Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    થેરીઅપદાનપાળિ

    Therīapadānapāḷi

    ૧. સુમેધાવગ્ગો

    1. Sumedhāvaggo

    ૧. સુમેધાથેરીઅપદાનં

    1. Sumedhātherīapadānaṃ

    અથ થેરિકાપદાનાનિ સુણાથ –

    Atha therikāpadānāni suṇātha –

    .

    1.

    ‘‘ભગવતિ કોણાગમને, સઙ્ઘારામમ્હિ નવનિવેસનમ્હિ 1;

    ‘‘Bhagavati koṇāgamane, saṅghārāmamhi navanivesanamhi 2;

    સખિયો તિસ્સો જનિયો, વિહારદાનં અદાસિમ્હ.

    Sakhiyo tisso janiyo, vihāradānaṃ adāsimha.

    .

    2.

    ‘‘દસક્ખત્તું સતક્ખત્તું, દસસતક્ખત્તું સતાનઞ્ચ સતક્ખત્તું 3;

    ‘‘Dasakkhattuṃ satakkhattuṃ, dasasatakkhattuṃ satānañca satakkhattuṃ 4;

    દેવેસુ ઉપપજ્જિમ્હ, કો વાદો માનુસે ભવે.

    Devesu upapajjimha, ko vādo mānuse bhave.

    .

    3.

    ‘‘દેવે મહિદ્ધિકા અહુમ્હ, માનુસકમ્હિ કો વાદો;

    ‘‘Deve mahiddhikā ahumha, mānusakamhi ko vādo;

    સત્તરતનમહેસી 5, ઇત્થિરતનં અહં ભવિં.

    Sattaratanamahesī 6, itthiratanaṃ ahaṃ bhaviṃ.

    .

    4.

    ‘‘ઇધ સઞ્ચિતકુસલા 7, સુસમિદ્ધકુલપ્પજા;

    ‘‘Idha sañcitakusalā 8, susamiddhakulappajā;

    ધનઞ્જાની ચ ખેમા ચ, અહમ્પિ ચ તયો જના.

    Dhanañjānī ca khemā ca, ahampi ca tayo janā.

    .

    5.

    ‘‘આરામં સુકતં કત્વા, સબ્બાવયવમણ્ડિતં;

    ‘‘Ārāmaṃ sukataṃ katvā, sabbāvayavamaṇḍitaṃ;

    બુદ્ધપ્પમુખસઙ્ઘસ્સ, નિય્યાદેત્વા સમોદિતા.

    Buddhappamukhasaṅghassa, niyyādetvā samoditā.

    .

    6.

    ‘‘યત્થ યત્થૂપપજ્જામિ, તસ્સ કમ્મસ્સ વાહસા;

    ‘‘Yattha yatthūpapajjāmi, tassa kammassa vāhasā;

    દેવેસુ અગ્ગતં પત્તા, મનુસ્સેસુ તથેવ ચ.

    Devesu aggataṃ pattā, manussesu tatheva ca.

    .

    7.

    ‘‘ઇમસ્મિંયેવ કપ્પમ્હિ, બ્રહ્મબન્ધુ મહાયસો;

    ‘‘Imasmiṃyeva kappamhi, brahmabandhu mahāyaso;

    કસ્સપો નામ ગોત્તેન, ઉપ્પજ્જિ વદતં વરો.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    .

    8.

    ‘‘ઉપટ્ઠાકો મહેસિસ્સ, તદા આસિ નરિસ્સરો;

    ‘‘Upaṭṭhāko mahesissa, tadā āsi narissaro;

    કાસિરાજા કિકી નામ, બારાણસિપુરુત્તમે.

    Kāsirājā kikī nāma, bārāṇasipuruttame.

    .

    9.

    ‘‘તસ્સાસું સત્ત ધીતરો, રાજકઞ્ઞા સુખેધિતા 9;

    ‘‘Tassāsuṃ satta dhītaro, rājakaññā sukhedhitā 10;

    બુદ્ધોપટ્ઠાનનિરતા, બ્રહ્મચરિયં ચરિંસુ તા.

    Buddhopaṭṭhānaniratā, brahmacariyaṃ cariṃsu tā.

    ૧૦.

    10.

