Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
9. ஸுகு²மாலஸுத்தங்
9. Sukhumālasuttaṃ
39. ‘‘ஸுகு²மாலோ அஹங், பி⁴க்க²வே, பரமஸுகு²மாலோ அச்சந்தஸுகு²மாலோ. மம ஸுத³ங், பி⁴க்க²வே, பிது நிவேஸனே பொக்க²ரணியோ காரிதா ஹொந்தி. ஏகத்த² ஸுத³ங், பி⁴க்க²வே, உப்பலங் வப்பதி 1, ஏகத்த² பது³மங், ஏகத்த² புண்ட³ரீகங், யாவதே³வ மமத்தா²ய . ந கோ² பனஸ்ஸாஹங், பி⁴க்க²வே, அகாஸிகங் சந்த³னங் தா⁴ரேமி 2. காஸிகங் , பி⁴க்க²வே, ஸு மே தங் வேட²னங் ஹோதி, காஸிகா கஞ்சுகா, காஸிகங் நிவாஸனங், காஸிகோ உத்தராஸங்கோ³. ரத்திந்தி³வங் 3 கோ² பன மே ஸு தங், பி⁴க்க²வே, ஸேதச்ச²த்தங் தா⁴ரீயதி – ‘மா நங் பு²ஸி ஸீதங் வா உண்ஹங் வா திணங் வா ரஜோ வா உஸ்ஸாவோ வா’’’தி.
39. ‘‘Sukhumālo ahaṃ, bhikkhave, paramasukhumālo accantasukhumālo. Mama sudaṃ, bhikkhave, pitu nivesane pokkharaṇiyo kāritā honti. Ekattha sudaṃ, bhikkhave, uppalaṃ vappati 4, ekattha padumaṃ, ekattha puṇḍarīkaṃ, yāvadeva mamatthāya . Na kho panassāhaṃ, bhikkhave, akāsikaṃ candanaṃ dhāremi 5. Kāsikaṃ , bhikkhave, su me taṃ veṭhanaṃ hoti, kāsikā kañcukā, kāsikaṃ nivāsanaṃ, kāsiko uttarāsaṅgo. Rattindivaṃ 6 kho pana me su taṃ, bhikkhave, setacchattaṃ dhārīyati – ‘mā naṃ phusi sītaṃ vā uṇhaṃ vā tiṇaṃ vā rajo vā ussāvo vā’’’ti.
‘‘தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, தயோ பாஸாதா³ அஹேஸுங் – ஏகோ ஹேமந்திகோ, ஏகோ கி³ம்ஹிகோ, ஏகோ வஸ்ஸிகோ. ஸோ கோ² அஹங், பி⁴க்க²வே, வஸ்ஸிகே பாஸாதே³ வஸ்ஸிகே சத்தாரோ மாஸே நிப்புரிஸேஹி தூரியேஹி பரிசாரயமானோ 7 ந ஹெட்டா²பாஸாத³ங் ஓரோஹாமி. யதா² கோ² பன, பி⁴க்க²வே, அஞ்ஞேஸங் நிவேஸனே தா³ஸகம்மகரபோரிஸஸ்ஸ கணாஜகங் போ⁴ஜனங் தீ³யதி பி³லங்க³து³தியங், ஏவமேவஸ்ஸு மே, பி⁴க்க²வே, பிது நிவேஸனே தா³ஸகம்மகரபோரிஸஸ்ஸ ஸாலிமங்ஸோத³னோ தீ³யதி.
‘‘Tassa mayhaṃ, bhikkhave, tayo pāsādā ahesuṃ – eko hemantiko, eko gimhiko, eko vassiko. So kho ahaṃ, bhikkhave, vassike pāsāde vassike cattāro māse nippurisehi tūriyehi paricārayamāno 8 na heṭṭhāpāsādaṃ orohāmi. Yathā kho pana, bhikkhave, aññesaṃ nivesane dāsakammakaraporisassa kaṇājakaṃ bhojanaṃ dīyati bilaṅgadutiyaṃ, evamevassu me, bhikkhave, pitu nivesane dāsakammakaraporisassa sālimaṃsodano dīyati.
‘‘தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, ஏவரூபாய இத்³தி⁴யா ஸமன்னாக³தஸ்ஸ ஏவரூபேன ச ஸுகு²மாலேன ஏதத³ஹோஸி – ‘அஸ்ஸுதவா கோ² புது²ஜ்ஜனோ அத்தனா ஜராத⁴ம்மோ ஸமானோ ஜரங் அனதீதோ பரங் ஜிண்ணங் தி³ஸ்வா அட்டீயதி ஹராயதி ஜிகு³ச்ச²தி அத்தானங்யேவ அதிஸித்வா, அஹம்பி கொ²ம்ஹி ஜராத⁴ம்மோ ஜரங் அனதீதோ. அஹஞ்சேவ 9 கோ² பன ஜராத⁴ம்மோ ஸமானோ ஜரங் அனதீதோ பரங் ஜிண்ணங் தி³ஸ்வா அட்டீயெய்யங் ஹராயெய்யங் ஜிகு³ச்செ²ய்யங் ந மேதங் அஸ்ஸ பதிரூப’ந்தி. தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, இதி படிஸஞ்சிக்க²தோ யோ யொப்³ப³னே யொப்³ப³னமதோ³ ஸோ ஸப்³ப³ஸோ பஹீயி.
‘‘Tassa mayhaṃ, bhikkhave, evarūpāya iddhiyā samannāgatassa evarūpena ca sukhumālena etadahosi – ‘assutavā kho puthujjano attanā jarādhammo samāno jaraṃ anatīto paraṃ jiṇṇaṃ disvā aṭṭīyati harāyati jigucchati attānaṃyeva atisitvā, ahampi khomhi jarādhammo jaraṃ anatīto. Ahañceva 10 kho pana jarādhammo samāno jaraṃ anatīto paraṃ jiṇṇaṃ disvā aṭṭīyeyyaṃ harāyeyyaṃ jiguccheyyaṃ na metaṃ assa patirūpa’nti. Tassa mayhaṃ, bhikkhave, iti paṭisañcikkhato yo yobbane yobbanamado so sabbaso pahīyi.
‘‘அஸ்ஸுதவா கோ² புது²ஜ்ஜனோ அத்தனா ப்³யாதி⁴த⁴ம்மோ ஸமானோ ப்³யாதி⁴ங் அனதீதோ பரங் ப்³யாதி⁴தங் தி³ஸ்வா அட்டீயதி ஹராயதி ஜிகு³ச்ச²தி அத்தானங்யேவ அதிஸித்வா – ‘அஹம்பி கொ²ம்ஹி ப்³யாதி⁴த⁴ம்மோ ப்³யாதி⁴ங் அனதீதோ, அஹஞ்சேவ கோ² பன ப்³யாதி⁴த⁴ம்மோ ஸமானோ ப்³யாதி⁴ங் அனதீதோ பரங் ப்³யாதி⁴கங் தி³ஸ்வா அட்டீயெய்யங் ஹராயெய்யங் ஜிகு³ச்செ²ய்யங், ந மேதங் அஸ்ஸ பதிரூப’ந்தி. தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, இதி படிஸஞ்சிக்க²தோ யோ ஆரொக்³யே ஆரொக்³யமதோ³ ஸோ ஸப்³ப³ஸோ பஹீயி.
‘‘Assutavā kho puthujjano attanā byādhidhammo samāno byādhiṃ anatīto paraṃ byādhitaṃ disvā aṭṭīyati harāyati jigucchati attānaṃyeva atisitvā – ‘ahampi khomhi byādhidhammo byādhiṃ anatīto, ahañceva kho pana byādhidhammo samāno byādhiṃ anatīto paraṃ byādhikaṃ disvā aṭṭīyeyyaṃ harāyeyyaṃ jiguccheyyaṃ, na metaṃ assa patirūpa’nti. Tassa mayhaṃ, bhikkhave, iti paṭisañcikkhato yo ārogye ārogyamado so sabbaso pahīyi.
‘‘அஸ்ஸுதவா கோ² புது²ஜ்ஜனோ அத்தனா மரணத⁴ம்மோ ஸமானோ மரணங் அனதீதோ பரங் மதங் தி³ஸ்வா அட்டீயதி ஹராயதி ஜிகு³ச்ச²தி அத்தானங்யேவ அதிஸித்வா – ‘அஹம்பி கொ²ம்ஹி மரணத⁴ம்மோ, மரணங் அனதீதோ, அஹங் சேவ கோ² பன மரணத⁴ம்மோ ஸமானோ மரணங் அனதீதோ பரங் மதங் தி³ஸ்வா அட்டீயெய்யங் ஹராயெய்யங் ஜிகு³ச்செ²ய்யங், ந மேதங் அஸ்ஸ பதிரூப’ந்தி. தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, இதி படிஸஞ்சிக்க²தோ யோ ஜீவிதே ஜீவிதமதோ³ ஸோ ஸப்³ப³ஸோ பஹீயீ’’தி.
‘‘Assutavā kho puthujjano attanā maraṇadhammo samāno maraṇaṃ anatīto paraṃ mataṃ disvā aṭṭīyati harāyati jigucchati attānaṃyeva atisitvā – ‘ahampi khomhi maraṇadhammo, maraṇaṃ anatīto, ahaṃ ceva kho pana maraṇadhammo samāno maraṇaṃ anatīto paraṃ mataṃ disvā aṭṭīyeyyaṃ harāyeyyaṃ jiguccheyyaṃ, na metaṃ assa patirūpa’nti. Tassa mayhaṃ, bhikkhave, iti paṭisañcikkhato yo jīvite jīvitamado so sabbaso pahīyī’’ti.
‘‘தயோமே, பி⁴க்க²வே, மதா³. கதமே தயோ? யொப்³ப³னமதோ³, ஆரொக்³யமதோ³, ஜீவிதமதோ³. யொப்³ப³னமத³மத்தோ வா, பி⁴க்க²வே, அஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ காயேன து³ச்சரிதங் சரதி, வாசாய து³ச்சரிதங் சரதி, மனஸா து³ச்சரிதங் சரதி. ஸோ காயேன து³ச்சரிதங் சரித்வா, வாசாய து³ச்சரிதங் சரித்வா, மனஸா து³ச்சரிதங் சரித்வா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் நிரயங் உபபஜ்ஜதி. ஆரொக்³யமத³மத்தோ வா, பி⁴க்க²வே, அஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ…பே॰… ஜீவிதமத³மத்தோ வா, பி⁴க்க²வே, அஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ காயேன து³ச்சரிதங் சரதி, வாசாய து³ச்சரிதங் சரதி, மனஸா து³ச்சரிதங் சரதி. ஸோ காயேன து³ச்சரிதங் சரித்வா , வாசாய து³ச்சரிதங் சரித்வா, மனஸா து³ச்சரிதங் சரித்வா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் நிரயங் உபபஜ்ஜதி.
‘‘Tayome, bhikkhave, madā. Katame tayo? Yobbanamado, ārogyamado, jīvitamado. Yobbanamadamatto vā, bhikkhave, assutavā puthujjano kāyena duccaritaṃ carati, vācāya duccaritaṃ carati, manasā duccaritaṃ carati. So kāyena duccaritaṃ caritvā, vācāya duccaritaṃ caritvā, manasā duccaritaṃ caritvā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjati. Ārogyamadamatto vā, bhikkhave, assutavā puthujjano…pe… jīvitamadamatto vā, bhikkhave, assutavā puthujjano kāyena duccaritaṃ carati, vācāya duccaritaṃ carati, manasā duccaritaṃ carati. So kāyena duccaritaṃ caritvā , vācāya duccaritaṃ caritvā, manasā duccaritaṃ caritvā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjati.
‘‘யொப்³ப³னமத³மத்தோ வா, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய ஹீனாயாவத்ததி. ஆரொக்³யமத³மத்தோ வா, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²…பே॰… ஜீவிதமத³மத்தோ வா, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய ஹீனாயாவத்ததீ’’தி.
‘‘Yobbanamadamatto vā, bhikkhave, bhikkhu sikkhaṃ paccakkhāya hīnāyāvattati. Ārogyamadamatto vā, bhikkhave, bhikkhu…pe… jīvitamadamatto vā, bhikkhave, bhikkhu sikkhaṃ paccakkhāya hīnāyāvattatī’’ti.
‘‘ப்³யாதி⁴த⁴ம்மா ஜராத⁴ம்மா, அதோ² மரணத⁴ம்மினோ;
‘‘Byādhidhammā jarādhammā, atho maraṇadhammino;
யதா²த⁴ம்மா 11 ததா²ஸந்தா, ஜிகு³ச்ச²ந்தி புது²ஜ்ஜனா.
Yathādhammā 12 tathāsantā, jigucchanti puthujjanā.
‘‘அஹஞ்சே தங் ஜிகு³ச்செ²ய்யங், ஏவங்த⁴ம்மேஸு பாணிஸு;
‘‘Ahañce taṃ jiguccheyyaṃ, evaṃdhammesu pāṇisu;
ந மேதங் பதிரூபஸ்ஸ, மம ஏவங் விஹாரினோ.
Na metaṃ patirūpassa, mama evaṃ vihārino.
‘‘ஸோஹங் ஏவங் விஹரந்தோ, ஞத்வா த⁴ம்மங் நிரூபதி⁴ங்;
‘‘Sohaṃ evaṃ viharanto, ñatvā dhammaṃ nirūpadhiṃ;
ஆரொக்³யே யொப்³ப³னஸ்மிஞ்ச, ஜீவிதஸ்மிஞ்ச யே மதா³.
Ārogye yobbanasmiñca, jīvitasmiñca ye madā.
‘‘ஸப்³பே³ மதே³ அபி⁴பொ⁴ஸ்மி 13, நெக்க²ம்மே த³ட்டு² கே²மதங்;
‘‘Sabbe made abhibhosmi 14, nekkhamme daṭṭhu khemataṃ;
தஸ்ஸ மே அஹு உஸ்ஸாஹோ, நிப்³பா³னங் அபி⁴பஸ்ஸதோ.
Tassa me ahu ussāho, nibbānaṃ abhipassato.
‘‘நாஹங் ப⁴ப்³போ³ ஏதரஹி, காமானி படிஸேவிதுங்;
‘‘Nāhaṃ bhabbo etarahi, kāmāni paṭisevituṃ;
அனிவத்தி ப⁴விஸ்ஸாமி, ப்³ரஹ்மசரியபராயணோ’’தி. நவமங்;
Anivatti bhavissāmi, brahmacariyaparāyaṇo’’ti. navamaṃ;
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 9. ஸுகு²மாலஸுத்தவண்ணனா • 9. Sukhumālasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 9. ஸுகு²மாலஸுத்தவண்ணனா • 9. Sukhumālasuttavaṇṇanā