Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
૧૬. મહાનિપાતો
16. Mahānipāto
૧. સુમેધાથેરીગાથાવણ્ણના
1. Sumedhātherīgāthāvaṇṇanā
મહાનિપાતે મન્તાવતિયા નગરેતિઆદિકા સુમેધાય થેરિયા ગાથા. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારા તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયં કુસલં ઉપચિનન્તી, સક્કચ્ચં વિમોક્ખસમ્ભારે સમ્ભારેન્તી કોણાગમનસ્સ ભગવતો કાલે કુલગેહે નિબ્બત્તિત્વા વિઞ્ઞુતં પત્વા, અત્તનો સખીહિ કુલધીતાહિ સદ્ધિં એકજ્ઝાસયા હુત્વા મહન્તં આરામં કારેત્વા બુદ્ધપ્પમુખસ્સ ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ નિય્યાદેસિ. સા તેન પુઞ્ઞકમ્મેન કાયસ્સ ભેદા તાવતિંસં ઉપગચ્છિ. તત્થ યાવતાયુકં દિબ્બસમ્પત્તિં અનુભવિત્વા તતો ચુતા યામેસુ ઉપપજ્જિ. તતો ચુતા તુસિતેસુ, તતો ચુતા નિમ્માનરતીસુ, તતો ચુતા પરનિમ્મિતવસવત્તીસૂતિ અનુક્કમેન પઞ્ચસુ કામસગ્ગેસુ ઉપ્પજ્જિત્વા તત્થ તત્થ દેવરાજૂનં મહેસી હુત્વા તતો ચુતા કસ્સપસ્સ ભગવતો કાલે મહાવિભવસ્સ સેટ્ઠિનો ધીતા હુત્વા અનુક્કમેન વિઞ્ઞુતં પત્વા સાસને અભિપ્પસન્ના હુત્વા રતનત્તયં ઉદ્દિસ્સ ઉળારપુઞ્ઞકમ્મં અકાસિ.
Mahānipāte mantāvatiyā nagaretiādikā sumedhāya theriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinantī, sakkaccaṃ vimokkhasambhāre sambhārentī koṇāgamanassa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patvā, attano sakhīhi kuladhītāhi saddhiṃ ekajjhāsayā hutvā mahantaṃ ārāmaṃ kāretvā buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa niyyādesi. Sā tena puññakammena kāyassa bhedā tāvatiṃsaṃ upagacchi. Tattha yāvatāyukaṃ dibbasampattiṃ anubhavitvā tato cutā yāmesu upapajji. Tato cutā tusitesu, tato cutā nimmānaratīsu, tato cutā paranimmitavasavattīsūti anukkamena pañcasu kāmasaggesu uppajjitvā tattha tattha devarājūnaṃ mahesī hutvā tato cutā kassapassa bhagavato kāle mahāvibhavassa seṭṭhino dhītā hutvā anukkamena viññutaṃ patvā sāsane abhippasannā hutvā ratanattayaṃ uddissa uḷārapuññakammaṃ akāsi.
તત્થ યાવજીવં ધમ્મૂપજીવિની કુસલધમ્મનિરતા હુત્વા તતો ચુતા તાવતિંસેસુ નિબ્બત્તિત્વા અપરાપરં સુગતીસુયેવ સંસરન્તી, ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે મન્તાવતીનગરે કોઞ્ચસ્સ નામ રઞ્ઞો ધીતા હુત્વા નિબ્બત્તિ. તસ્સા માતાપિતરો સુમેધાતિ નામં અકંસુ. તં અનુક્કમેન વુદ્ધિપ્પત્તવયપ્પત્તકાલે માતાપિતરો ‘‘વારણવતીનગરે અનિકરત્તસ્સ નામ રઞ્ઞો દસ્સામા’’તિ સમ્મન્તેસું. સા પન દહરકાલતો પટ્ઠાય અત્તનો સમાનવયાહિ રાજકઞ્ઞાહિ દાસિજનેહિ ચ સદ્ધિં ભિક્ખુનુપસ્સયં ગન્ત્વા ભિક્ખુનીનં સન્તિકે ધમ્મં સુત્વા ચિરકાલતો પટ્ઠાય કતાધિકારતાય સંસારે જાતસંવેગા સાસને અભિપ્પસન્ના હુત્વા વયપ્પત્તકાલે કામેહિ વિનિવત્તિતમાનસા અહોસિ. તેન સા માતાપિતૂનં ઞાતીનં સમ્મન્તનં સુત્વા ‘‘ન મય્હં ઘરાવાસેન કિચ્ચં, પબ્બજિસ્સામહ’’ન્તિ આહ. તં માતાપિતરો ઘરાવાસે નિયોજેન્તા નાનપ્પકારેન યાચન્તાપિ સઞ્ઞાપેતું નાસક્ખિંસુ. સા ‘‘એવં મે પબ્બજિતું લબ્ભતી’’તિ ખગ્ગં ગહેત્વા સયમેવ અત્તનો કેસે છિન્દિત્વા તે એવ કેસે આરબ્ભ પટિક્કૂલમનસિકારં પવત્તેન્તી તત્થ કતાધિકારતાય ભિક્ખુનીનં સન્તિકે મનસિકારવિધાનસ્સ સુતપુબ્બત્તા ચ અસુભનિમિત્તં ઉપ્પાદેત્વા તત્થ પઠમજ્ઝાનં અધિગચ્છિ. અધિગતપઠમજ્ઝાના ચ અત્તના ઘરાવાસે ઉય્યોજેતું ઉપગતે માતાપિતરો આદિં કત્વા અન્તોજનપરિજનં સબ્બં રાજકુલં સાસને અભિપ્પસન્નં કારેત્વા ઘરતો નિક્ખમિત્વા ભિક્ખુનુપસ્સયં ગન્ત્વા પબ્બજિ. પબ્બજિત્વા ચ વિપસ્સનં પટ્ઠપેત્વા સમ્મદેવ પરિપક્કઞાણા વિમુત્તિપરિપાચનીયાનં ધમ્માનં વિસેસિતાય ન ચિરસ્સેવ સહ પટિસમ્ભિદાહિ અરહત્તં પાપુણિ. તેન વુત્તં અપદાને (અપ॰ થેરી ૨.૧.૧-૧૯) –
Tattha yāvajīvaṃ dhammūpajīvinī kusaladhammaniratā hutvā tato cutā tāvatiṃsesu nibbattitvā aparāparaṃ sugatīsuyeva saṃsarantī, imasmiṃ buddhuppāde mantāvatīnagare koñcassa nāma rañño dhītā hutvā nibbatti. Tassā mātāpitaro sumedhāti nāmaṃ akaṃsu. Taṃ anukkamena vuddhippattavayappattakāle mātāpitaro ‘‘vāraṇavatīnagare anikarattassa nāma rañño dassāmā’’ti sammantesuṃ. Sā pana daharakālato paṭṭhāya attano samānavayāhi rājakaññāhi dāsijanehi ca saddhiṃ bhikkhunupassayaṃ gantvā bhikkhunīnaṃ santike dhammaṃ sutvā cirakālato paṭṭhāya katādhikāratāya saṃsāre jātasaṃvegā sāsane abhippasannā hutvā vayappattakāle kāmehi vinivattitamānasā ahosi. Tena sā mātāpitūnaṃ ñātīnaṃ sammantanaṃ sutvā ‘‘na mayhaṃ gharāvāsena kiccaṃ, pabbajissāmaha’’nti āha. Taṃ mātāpitaro gharāvāse niyojentā nānappakārena yācantāpi saññāpetuṃ nāsakkhiṃsu. Sā ‘‘evaṃ me pabbajituṃ labbhatī’’ti khaggaṃ gahetvā sayameva attano kese chinditvā te eva kese ārabbha paṭikkūlamanasikāraṃ pavattentī tattha katādhikāratāya bhikkhunīnaṃ santike manasikāravidhānassa sutapubbattā ca asubhanimittaṃ uppādetvā tattha paṭhamajjhānaṃ adhigacchi. Adhigatapaṭhamajjhānā ca attanā gharāvāse uyyojetuṃ upagate mātāpitaro ādiṃ katvā antojanaparijanaṃ sabbaṃ rājakulaṃ sāsane abhippasannaṃ kāretvā gharato nikkhamitvā bhikkhunupassayaṃ gantvā pabbaji. Pabbajitvā ca vipassanaṃ paṭṭhapetvā sammadeva paripakkañāṇā vimuttiparipācanīyānaṃ dhammānaṃ visesitāya na cirasseva saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. therī 2.1.1-19) –
‘‘ભગવતિ કોણાગમને, સઙ્ઘારામમ્હિ નવનિવેસમ્હિ;
‘‘Bhagavati koṇāgamane, saṅghārāmamhi navanivesamhi;
સખિયો તિસ્સો જનિયો, વિહારદાનં અદાસિમ્હ.
Sakhiyo tisso janiyo, vihāradānaṃ adāsimha.
‘‘દસક્ખત્તું સતક્ખત્તું, દસસતક્ખત્તું સતાનિ ચ સતક્ખત્તું;
‘‘Dasakkhattuṃ satakkhattuṃ, dasasatakkhattuṃ satāni ca satakkhattuṃ;
દેવેસુ ઉપપજ્જિમ્હ, કો પન વાદો મનુસ્સેસુ.
Devesu upapajjimha, ko pana vādo manussesu.
‘‘દેવેસુ મહિદ્ધિકા અહુમ્હ, માનુસકમ્હિ કો પન વાદો;
‘‘Devesu mahiddhikā ahumha, mānusakamhi ko pana vādo;
સત્તરતનસ્સ મહેસી, ઇત્થિરતનં અહં આસિં.
Sattaratanassa mahesī, itthiratanaṃ ahaṃ āsiṃ.
‘‘ઇધ સઞ્ચિતકુસલા, સુસમિદ્ધકુલપ્પજા;
‘‘Idha sañcitakusalā, susamiddhakulappajā;
ધનઞ્જાની ચ ખેમા ચ, અહમ્પિ ચ તયો જના.
Dhanañjānī ca khemā ca, ahampi ca tayo janā.
‘‘આરામં સુકતં કત્વા, સબ્બાવયવમણ્ડિતં;
‘‘Ārāmaṃ sukataṃ katvā, sabbāvayavamaṇḍitaṃ;
બુદ્ધપ્પમુખસઙ્ઘસ્સ, નિય્યાદેત્વા પમોદિતા.
Buddhappamukhasaṅghassa, niyyādetvā pamoditā.
‘‘યત્થ યત્થૂપપજ્જામિ, તસ્સ કમ્મસ્સ વાહસા;
‘‘Yattha yatthūpapajjāmi, tassa kammassa vāhasā;
દેવેસુ અગ્ગતં પત્તા, મનુસ્સેસુ તથેવ ચ.
Devesu aggataṃ pattā, manussesu tatheva ca.
‘‘ઇમસ્મિંયેવ કપ્પમ્હિ, બ્રહ્મબન્ધુ મહાયસો;
‘‘Imasmiṃyeva kappamhi, brahmabandhu mahāyaso;
કસ્સપો નામ ગોત્તેન, ઉપ્પજ્જિ વદતં વરો.
Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.
‘‘ઉપટ્ઠાકો મહેસિસ્સ, તદા આસિ નરિસ્સરો;
‘‘Upaṭṭhāko mahesissa, tadā āsi narissaro;
કાસિરાજા કિકી નામ, બારાણસિપુરુત્તમે.
Kāsirājā kikī nāma, bārāṇasipuruttame.
‘‘તસ્સાસું સત્ત ધીતરો, રાજકઞ્ઞા સુખેધિતા;
‘‘Tassāsuṃ satta dhītaro, rājakaññā sukhedhitā;
બુદ્ધોપટ્ઠાનનિરતા, બ્રહ્મચરિયં ચરિંસુ તા.
Buddhopaṭṭhānaniratā, brahmacariyaṃ cariṃsu tā.
‘‘તાસં સહાયિકા હુત્વા, સીલેસુ સુસમાહિતા;
‘‘Tāsaṃ sahāyikā hutvā, sīlesu susamāhitā;
દત્વા દાનાનિ સક્કચ્ચં, અગારેવ વતં ચરિં.
Datvā dānāni sakkaccaṃ, agāreva vataṃ cariṃ.
‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;
‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;
જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસૂપગા અહં.
Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsūpagā ahaṃ.
‘‘તતો ચુતા યામમગં, તતોહં તુસિતં ગતા;
‘‘Tato cutā yāmamagaṃ, tatohaṃ tusitaṃ gatā;
તતો ચ નિમ્માનરતિં, વસવત્તિપુરં ગતા.
Tato ca nimmānaratiṃ, vasavattipuraṃ gatā.
‘‘યત્થ યત્થૂપપજ્જામિ, પુઞ્ઞકમ્મસમોહિતા;
‘‘Yattha yatthūpapajjāmi, puññakammasamohitā;
તત્થ તત્થેવ રાજૂનં, મહેસિત્તમહારયિં.
Tattha tattheva rājūnaṃ, mahesittamahārayiṃ.
‘‘તતો ચુતા મનુસ્સત્તે, રાજૂનં ચક્કવત્તિનં;
‘‘Tato cutā manussatte, rājūnaṃ cakkavattinaṃ;
મણ્ડલીનઞ્ચ રાજૂનં, મહેસિત્તમકારયિં.
Maṇḍalīnañca rājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ.
‘‘સમ્પત્તિમનુભોત્વાન, દેવેસુ માનુસેસુ ચ;
‘‘Sampattimanubhotvāna, devesu mānusesu ca;
સબ્બત્થ સુખિતા હુત્વા, નેકજાતીસુ સંસરિં.
Sabbattha sukhitā hutvā, nekajātīsu saṃsariṃ.
‘‘સો હેતુ સો પભવો, તમ્મૂલં સાવ સાસને ખન્તી;
‘‘So hetu so pabhavo, tammūlaṃ sāva sāsane khantī;
તં પઠમસમોધાનં, તં ધમ્મરતાય નિબ્બાનં.
Taṃ paṭhamasamodhānaṃ, taṃ dhammaratāya nibbānaṃ.
‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;
નાગીવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામિ અનાસવા.
Nāgīva bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavā.
‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ, બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ સન્તિકે;
‘‘Svāgataṃ vata me āsi, buddhaseṭṭhassa santike;
તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.
Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;
‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;
છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસન’’ન્તિ.
Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
અરહત્તં પન પત્વા અત્તનો પટિપત્તિં પચ્ચવેક્ખિત્વા ઉદાનવસેન –
Arahattaṃ pana patvā attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā udānavasena –
૪૫૦.
450.
‘‘મન્તાવતિયા નગરે, રઞ્ઞો કોઞ્ચસ્સ અગ્ગમહેસિયા;
‘‘Mantāvatiyā nagare, rañño koñcassa aggamahesiyā;
ધીતા આસિં સુમેધા, પસાદિતા સાસનકરેહિ.
Dhītā āsiṃ sumedhā, pasāditā sāsanakarehi.
૪૫૧.
451.
‘‘સીલવતી ચિત્તકથા, બહુસ્સુતા બુદ્ધસાસને વિનિતા;
‘‘Sīlavatī cittakathā, bahussutā buddhasāsane vinitā;
માતાપિતરો ઉપગમ્મ, ભણતિ ઉભયો નિસામેથ.
Mātāpitaro upagamma, bhaṇati ubhayo nisāmetha.
૪૫૨.
452.
‘‘નિબ્બાનાભિરતાહં , અસસ્સતં ભવગતં યદિપિ દિબ્બં;
‘‘Nibbānābhiratāhaṃ , asassataṃ bhavagataṃ yadipi dibbaṃ;
કિમઙ્ગં પન તુચ્છા કામા, અપ્પસ્સાદા બહુવિઘાતા.
Kimaṅgaṃ pana tucchā kāmā, appassādā bahuvighātā.
૪૫૩.
453.
‘‘કામા કટુકા આસી, વિસૂપમા યેસુ મુચ્છિતા બાલા;
‘‘Kāmā kaṭukā āsī, visūpamā yesu mucchitā bālā;
તે દીઘરત્તં નિરયે, સમપ્પિતા હઞ્ઞન્તે દુક્ખિતા.
Te dīgharattaṃ niraye, samappitā haññante dukkhitā.
૪૫૪.
454.
‘‘સોચન્તિ પાપકમ્મા, વિનિપાતે પાપવદ્ધિનો સદા;
‘‘Socanti pāpakammā, vinipāte pāpavaddhino sadā;
કાયેન ચ વાચાય ચ, મનસા ચ અસંવુતા બાલા.
Kāyena ca vācāya ca, manasā ca asaṃvutā bālā.
૪૫૫.
455.
‘‘બાલા તે દુપ્પઞ્ઞા, અચેતના દુક્ખસમુદયોરુદ્ધા;
‘‘Bālā te duppaññā, acetanā dukkhasamudayoruddhā;
દેસેન્તે અજાનન્તા, ન બુજ્ઝરે અરિયસચ્ચાનિ.
Desente ajānantā, na bujjhare ariyasaccāni.
૪૫૬.
456.
‘‘સચ્ચાનિ ‘અમ્મ’બુદ્ધવરદેસિ, તાનિ તે બહુતરા અજાનન્તા યે;
‘‘Saccāni ‘amma’buddhavaradesi, tāni te bahutarā ajānantā ye;
અભિનન્દન્તિ ભવગતં, પિહેન્તિ દેવેસુ ઉપપત્તિં.
Abhinandanti bhavagataṃ, pihenti devesu upapattiṃ.
૪૫૭.
457.
‘‘દેવેસુપિ ઉપપત્તિ, અસસ્સતા ભવગતે અનિચ્ચમ્હિ;
‘‘Devesupi upapatti, asassatā bhavagate aniccamhi;
ન ચ સન્તસન્તિ બાલા, પુનપ્પુનં જાયિતબ્બસ્સ.
Na ca santasanti bālā, punappunaṃ jāyitabbassa.
૪૫૮.
458.
‘‘ચત્તારો વિનિપાતા, દુવે ચ ગતિયો કથઞ્ચિ લબ્ભન્તિ;
‘‘Cattāro vinipātā, duve ca gatiyo kathañci labbhanti;
ન ચ વિનિપાતગતાનં, પબ્બજ્જા અત્થિ નિરયેસુ.
Na ca vinipātagatānaṃ, pabbajjā atthi nirayesu.
૪૫૯.
459.
‘‘અનુજાનાથ મં ઉભયો, પબ્બજિતું દસબલસ્સ પાવચને;
‘‘Anujānātha maṃ ubhayo, pabbajituṃ dasabalassa pāvacane;
અપ્પોસ્સુક્કા ઘટિસ્સં, જાતિમરણપ્પહાનાય.
Appossukkā ghaṭissaṃ, jātimaraṇappahānāya.
૪૬૦.
460.
‘‘કિં ભવગતે અભિનન્દિ, તેન કાયકલિના અસારેન;
‘‘Kiṃ bhavagate abhinandi, tena kāyakalinā asārena;
ભવતણ્હાય નિરોધા, અનુજાનાથ પબ્બજિસ્સામિ.
Bhavataṇhāya nirodhā, anujānātha pabbajissāmi.
૪૬૧.
461.
‘‘બુદ્ધાનં ઉપ્પાદો, વિવજ્જિતો અક્ખણો ખણો લદ્ધો;
‘‘Buddhānaṃ uppādo, vivajjito akkhaṇo khaṇo laddho;
સીલાનિ બ્રહ્મચરિયં, યાવજીવં ન દૂસેય્યં.
Sīlāni brahmacariyaṃ, yāvajīvaṃ na dūseyyaṃ.
૪૬૨.
462.
‘‘એવં ભણતિ સુમેધા, માતાપિતરો ‘ન તાવ આહારં;
‘‘Evaṃ bhaṇati sumedhā, mātāpitaro ‘na tāva āhāraṃ;
આહરિસ્સં ગહટ્ઠા, મરણવસં ગતાવ હેસ્સામિ’.
Āharissaṃ gahaṭṭhā, maraṇavasaṃ gatāva hessāmi’.
૪૬૩.
463.
‘‘માતા દુક્ખિતા રોદતિ પિતા ચ;
‘‘Mātā dukkhitā rodati pitā ca;
અસ્સા સબ્બસો સમભિહતો;
Assā sabbaso samabhihato;
ઘટેન્તિ સઞ્ઞાપેતું, પાસાદતલે છમાપતિતં.
Ghaṭenti saññāpetuṃ, pāsādatale chamāpatitaṃ.
૪૬૪.
464.
‘‘ઉટ્ઠેહિ પુત્તક કિં સોચિ, તેન દિન્નાસિ વારણવતિમ્હિ;
‘‘Uṭṭhehi puttaka kiṃ soci, tena dinnāsi vāraṇavatimhi;
રાજા અનીકરત્તો, અભિરૂપો તસ્સ ત્વં દિન્ના.
Rājā anīkaratto, abhirūpo tassa tvaṃ dinnā.
૪૬૫.
465.
‘‘અગ્ગમહેસી ભવિસ્સસિ, અનિકરત્તસ્સ રાજિનો ભરિયા;
‘‘Aggamahesī bhavissasi, anikarattassa rājino bhariyā;
સીલાનિ બ્રહ્મચરિયં, પબ્બજ્જા દુક્કરા પુત્તક.
Sīlāni brahmacariyaṃ, pabbajjā dukkarā puttaka.
૪૬૬.
466.
‘‘રજ્જે આણા ધનમિસ્સરિયં, ભોગા સુખા દહરિકાસિ;
‘‘Rajje āṇā dhanamissariyaṃ, bhogā sukhā daharikāsi;
ભુઞ્જાહિ કામભોગે, વારેય્યં હોતુ તે પુત્ત.
Bhuñjāhi kāmabhoge, vāreyyaṃ hotu te putta.
૪૬૭.
467.
‘‘અથ ને ભણતિ સુમેધા, મા એદિસિકાનિ ભવગતમસારં;
‘‘Atha ne bhaṇati sumedhā, mā edisikāni bhavagatamasāraṃ;
પબ્બજ્જા વા હોહિતિ, મરણં વા મે ન ચેવ વારેય્યં.
Pabbajjā vā hohiti, maraṇaṃ vā me na ceva vāreyyaṃ.
૪૬૮.
468.
‘‘કિમિવ પૂતિકાયમસુચિં, સવનગન્ધં ભયાનકં કુણપં;
‘‘Kimiva pūtikāyamasuciṃ, savanagandhaṃ bhayānakaṃ kuṇapaṃ;
અભિસંવિસેય્યં ભસ્તં, અસકિં પગ્ઘરિતં અસુચિપુણ્ણં.
Abhisaṃviseyyaṃ bhastaṃ, asakiṃ paggharitaṃ asucipuṇṇaṃ.
૪૬૯.
469.
‘‘કિમિવ તહં જાનન્તી, વિકૂલકં મંસસોણિતુપલિત્તં;
‘‘Kimiva tahaṃ jānantī, vikūlakaṃ maṃsasoṇitupalittaṃ;
કિમિકુલલયં સકુણભત્તં, કળેવરં કિસ્સ દિયતીતિ.
Kimikulalayaṃ sakuṇabhattaṃ, kaḷevaraṃ kissa diyatīti.
૪૭૦.
470.
‘‘નિબ્બુય્હતિ સુસાનં, અચિરં કાયો અપેતવિઞ્ઞાણો;
‘‘Nibbuyhati susānaṃ, aciraṃ kāyo apetaviññāṇo;
છુદ્ધો કળિઙ્ગરં વિય, જિગુચ્છમાનેહિ ઞાતીહિ.
Chuddho kaḷiṅgaraṃ viya, jigucchamānehi ñātīhi.
૪૭૧.
471.
‘‘છુદ્ધૂન નં સુસાને, પરભત્તં ન્હાયન્તિ જિગુચ્છન્તા;
‘‘Chuddhūna naṃ susāne, parabhattaṃ nhāyanti jigucchantā;
નિયકા માતાપિતરો, કિં પન સાધારણા જનતા.
Niyakā mātāpitaro, kiṃ pana sādhāraṇā janatā.
૪૭૨.
472.
‘‘અજ્ઝોસિતા અસારે, કળેવરે અટ્ઠિન્હારુસઙ્ઘાતે;
‘‘Ajjhositā asāre, kaḷevare aṭṭhinhārusaṅghāte;
ખેળસ્સુચ્ચારસ્સવપરિપુણ્ણે પૂતિકાયમ્હિ.
Kheḷassuccārassavaparipuṇṇe pūtikāyamhi.
૪૭૩.
473.
‘‘યો નં વિનિબ્ભુજિત્વા, અબ્ભન્તરમસ્સ બાહિરં કયિરા;
‘‘Yo naṃ vinibbhujitvā, abbhantaramassa bāhiraṃ kayirā;
ગન્ધસ્સ અસહમાના, સકાપિ માતા જિગુચ્છેય્ય.
Gandhassa asahamānā, sakāpi mātā jiguccheyya.
૪૭૪.
474.
‘‘ખન્ધધાતુઆયતનં, સઙ્ખતં જાતિમૂલકં દુક્ખં;
‘‘Khandhadhātuāyatanaṃ, saṅkhataṃ jātimūlakaṃ dukkhaṃ;
યોનિસો અનુવિચિનન્તી, વારેય્યં કિસ્સ ઇચ્છેય્યં.
Yoniso anuvicinantī, vāreyyaṃ kissa iccheyyaṃ.
૪૭૫.
475.
‘‘દિવસે દિવસે તિસત્તિ, સતાનિ નવનવા પતેય્યું કાયમ્હિ;
‘‘Divase divase tisatti, satāni navanavā pateyyuṃ kāyamhi;
વસ્સસતમ્પિ ચ ઘાતો, સેય્યો દુક્ખસ્સ ચેવં ખયો.
Vassasatampi ca ghāto, seyyo dukkhassa cevaṃ khayo.
૪૭૬.
476.
‘‘અજ્ઝુપગચ્છે ઘાતં, યો વિઞ્ઞાયેવં સત્થુનો વચનં;
‘‘Ajjhupagacche ghātaṃ, yo viññāyevaṃ satthuno vacanaṃ;
દીઘો તેસં સંસારો, પુનપ્પુનં હઞ્ઞમાનાનં.
Dīgho tesaṃ saṃsāro, punappunaṃ haññamānānaṃ.
૪૭૭.
477.
‘‘દેવેસુ મનુસ્સેસુ ચ, તિરચ્છાનયોનિયા અસુરકાયે;
‘‘Devesu manussesu ca, tiracchānayoniyā asurakāye;
પેતેસુ ચ નિરયેસુ ચ, અપરિમિતા દિસ્સન્તે ઘાતા.
Petesu ca nirayesu ca, aparimitā dissante ghātā.
૪૭૮.
478.
‘‘ઘાતા નિરયેસુ બહૂ, વિનિપાતગતસ્સ પીળિયમાનસ્સ;
‘‘Ghātā nirayesu bahū, vinipātagatassa pīḷiyamānassa;
દેવેસુપિ અત્તાણં, નિબ્બાનસુખા પરં નત્થિ.
Devesupi attāṇaṃ, nibbānasukhā paraṃ natthi.
૪૭૯.
479.
‘‘પત્તા તે નિબ્બાનં, યે યુત્તા દસબલસ્સ પાવચને;
‘‘Pattā te nibbānaṃ, ye yuttā dasabalassa pāvacane;
અપ્પોસ્સુક્કા ઘટેન્તિ, જાતિમરણપ્પહાનાય.
Appossukkā ghaṭenti, jātimaraṇappahānāya.
૪૮૦.
480.
‘‘અજ્જેવ તાતભિનિક્ખમિસ્સં, ભોગેહિ કિં અસારેહિ;
‘‘Ajjeva tātabhinikkhamissaṃ, bhogehi kiṃ asārehi;
નિબ્બિન્ના મે કામા, વન્તસમા તાલવત્થુકતા.
Nibbinnā me kāmā, vantasamā tālavatthukatā.
૪૮૧.
481.
‘‘સા ચેવં ભણતિ પિતરમનીકરત્તો, ચ યસ્સ સા દિન્ના;
‘‘Sā cevaṃ bhaṇati pitaramanīkaratto, ca yassa sā dinnā;
ઉપયાસિ વારણવતે, વારેય્યમુપટ્ઠિતે કાલે.
Upayāsi vāraṇavate, vāreyyamupaṭṭhite kāle.
૪૮૨.
482.
‘‘અથ અસિતનિચિતમુદુકે, કેસે ખગ્ગેન છિન્દિય સુમેધા;
‘‘Atha asitanicitamuduke, kese khaggena chindiya sumedhā;
પાસાદં પિદહિત્વા, પઠમજ્ઝાનં સમાપજ્જિ.
Pāsādaṃ pidahitvā, paṭhamajjhānaṃ samāpajji.
૪૮૩.
483.
‘‘સા ચ તહિં સમાપન્ના, અનીકરત્તો ચ આગતો નગરં;
‘‘Sā ca tahiṃ samāpannā, anīkaratto ca āgato nagaraṃ;
પાસાદે ચ સુમેધા, અનિચ્ચસઞ્ઞં સુભાવેતિ.
Pāsāde ca sumedhā, aniccasaññaṃ subhāveti.
૪૮૪.
484.
‘‘સા ચ મનસિ કરોતિ, અનીકરત્તો ચ આરુહી તુરિતં;
‘‘Sā ca manasi karoti, anīkaratto ca āruhī turitaṃ;
મણિકનકભૂસિતઙ્ગો, કતઞ્જલી યાચતિ સુમેધં.
Maṇikanakabhūsitaṅgo, katañjalī yācati sumedhaṃ.
૪૮૫.
485.
‘‘રજ્જે આણા ધનમિસ્સરિયં, ભોગા સુખા દહરિકાસિ;
‘‘Rajje āṇā dhanamissariyaṃ, bhogā sukhā daharikāsi;
ભુઞ્જાહિ કામભોગે, કામસુખા દુલ્લભા લોકે.
Bhuñjāhi kāmabhoge, kāmasukhā dullabhā loke.
૪૮૬.
486.
‘‘નિસ્સટ્ઠં તે રજ્જં, ભોગે ભુઞ્જસ્સુ દેહિ દાનાનિ;
‘‘Nissaṭṭhaṃ te rajjaṃ, bhoge bhuñjassu dehi dānāni;
મા દુમ્મના અહોસિ, માતાપિતરો તે દુક્ખિતા.
Mā dummanā ahosi, mātāpitaro te dukkhitā.
૪૮૭.
487.
‘‘તં તં ભણતિ સુમેધા, કામેહિ અનત્થિકા વિગતમોહા;
‘‘Taṃ taṃ bhaṇati sumedhā, kāmehi anatthikā vigatamohā;
મા કામે અભિનન્દિ, કામેસ્વાદીનવં પસ્સ.
Mā kāme abhinandi, kāmesvādīnavaṃ passa.
૪૮૮.
488.
‘‘ચાતુદ્દીપો રાજા, મન્ધાતા આસિ કામભોગિનમગ્ગો;
‘‘Cātuddīpo rājā, mandhātā āsi kāmabhoginamaggo;
અતિત્તો કાલઙ્કતો, ન ચસ્સ પરિપૂરિતા ઇચ્છા.
Atitto kālaṅkato, na cassa paripūritā icchā.
૪૮૯.
489.
‘‘સત્ત રતનાનિ વસ્સેય્ય, વુટ્ઠિમા દસદિસા સમન્તેન;
‘‘Satta ratanāni vasseyya, vuṭṭhimā dasadisā samantena;
ન ચત્થિ તિત્તિ કામાનં, અતિત્તાવ મરન્તિ નરા.
Na catthi titti kāmānaṃ, atittāva maranti narā.
૪૯૦.
490.
‘‘અસિસૂનૂપમા કામા, કામા સપ્પસિરોપમા;
‘‘Asisūnūpamā kāmā, kāmā sappasiropamā;
ઉક્કોપમા અનુદહન્તિ, અટ્ઠિકઙ્કલસન્નિભા.
Ukkopamā anudahanti, aṭṭhikaṅkalasannibhā.
૪૯૧.
491.
‘‘અનિચ્ચા અધુવા કામા, બહુદુક્ખા મહાવિસા;
‘‘Aniccā adhuvā kāmā, bahudukkhā mahāvisā;
અયોગુળોવ સન્તત્તો, અઘમૂલા દુખપ્ફલા.
Ayoguḷova santatto, aghamūlā dukhapphalā.
૪૯૨.
492.
‘‘રુક્ખફલૂપમા કામા, મંસપેસૂપમા દુખા;
‘‘Rukkhaphalūpamā kāmā, maṃsapesūpamā dukhā;
સુપિનોપમા વઞ્ચનિયા, કામા યાચિતકૂપમા.
Supinopamā vañcaniyā, kāmā yācitakūpamā.
૪૯૩.
493.
‘‘સત્તિસૂલૂપમા કામા, રોગો ગણ્ડો અઘં નિઘં;
‘‘Sattisūlūpamā kāmā, rogo gaṇḍo aghaṃ nighaṃ;
અઙ્ગારકાસુસદિસા, અઘમૂલં ભયં વધો.
Aṅgārakāsusadisā, aghamūlaṃ bhayaṃ vadho.
૪૯૪.
494.
‘‘એવં બહુદુક્ખા કામા, અક્ખાતા અન્તરાયિકા;
‘‘Evaṃ bahudukkhā kāmā, akkhātā antarāyikā;
ગચ્છથ ન મે ભવગતે, વિસ્સાસો અત્થિ અત્તનો.
Gacchatha na me bhavagate, vissāso atthi attano.
૪૯૫.
495.
‘‘કિં મમ પરો કરિસ્સતિ, અત્તનો સીસમ્હિ ડય્હમાનમ્હિ;
‘‘Kiṃ mama paro karissati, attano sīsamhi ḍayhamānamhi;
અનુબન્ધે જરામરણે, તસ્સ ઘાતાય ઘટિતબ્બં.
Anubandhe jarāmaraṇe, tassa ghātāya ghaṭitabbaṃ.
૪૯૬.
496.
‘‘દ્વારં અપાપુરિત્વાનહં, માતાપિતરો અનીકરત્તઞ્ચ;
‘‘Dvāraṃ apāpuritvānahaṃ, mātāpitaro anīkarattañca;
દિસ્વાન છમં નિસિન્ને, રોદન્તે ઇદમવોચં.
Disvāna chamaṃ nisinne, rodante idamavocaṃ.
૪૯૭.
497.
‘‘દીઘો બાલાનં સંસારો, પુનપ્પુનઞ્ચ રોદતં;
‘‘Dīgho bālānaṃ saṃsāro, punappunañca rodataṃ;
અનમતગ્ગે પિતુ મરણે, ભાતુ વધે અત્તનો ચ વધે.
Anamatagge pitu maraṇe, bhātu vadhe attano ca vadhe.
૪૯૮.
498.
‘‘અસ્સુ થઞ્ઞં રુધિરં, સંસારં અનમતગ્ગતો સરથ;
‘‘Assu thaññaṃ rudhiraṃ, saṃsāraṃ anamataggato saratha;
સત્તાનં સંસરતં, સરાહિ અટ્ઠીનઞ્ચ સન્નિચયં.
Sattānaṃ saṃsarataṃ, sarāhi aṭṭhīnañca sannicayaṃ.
૪૯૯.
499.
‘‘સર ચતુરોદધી, ઉપનીતે અસ્સુથઞ્ઞરુધિરમ્હિ;
‘‘Sara caturodadhī, upanīte assuthaññarudhiramhi;
સર એકકપ્પમટ્ઠીનં, સઞ્ચયં વિપુલેન સમં.
Sara ekakappamaṭṭhīnaṃ, sañcayaṃ vipulena samaṃ.
૫૦૦.
500.
‘‘અનમતગ્ગે સંસરતો, મહિં જમ્બુદીપમુપનીતં;
‘‘Anamatagge saṃsarato, mahiṃ jambudīpamupanītaṃ;
કોલટ્ઠિમત્તગુળિકા, માતા માતુસ્વેવ નપ્પહોન્તિ.
Kolaṭṭhimattaguḷikā, mātā mātusveva nappahonti.
૫૦૧.
501.
‘‘તિણકટ્ઠસાખાપલાસં, ઉપનીતં અનમતગ્ગતો સર;
‘‘Tiṇakaṭṭhasākhāpalāsaṃ, upanītaṃ anamataggato sara;
ચતુરઙ્ગુલિકા ઘટિકા, પિતુપિતુસ્વેવ નપ્પહોન્તિ.
Caturaṅgulikā ghaṭikā, pitupitusveva nappahonti.
૫૦૨.
502.
‘‘સર કાણકચ્છપં પુબ્બસમુદ્દે, અપરતો ચ યુગછિદ્દં;
‘‘Sara kāṇakacchapaṃ pubbasamudde, aparato ca yugachiddaṃ;
સિરં તસ્સ ચ પટિમુક્કં, મનુસ્સલાભમ્હિ ઓપમ્મં.
Siraṃ tassa ca paṭimukkaṃ, manussalābhamhi opammaṃ.
૫૦૩.
503.
‘‘સર રૂપં ફેણપિણ્ડોપમસ્સ, કાયકલિનો અસારસ્સ;
‘‘Sara rūpaṃ pheṇapiṇḍopamassa, kāyakalino asārassa;
ખન્ધે પસ્સ અનિચ્ચે, સરાહિ નિરયે બહુવિઘાતે.
Khandhe passa anicce, sarāhi niraye bahuvighāte.
૫૦૪.
504.
‘‘સર કટસિં વડ્ઢેન્તે, પુનપ્પુનં તાસુ તાસુ જાતીસુ;
‘‘Sara kaṭasiṃ vaḍḍhente, punappunaṃ tāsu tāsu jātīsu;
સર કુમ્ભીલભયાનિ ચ, સરાહિ ચત્તારિ સચ્ચાનિ.
Sara kumbhīlabhayāni ca, sarāhi cattāri saccāni.
૫૦૫.
505.
‘‘અમતમ્હિ વિજ્જમાને, કિં તવ પઞ્ચકટુકેન પીતેન;
‘‘Amatamhi vijjamāne, kiṃ tava pañcakaṭukena pītena;
સબ્બા હિ કામરતિયો, કટુકતરા પઞ્ચકટુકેન.
Sabbā hi kāmaratiyo, kaṭukatarā pañcakaṭukena.
૫૦૬.
506.
‘‘અમતમ્હિ વિજ્જમાને, કિં તવ કામેહિ યે પરિળાહા;
‘‘Amatamhi vijjamāne, kiṃ tava kāmehi ye pariḷāhā;
સબ્બા હિ કામરતિયો, જલિતા કુથિતા કમ્પિતા સન્તાપિતા.
Sabbā hi kāmaratiyo, jalitā kuthitā kampitā santāpitā.
૫૦૭.
507.
‘‘અસપત્તમ્હિ સમાને, કિં તવ કામેહિ યે બહુસપત્તા;
‘‘Asapattamhi samāne, kiṃ tava kāmehi ye bahusapattā;
રાજગ્ગિચોરઉદકપ્પિયેહિ, સાધારણા કામા બહુસપત્તા.
Rājaggicoraudakappiyehi, sādhāraṇā kāmā bahusapattā.
૫૦૮.
508.
‘‘મોક્ખમ્હિ વિજ્જમાને, કિં તવ કામેહિ યેસુ વધબન્ધો;
‘‘Mokkhamhi vijjamāne, kiṃ tava kāmehi yesu vadhabandho;
કામેસુ હિ અસકામા, વધબન્ધદુખાનિ અનુભોન્તિ.
Kāmesu hi asakāmā, vadhabandhadukhāni anubhonti.
૫૦૯.
509.
‘‘આદીપિતા તિણુક્કા, ગણ્હન્તં દહન્તિ નેવ મુઞ્ચન્તં;
‘‘Ādīpitā tiṇukkā, gaṇhantaṃ dahanti neva muñcantaṃ;
ઉક્કોપમા હિ કામા, દહન્તિ યે તે ન મુઞ્ચન્તિ.
Ukkopamā hi kāmā, dahanti ye te na muñcanti.
૫૧૦.
510.
‘‘મા અપ્પકસ્સ હેતુ, કામસુખસ્સ વિપુલં જહી સુખં;
‘‘Mā appakassa hetu, kāmasukhassa vipulaṃ jahī sukhaṃ;
મા પુથુલોમોવ બળિસં, ગિલિત્વા પચ્છા વિહઞ્ઞસિ.
Mā puthulomova baḷisaṃ, gilitvā pacchā vihaññasi.
૫૧૧.
511.
‘‘કામં કામેસુ દમસ્સુ, તાવ સુનખોવ સઙ્ખલાબદ્ધો;
‘‘Kāmaṃ kāmesu damassu, tāva sunakhova saṅkhalābaddho;
કાહિન્તિ ખુ તં કામા, છાતા સુનખંવ ચણ્ડાલા.
Kāhinti khu taṃ kāmā, chātā sunakhaṃva caṇḍālā.
૫૧૨.
512.
‘‘અપરિમિતઞ્ચ દુક્ખં, બહૂનિ ચ ચિત્તદોમનસ્સાનિ;
‘‘Aparimitañca dukkhaṃ, bahūni ca cittadomanassāni;
અનુભોહિસિ કામયુત્તો, પટિનિસ્સજ અદ્ધુવે કામે.
Anubhohisi kāmayutto, paṭinissaja addhuve kāme.
૫૧૩.
513.
‘‘અજરમ્હિ વિજ્જમાને, કિં તવ કામેહિ યેસુ જરા;
‘‘Ajaramhi vijjamāne, kiṃ tava kāmehi yesu jarā;
મરણબ્યાધિગહિતા, સબ્બા સબ્બત્થ જાતિયો.
Maraṇabyādhigahitā, sabbā sabbattha jātiyo.
૫૧૪.
514.
‘‘ઇદમજરમિદમમરં, ઇદમજરામરં પદમસોકં;
‘‘Idamajaramidamamaraṃ, idamajarāmaraṃ padamasokaṃ;
અસપત્તમસમ્બાધં, અખલિતમભયં નિરુપતાપં.
Asapattamasambādhaṃ, akhalitamabhayaṃ nirupatāpaṃ.
૫૧૫.
515.
‘‘અધિગતમિદં બહૂહિ, અમતં અજ્જાપિ ચ લભનીયમિદં;
‘‘Adhigatamidaṃ bahūhi, amataṃ ajjāpi ca labhanīyamidaṃ;
યો યોનિસો પયુઞ્જતિ, ન ચ સક્કા અઘટમાનેન.
Yo yoniso payuñjati, na ca sakkā aghaṭamānena.
૫૧૬.
516.
‘‘એવં ભણતિ સુમેધા, સઙ્ખારગતે રતિં અલભમાના;
‘‘Evaṃ bhaṇati sumedhā, saṅkhāragate ratiṃ alabhamānā;
અનુનેન્તી અનિકરત્તં, કેસે ચ છમં ખિપિ સુમેધા.
Anunentī anikarattaṃ, kese ca chamaṃ khipi sumedhā.
૫૧૭.
517.
‘‘ઉટ્ઠાય અનિકરત્તો, પઞ્જલિકો યાચતસ્સા પિતરં સો;
‘‘Uṭṭhāya anikaratto, pañjaliko yācatassā pitaraṃ so;
વિસ્સજ્જેથ સુમેધં, પબ્બજિતું વિમોક્ખસચ્ચદસ્સા.
Vissajjetha sumedhaṃ, pabbajituṃ vimokkhasaccadassā.
૫૧૮.
518.
‘‘વિસ્સજ્જિતા માતાપિતૂહિ, પબ્બજિ સોકભયભીતા;
‘‘Vissajjitā mātāpitūhi, pabbaji sokabhayabhītā;
છ અભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, અગ્ગફલં સિક્ખમાનાય.
Cha abhiññā sacchikatā, aggaphalaṃ sikkhamānāya.
૫૧૯.
519.
‘‘અચ્છરિયમબ્ભુતં તં, નિબ્બાનં આસિ રાજકઞ્ઞાય;
‘‘Acchariyamabbhutaṃ taṃ, nibbānaṃ āsi rājakaññāya;
પુબ્બેનિવાસચરિતં, યથા બ્યાકરિ પચ્છિમે કાલે.
Pubbenivāsacaritaṃ, yathā byākari pacchime kāle.
૫૨૦.
520.
‘‘ભગવતિ કોણાગમને, સઙ્ઘારામમ્હિ નવનિવેસમ્હિ;
‘‘Bhagavati koṇāgamane, saṅghārāmamhi navanivesamhi;
સખિયો તિસ્સો જનિયો, વિહારદાનં અદાસિમ્હ.
Sakhiyo tisso janiyo, vihāradānaṃ adāsimha.
૫૨૧.
521.
‘‘દસક્ખત્તું સતક્ખત્તું, દસસતક્ખત્તું સતાનિ ચ સતક્ખત્તું;
‘‘Dasakkhattuṃ satakkhattuṃ, dasasatakkhattuṃ satāni ca satakkhattuṃ;
દેવેસુ ઉપપજ્જિમ્હ, કો પન વાદો મનુસ્સેસુ.
Devesu upapajjimha, ko pana vādo manussesu.
૫૨૨.
522.
‘‘દેવેસુ મહિદ્ધિકા અહુમ્હ, માનુસકમ્હિ કો પન વાદો;
‘‘Devesu mahiddhikā ahumha, mānusakamhi ko pana vādo;
સત્તરતનસ્સ મહેસી, ઇત્થિરતનં અહં આસિં.
Sattaratanassa mahesī, itthiratanaṃ ahaṃ āsiṃ.
૫૨૩.
523.
‘‘સો હેતુ સો પભવો, તં મૂલં સાવ સાસને ખન્તી;
‘‘So hetu so pabhavo, taṃ mūlaṃ sāva sāsane khantī;
તં પઠમસમોધાનં, તં ધમ્મરતાય નિબ્બાનં.
Taṃ paṭhamasamodhānaṃ, taṃ dhammaratāya nibbānaṃ.
૫૨૪.
524.
‘‘એવં કરોન્તિ યે સદ્દહન્તિ, વચનં અનોમપઞ્ઞસ્સ;
‘‘Evaṃ karonti ye saddahanti, vacanaṃ anomapaññassa;
નિબ્બિન્દન્તિ ભવગતે, નિબ્બિન્દિત્વા વિરજ્જન્તી’’તિ. –
Nibbindanti bhavagate, nibbinditvā virajjantī’’ti. –
ઇમા ગાથા અભાસિ.
Imā gāthā abhāsi.
તત્થ મન્તવતિયા નગરેતિ મન્તવતીતિ એવંનામકે નગરે. રઞ્ઞો કોઞ્ચસ્સાતિ કોઞ્ચસ્સ નામ રઞ્ઞો મહેસિયા કુચ્છિમ્હિ જાતા ધીતા આસિં. સુમેધાતિ નામેન સુમેધા. પસાદિતા સાસનકરેહીતિ સત્થુસાસનકરેહિ અરિયેહિ ધમ્મદેસનાય સાસને પસાદિતા સઞ્જાતરતનત્તયપ્પસાદા કતા.
Tattha mantavatiyā nagareti mantavatīti evaṃnāmake nagare. Rañño koñcassāti koñcassa nāma rañño mahesiyā kucchimhi jātā dhītā āsiṃ. Sumedhāti nāmena sumedhā. Pasāditā sāsanakarehīti satthusāsanakarehi ariyehi dhammadesanāya sāsane pasāditā sañjātaratanattayappasādā katā.
સીલવતીતિ આચારસીલસમ્પન્ના. ચિત્તકથાતિ ચિત્તધમ્મકથા. બહુસ્સુતાતિ ભિક્ખુનીનં સન્તિકે પરિયત્તિધમ્મસ્સુતિયુતા. બુદ્ધસાસને વિનીતાતિ એવં પવત્તિ, એવં નિવત્તિ, ઇતિ સીલં, ઇતિ સમાધિ, ઇતિ પઞ્ઞાતિ સુત્તાનુગતેન (દી॰ નિ॰ ૨.૧૮૬) યોનિસોમનસિકારેન તદઙ્ગતો કિલેસાનં વિનિવત્તત્તા બુદ્ધાનં સાસને વિનીતા સંયતકાયવાચાચિત્તા. ઉભયો નિસામેથાતિ તુમ્હે દ્વેપિ મમ વચનં નિસામેથ, માતાપિતરો ઉપગન્ત્વા ભણતીતિ યોજના.
Sīlavatīti ācārasīlasampannā. Cittakathāti cittadhammakathā. Bahussutāti bhikkhunīnaṃ santike pariyattidhammassutiyutā. Buddhasāsane vinītāti evaṃ pavatti, evaṃ nivatti, iti sīlaṃ, iti samādhi, iti paññāti suttānugatena (dī. ni. 2.186) yonisomanasikārena tadaṅgato kilesānaṃ vinivattattā buddhānaṃ sāsane vinītā saṃyatakāyavācācittā. Ubhayo nisāmethāti tumhe dvepi mama vacanaṃ nisāmetha, mātāpitaro upagantvā bhaṇatīti yojanā.
યદિપિ દિબ્બન્તિ દેવલોકપરિયાપન્નમ્પિ ભવગતં નામ સબ્બમ્પિ અસસ્સતં અનિચ્ચં દુક્ખં વિપરિણામધમ્મં. કિમઙ્ગં પન તુચ્છા કામાતિ કિમઙ્ગં પન માનુસકા કામા, તે સબ્બેપિ અસારકભાવતો તુચ્છા રિત્તા, સત્થધારાયં મધુબિન્દુ વિય અપ્પસ્સાદા, એતરહિ આયતિઞ્ચ વિપુલદુક્ખતાય બહુવિઘાતા.
Yadipi dibbanti devalokapariyāpannampi bhavagataṃ nāma sabbampi asassataṃ aniccaṃ dukkhaṃ vipariṇāmadhammaṃ. Kimaṅgaṃ pana tucchā kāmāti kimaṅgaṃ pana mānusakā kāmā, te sabbepi asārakabhāvato tucchā rittā, satthadhārāyaṃ madhubindu viya appassādā, etarahi āyatiñca vipuladukkhatāya bahuvighātā.
કટુકાતિ અનિટ્ઠા. સપ્પટિભયટ્ઠેન આસીવિસૂપમા. યેસુ કામેસુ. મુચ્છિતાતિ અજ્ઝોસિતા. સમપ્પિતાતિ સકમ્મુના સબ્બસો અપ્પિતા ખિત્તા, ઉપપન્નાતિ અત્થો . હઞ્ઞન્તેતિ બાધીયન્તિ.
Kaṭukāti aniṭṭhā. Sappaṭibhayaṭṭhena āsīvisūpamā. Yesu kāmesu. Mucchitāti ajjhositā. Samappitāti sakammunā sabbaso appitā khittā, upapannāti attho . Haññanteti bādhīyanti.
વિનિપાતેતિ અપાયે.
Vinipāteti apāye.
અચેતનાતિ અત્તહિતચેતનાય અભાવેન અચેતના. દુક્ખસમુદયોરુદ્ધાતિ તણ્હાનિમિત્તસંસારે અવરુદ્ધા. દેસેન્તેતિ ચતુસચ્ચધમ્મે દેસિયમાને. અજાનન્તાતિ અત્થં અજાનન્તા. ન બુજ્ઝરે અરિયસચ્ચાનીતિ દુક્ખાદીનિ અરિયસચ્ચાનિ ન પટિબુજ્ઝન્તિ.
Acetanāti attahitacetanāya abhāvena acetanā. Dukkhasamudayoruddhāti taṇhānimittasaṃsāre avaruddhā. Desenteti catusaccadhamme desiyamāne. Ajānantāti atthaṃ ajānantā. Na bujjhare ariyasaccānīti dukkhādīni ariyasaccāni na paṭibujjhanti.
અમ્માતિ માતરં પમુખં કત્વા આલપતિ. તે બહુતરા અજાનન્તાતિ યે અભિનન્દન્તિ ભવગતં પિહેન્તિ દેવેસુ ઉપપત્તિં બુદ્ધવરદેસિતાનિ સચ્ચાનિ અજાનન્તા, તેયેવ ચ ઇમસ્મિં લોકે બહુતરાતિ યોજના.
Ammāti mātaraṃ pamukhaṃ katvā ālapati. Te bahutarā ajānantāti ye abhinandanti bhavagataṃ pihenti devesu upapattiṃ buddhavaradesitāni saccāni ajānantā, teyeva ca imasmiṃ loke bahutarāti yojanā.
ભવગતે અનિચ્ચમ્હીતિ સબ્બસ્મિં ભવે અનિચ્ચે દેવેસુ ઉપપત્તિ ન સસ્સતા, એવં સન્તેપિ ન ચ સન્તસન્તિ બાલા ન ઉત્તસન્તિ ન સંવેગં આપજ્જન્તિ. પુનપ્પુનં જાયિતબ્બસ્સાતિ અપરાપરં ઉપપજ્જમાનસ્સ.
Bhavagate aniccamhīti sabbasmiṃ bhave anicce devesu upapatti na sassatā, evaṃ santepi na ca santasanti bālā na uttasanti na saṃvegaṃ āpajjanti. Punappunaṃ jāyitabbassāti aparāparaṃ upapajjamānassa.
ચત્તારો વિનિપાતાતિ નિરયો તિરચ્છાનયોનિ પેત્તિવિસયો અસુરયોનીતિ ઇમે ચત્તારો સુખસમુસ્સયતો વિનિપાતગતિયો. મનુસ્સદેવૂપપત્તિસઞ્ઞિતા પન દ્વેવ ગતિયો કથઞ્ચિ કિચ્છેન કસિરેન લબ્ભન્તિ પુઞ્ઞકમ્મસ્સ દુક્કરત્તા. નિરયેસૂતિ સુખરહિતેસુ અપાયેસુ.
Cattāro vinipātāti nirayo tiracchānayoni pettivisayo asurayonīti ime cattāro sukhasamussayato vinipātagatiyo. Manussadevūpapattisaññitā pana dveva gatiyo kathañci kicchena kasirena labbhanti puññakammassa dukkarattā. Nirayesūti sukharahitesu apāyesu.
અપ્પોસ્સુક્કાતિ અઞ્ઞકિચ્ચેસુ નિરુસ્સુક્કા. ઘટિસ્સન્તિ વાયમિસ્સં ભાવનં અનુયુઞ્જિસ્સામિ, કાયકલિના અસારેન ભવગતે કિં અભિનન્દિતેનાતિ યોજના.
Appossukkāti aññakiccesu nirussukkā. Ghaṭissanti vāyamissaṃ bhāvanaṃ anuyuñjissāmi, kāyakalinā asārena bhavagate kiṃ abhinanditenāti yojanā.
ભવતણ્હાય નિરોધાતિ ભવગતાય તણ્હાય નિરોધહેતુ નિરોધત્થં.
Bhavataṇhāya nirodhāti bhavagatāya taṇhāya nirodhahetu nirodhatthaṃ.
બુદ્ધાનં ઉપ્પાદો લદ્ધો, વિવજ્જિતો નિરયૂપપત્તિઆદિકો અટ્ઠવિધો અક્ખણો, ખણો નવમો ખણો લદ્ધોતિ યોજના. સીલાનીતિ ચતુપારિસુદ્ધિસીલાનિ. બ્રહ્મચરિયન્તિ સાસનબ્રહ્મચરિયં. ન દૂસેય્યન્તિ ન કોપેય્યામિ.
Buddhānaṃ uppādo laddho, vivajjito nirayūpapattiādiko aṭṭhavidho akkhaṇo, khaṇo navamo khaṇo laddhoti yojanā. Sīlānīti catupārisuddhisīlāni. Brahmacariyanti sāsanabrahmacariyaṃ. Na dūseyyanti na kopeyyāmi.
ન તાવ આહારં આહરિસ્સં ગહટ્ઠાતિ ‘‘નેવ તાવ અહં ગહટ્ઠા હુત્વા આહારં આહરિસ્સામિ, સચે પબ્બજ્જં ન લભિસ્સામિ, મરણવસમેવ ગતા ભવિસ્સામી’’તિ એવં સુમેધા માતાપિતરો ભણતીતિ યોજના.
Na tāva āhāraṃ āharissaṃ gahaṭṭhāti ‘‘neva tāva ahaṃ gahaṭṭhā hutvā āhāraṃ āharissāmi, sace pabbajjaṃ na labhissāmi, maraṇavasameva gatā bhavissāmī’’ti evaṃ sumedhā mātāpitaro bhaṇatīti yojanā.
અસ્સાતિ સુમેધાય. સબ્બસો સમભિહતોતિ અસ્સૂહિ સબ્બસો અભિહતમુખો. ઘટેન્તિ સઞ્ઞાપેતુન્તિ પાસાદતલે છમાપતિતં સુમેધં માતા ચ પિતા ચ ગિહિભાવાય સઞ્ઞાપેતું ઘટેન્તિ વાયમન્તિ. ‘‘ઘટેન્તિ વાયમન્તી’’તિપિ પાઠો, સો એવત્થો.
Assāti sumedhāya. Sabbaso samabhihatoti assūhi sabbaso abhihatamukho. Ghaṭenti saññāpetunti pāsādatale chamāpatitaṃ sumedhaṃ mātā ca pitā ca gihibhāvāya saññāpetuṃ ghaṭenti vāyamanti. ‘‘Ghaṭenti vāyamantī’’tipi pāṭho, so evattho.
કિં સોચિતેનાતિ ‘‘પબ્બજ્જં ન લભિસ્સામી’’તિ કિં સોચનેન. દિન્નાસિ વારણવતિમ્હીતિ વારણવતીનગરે દિન્ના અસિ. ‘‘દિન્નાસી’’તિ વત્વા પુનપિ ‘‘ત્વં દિન્ના’’તિ વચનં દળ્હં દિન્નભાવદસ્સનત્થં.
Kiṃ socitenāti ‘‘pabbajjaṃ na labhissāmī’’ti kiṃ socanena. Dinnāsi vāraṇavatimhīti vāraṇavatīnagare dinnā asi. ‘‘Dinnāsī’’ti vatvā punapi ‘‘tvaṃ dinnā’’ti vacanaṃ daḷhaṃ dinnabhāvadassanatthaṃ.
રજ્જે આણાતિ અનિકરત્તસ્સ રજ્જે તવ આણા પવત્તતિ. ધનમિસ્સરિયન્તિ ઇમસ્મિં કુલે પતિકુલે ચ ધનં ઇસ્સરિયઞ્ચ, ભોગા સુખા અતિવિય ઇટ્ઠા ભોગાતિ સબ્બમિદં તુય્હં ઉપટ્ઠિતં હત્થગતં. દહરિકાસીતિ તરુણી ચાસિ, તસ્મા ભુઞ્જાહિ કામભોગે. તેન કારણેન વારેય્યં હોતુ તે પુત્તાતિ યોજના.
Rajje āṇāti anikarattassa rajje tava āṇā pavattati. Dhanamissariyanti imasmiṃ kule patikule ca dhanaṃ issariyañca, bhogā sukhā ativiya iṭṭhā bhogāti sabbamidaṃ tuyhaṃ upaṭṭhitaṃ hatthagataṃ. Daharikāsīti taruṇī cāsi, tasmā bhuñjāhi kāmabhoge. Tena kāraṇena vāreyyaṃ hotu te puttāti yojanā.
નેતિ માતાપિતરો. મા એદિસિકાનીતિ એવરૂપાનિ રજ્જે આણાદીનિ મા ભવન્તુ. કસ્માતિ ચે આહ ‘‘ભગવતમસાર’’ન્તિઆદિ.
Neti mātāpitaro. Mā edisikānīti evarūpāni rajje āṇādīni mā bhavantu. Kasmāti ce āha ‘‘bhagavatamasāra’’ntiādi.
કિમિવાતિ કિમિ વિય. પૂતિકાયન્તિ ઇમં પૂતિકળેવરં. સવનગન્ધન્તિ વિસ્સટ્ઠવિસ્સગન્ધં. ભયાનકન્તિ અવીતરાગાનં ભયાવહં. કુણપં અભિસંવિસેય્યં ભસ્તન્તિ કુણપભરિતં ચમ્મપસિબ્બકં, અસકિં પગ્ઘરિતં અસુચિપુણ્ણં નાનપ્પકારસ્સ અસુચિનો પુણ્ણં હુત્વા અસકિં સબ્બકાલં અધિપગ્ઘરન્તં ‘‘મમ ઇદ’’ન્તિ અભિનિવેસેય્યં.