Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā

    ૩. સુમઙ્ગલમાતુથેરીગાથાવણ્ણના

    3. Sumaṅgalamātutherīgāthāvaṇṇanā

    સુમુત્તિકાતિઆદિકા સુમઙ્ગલમાતાય થેરિયા ગાથા. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારા તત્થ તત્થ ભવે કુસલં ઉપચિનિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે સાવત્થિયં દલિદ્દકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તા અઞ્ઞતરસ્સ નળકારસ્સ દિન્ના પઠમગબ્ભેયેવ પચ્છિમભવિકં પુત્તં લભિ. તસ્સ સુમઙ્ગલોતિ નામં અહોસિ. તતો પટ્ઠાય સા સુમઙ્ગલમાતાતિ પઞ્ઞાયિત્થ. યસ્મા પનસ્સા નામગોત્તં ન પાકટં, તસ્મા ‘‘અઞ્ઞતરા થેરી ભિક્ખુની અપઞ્ઞાતા’’તિ પાળિયં વુત્તં. સોપિસ્સા પુત્તો વિઞ્ઞુતં પત્તો પબ્બજિત્વા સહ પટિસમ્ભિદાહિ અરહત્તં પત્વા સુમઙ્ગલત્થેરોતિ પાકટો અહોસિ. તસ્સ માતા ભિક્ખુનીસુ પબ્બજિત્વા વિપસ્સનાય કમ્મં કરોન્તી એકદિવસં ગિહિકાલે અત્તના લદ્ધદુક્ખં પચ્ચવેક્ખિત્વા સંવેગજાતા વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા સહ પટિસમ્ભિદાહિ અરહત્તં પત્વા ઉદાનેન્તી –

    Sumuttikātiādikā sumaṅgalamātāya theriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave kusalaṃ upacinitvā imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ daliddakule nibbattitvā vayappattā aññatarassa naḷakārassa dinnā paṭhamagabbheyeva pacchimabhavikaṃ puttaṃ labhi. Tassa sumaṅgaloti nāmaṃ ahosi. Tato paṭṭhāya sā sumaṅgalamātāti paññāyittha. Yasmā panassā nāmagottaṃ na pākaṭaṃ, tasmā ‘‘aññatarā therī bhikkhunī apaññātā’’ti pāḷiyaṃ vuttaṃ. Sopissā putto viññutaṃ patto pabbajitvā saha paṭisambhidāhi arahattaṃ patvā sumaṅgalattheroti pākaṭo ahosi. Tassa mātā bhikkhunīsu pabbajitvā vipassanāya kammaṃ karontī ekadivasaṃ gihikāle attanā laddhadukkhaṃ paccavekkhitvā saṃvegajātā vipassanaṃ vaḍḍhetvā saha paṭisambhidāhi arahattaṃ patvā udānentī –

    ૨૩.

    23.

    ‘‘સુમુત્તિકા સુમુત્તિકા, સાધુમુત્તિકામ્હિ મુસલસ્સ;

    ‘‘Sumuttikā sumuttikā, sādhumuttikāmhi musalassa;

    અહિરિકો મે છત્તકં વાપિ, ઉક્ખલિકા મે દેડ્ડુભં વાતિ.

    Ahiriko me chattakaṃ vāpi, ukkhalikā me deḍḍubhaṃ vāti.

    ૨૪.

    24.

    ‘‘રાગઞ્ચ અહં દોસઞ્ચ, ચિચ્ચિટિ ચિચ્ચિટીતિ વિહનામિ;

    ‘‘Rāgañca ahaṃ dosañca, cicciṭi cicciṭīti vihanāmi;

    સા રુક્ખમૂલમુપગમ્મ, ‘અહો સુખ’ન્તિ સુખતો ઝાયામી’’તિ. –

    Sā rukkhamūlamupagamma, ‘aho sukha’nti sukhato jhāyāmī’’ti. –

    ઇમા દ્વે ગાથા અભાસિ.

    Imā dve gāthā abhāsi.

    તત્થ સુમુત્તિકાતિ સુમુત્તા. ક-કારો પદપૂરણમત્તં, સુટ્ઠુ મુત્તા વતાતિ અત્થો. સા સાસને અત્તના પટિલદ્ધસમ્પત્તિં દિસ્વા પસાદવસેન, તસ્સા વા પસંસાવસેન આમન્તેત્વા વુત્તં ‘‘સુમુત્તિકા સુમુત્તિકા’’તિ. યં પન ગિહિકાલે વિસેસતો જિગુચ્છતિ, તતો વિમુત્તિં દસ્સેન્તી ‘‘સાધુમુત્તિકામ્હી’’તિઆદિમાહ. તત્થ સાધુમુત્તિકામ્હીતિ સમ્મદેવ મુત્તા વત અમ્હિ. મુસલસ્સાતિ મુસલતો. અયં કિર દલિદ્દભાવેન ગિહિકાલે સયમેવ મુસલકમ્મં કરોતિ, તસ્મા એવમાહ. અહિરિકો મેતિ મમ સામિકો અહિરિકો નિલ્લજ્જો, સો મમ ન રુચ્ચતીતિ વચનસેસો. પકતિયાવ કામેસુ વિરત્તચિત્તતાય કામાધિમુત્તાનં પવત્તિં જિગુચ્છન્તી વદતિ. છત્તકં વાપીતિ જીવિતહેતુકેન કરીયમાનં છત્તકમ્પિ મે ન રુચ્ચતીતિ અત્થો. વા-સદ્દો અવુત્તસમુચ્ચયત્થો, તેન પેળાચઙ્કોટકાદિં સઙ્ગણ્હાતિ. વેળુદણ્ડાદીનિ ગહેત્વા દિવસે દિવસે છત્તાદીનં કરણવસેન દુક્ખજીવિતં જિગુચ્છન્તી વદતિ. ‘‘અહિતકો મે વાતો વાતી’’તિ કેચિ વત્વા અહિતકો જરાવહો ગિહિકાલે મમ સરીરે વાતો વાયતીતિ અત્થં વદન્તિ. અપરે પન ‘‘અહિતકો પરેસં દુગ્ગન્ધતરો ચ મમ સરીરતો વાતો વાયતી’’તિ અત્થં વદન્તિ. ઉક્ખલિકા મે દેડ્ડુભં વાતીતિ મે મમ ભત્તપચનભાજનં ચિરપારિવાસિકભાવેન અપરિસુદ્ધતાય ઉદકસપ્પગન્ધં વાયતિ, તતો અહં સાધુમુત્તિકામ્હીતિ યોજના.

    Tattha sumuttikāti sumuttā. Ka-kāro padapūraṇamattaṃ, suṭṭhu muttā vatāti attho. Sā sāsane attanā paṭiladdhasampattiṃ disvā pasādavasena, tassā vā pasaṃsāvasena āmantetvā vuttaṃ ‘‘sumuttikā sumuttikā’’ti. Yaṃ pana gihikāle visesato jigucchati, tato vimuttiṃ dassentī ‘‘sādhumuttikāmhī’’tiādimāha. Tattha sādhumuttikāmhīti sammadeva muttā vata amhi. Musalassāti musalato. Ayaṃ kira daliddabhāvena gihikāle sayameva musalakammaṃ karoti, tasmā evamāha. Ahiriko meti mama sāmiko ahiriko nillajjo, so mama na ruccatīti vacanaseso. Pakatiyāva kāmesu virattacittatāya kāmādhimuttānaṃ pavattiṃ jigucchantī vadati. Chattakaṃ vāpīti jīvitahetukena karīyamānaṃ chattakampi me na ruccatīti attho. Vā-saddo avuttasamuccayattho, tena peḷācaṅkoṭakādiṃ saṅgaṇhāti. Veḷudaṇḍādīni gahetvā divase divase chattādīnaṃ karaṇavasena dukkhajīvitaṃ jigucchantī vadati. ‘‘Ahitako me vāto vātī’’ti keci vatvā ahitako jarāvaho gihikāle mama sarīre vāto vāyatīti atthaṃ vadanti. Apare pana ‘‘ahitako paresaṃ duggandhataro ca mama sarīrato vāto vāyatī’’ti atthaṃ vadanti. Ukkhalikā me deḍḍubhaṃ vātīti me mama bhattapacanabhājanaṃ cirapārivāsikabhāvena aparisuddhatāya udakasappagandhaṃ vāyati, tato ahaṃ sādhumuttikāmhīti yojanā.

    રાગઞ્ચ અહં દોસઞ્ચ, ચિચ્ચિટિ ચિચ્ચિટીતિ વિહનામીતિ અહં કિલેસજેટ્ઠકં રાગઞ્ચ દોસઞ્ચ ચિચ્ચિટિ ચિચ્ચિટીતિ ઇમિના સદ્દેન સદ્ધિં વિહનામિ વિનાસેમિ, પજહામીતિ અત્થો. સા કિર અત્તનો સામિકં જિગુચ્છન્તી તેન દિવસે દિવસે ફાલિયમાનાનં સુક્ખાનં વેળુદણ્ડાદીનં સદ્દં ગરહન્તી તસ્સ પહાનં રાગદોસપહાનેન સમં કત્વા અવોચ. સા રુક્ખમૂલમુપગમ્માતિ સા અહં સુમઙ્ગલમાતા વિવિત્તં રુક્ખમૂલં ઉપસઙ્કમિત્વા. સુખતો ઝાયામીતિ સુખન્તિ ઝાયામિ, કાલેન કાલં સમાપજ્જન્તી ફલસુખં નિબ્બાનસુખઞ્ચ પટિસંવેદિયમાના ફલજ્ઝાનેન ઝાયામીતિ અત્થો. અહો સુખન્તિ ઇદં પનસ્સા સમાપત્તિતો પચ્છા પવત્તમનસિકારવસેન વુત્તં, પુબ્બાભોગવસેનાતિપિ યુજ્જતેવ.

    Rāgañca ahaṃ dosañca, cicciṭi cicciṭīti vihanāmīti ahaṃ kilesajeṭṭhakaṃ rāgañca dosañca cicciṭi cicciṭīti iminā saddena saddhiṃ vihanāmi vināsemi, pajahāmīti attho. Sā kira attano sāmikaṃ jigucchantī tena divase divase phāliyamānānaṃ sukkhānaṃ veḷudaṇḍādīnaṃ saddaṃ garahantī tassa pahānaṃ rāgadosapahānena samaṃ katvā avoca. Sā rukkhamūlamupagammāti sā ahaṃ sumaṅgalamātā vivittaṃ rukkhamūlaṃ upasaṅkamitvā. Sukhato jhāyāmīti sukhanti jhāyāmi, kālena kālaṃ samāpajjantī phalasukhaṃ nibbānasukhañca paṭisaṃvediyamānā phalajjhānena jhāyāmīti attho. Aho sukhanti idaṃ panassā samāpattito pacchā pavattamanasikāravasena vuttaṃ, pubbābhogavasenātipi yujjateva.

    સુમઙ્ગલમાતુથેરીગાથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sumaṅgalamātutherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / થેરીગાથાપાળિ • Therīgāthāpāḷi / ૩. સુમઙ્ગલમાતાથેરીગાથા • 3. Sumaṅgalamātātherīgāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact