Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³னபாளி • Udānapāḷi |
8. ஸுந்த³ரீஸுத்தங்
8. Sundarīsuttaṃ
38. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா ஸக்கதோ ஹோதி க³ருகதோ மானிதோ பூஜிதோ அபசிதோ லாபீ⁴ சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரானங் . பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴பி ஸக்கதோ ஹோதி க³ருகதோ மானிதோ பூஜிதோ அபசிதோ லாபீ⁴ சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரானங். அஞ்ஞதித்தி²யா பன பரிப்³பா³ஜகா அஸக்கதா ஹொந்தி அக³ருகதா அமானிதா அபூஜிதா அனபசிதா ந லாபி⁴னோ சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரானங்.
38. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena bhagavā sakkato hoti garukato mānito pūjito apacito lābhī cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārānaṃ . Bhikkhusaṅghopi sakkato hoti garukato mānito pūjito apacito lābhī cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārānaṃ. Aññatitthiyā pana paribbājakā asakkatā honti agarukatā amānitā apūjitā anapacitā na lābhino cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārānaṃ.
அத² கோ² தே அஞ்ஞதித்தி²யா பரிப்³பா³ஜகா ப⁴க³வதோ ஸக்காரங் அஸஹமானா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச யேன ஸுந்த³ரீ பரிப்³பா³ஜிகா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ஸுந்த³ரிங் பரிப்³பா³ஜிகங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘உஸ்ஸஹஸி த்வங், ப⁴கி³னி, ஞாதீனங் அத்த²ங் காது’’ந்தி? ‘‘க்யாஹங், அய்யா, கரோமி? கிங் மயா ந ஸக்கா 1 காதுங்? ஜீவிதம்பி மே பரிச்சத்தங் ஞாதீனங் அத்தா²யா’’தி.
Atha kho te aññatitthiyā paribbājakā bhagavato sakkāraṃ asahamānā bhikkhusaṅghassa ca yena sundarī paribbājikā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā sundariṃ paribbājikaṃ etadavocuṃ – ‘‘ussahasi tvaṃ, bhagini, ñātīnaṃ atthaṃ kātu’’nti? ‘‘Kyāhaṃ, ayyā, karomi? Kiṃ mayā na sakkā 2 kātuṃ? Jīvitampi me pariccattaṃ ñātīnaṃ atthāyā’’ti.
‘‘தேன ஹி, ப⁴கி³னி, அபி⁴க்க²ணங் ஜேதவனங் க³ச்சா²ஹீ’’தி. ‘‘ஏவங், அய்யா’’தி கோ² ஸுந்த³ரீ பரிப்³பா³ஜிகா தேஸங் அஞ்ஞதித்தி²யானங் பரிப்³பா³ஜகானங் படிஸ்ஸுத்வா அபி⁴க்க²ணங் ஜேதவனங் அக³மாஸி.
‘‘Tena hi, bhagini, abhikkhaṇaṃ jetavanaṃ gacchāhī’’ti. ‘‘Evaṃ, ayyā’’ti kho sundarī paribbājikā tesaṃ aññatitthiyānaṃ paribbājakānaṃ paṭissutvā abhikkhaṇaṃ jetavanaṃ agamāsi.
யதா³ தே அஞ்ஞிங்ஸு அஞ்ஞதித்தி²யா பரிப்³பா³ஜகா – ‘‘வோதி³ட்டா² கோ² ஸுந்த³ரீ பரிப்³பா³ஜிகா ப³ஹுஜனேன அபி⁴க்க²ணங் ஜேதவனங் க³ச்ச²தீ’’தி 3. அத² நங் ஜீவிதா வோரோபெத்வா தத்தே²வ ஜேதவனஸ்ஸ பரிகா²கூபே நிக்கி²பித்வா 4 யேன ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ராஜானங் பஸேனதி³ங் கோஸலங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘யா ஸா, மஹாராஜ, ஸுந்த³ரீ பரிப்³பா³ஜிகா; ஸா நோ ந தி³ஸ்ஸதீ’’தி. ‘‘கத்த² பன தும்ஹே ஆஸங்கதா²’’தி ? ‘‘ஜேதவனே, மஹாராஜா’’தி. ‘‘தேன ஹி ஜேதவனங் விசினதா²’’தி.
Yadā te aññiṃsu aññatitthiyā paribbājakā – ‘‘vodiṭṭhā kho sundarī paribbājikā bahujanena abhikkhaṇaṃ jetavanaṃ gacchatī’’ti 5. Atha naṃ jīvitā voropetvā tattheva jetavanassa parikhākūpe nikkhipitvā 6 yena rājā pasenadi kosalo tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā rājānaṃ pasenadiṃ kosalaṃ etadavocuṃ – ‘‘yā sā, mahārāja, sundarī paribbājikā; sā no na dissatī’’ti. ‘‘Kattha pana tumhe āsaṅkathā’’ti ? ‘‘Jetavane, mahārājā’’ti. ‘‘Tena hi jetavanaṃ vicinathā’’ti.
அத² கோ² தே அஞ்ஞதித்தி²யா பரிப்³பா³ஜகா ஜேதவனங் விசினித்வா யதா²னிக்கி²த்தங் பரிகா²கூபா உத்³த⁴ரித்வா மஞ்சகங் ஆரோபெத்வா ஸாவத்தி²ங் பவேஸெத்வா ரதி²யாய ரதி²யங் ஸிங்கா⁴டகேன ஸிங்கா⁴டகங் உபஸங்கமித்வா மனுஸ்ஸே உஜ்ஜா²பேஸுங் –
Atha kho te aññatitthiyā paribbājakā jetavanaṃ vicinitvā yathānikkhittaṃ parikhākūpā uddharitvā mañcakaṃ āropetvā sāvatthiṃ pavesetvā rathiyāya rathiyaṃ siṅghāṭakena siṅghāṭakaṃ upasaṅkamitvā manusse ujjhāpesuṃ –
‘‘பஸ்ஸதா²ய்யா ஸமணானங் ஸக்யபுத்தியானங் கம்மங்! அலஜ்ஜினோ இமே ஸமணா ஸக்யபுத்தியா து³ஸ்ஸீலா பாபத⁴ம்மா முஸாவாதி³னோ அப்³ரஹ்மசாரினோ. இமே ஹி நாம த⁴ம்மசாரினோ ஸமசாரினோ ப்³ரஹ்மசாரினோ ஸச்சவாதி³னோ ஸீலவந்தோ கல்யாணத⁴ம்மா படிஜானிஸ்ஸந்தி! நத்தி² இமேஸங் ஸாமஞ்ஞங், நத்தி² இமேஸங் ப்³ரஹ்மஞ்ஞங். நட்ட²ங் இமேஸங் ஸாமஞ்ஞங், நட்ட²ங் இமேஸங் ப்³ரஹ்மஞ்ஞங். குதோ இமேஸங் ஸாமஞ்ஞங், குதோ இமேஸங் ப்³ரஹ்மஞ்ஞங்? அபக³தா இமே ஸாமஞ்ஞா, அபக³தா இமே ப்³ரஹ்மஞ்ஞா. கத²ஞ்ஹி நாம புரிஸோ புரிஸகிச்சங் கரித்வா இத்தி²ங் ஜீவிதா வோரோபெஸ்ஸதீ’’தி!
‘‘Passathāyyā samaṇānaṃ sakyaputtiyānaṃ kammaṃ! Alajjino ime samaṇā sakyaputtiyā dussīlā pāpadhammā musāvādino abrahmacārino. Ime hi nāma dhammacārino samacārino brahmacārino saccavādino sīlavanto kalyāṇadhammā paṭijānissanti! Natthi imesaṃ sāmaññaṃ, natthi imesaṃ brahmaññaṃ. Naṭṭhaṃ imesaṃ sāmaññaṃ, naṭṭhaṃ imesaṃ brahmaññaṃ. Kuto imesaṃ sāmaññaṃ, kuto imesaṃ brahmaññaṃ? Apagatā ime sāmaññā, apagatā ime brahmaññā. Kathañhi nāma puriso purisakiccaṃ karitvā itthiṃ jīvitā voropessatī’’ti!
தேன கோ² பன ஸமயேன ஸாவத்தி²யங் மனுஸ்ஸா பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா அஸப்³பா⁴ஹி ப²ருஸாஹி வாசாஹி அக்கோஸந்தி பரிபா⁴ஸந்தி ரோஸந்தி விஹேஸந்தி –
Tena kho pana samayena sāvatthiyaṃ manussā bhikkhū disvā asabbhāhi pharusāhi vācāhi akkosanti paribhāsanti rosanti vihesanti –
‘‘அலஜ்ஜினோ இமே ஸமணா ஸக்யபுத்தியா து³ஸ்ஸீலா பாபத⁴ம்மா முஸாவாதி³னோ அப்³ரஹ்மசாரினோ . இமே ஹி நாம த⁴ம்மசாரினோ ஸமசாரினோ ப்³ரஹ்மசாரினோ ஸச்சவாதி³னோ ஸீலவந்தோ கல்யாணத⁴ம்மா படிஜானிஸ்ஸந்தி! நத்தி² இமேஸங் ஸாமஞ்ஞங், நத்தி² இமேஸங் ப்³ரஹ்மஞ்ஞங். நட்ட²ங் இமேஸங் ஸாமஞ்ஞங், நட்ட²ங் இமேஸங் ப்³ரஹ்மஞ்ஞங். குதோ இமேஸங் ஸாமஞ்ஞங், குதோ இமேஸங் ப்³ரஹ்மஞ்ஞங்? அபக³தா இமே ஸாமஞ்ஞா, அபக³தா இமே ப்³ரஹ்மஞ்ஞா. கத²ஞ்ஹி நாம புரிஸோ புரிஸகிச்சங் கரித்வா இத்தி²ங் ஜீவிதா வோரோபெஸ்ஸதீ’’தி!
‘‘Alajjino ime samaṇā sakyaputtiyā dussīlā pāpadhammā musāvādino abrahmacārino . Ime hi nāma dhammacārino samacārino brahmacārino saccavādino sīlavanto kalyāṇadhammā paṭijānissanti! Natthi imesaṃ sāmaññaṃ, natthi imesaṃ brahmaññaṃ. Naṭṭhaṃ imesaṃ sāmaññaṃ, naṭṭhaṃ imesaṃ brahmaññaṃ. Kuto imesaṃ sāmaññaṃ, kuto imesaṃ brahmaññaṃ? Apagatā ime sāmaññā, apagatā ime brahmaññā. Kathañhi nāma puriso purisakiccaṃ karitvā itthiṃ jīvitā voropessatī’’ti!
அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய பாவிஸிங்ஸு. ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய சரித்வா பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதபடிக்கந்தா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னா கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் –
Atha kho sambahulā bhikkhū pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya sāvatthiṃ piṇḍāya pāvisiṃsu. Sāvatthiyaṃ piṇḍāya caritvā pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkantā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinnā kho te bhikkhū bhagavantaṃ etadavocuṃ –
‘‘ஏதரஹி, ப⁴ந்தே, ஸாவத்தி²யங் மனுஸ்ஸா பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா அஸப்³பா⁴ஹி ப²ருஸாஹி வாசாஹி அக்கோஸந்தி பரிபா⁴ஸந்தி ரோஸந்தி விஹேஸந்தி – ‘அலஜ்ஜினோ இமே ஸமணா ஸக்யபுத்தியா து³ஸ்ஸீலா பாபத⁴ம்மா முஸாவாதி³னோ அப்³ரஹ்மசாரினோ. இமே ஹி நாம த⁴ம்மசாரினோ ஸமசாரினோ ப்³ரஹ்மசாரினோ ஸச்சவாதி³னோ ஸீலவந்தோ கல்யாணத⁴ம்மா படிஜானிஸ்ஸந்தி. நத்தி² இமேஸங் ஸாமஞ்ஞங், நத்தி² இமேஸங் ப்³ரஹ்மஞ்ஞங். நட்ட²ங் இமேஸங் ஸாமஞ்ஞங், நட்ட²ங் இமேஸங் ப்³ரஹ்மஞ்ஞங். குதோ இமேஸங் ஸாமஞ்ஞங், குதோ இமேஸங் ப்³ரஹ்மஞ்ஞங்? அபக³தா இமே ஸாமஞ்ஞா, அபக³தா இமே ப்³ரஹ்மஞ்ஞா. கத²ஞ்ஹி நாம புரிஸோ புரிஸகிச்சங் கரித்வா இத்தி²ங் ஜீவிதா வோரோபெஸ்ஸதீ’’’தி!
‘‘Etarahi, bhante, sāvatthiyaṃ manussā bhikkhū disvā asabbhāhi pharusāhi vācāhi akkosanti paribhāsanti rosanti vihesanti – ‘alajjino ime samaṇā sakyaputtiyā dussīlā pāpadhammā musāvādino abrahmacārino. Ime hi nāma dhammacārino samacārino brahmacārino saccavādino sīlavanto kalyāṇadhammā paṭijānissanti. Natthi imesaṃ sāmaññaṃ, natthi imesaṃ brahmaññaṃ. Naṭṭhaṃ imesaṃ sāmaññaṃ, naṭṭhaṃ imesaṃ brahmaññaṃ. Kuto imesaṃ sāmaññaṃ, kuto imesaṃ brahmaññaṃ? Apagatā ime sāmaññā, apagatā ime brahmaññā. Kathañhi nāma puriso purisakiccaṃ karitvā itthiṃ jīvitā voropessatī’’’ti!
‘‘நேஸோ, பி⁴க்க²வே, ஸத்³தோ³ சிரங் ப⁴விஸ்ஸதி ஸத்தாஹமேவ ப⁴விஸ்ஸதி. ஸத்தாஹஸ்ஸ அச்சயேன அந்தரதா⁴யிஸ்ஸதி. தேன ஹி, பி⁴க்க²வே, யே மனுஸ்ஸா பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா அஸப்³பா⁴ஹி ப²ருஸாஹி வாசாஹி அக்கோஸந்தி பரிபா⁴ஸந்தி ரோஸந்தி விஹேஸந்தி, தே தும்ஹே இமாய கா³தா²ய படிசோதே³த² –
‘‘Neso, bhikkhave, saddo ciraṃ bhavissati sattāhameva bhavissati. Sattāhassa accayena antaradhāyissati. Tena hi, bhikkhave, ye manussā bhikkhū disvā asabbhāhi pharusāhi vācāhi akkosanti paribhāsanti rosanti vihesanti, te tumhe imāya gāthāya paṭicodetha –
‘‘‘அபூ⁴தவாதீ³ நிரயங் உபேதி,
‘‘‘Abhūtavādī nirayaṃ upeti,
உபோ⁴பி தே பேச்ச ஸமா ப⁴வந்தி,
Ubhopi te pecca samā bhavanti,
நிஹீனகம்மா மனுஜா பரத்தா²’’’தி.
Nihīnakammā manujā paratthā’’’ti.
அத² கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ ஸந்திகே இமங் கா³த²ங் பரியாபுணித்வா யே மனுஸ்ஸா பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா அஸப்³பா⁴ஹி ப²ருஸாஹி வாசாஹி அக்கோஸந்தி பரிபா⁴ஸந்தி ரோஸந்தி விஹேஸந்தி தே இமாய கா³தா²ய படிசோதெ³ந்தி –
Atha kho te bhikkhū bhagavato santike imaṃ gāthaṃ pariyāpuṇitvā ye manussā bhikkhū disvā asabbhāhi pharusāhi vācāhi akkosanti paribhāsanti rosanti vihesanti te imāya gāthāya paṭicodenti –
‘‘அபூ⁴தவாதீ³ நிரயங் உபேதி,
‘‘Abhūtavādī nirayaṃ upeti,
யோ வாபி கத்வா ந கரோமிசாஹ;
Yo vāpi katvā na karomicāha;
உபோ⁴பி தே பேச்ச ஸமா ப⁴வந்தி,
Ubhopi te pecca samā bhavanti,
நிஹீனகம்மா மனுஜா பரத்தா²’’தி.
Nihīnakammā manujā paratthā’’ti.
மனுஸ்ஸானங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அகாரகா இமே ஸமணா ஸக்யபுத்தியா. நயிமேஹி கதங். ஸபந்திமே ஸமணா ஸக்யபுத்தியா’’தி. நேவ ஸோ ஸத்³தோ³ சிரங் அஹோஸி. ஸத்தாஹமேவ அஹோஸி. ஸத்தாஹஸ்ஸ அச்சயேன அந்தரதா⁴யி.
Manussānaṃ etadahosi – ‘‘akārakā ime samaṇā sakyaputtiyā. Nayimehi kataṃ. Sapantime samaṇā sakyaputtiyā’’ti. Neva so saddo ciraṃ ahosi. Sattāhameva ahosi. Sattāhassa accayena antaradhāyi.
அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னா கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ ஏதத³வோசுங் –
Atha kho sambahulā bhikkhū yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinnā kho te bhikkhū bhagavato etadavocuṃ –
‘‘அச்ச²ரியங், ப⁴ந்தே, அப்³பு⁴தங், ப⁴ந்தே! யாவ ஸுபா⁴ஸிதங் சித³ங் ப⁴ந்தே ப⁴க³வதா – ‘நேஸோ, பி⁴க்க²வே, ஸத்³தோ³ சிரங் ப⁴விஸ்ஸதி. ஸத்தாஹமேவ ப⁴விஸ்ஸதி. ஸத்தாஹஸ்ஸ அச்சயேன அந்தரதா⁴யிஸ்ஸதீ’தி. அந்தரஹிதோ ஸோ, ப⁴ந்தே, ஸத்³தோ³’’தி.
‘‘Acchariyaṃ, bhante, abbhutaṃ, bhante! Yāva subhāsitaṃ cidaṃ bhante bhagavatā – ‘neso, bhikkhave, saddo ciraṃ bhavissati. Sattāhameva bhavissati. Sattāhassa accayena antaradhāyissatī’ti. Antarahito so, bhante, saddo’’ti.
அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –
Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –
‘‘துத³ந்தி வாசாய ஜனா அஸஞ்ஞதா,
‘‘Tudanti vācāya janā asaññatā,
ஸரேஹி ஸங்கா³மக³தங்வ குஞ்ஜரங்;
Sarehi saṅgāmagataṃva kuñjaraṃ;
ஸுத்வான வாக்யங் ப²ருஸங் உதீ³ரிதங்,
Sutvāna vākyaṃ pharusaṃ udīritaṃ,
அதி⁴வாஸயே பி⁴க்கு² அது³ட்ட²சித்தோ’’தி. அட்ட²மங்;
Adhivāsaye bhikkhu aduṭṭhacitto’’ti. aṭṭhamaṃ;
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā / 8. ஸுந்த³ரீஸுத்தவண்ணனா • 8. Sundarīsuttavaṇṇanā