    ‘‘તાસં સહાયિકા હુત્વા, સીલેસુ સુસમાહિતા;

    ‘‘Tāsaṃ sahāyikā hutvā, sīlesu susamāhitā;

    દત્વા દાનાનિ સક્કચ્ચં, અગારેવ વતં 11 ચરિં.

    Datvā dānāni sakkaccaṃ, agāreva vataṃ 12 cariṃ.

    ૧૧.

    11.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસૂપગા અહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsūpagā ahaṃ.

    ૧૨.

    12.

    ‘‘તતો ચુતા યામમગં 13, તતોહં તુસિતં ગતા;

    ‘‘Tato cutā yāmamagaṃ 14, tatohaṃ tusitaṃ gatā;

    તતો ચ નિમ્માનરતિં, વસવત્તિપુરં તતો.

    Tato ca nimmānaratiṃ, vasavattipuraṃ tato.

    ૧૩.

    13.

    ‘‘યત્થ યત્થૂપપજ્જામિ, પુઞ્ઞકમ્મસમોહિતા;

    ‘‘Yattha yatthūpapajjāmi, puññakammasamohitā;

    તત્થ તત્થેવ રાજૂનં, મહેસિત્તમકારયિં.

    Tattha tattheva rājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ.

    ૧૪.

    14.

    ‘‘તતો ચુતા મનુસ્સત્તે, રાજૂનં ચક્કવત્તિનં;

    ‘‘Tato cutā manussatte, rājūnaṃ cakkavattinaṃ;

    મણ્ડલીનઞ્ચ રાજૂનં, મહેસિત્તમકારયિં.

    Maṇḍalīnañca rājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ.

    ૧૫.

    15.

    ‘‘સમ્પત્તિમનુભોત્વાન, દેવેસુ માનુસેસુ ચ;

    ‘‘Sampattimanubhotvāna, devesu mānusesu ca;

    સબ્બત્થ સુખિતા હુત્વા, નેકજાતીસુ સંસરિં.

    Sabbattha sukhitā hutvā, nekajātīsu saṃsariṃ.

    ૧૬.

    16.

    ‘‘સો હેતુ ચ સો પભવો, તમ્મૂલં સાસને ખમં 15;

    ‘‘So hetu ca so pabhavo, tammūlaṃ sāsane khamaṃ 16;

    પઠમં તં સમોધાનં, તં ધમ્મરતાય નિબ્બાનં 17.

    Paṭhamaṃ taṃ samodhānaṃ, taṃ dhammaratāya nibbānaṃ 18.

    ૧૭.

    17.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    નાગીવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામિ અનાસવા.

    Nāgīva bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavā.

    ૧૮.

    18.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ, મમ બુદ્ધસ્સ 19 સન્તિકે;

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, mama buddhassa 20 santike;

    તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૯.

    19.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં સુમેધા ભિક્ખુની ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ sumedhā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    સુમેધાથેરિયાપદાનં પઠમં.

    Sumedhātheriyāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. નિવેસમ્હિ (સ્યા॰)
    2. nivesamhi (syā.)
    3. સતાનિ ચ સત્તક્ખત્તું (સી॰ ક॰)
    4. satāni ca sattakkhattuṃ (sī. ka.)
    5. સત્તરતનસ્સ મહેસી (સી॰ પી॰)
    6. sattaratanassa mahesī (sī. pī.)
    7. તત્થ સઞ્ચિતં કુસલં (સ્યા॰)
    8. tattha sañcitaṃ kusalaṃ (syā.)
    9. સુખેથિતા (સ્યા॰)
    10. sukhethitā (syā.)
    11. અગારેવ વત્તં (સ્યા॰)
    12. agāreva vattaṃ (syā.)
    13. યામસગ્ગં (સ્યા॰)
    14. yāmasaggaṃ (syā.)
    15. તમ્મૂલં સા ચ સાસને ખન્તિ (સી॰ પી॰ ક॰)
    16. tammūlaṃ sā ca sāsane khanti (sī. pī. ka.)
    17. નિબ્બુતં (સ્યા॰)
    18. nibbutaṃ (syā.)
    19. બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ (સી॰ સ્યા॰ ક॰)
    20. buddhaseṭṭhassa (sī. syā. ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact