Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૫. સુક્કાથેરીઅપદાનં
5. Sukkātherīapadānaṃ
૧૧૧.
111.
‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, વિપસ્સી નામ નાયકો;
‘‘Ekanavutito kappe, vipassī nāma nāyako;
ઉપ્પજ્જિ ચારુદસ્સનો, સબ્બધમ્મવિપસ્સકો.
Uppajji cārudassano, sabbadhammavipassako.
૧૧૨.
112.
‘‘તદાહં બન્ધુમતિયં, જાતા અઞ્ઞતરે કુલે;
‘‘Tadāhaṃ bandhumatiyaṃ, jātā aññatare kule;
ધમ્મં સુત્વાન મુનિનો, પબ્બજિં અનગારિયં.
Dhammaṃ sutvāna munino, pabbajiṃ anagāriyaṃ.
૧૧૩.
113.
‘‘બહુસ્સુતા ધમ્મધરા, પટિભાનવતી તથા;
‘‘Bahussutā dhammadharā, paṭibhānavatī tathā;
વિચિત્તકથિકા ચાપિ, જિનસાસનકારિકા.
Vicittakathikā cāpi, jinasāsanakārikā.
૧૧૪.
114.
તતો ચુતાહં તુસિતં, ઉપપન્ના યસસ્સિની.
Tato cutāhaṃ tusitaṃ, upapannā yasassinī.
૧૧૫.
115.
‘‘એકતિંસે ઇતો કપ્પે, સિખી વિય સિખી જિનો;
‘‘Ekatiṃse ito kappe, sikhī viya sikhī jino;
૧૧૬.
116.
‘‘તદાપિ પબ્બજિત્વાન, બુદ્ધસાસનકોવિદા;
‘‘Tadāpi pabbajitvāna, buddhasāsanakovidā;
જોતેત્વા જિનવાક્યાનિ, તતોપિ તિદિવં ગતા.
Jotetvā jinavākyāni, tatopi tidivaṃ gatā.
૧૧૭.
117.
‘‘એકતિંસેવ કપ્પમ્હિ, વેસ્સભૂ નામ નાયકો;
‘‘Ekatiṃseva kappamhi, vessabhū nāma nāyako;
ઉપ્પજ્જિત્થ મહાઞાણી, તદાપિ ચ તથેવહં.
Uppajjittha mahāñāṇī, tadāpi ca tathevahaṃ.
૧૧૮.
118.
‘‘પબ્બજિત્વા ધમ્મધરા, જોતયિં જિનસાસનં;
‘‘Pabbajitvā dhammadharā, jotayiṃ jinasāsanaṃ;
ગન્ત્વા મરુપુરં રમ્મં, અનુભોસિં મહાસુખં.
Gantvā marupuraṃ rammaṃ, anubhosiṃ mahāsukhaṃ.
૧૧૯.
119.
‘‘ઇમમ્હિ ભદ્દકે કપ્પે, કકુસન્ધો જિનુત્તમો;
‘‘Imamhi bhaddake kappe, kakusandho jinuttamo;
૧૨૦.
120.
‘‘પબ્બજિત્વા મુનિમતં, જોતયિત્વા યથાયુકં;
‘‘Pabbajitvā munimataṃ, jotayitvā yathāyukaṃ;
તતો ચુતાહં તિદિવં, અગં સભવનં યથા.
Tato cutāhaṃ tidivaṃ, agaṃ sabhavanaṃ yathā.
૧૨૧.
121.
‘‘ઇમસ્મિંયેવ કપ્પમ્હિ, કોણાગમનનાયકો;
‘‘Imasmiṃyeva kappamhi, koṇāgamananāyako;
૧૨૨.
122.
‘‘તદાપિ પબ્બજિત્વાન, સાસને તસ્સ તાદિનો;
‘‘Tadāpi pabbajitvāna, sāsane tassa tādino;
બહુસ્સુતા ધમ્મધરા, જોતયિં જિનસાસનં.
Bahussutā dhammadharā, jotayiṃ jinasāsanaṃ.
૧૨૩.
123.
‘‘ઇમસ્મિંયેવ કપ્પમ્હિ, કસ્સપો મુનિમુત્તમો;
‘‘Imasmiṃyeva kappamhi, kassapo munimuttamo;
ઉપ્પજ્જિ લોકસરણો, અરણો મરણન્તગૂ.
Uppajji lokasaraṇo, araṇo maraṇantagū.
૧૨૪.
124.
‘‘તસ્સાપિ નરવીરસ્સ, પબ્બજિત્વાન સાસને;
‘‘Tassāpi naravīrassa, pabbajitvāna sāsane;
પરિયાપુટસદ્ધમ્મા, પરિપુચ્છાવિસારદા.
Pariyāpuṭasaddhammā, paripucchāvisāradā.
૧૨૫.
125.
‘‘સુસીલા લજ્જિની ચેવ, તીસુ સિક્ખાસુ કોવિદા;
‘‘Susīlā lajjinī ceva, tīsu sikkhāsu kovidā;
બહું ધમ્મકથં કત્વા, યાવજીવં મહામુને.
Bahuṃ dhammakathaṃ katvā, yāvajīvaṃ mahāmune.
૧૨૬.
126.
‘‘તેન કમ્મવિપાકેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;
‘‘Tena kammavipākena, cetanāpaṇidhīhi ca;
જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.
Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.
૧૨૭.
127.
‘‘પચ્છિમે ચ ભવે દાનિ, ગિરિબ્બજપુરુત્તમે;
‘‘Pacchime ca bhave dāni, giribbajapuruttame;
જાતા સેટ્ઠિકુલે ફીતે, મહારતનસઞ્ચયે.
Jātā seṭṭhikule phīte, mahāratanasañcaye.
૧૨૮.
128.
‘‘યદા ભિક્ખુસહસ્સેન, પરિવુતો લોકનાયકો;
‘‘Yadā bhikkhusahassena, parivuto lokanāyako;
ઉપાગમિ રાજગહં, સહસ્સક્ખેન વણ્ણિતો.
Upāgami rājagahaṃ, sahassakkhena vaṇṇito.
૧૨૯.
129.
‘‘‘દન્તો દન્તેહિ સહ પુરાણજટિલેહિ, વિપ્પમુત્તો વિપ્પમુત્તેહિ;
‘‘‘Danto dantehi saha purāṇajaṭilehi, vippamutto vippamuttehi;
સિઙ્ગીનિક્ખસવણ્ણો, રાજગહં પાવિસિ ભગવા’.
Siṅgīnikkhasavaṇṇo, rājagahaṃ pāvisi bhagavā’.
૧૩૦.
130.
‘‘દિસ્વા બુદ્ધાનુભાવં તં, સુત્વાવ ગુણસઞ્ચયં;
‘‘Disvā buddhānubhāvaṃ taṃ, sutvāva guṇasañcayaṃ;
બુદ્ધે ચિત્તં પસાદેત્વા, પૂજયિં તં યથાબલં.
Buddhe cittaṃ pasādetvā, pūjayiṃ taṃ yathābalaṃ.
૧૩૧.
131.
‘‘અપરેન ચ કાલેન, ધમ્મદિન્નાય સન્તિકે;
‘‘Aparena ca kālena, dhammadinnāya santike;
અગારા નિક્ખમિત્વાન, પબ્બજિં અનગારિયં.
Agārā nikkhamitvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ.
૧૩૨.
132.
‘‘કેસેસુ છિજ્જમાનેસુ, કિલેસે ઝાપયિં અહં;
‘‘Kesesu chijjamānesu, kilese jhāpayiṃ ahaṃ;
ઉગ્ગહિં સાસનં સબ્બં, પબ્બજિત્વાચિરેનહં.
Uggahiṃ sāsanaṃ sabbaṃ, pabbajitvācirenahaṃ.
૧૩૩.
133.
‘‘તતો ધમ્મમદેસેસિં, મહાજનસમાગમે;
‘‘Tato dhammamadesesiṃ, mahājanasamāgame;
ધમ્મે દેસિયમાનમ્હિ, ધમ્માભિસમયો અહુ.
Dhamme desiyamānamhi, dhammābhisamayo ahu.
૧૩૪.
134.
‘‘નેકપાણસહસ્સાનં, તં વિદિત્વાતિવિમ્હિતો;
‘‘Nekapāṇasahassānaṃ, taṃ viditvātivimhito;
અભિપ્પસન્નો મે યક્ખો, ભમિત્વાન ગિરિબ્બજં.
Abhippasanno me yakkho, bhamitvāna giribbajaṃ.
૧૩૫.
135.
‘‘કિં મે કતા રાજગહે મનુસ્સા, મધું પીતાવ અચ્છરે;
‘‘Kiṃ me katā rājagahe manussā, madhuṃ pītāva acchare;
યે સુક્કં ન ઉપાસન્તિ, દેસેન્તિં અમતં પદં.
Ye sukkaṃ na upāsanti, desentiṃ amataṃ padaṃ.
૧૩૬.
136.
‘‘તઞ્ચ અપ્પટિવાનીયં, અસેચનકમોજવં;
‘‘Tañca appaṭivānīyaṃ, asecanakamojavaṃ;
પિવન્તિ મઞ્ઞે સપ્પઞ્ઞા, વલાહકમિવદ્ધગૂ.
Pivanti maññe sappaññā, valāhakamivaddhagū.
૧૩૭.
137.
‘‘ઇદ્ધીસુ ચ વસી હોમિ, દિબ્બાય સોતધાતુયા;
‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;
ચેતોપરિયઞાણસ્સ, વસી હોમિ મહામુને.
Cetopariyañāṇassa, vasī homi mahāmune.
૧૩૮.
138.
‘‘પુબ્બેનિવાસં જાનામિ, દિબ્બચક્ખુ વિસોધિતં;
‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;
સબ્બાસવપરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.
Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.
૧૩૯.
139.
‘‘અત્થધમ્મનિરુત્તીસુ , પટિભાને તથેવ ચ;
‘‘Atthadhammaniruttīsu , paṭibhāne tatheva ca;
ઞાણં મમ મહાવીર, ઉપ્પન્નં તવ સન્તિકે.
Ñāṇaṃ mama mahāvīra, uppannaṃ tava santike.
૧૪૦.
140.
‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવા.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.
૧૪૧.
141.
‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.
‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
૧૪૨.
142.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં સુક્કા ભિક્ખુની ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.
Itthaṃ sudaṃ sukkā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.
સુક્કાથેરિયાપદાનં પઞ્ચમં.
Sukkātheriyāpadānaṃ pañcamaṃ.
પઞ્ચમં ભાણવારં.
Pañcamaṃ bhāṇavāraṃ.
Footnotes: