Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૨. સુમઙ્ગલત્થેરઅપદાનં

    2. Sumaṅgalattheraapadānaṃ

    ૧૧.

    11.

    ‘‘અત્થદસ્સી જિનવરો, લોકજેટ્ઠો નરાસભો;

    ‘‘Atthadassī jinavaro, lokajeṭṭho narāsabho;

    વિહારા અભિનિક્ખમ્મ, તળાકં ઉપસઙ્કમિ.

    Vihārā abhinikkhamma, taḷākaṃ upasaṅkami.

    ૧૨.

    12.

    ‘‘ન્હત્વા પિત્વા ચ સમ્બુદ્ધો, ઉત્તરિત્વેકચીવરો;

    ‘‘Nhatvā pitvā ca sambuddho, uttaritvekacīvaro;

    અટ્ઠાસિ ભગવા તત્થ, વિલોકેન્તો દિસોદિસં.

    Aṭṭhāsi bhagavā tattha, vilokento disodisaṃ.

    ૧૩.

    13.

    ‘‘ભવને ઉપવિટ્ઠોહં, અદ્દસં લોકનાયકં;

    ‘‘Bhavane upaviṭṭhohaṃ, addasaṃ lokanāyakaṃ;

    હટ્ઠો હટ્ઠેન ચિત્તેન, અપ્ફોટેસિં અહં તદા.

    Haṭṭho haṭṭhena cittena, apphoṭesiṃ ahaṃ tadā.

    ૧૪.

    14.

    ‘‘સતરંસિંવ જોતન્તં, પભાસન્તંવ કઞ્ચનં 1;

    ‘‘Sataraṃsiṃva jotantaṃ, pabhāsantaṃva kañcanaṃ 2;

    નચ્ચગીતે પયુત્તોહં, પઞ્ચઙ્ગતૂરિયમ્હિ ચ.

    Naccagīte payuttohaṃ, pañcaṅgatūriyamhi ca.

    ૧૫.

    15.

    ‘‘યં યં યોનુપપજ્જામિ, દેવત્તં અથ માનુસં;

    ‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;

    સબ્બે સત્તે અભિભોમિ, વિપુલો હોતિ મે યસો 3.

    Sabbe satte abhibhomi, vipulo hoti me yaso 4.

    ૧૬.

    16.

    ‘‘નમો તે પુરિસાજઞ્ઞ, નમો તે પુરિસુત્તમ;

    ‘‘Namo te purisājañña, namo te purisuttama;

    અત્તાનં તોસયિત્વાન, પરે તોસેસિ ત્વં મુનિ.

    Attānaṃ tosayitvāna, pare tosesi tvaṃ muni.

    ૧૭.

    17.

    ‘‘પરિગ્ગહે 5 નિસીદિત્વા, હાસં કત્વાન સુબ્બતે;

    ‘‘Pariggahe 6 nisīditvā, hāsaṃ katvāna subbate;

    ઉપટ્ઠહિત્વા સમ્બુદ્ધં, તુસિતં ઉપપજ્જહં.

    Upaṭṭhahitvā sambuddhaṃ, tusitaṃ upapajjahaṃ.

    ૧૮.

    18.

    ‘‘સોળસેતો કપ્પસતે, દ્વિનવએકચિન્તિતા;

    ‘‘Soḷaseto kappasate, dvinavaekacintitā;

    સત્તરતનસમ્પન્ના, ચક્કવત્તી મહબ્બલા.

    Sattaratanasampannā, cakkavattī mahabbalā.

    ૧૯.

    19.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સુમઙ્ગલો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sumaṅgalo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    સુમઙ્ગલત્થેરસ્સાપદાનં દુતિયં.

    Sumaṅgalattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ઇમિના પાદદ્વયેન પુરિમપાદદ્વયસ્સ પુરતો ભવિતબ્બં
    2. iminā pādadvayena purimapādadvayassa purato bhavitabbaṃ
    3. અયઞ્ચ ગાથા પરિગ્ગહેતિગાથાય અનન્તરમેવ ઠાતું યુત્તા
    4. ayañca gāthā pariggahetigāthāya anantarameva ṭhātuṃ yuttā
    5. પરિગ્ગય્હ (સી॰), પરિગ્ગહિત્વા (સ્યા॰), પરિગ્ગહેન (ક॰)
    6. pariggayha (sī.), pariggahitvā (syā.), pariggahena (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૨. સુમઙ્ગલત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 2. Sumaṅgalattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact