Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    420. ஸுமங்க³லஜாதகங் (4)

    420. Sumaṅgalajātakaṃ (4)

    27.

    27.

    பு⁴ஸம்ஹி 1 குத்³தோ⁴தி அவெக்கி²யான, ந தாவ த³ண்ட³ங் பணயெய்ய இஸ்ஸரோ;

    Bhusamhi 2 kuddhoti avekkhiyāna, na tāva daṇḍaṃ paṇayeyya issaro;

    அட்டா²னஸோ அப்பதிரூபமத்தனோ, பரஸ்ஸ து³க்கா²னி பு⁴ஸங் உதீ³ரயே.

    Aṭṭhānaso appatirūpamattano, parassa dukkhāni bhusaṃ udīraye.

    28.

    28.

    யதோ ச ஜானெய்ய பஸாத³மத்தனோ, அத்த²ங் நியுஞ்ஜெய்ய பரஸ்ஸ து³க்கடங்;

    Yato ca jāneyya pasādamattano, atthaṃ niyuñjeyya parassa dukkaṭaṃ;

    ததா³யமத்தோ²தி ஸயங் அவெக்கி²ய, அத²ஸ்ஸ த³ண்ட³ங் ஸதி³ஸங் நிவேஸயே.

    Tadāyamatthoti sayaṃ avekkhiya, athassa daṇḍaṃ sadisaṃ nivesaye.

    29.

    29.

    ந சாபி ஜா²பேதி பரங் ந அத்தனங், அமுச்சி²தோ யோ நயதே நயானயங்;

    Na cāpi jhāpeti paraṃ na attanaṃ, amucchito yo nayate nayānayaṃ;

    யோ த³ண்ட³தா⁴ரோ ப⁴வதீத⁴ இஸ்ஸரோ, ஸ வண்ணகு³த்தோ ஸிரியா ந த⁴ங்ஸதி.

    Yo daṇḍadhāro bhavatīdha issaro, sa vaṇṇagutto siriyā na dhaṃsati.

    30.

    30.

    யே க²த்தியா ஸே அனிஸம்மகாரினோ, பணெந்தி த³ண்ட³ங் ஸஹஸா பமுச்சி²தா;

    Ye khattiyā se anisammakārino, paṇenti daṇḍaṃ sahasā pamucchitā;

    அவண்ணஸங்யுதா 3 ஜஹந்தி ஜீவிதங், இதோ விமுத்தாபி ச யந்தி து³க்³க³திங்.

    Avaṇṇasaṃyutā 4 jahanti jīvitaṃ, ito vimuttāpi ca yanti duggatiṃ.

    31.

    31.

    த⁴ம்மே ச யே அரியப்பவேதி³தே ரதா, அனுத்தரா தே வசஸா மனஸா கம்முனா ச;

    Dhamme ca ye ariyappavedite ratā, anuttarā te vacasā manasā kammunā ca;

    தே ஸந்திஸோரச்சஸமாதி⁴ஸண்டி²தா, வஜந்தி லோகங் து³ப⁴யங் ததா²விதா⁴.

    Te santisoraccasamādhisaṇṭhitā, vajanti lokaṃ dubhayaṃ tathāvidhā.

    32.

    32.

    ராஜாஹமஸ்மி நரபமதா³னமிஸ்ஸரோ, ஸசேபி குஜ்ஜா²மி ட²பேமி அத்தனங்;

    Rājāhamasmi narapamadānamissaro, sacepi kujjhāmi ṭhapemi attanaṃ;

    நிஸேத⁴யந்தோ ஜனதங் ததா²வித⁴ங், பணேமி த³ண்ட³ங் அனுகம்ப யோனிஸோ.

    Nisedhayanto janataṃ tathāvidhaṃ, paṇemi daṇḍaṃ anukampa yoniso.

    33.

    33.

    ஸிரீ ச லக்கீ² ச தவேவ க²த்திய, ஜனாதி⁴ப மா விஜஹி குதா³சனங்;

    Sirī ca lakkhī ca taveva khattiya, janādhipa mā vijahi kudācanaṃ;

    அக்கோத⁴னோ நிச்சபஸன்னசித்தோ, அனீகோ⁴ துவங் வஸ்ஸஸதானி பாலய.

    Akkodhano niccapasannacitto, anīgho tuvaṃ vassasatāni pālaya.

    34.

    34.

    கு³ணேஹி ஏதேஹி உபேத க²த்திய, டி²தமரியவத்தீ 5 ஸுவசோ அகோத⁴னோ;

    Guṇehi etehi upeta khattiya, ṭhitamariyavattī 6 suvaco akodhano;

    ஸுகீ² அனுப்பீள பஸாஸமேதி³னிங் 7, இதோ விமுத்தோபி ச யாஹி ஸுக்³க³திங்.

    Sukhī anuppīḷa pasāsamediniṃ 8, ito vimuttopi ca yāhi suggatiṃ.

    35.

    35.

    ஏவங் ஸுனீதேன 9 ஸுபா⁴ஸிதேன, த⁴ம்மேன ஞாயேன உபாயஸோ நயங்;

    Evaṃ sunītena 10 subhāsitena, dhammena ñāyena upāyaso nayaṃ;

    நிப்³பா³பயே ஸங்கு²பி⁴தங் மஹாஜனங், மஹாவ மேகோ⁴ ஸலிலேன மேதி³னிந்தி 11.

    Nibbāpaye saṅkhubhitaṃ mahājanaṃ, mahāva megho salilena medininti 12.

    ஸுமங்க³லஜாதகங் சதுத்த²ங்.

    Sumaṅgalajātakaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. பு⁴ஸம்பி (க॰), பு⁴ஸங் ஹி (ஸீ॰ நிய்ய)
    2. bhusampi (ka.), bhusaṃ hi (sī. niyya)
    3. யுத்தாவ (க॰)
    4. yuttāva (ka.)
    5. வத்தி (ஸீ॰), வுத்தி (க॰)
    6. vatti (sī.), vutti (ka.)
    7. அனுப்பீளங் ஸஹஸமேத³னிங் (க॰)
    8. anuppīḷaṃ sahasamedaniṃ (ka.)
    9. ஸுவினீதேன (பீ॰)
    10. suvinītena (pī.)
    11. மேத³னிந்தி (ஸ்யா॰ க॰)
    12. medaninti (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [420] 4. ஸுமங்க³லஜாதகவண்ணனா • [420] 4. Sumaṅgalajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact