰ 76; மஹாவ॰ 285).

    ‘‘Puna caparaṃ, gahapatayo, sīlavato sīlasampannassa kalyāṇo kittisaddo abbhuggacchatī’’ti (a. ni. 5.213; udā. 76; mahāva. 285).

    ததா² –

    Tathā –

    ‘‘ஆகங்கெ²ய்ய சே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² – ‘ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் பியோ சஸ்ஸங் மனாபோ, க³ரு ச பா⁴வனீயோ சா’தி, ஸீலெஸ்வேவஸ்ஸ பரிபூரகாரீ’’திஆதி³ (ம॰ நி॰ 1.65).

    ‘‘Ākaṅkheyya ce, bhikkhave, bhikkhu – ‘sabrahmacārīnaṃ piyo cassaṃ manāpo, garu ca bhāvanīyo cā’ti, sīlesvevassa paripūrakārī’’tiādi (ma. ni. 1.65).

    போ⁴கா³ மே உப்பஜ்ஜந்தூதி எத்த² க³ஹட்ட²ஸ்ஸ தாவ ஸீலவதோ கல்யாணத⁴ம்மஸ்ஸ யேன யேன ஸிப்பட்டா²னேன ஜீவிகங் கப்பேதி – யதி³ கஸியா, யதி³ வணிஜ்ஜாய, யதி³ ராஜபோரிஸேன, தங் தங் யதா²காலங் யதா²விதி⁴ஞ்ச அதிவிய அப்பமத்தபா⁴வதோ அத²ஸ்ஸ அனுப்பன்னா சேவ போ⁴கா³ உப்பஜ்ஜந்தி, உப்பன்னா ச போ⁴கா³ பா²திங் க³மிஸ்ஸந்தி. பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ பன ஸீலாசாரஸம்பன்னஸ்ஸ அப்பமாத³விஹாரிஸ்ஸ ஸதோ ஸீலஸம்பன்னஸ்ஸ ஸீலஸம்பதா³ய அப்பிச்ச²தாதி³கு³ணேஸு ச பஸன்னா மனுஸ்ஸா உளாருளாரே பச்சயே அபி⁴ஹரந்தி, ஏவமஸ்ஸ அனுப்பன்னா சேவ போ⁴கா³ உப்பஜ்ஜந்தி, உப்பன்னா ச தி²ரா ஹொந்தி. ததா² ஹி வுத்தங் –

    Bhogā me uppajjantūti ettha gahaṭṭhassa tāva sīlavato kalyāṇadhammassa yena yena sippaṭṭhānena jīvikaṃ kappeti – yadi kasiyā, yadi vaṇijjāya, yadi rājaporisena, taṃ taṃ yathākālaṃ yathāvidhiñca ativiya appamattabhāvato athassa anuppannā ceva bhogā uppajjanti, uppannā ca bhogā phātiṃ gamissanti. Pabbajitassa pana sīlācārasampannassa appamādavihārissa sato sīlasampannassa sīlasampadāya appicchatādiguṇesu ca pasannā manussā uḷāruḷāre paccaye abhiharanti, evamassa anuppannā ceva bhogā uppajjanti, uppannā ca thirā honti. Tathā hi vuttaṃ –

    ‘‘புன சபரங், க³ஹபதயோ, ஸீலவா ஸீலஸம்பன்னோ அப்பமாதா³தி⁴கரணங் மஹந்தங் போ⁴க³க்க²ந்த⁴ங் அதி⁴க³ச்ச²தீ’’தி (அ॰ நி॰ 5.213; உதா³॰ 76; மஹாவ॰ 285).

    ‘‘Puna caparaṃ, gahapatayo, sīlavā sīlasampanno appamādādhikaraṇaṃ mahantaṃ bhogakkhandhaṃ adhigacchatī’’ti (a. ni. 5.213; udā. 76; mahāva. 285).

    ததா² –

    Tathā –

    ‘‘ஆகங்கெ²ய்ய சே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² – ‘லாபீ⁴ அஸ்ஸ சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரான’ந்தி, ஸீலெஸ்வேவஸ்ஸ பரிபூரகாரீ’’தி (ம॰ நி॰ 1.65) ச –

    ‘‘Ākaṅkheyya ce, bhikkhave, bhikkhu – ‘lābhī assa cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārāna’nti, sīlesvevassa paripūrakārī’’ti (ma. ni. 1.65) ca –

    ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    Sesaṃ vuttanayameva.

    கா³தா²ஸு பத்த²யானோதி பத்த²யந்தோ. தயோ ஸுகே²தி தீணி ஸுகா²னி. வித்தலாப⁴ந்தி த⁴னலாப⁴ங், போ⁴கு³ப்பத்திந்தி அத்தோ². விஸேஸதோ செத்த² பஸங்ஸாய சேதஸிகஸுக²ங், போ⁴கே³ஹி காயிகஸுக²ங், இதரேன உபபத்திஸுக²ங்; ததா² பட²மேன தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²ங், ததியேன ஸம்பராயஸுக²ங், து³தியேன உப⁴யஸுக²ங் க³ஹிதந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.

    Gāthāsu patthayānoti patthayanto. Tayo sukheti tīṇi sukhāni. Vittalābhanti dhanalābhaṃ, bhoguppattinti attho. Visesato cettha pasaṃsāya cetasikasukhaṃ, bhogehi kāyikasukhaṃ, itarena upapattisukhaṃ; tathā paṭhamena diṭṭhadhammasukhaṃ, tatiyena samparāyasukhaṃ, dutiyena ubhayasukhaṃ gahitanti veditabbaṃ.

    இதா³னி பஸங்ஸாதி³காரணஸ்ஸ ஸீலஸ்ஸ விய பஸங்ஸாதீ³னம்பி விஸேஸகாரணங் பாபமித்தபரிவஜ்ஜனங் கல்யாணமித்தஸேவனஞ்ச ஆதீ³னவானிஸங்ஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அகரொந்தோ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ஸங்கியோதி பாபஸ்மிங் பரிஸங்கிதப்³போ³ ‘‘அத்³தா⁴ இமினா பாபங் கதங் வா கரிஸ்ஸதி வா, ததா² ஹேஸ பாபபுரிஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸஞ்சரதீ’’தி. அஸ்ஸாதி இமஸ்ஸ பாபஜனஸேவினோ புக்³க³லஸ்ஸ உபரி, அஸ்ஸ வா புக்³க³லஸ்ஸ அவண்ணோ அபூ⁴தோபி பாபஜனஸேவிதாய ருஹதி விரூள்ஹிங் வேபுல்லங் ஆபஜ்ஜதி பத்த²ரதி. அஸ்ஸாதி வா பு⁴ம்மத்தே² ஸாமிவசனங், தஸ்மிங் புக்³க³லேதி அத்தோ². ஸ வே தாதி³ஸகோ ஹோதீதி யோ யாதி³ஸங் பாபமித்தங் வா கல்யாணமித்தங் வா ப⁴ஜதி உபஸேவதி ச, ஸோ புக்³க³லோ பூ⁴மிபா⁴க³வஸேன உத³கங் விய தாதி³ஸோவ ஹோதி, பாபத⁴ம்மோ கல்யாணத⁴ம்மோ வா ஹோதி. கஸ்மா? ஸஹவாஸோ ஹி தாதி³ஸோ; யஸ்மா ஸஹவாஸோ ஸங்ஸக்³கோ³ உபராகோ³ விய ப²லிகமணீஸு புரிஸஉபனிஸ்ஸயபூ⁴தங் புக்³க³லாகாரங் கா³ஹாபேதி, தஸ்மா பாபபுக்³க³லேன ஸஹ வாஸோ ந காதப்³போ³தி அதி⁴ப்பாயோ.

    Idāni pasaṃsādikāraṇassa sīlassa viya pasaṃsādīnampi visesakāraṇaṃ pāpamittaparivajjanaṃ kalyāṇamittasevanañca ādīnavānisaṃsehi saddhiṃ dassento ‘‘akaronto’’tiādimāha. Tattha saṅkiyoti pāpasmiṃ parisaṅkitabbo ‘‘addhā iminā pāpaṃ kataṃ vā karissati vā, tathā hesa pāpapurisehi saddhiṃ sañcaratī’’ti. Assāti imassa pāpajanasevino puggalassa upari, assa vā puggalassa avaṇṇo abhūtopi pāpajanasevitāya ruhati virūḷhiṃ vepullaṃ āpajjati pattharati. Assāti vā bhummatthe sāmivacanaṃ, tasmiṃ puggaleti attho. Sa ve tādisako hotīti yo yādisaṃ pāpamittaṃ vā kalyāṇamittaṃ vā bhajati upasevati ca, so puggalo bhūmibhāgavasena udakaṃ viya tādisova hoti, pāpadhammo kalyāṇadhammo vā hoti. Kasmā? Sahavāso hi tādiso; yasmā sahavāso saṃsaggo uparāgo viya phalikamaṇīsu purisaupanissayabhūtaṃ puggalākāraṃ gāhāpeti, tasmā pāpapuggalena saha vāso na kātabboti adhippāyo.

    ஸேவமானோ ஸேவமானந்தி பரங் பகதிஸுத்³த⁴ங் புக்³க³லங் காலேன காலங் அத்தானங் ஸேவமானங் ஸேவமானோ ப⁴ஜமானோ பாபபுக்³க³லோ, தேன வா ஸேவியமானோ. ஸம்பு²ட்டோ² ஸம்பு²ஸந்தி தேன பகதிஸுத்³தே⁴ன புக்³க³லேன ஸஹவாஸேன ஸங்ஸக்³கே³ன ஸம்பு²ட்டோ² பாபபுக்³க³லோ ஸயம்பி, ததா² தங் பு²ஸந்தோ. ஸரோ தி³த்³தோ⁴ கலாபங் வாதி யதா² நாம ஸரோ விஸேன தி³த்³தோ⁴ லித்தோ ஸரகலாபக³தோ ஸரஸமூஹஸங்கா²தங் ஸரகலாபங் அத்தனா பு²ட்ட²ங் அலித்தம்பி உபலிம்பதி, ஏவங் பாபேன உபலேபப⁴யா தீ⁴ரோதி தி⁴திஸம்பன்னத்தா தீ⁴ரோ பண்டி³தபுரிஸோ பாபஸஹாயோ ந ப⁴வெய்ய.

    Sevamāno sevamānanti paraṃ pakatisuddhaṃ puggalaṃ kālena kālaṃ attānaṃ sevamānaṃ sevamāno bhajamāno pāpapuggalo, tena vā seviyamāno. Samphuṭṭho samphusanti tena pakatisuddhena puggalena sahavāsena saṃsaggena samphuṭṭho pāpapuggalo sayampi, tathā taṃ phusanto. Saro diddho kalāpaṃ vāti yathā nāma saro visena diddho litto sarakalāpagato sarasamūhasaṅkhātaṃ sarakalāpaṃ attanā phuṭṭhaṃ alittampi upalimpati, evaṃ pāpena upalepabhayā dhīroti dhitisampannattā dhīro paṇḍitapuriso pāpasahāyo na bhaveyya.

    பூதிமச்ச²ங் குஸக்³கே³னாதி யதா² குச்சி²தபா⁴வேன பூதிபூ⁴தங் மச்ச²ங் குஸதிணக்³கே³ன யோ புரிஸோ உபனய்ஹதி புடப³ந்த⁴வஸேன ப³ந்த⁴தி, தஸ்ஸ தே குஸா அபூதிகாபி பூதிமச்ச²ஸம்ப³ந்தே⁴ன பூதி து³க்³க³ந்த⁴மேவ வாயந்தி. ஏவங் பா³லூபஸேவனாதி ஏவங்ஸம்பதா³ பா³லஜனூபஸேவனா த³ட்ட²ப்³பா³. ஏவங் தீ⁴ரூபஸேவனாதி யதா² அஸுரபி⁴னோபி பத்தா தக³ரஸம்ப³ந்தே⁴ன ஸுரபி⁴ங் வாயந்தி, ஏவங் பண்டி³தூபஸேவனா பகதியா அஸீலவதோ ஸீலஸமாதா³னாதி³வஸேன ஸீலக³ந்த⁴வாயனஸ்ஸ காரணங் ஹோதி.

    Pūtimacchaṃ kusaggenāti yathā kucchitabhāvena pūtibhūtaṃ macchaṃ kusatiṇaggena yo puriso upanayhati puṭabandhavasena bandhati, tassa te kusā apūtikāpi pūtimacchasambandhena pūti duggandhameva vāyanti. Evaṃ bālūpasevanāti evaṃsampadā bālajanūpasevanā daṭṭhabbā. Evaṃ dhīrūpasevanāti yathā asurabhinopi pattā tagarasambandhena surabhiṃ vāyanti, evaṃ paṇḍitūpasevanā pakatiyā asīlavato sīlasamādānādivasena sīlagandhavāyanassa kāraṇaṃ hoti.

    தஸ்மாதி யஸ்மா அகல்யாணமித்தஸேவனாய கல்யாணமித்தஸேவனாய ச அயங் ஏதி³ஸோ ஆதீ³னவோ ஆனிஸங்ஸோ ச, தஸ்மா பத்தபுடஸ்ஸேவ பலாஸபுடஸ்ஸ விய து³க்³க³ந்த⁴ஸுக³ந்த⁴வத்து²ஸங்ஸக்³கே³ன அஸாது⁴ஸாது⁴ஜனஸன்னிஸ்ஸயேன ச. ஞத்வா ஸம்பாகமத்தனோதி அத்தனோ து³க்கு²த்³ரயங் ஸுகு²த்³ரயஞ்ச ப²லனிப்ப²த்திங் ஞத்வா ஜானித்வா அஸந்தே பாபமித்தே ந உபஸேவெய்ய, ஸந்தே உபஸந்தே வந்ததோ³ஸே பஸத்தே² வா பண்டி³தே ஸேவெய்ய. ததா² ஹி அஸந்தோ நிரயங் நெந்தி, ஸந்தோ பாபெந்தி ஸுக்³க³திந்தி. இதி ப⁴க³வா பட²மகா³தா²ய யதா²வுத்தானி தீணி ஸுக²னிமித்தானி த³ஸ்ஸெத்வா ததோ பராஹி பஞ்சஹி கா³தா²ஹி படிபக்க²பரிவஜ்ஜனேன ஸத்³தி⁴ங் பஸங்ஸாஸுக²ஸ்ஸ ஆக³மனங் த³ஸ்ஸெத்வா ஓஸானகா³தா²ய திண்ணம்பி ஸுகா²னங் ஆக³மனகாரணேன ஸத்³தி⁴ங் ஓஸானஸுக²ங் த³ஸ்ஸேதி.

    Tasmāti yasmā akalyāṇamittasevanāya kalyāṇamittasevanāya ca ayaṃ ediso ādīnavo ānisaṃso ca, tasmā pattapuṭasseva palāsapuṭassa viya duggandhasugandhavatthusaṃsaggena asādhusādhujanasannissayena ca. Ñatvā sampākamattanoti attano dukkhudrayaṃ sukhudrayañca phalanipphattiṃ ñatvā jānitvā asante pāpamitte na upaseveyya, sante upasante vantadose pasatthe vā paṇḍite seveyya. Tathā hi asanto nirayaṃ nenti, santo pāpenti suggatinti. Iti bhagavā paṭhamagāthāya yathāvuttāni tīṇi sukhanimittāni dassetvā tato parāhi pañcahi gāthāhi paṭipakkhaparivajjanena saddhiṃ pasaṃsāsukhassa āgamanaṃ dassetvā osānagāthāya tiṇṇampi sukhānaṃ āgamanakāraṇena saddhiṃ osānasukhaṃ dasseti.

    ஸத்தமஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sattamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi / 7. ஸுக²பத்த²னாஸுத்தங் • 7. Sukhapatthanāsuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact