Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૨. સુમઙ્ગલત્થેરઅપદાનવણ્ણના
2. Sumaṅgalattheraapadānavaṇṇanā
અત્થદસ્સી જિનવરોતિઆદિકં આયસ્મતો સુમઙ્ગલત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો અત્થદસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે એકસ્મિં તળાકસમીપે રુક્ખદેવતા હુત્વા નિબ્બત્તિ. તસ્મિં સમયે ભગવા વિહારતો નિક્ખમિત્વા નહાયિતુકામો તસ્સ તળાકસ્સ તીરં ગન્ત્વા તત્થ ન્હત્વા એકચીવરો જલમાનો બ્રહ્મા વિય સૂરિયો વિય સુવણ્ણબિમ્બં વિય અટ્ઠાસિ. અથ સો દેવપુત્તો સોમનસ્સજાતો પઞ્જલિકો થોમનમકાસિ, અત્તનો દિબ્બગીતતૂરિયેહિ ઉપહારઞ્ચ અકાસિ. સો તેન પુઞ્ઞકમ્મેન દેવમનુસ્સેસુ સમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા અપરભાગે ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે કુલગેહે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્તો સત્થરિ પસીદિત્વા પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.
Atthadassī jinavarotiādikaṃ āyasmato sumaṅgalattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto atthadassissa bhagavato kāle ekasmiṃ taḷākasamīpe rukkhadevatā hutvā nibbatti. Tasmiṃ samaye bhagavā vihārato nikkhamitvā nahāyitukāmo tassa taḷākassa tīraṃ gantvā tattha nhatvā ekacīvaro jalamāno brahmā viya sūriyo viya suvaṇṇabimbaṃ viya aṭṭhāsi. Atha so devaputto somanassajāto pañjaliko thomanamakāsi, attano dibbagītatūriyehi upahārañca akāsi. So tena puññakammena devamanussesu sampattiyo anubhavitvā aparabhāge imasmiṃ buddhuppāde kulagehe nibbatto viññutaṃ patto satthari pasīditvā pabbajitvā nacirasseva arahā ahosi.
૧૧. સો પચ્છા પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો અત્થદસ્સી જિનવરોતિઆદિમાહ. તત્થ પરમત્થં નિબ્બાનં દક્ખતિ પસ્સતીતિ અત્થદસ્સી, અથ વા સબ્બસત્તાનં ચતુરારિયસચ્ચસઙ્ખાતં અત્થપયોજનં દસ્સનસીલોતિ અત્થદસ્સી, કિલેસે અજિનિ જિનાતિ જિનિસ્સતીતિ જિનો. વરિતબ્બો પત્થેતબ્બો સબ્બસત્તેહીતિ વરો, અત્થદસ્સી જિનો ચ સો વરો ચાતિ અત્થદસ્સી જિનવરો. લોકજેટ્ઠોતિ લુજ્જતિ પલુજ્જતીતિ લોકો, લોકીયતિ પસ્સીયતિ બુદ્ધાદીહિ પારપ્પત્તોતિ વા લોકો, લોકો ચ લોકો ચ લોકો ચાતિ લોકો. એકસેસસમાસવસેન ‘‘લોકા’’તિ વત્તબ્બે ‘‘લોકો’’તિ વુત્તો. લોકસ્સ જેટ્ઠો લોકજેટ્ઠો, સો લોકજેટ્ઠો નરાસભોતિ અત્થો. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.
11. So pacchā pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento atthadassī jinavarotiādimāha. Tattha paramatthaṃ nibbānaṃ dakkhati passatīti atthadassī, atha vā sabbasattānaṃ caturāriyasaccasaṅkhātaṃ atthapayojanaṃ dassanasīloti atthadassī, kilese ajini jināti jinissatīti jino. Varitabbo patthetabbo sabbasattehīti varo, atthadassī jino ca so varo cāti atthadassī jinavaro. Lokajeṭṭhoti lujjati palujjatīti loko, lokīyati passīyati buddhādīhi pārappattoti vā loko, loko ca loko ca loko cāti loko. Ekasesasamāsavasena ‘‘lokā’’ti vattabbe ‘‘loko’’ti vutto. Lokassa jeṭṭho lokajeṭṭho, so lokajeṭṭho narāsabhoti attho. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
સુમઙ્ગલત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Sumaṅgalattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૨. સુમઙ્ગલત્થેરઅપદાનં • 2. Sumaṅgalattheraapadānaṃ