Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    419. ஸுலஸாஜாதகங் (3)

    419. Sulasājātakaṃ (3)

    18.

    18.

    இத³ங் ஸுவண்ணகாயூரங், முத்தா வேளுரியா ப³ஹூ;

    Idaṃ suvaṇṇakāyūraṃ, muttā veḷuriyā bahū;

    ஸப்³ப³ங் ஹரஸ்ஸு ப⁴த்³த³ந்தே, மஞ்ச தா³ஸீதி ஸாவய.

    Sabbaṃ harassu bhaddante, mañca dāsīti sāvaya.

    19.

    19.

    ஓரோபயஸ்ஸு கல்யாணி, மா பா³ள்ஹங் 1 பரிதே³வஸி;

    Oropayassu kalyāṇi, mā bāḷhaṃ 2 paridevasi;

    ந சாஹங் அபி⁴ஜானாமி, அஹந்த்வா த⁴னமாப⁴தங்.

    Na cāhaṃ abhijānāmi, ahantvā dhanamābhataṃ.

    20.

    20.

    யதோ ஸராமி அத்தானங், யதோ பத்தாஸ்மி விஞ்ஞுதங்;

    Yato sarāmi attānaṃ, yato pattāsmi viññutaṃ;

    ந சாஹங் அபி⁴ஜானாமி, அஞ்ஞங் பியதரங் தயா.

    Na cāhaṃ abhijānāmi, aññaṃ piyataraṃ tayā.

    21.

    21.

    ஏஹி தங் உபகூ³ஹிஸ்ஸங் 3, கரிஸ்ஸஞ்ச பத³க்கி²ணங்;

    Ehi taṃ upagūhissaṃ 4, karissañca padakkhiṇaṃ;

    ந ஹி தா³னி புன அத்தி², மம துய்ஹஞ்ச ஸங்க³மோ.

    Na hi dāni puna atthi, mama tuyhañca saṅgamo.

    22.

    22.

    ந ஹி ஸப்³பே³ஸு டா²னேஸு, புரிஸோ ஹோதி பண்டி³தோ;

    Na hi sabbesu ṭhānesu, puriso hoti paṇḍito;

    இத்தீ²பி பண்டி³தா ஹோதி, தத்த² தத்த² விசக்க²ணா.

    Itthīpi paṇḍitā hoti, tattha tattha vicakkhaṇā.

    23.

    23.

    ந ஹி ஸப்³பே³ஸு டா²னேஸு, புரிஸோ ஹோதி பண்டி³தோ;

    Na hi sabbesu ṭhānesu, puriso hoti paṇḍito;

    இத்தீ²பி பண்டி³தா ஹோதி, லஹுங் அத்த²ங் விசிந்திகா 5.

    Itthīpi paṇḍitā hoti, lahuṃ atthaṃ vicintikā 6.

    24.

    24.

    லஹுஞ்ச வத கி²ப்பஞ்ச, நிகட்டே² ஸமசேதயி;

    Lahuñca vata khippañca, nikaṭṭhe samacetayi;

    மிக³ங் புண்ணாயதேனேவ 7, ஸுலஸா ஸத்துகங் வதி⁴.

    Migaṃ puṇṇāyateneva 8, sulasā sattukaṃ vadhi.

    25.

    25.

    யோத⁴ உப்பதிதங் அத்த²ங், ந கி²ப்பமனுபு³ஜ்ஜ²தி;

    Yodha uppatitaṃ atthaṃ, na khippamanubujjhati;

    ஸோ ஹஞ்ஞதி மந்த³மதி, சோரோவ கி³ரிக³ப்³ப⁴ரே.

    So haññati mandamati, corova girigabbhare.

    26.

    26.

    யோ ச உப்பதிதங் அத்த²ங், கி²ப்பமேவ நிபோ³த⁴தி;

    Yo ca uppatitaṃ atthaṃ, khippameva nibodhati;

    முச்சதே ஸத்துஸம்பா³தா⁴, ஸுலஸா ஸத்துகாமிவாதி.

    Muccate sattusambādhā, sulasā sattukāmivāti.

    ஸுலஸாஜாதகங் ததியங்.

    Sulasājātakaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ப³ஹுங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. bahuṃ (sī. syā. pī.)
    3. உபகு³ய்ஹிஸ்ஸங் (க॰)
    4. upaguyhissaṃ (ka.)
    5. லஹுமத்த²விசிந்திகா (ஸீ॰ பீ॰)
    6. lahumatthavicintikā (sī. pī.)
    7. புண்ணாயதனேவ (ஸ்யா॰)
    8. puṇṇāyataneva (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [419] 3. ஸுலஸாஜாதகவண்ணனா • [419] 3. Sulasājātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact