Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૨. સુખસુત્તવણ્ણના

    2. Sukhasuttavaṇṇanā

    ૨૫૦. દુક્ખં ન હોતીતિ અદુક્ખં, સુખં ન હોતીતિ અસુખં, મ-કારો પદસન્ધિકરો. અદુક્ખમસુખન્તિ વેદયિતસદ્દાપેક્ખાય નપુંસકનિદ્દેસો. સપરસન્તાનગતે સન્ધાય અજ્ઝત્તબહિદ્ધાગહણન્તિ આહ ‘‘અત્તનો ચ પરસ્સ ચા’’તિ. તેન સબ્બમ્પિ વેદયિતં ગહિતન્તિ દટ્ઠબ્બં . નસ્સનસભાવન્તિ ઇત્તરખણતાય ભઙ્ગતો ઉદ્ધં અપસ્સિતબ્બસભાવં. પલોકો ભેદો એતસ્સ અત્થીતિ પલોકિનં. તેનાહ ‘‘ભિજ્જનસભાવ’’ન્તિ. ઞાણેન ફુસિત્વા ફુસિત્વાતિ પુબ્બભાગે વિપસ્સનાઞાણેન અનિચ્ચા પભઙ્ગુનોતિ આરમ્મણતો, ઉત્તરકાલં અસમ્મોહતો મગ્ગપરમ્પરાય ફુસિત્વા ફુસિત્વા વયં પસ્સન્તો. વિરજ્જતીતિ મગ્ગવિરાગેન વિરજ્જતિ. સમ્મસનચારવેદના કથિતા આરદ્ધવિપસ્સકાનં વસેન દેસનાતિ. લોકિયલોકુત્તરેહિ ઞાણેહિ યાથાવતો પરિજાનનં પટિવિજ્ઝનં ઞાણફુસનં.

    250. Dukkhaṃ na hotīti adukkhaṃ, sukhaṃ na hotīti asukhaṃ, ma-kāro padasandhikaro. Adukkhamasukhanti vedayitasaddāpekkhāya napuṃsakaniddeso. Saparasantānagate sandhāya ajjhattabahiddhāgahaṇanti āha ‘‘attano ca parassa cā’’ti. Tena sabbampi vedayitaṃ gahitanti daṭṭhabbaṃ . Nassanasabhāvanti ittarakhaṇatāya bhaṅgato uddhaṃ apassitabbasabhāvaṃ. Paloko bhedo etassa atthīti palokinaṃ. Tenāha ‘‘bhijjanasabhāva’’nti. Ñāṇena phusitvā phusitvāti pubbabhāge vipassanāñāṇena aniccā pabhaṅgunoti ārammaṇato, uttarakālaṃ asammohato maggaparamparāya phusitvā phusitvā vayaṃ passanto. Virajjatīti maggavirāgena virajjati. Sammasanacāravedanā kathitā āraddhavipassakānaṃ vasena desanāti. Lokiyalokuttarehi ñāṇehi yāthāvato parijānanaṃ paṭivijjhanaṃ ñāṇaphusanaṃ.

    સુખસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sukhasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. સુખસુત્તં • 2. Sukhasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૨. સુખસુત્તવણ્ણના • 2. Sukhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact