Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મપદપાળિ • Dhammapadapāḷi

    ૧૫. સુખવગ્ગો

    15. Sukhavaggo

    ૧૯૭.

    197.

    સુસુખં વત જીવામ, વેરિનેસુ અવેરિનો;

    Susukhaṃ vata jīvāma, verinesu averino;

    વેરિનેસુ મનુસ્સેસુ, વિહરામ અવેરિનો.

    Verinesu manussesu, viharāma averino.

    ૧૯૮.

    198.

    સુસુખં વત જીવામ, આતુરેસુ અનાતુરા;

    Susukhaṃ vata jīvāma, āturesu anāturā;

    આતુરેસુ મનુસ્સેસુ, વિહરામ અનાતુરા.

    Āturesu manussesu, viharāma anāturā.

    ૧૯૯.

    199.

    સુસુખં વત જીવામ, ઉસ્સુકેસુ અનુસ્સુકા;

    Susukhaṃ vata jīvāma, ussukesu anussukā;

    ઉસ્સુકેસુ મનસ્સેસુ, વિહરામ અનુસ્સુકા.

    Ussukesu manassesu, viharāma anussukā.

    ૨૦૦.

    200.

    સુસુખં વત જીવામ, યેસં નો નત્થિ કિઞ્ચનં;

    Susukhaṃ vata jīvāma, yesaṃ no natthi kiñcanaṃ;

    પીતિભક્ખા ભવિસ્સામ, દેવા આભસ્સરા યથા.

    Pītibhakkhā bhavissāma, devā ābhassarā yathā.

    ૨૦૧.

    201.

    જયં વેરં પસવતિ, દુક્ખં સેતિ પરાજિતો;

    Jayaṃ veraṃ pasavati, dukkhaṃ seti parājito;

    ઉપસન્તો સુખં સેતિ, હિત્વા જયપરાજયં.

    Upasanto sukhaṃ seti, hitvā jayaparājayaṃ.

    ૨૦૨.

    202.

    નત્થિ રાગસમો અગ્ગિ, નત્થિ દોસસમો કલિ;

    Natthi rāgasamo aggi, natthi dosasamo kali;

    નત્થિ ખન્ધસમા 1 દુક્ખા, નત્થિ સન્તિપરં સુખં.

    Natthi khandhasamā 2 dukkhā, natthi santiparaṃ sukhaṃ.

    ૨૦૩.

    203.

    જિઘચ્છાપરમા રોગા, સઙ્ખારપરમા 3 દુખા;

    Jighacchāparamā rogā, saṅkhāraparamā 4 dukhā;

    એતં ઞત્વા યથાભૂતં, નિબ્બાનં પરમં સુખં.

    Etaṃ ñatvā yathābhūtaṃ, nibbānaṃ paramaṃ sukhaṃ.

    ૨૦૪.

    204.

    આરોગ્યપરમા લાભા, સન્તુટ્ઠિપરમં ધનં;

    Ārogyaparamā lābhā, santuṭṭhiparamaṃ dhanaṃ;

    વિસ્સાસપરમા ઞાતિ 5, નિબ્બાનં પરમં 6 સુખં.

    Vissāsaparamā ñāti 7, nibbānaṃ paramaṃ 8 sukhaṃ.

    ૨૦૫.

    205.

    પવિવેકરસં પિત્વા 9, રસં ઉપસમસ્સ ચ;

    Pavivekarasaṃ pitvā 10, rasaṃ upasamassa ca;

    નિદ્દરો હોતિ નિપ્પાપો, ધમ્મપીતિરસં પિવં.

    Niddaro hoti nippāpo, dhammapītirasaṃ pivaṃ.

    ૨૦૬.

    206.

    સાહુ દસ્સનમરિયાનં, સન્નિવાસો સદા સુખો;

    Sāhu dassanamariyānaṃ, sannivāso sadā sukho;

    અદસ્સનેન બાલાનં, નિચ્ચમેવ સુખી સિયા.

    Adassanena bālānaṃ, niccameva sukhī siyā.

    ૨૦૭.

    207.

    બાલસઙ્ગતચારી 11 હિ, દીઘમદ્ધાન સોચતિ;

    Bālasaṅgatacārī 12 hi, dīghamaddhāna socati;

    દુક્ખો બાલેહિ સંવાસો, અમિત્તેનેવ સબ્બદા;

    Dukkho bālehi saṃvāso, amitteneva sabbadā;

    ધીરો ચ સુખસંવાસો, ઞાતીનંવ સમાગમો.

    Dhīro ca sukhasaṃvāso, ñātīnaṃva samāgamo.

    ૨૦૮.

    208.

    તસ્મા હિ –

    Tasmā hi –

    ધીરઞ્ચ પઞ્ઞઞ્ચ બહુસ્સુતઞ્ચ, ધોરય્હસીલં વતવન્તમરિયં;

    Dhīrañca paññañca bahussutañca, dhorayhasīlaṃ vatavantamariyaṃ;

    તં તાદિસં સપ્પુરિસં સુમેધં, ભજેથ નક્ખત્તપથંવ ચન્દિમા 13.

    Taṃ tādisaṃ sappurisaṃ sumedhaṃ, bhajetha nakkhattapathaṃva candimā 14.

    સુખવગ્ગો પન્નરસમો નિટ્ઠિતો.

    Sukhavaggo pannarasamo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. ખન્ધાદિસા (સી॰ સ્યા॰ પી॰ રૂપસિદ્ધિયા સમેતિ)
    2. khandhādisā (sī. syā. pī. rūpasiddhiyā sameti)
    3. સઙ્કારા પરમા (બહૂસુ)
    4. saṅkārā paramā (bahūsu)
    5. વિસ્સાસપરમો ઞાતિ (ક॰ સી॰), વિસ્સાસપરમા ઞાતી (સી॰ અટ્ઠ॰), વિસ્સાસા પરમા ઞાતિ (ક॰)
    6. નિબ્બાણપરમં (ક॰ સી॰)
    7. vissāsaparamo ñāti (ka. sī.), vissāsaparamā ñātī (sī. aṭṭha.), vissāsā paramā ñāti (ka.)
    8. nibbāṇaparamaṃ (ka. sī.)
    9. પીત્વા (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    10. pītvā (sī. syā. kaṃ. pī.)
    11. બાલસઙ્ગતિચારી (ક॰)
    12. bālasaṅgaticārī (ka.)
    13. તસ્મા હિ ધીરં પઞ્ઞઞ્ચ, બહુસ્સુતઞ્ચ ધોરય્હં; સીલં ધુતવતમરિયં, તં તાદિસં સપ્પુરિસં; સુમેધં ભજેથ નક્ખત્તપથંવ ચન્દિમા; (ક॰)
    14. tasmā hi dhīraṃ paññañca, bahussutañca dhorayhaṃ; sīlaṃ dhutavatamariyaṃ, taṃ tādisaṃ sappurisaṃ; sumedhaṃ bhajetha nakkhattapathaṃva candimā; (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ધમ્મપદ-અટ્ઠકથા • Dhammapada-aṭṭhakathā / ૧૫. સુખવગ્ગો • 15. Sukhavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact