Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā

    8. ஸுந்த³ரீஸுத்தவண்ணனா

    8. Sundarīsuttavaṇṇanā

    38. அட்ட²மே ஸக்கதோதிஆதீ³னங் பதா³னங் அத்தோ² ஹெட்டா² வண்ணிதோயேவ. அஸஹமானாதி ந ஸஹமானா, உஸூயந்தாதி அத்தோ². பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச ஸக்காரங் அஸஹமானாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    38. Aṭṭhame sakkatotiādīnaṃ padānaṃ attho heṭṭhā vaṇṇitoyeva. Asahamānāti na sahamānā, usūyantāti attho. Bhikkhusaṅghassa ca sakkāraṃ asahamānāti sambandho.

    ஸுந்த³ரீதி தஸ்ஸா நாமங். ஸா கிர தஸ்மிங் காலே ஸப்³ப³பரிப்³பா³ஜிகாஸு அபி⁴ரூபா த³ஸ்ஸனீயா பாஸாதி³கா பரமாய வண்ணபொக்க²ரதாய ஸமன்னாக³தா, தேனேவ ஸா ‘‘ஸுந்த³ரீ’’தி பஞ்ஞாயித்த². ஸா ச அனதீதயொப்³ப³னா அஸங்யதஸமாசாராவ ஹோதி, தஸ்மா தே ஸுந்த³ரிங் பரிப்³பா³ஜிகங் பாபகம்மே உய்யோஜேஸுங். தே ஹி அஞ்ஞதித்தி²யா பு³த்³து⁴ப்பாத³தோ பட்டா²ய ஸயங் ஹதலாப⁴ஸக்காரா ஹெட்டா² அக்கோஸஸுத்தவண்ணனாயங் ஆக³தனயேன ப⁴க³வதோ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச உளாரங் அபரிமிதங் லாப⁴ஸக்காரங் பவத்தமானங் தி³ஸ்வா இஸ்ஸாபகதா ஏகதோ ஹுத்வா ஸம்மந்தயிங்ஸு – மயங் ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ உப்பன்னகாலதோ பட்டா²ய நட்டா² ஹதலாப⁴ஸக்காரா, ந நோ கோசி அத்தி²பா⁴வம்பி ஜானாதி, கிங் நிஸ்ஸாய நு கோ² லோகோ ஸமணே கோ³தமே அபி⁴ப்பஸன்னோ உளாரங் ஸக்காரஸம்மானங் உபனேதீதி? தத்தே²கோ ஆஹ – ‘‘உச்சாகுலப்பஸுதோ அஸம்பி⁴ன்னாய மஹாஸம்மதப்பவேணியா ஜாதோ’’தி, அபரோ ‘‘அபி⁴ஜாதியங் தஸ்ஸ அனேகானி அச்ச²ரியானி பாதுபூ⁴தானீ’’தி, அஞ்ஞோ ‘‘காலதே³விலங் வந்தா³பேதுங் உபனீதஸ்ஸ பாதா³ பரிவத்தித்வா தஸ்ஸ ஜடாஸு பதிட்டி²தா’’தி, அபரோ ‘‘வப்பமங்க³லகாலே ஜம்பு³ச்சா²யாய ஸயாபிதஸ்ஸ வீதிக்கந்தேபி மஜ்ஜ²ன்ஹிகே ஜம்பு³ச்சா²யா அபரிவத்தித்வா டி²தா’’தி, அஞ்ஞோ ‘‘அபி⁴ரூபோ த³ஸ்ஸனீயோ பாஸாதி³கோ ரூபஸம்பத்தியா’’தி, அபரோ ‘‘ஜிண்ணாதுரமதபப்³ப³ஜிதஸங்கா²தனிமித்தே தி³ஸ்வா ஸங்வேக³ஜாதோ ஆகா³மினங் சக்கவத்திரஜ்ஜங் பஹாய பப்³ப³ஜிதோ’’தி. ஏவங் அபரிமாணகாலே ஸம்ப⁴தங் அனஞ்ஞஸாதா⁴ரணங் ப⁴க³வதோ புஞ்ஞஞாணஸம்பா⁴ரங் உக்கங்ஸபாரமிப்பத்தங் நிருபமங் ஸல்லேக²ப்படிபத³ங் அனுத்தரஞ்ச ஞாணபஹானஸம்பதா³தி³பு³த்³தா⁴னுபா⁴வங் அஜானந்தா அத்தனா யதா²தி³ட்ட²ங் யதா²ஸுதங் த⁴ரமானங் தங் தங் ப⁴க³வதோ ப³ஹுமானகாரணங் கித்தெத்வா அப³ஹுமானகாரணங் பரியேஸித்வா அபஸ்ஸந்தா ‘‘கேன நு கோ² காரணேன மயங் ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ அயஸங் உப்பாதெ³த்வா லாப⁴ஸக்காரங் நாஸெய்யாமா’’தி. தேஸு ஏகோ திகி²ணமந்தீ ஏவமாஹ – ‘‘அம்போ⁴ இமஸ்மிங் ஸத்தலோகே மாதுகா³மஸுகே² அஸத்தஸத்தா நாம நத்தி², அயஞ்ச ஸமணோ கோ³தமோ அபி⁴ரூபோ தே³வஸமோ தருணோ, அத்தனோ ஸமரூபங் மாதுகா³மங் லபி⁴த்வா ஸஜ்ஜெய்ய. அதா²பி ந ஸஜ்ஜெய்ய, ஜனஸ்ஸ பன ஸங்கியோ ப⁴வெய்ய, ஹந்த³ மயங் ஸுந்த³ரிங் பரிப்³பா³ஜிகங் ததா² உய்யோஜேம, யதா² ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ அயஸோ பத²வியங் பத்த²ரெய்யா’’தி.

    Sundarīti tassā nāmaṃ. Sā kira tasmiṃ kāle sabbaparibbājikāsu abhirūpā dassanīyā pāsādikā paramāya vaṇṇapokkharatāya samannāgatā, teneva sā ‘‘sundarī’’ti paññāyittha. Sā ca anatītayobbanā asaṃyatasamācārāva hoti, tasmā te sundariṃ paribbājikaṃ pāpakamme uyyojesuṃ. Te hi aññatitthiyā buddhuppādato paṭṭhāya sayaṃ hatalābhasakkārā heṭṭhā akkosasuttavaṇṇanāyaṃ āgatanayena bhagavato bhikkhusaṅghassa ca uḷāraṃ aparimitaṃ lābhasakkāraṃ pavattamānaṃ disvā issāpakatā ekato hutvā sammantayiṃsu – mayaṃ samaṇassa gotamassa uppannakālato paṭṭhāya naṭṭhā hatalābhasakkārā, na no koci atthibhāvampi jānāti, kiṃ nissāya nu kho loko samaṇe gotame abhippasanno uḷāraṃ sakkārasammānaṃ upanetīti? Tattheko āha – ‘‘uccākulappasuto asambhinnāya mahāsammatappaveṇiyā jāto’’ti, aparo ‘‘abhijātiyaṃ tassa anekāni acchariyāni pātubhūtānī’’ti, añño ‘‘kāladevilaṃ vandāpetuṃ upanītassa pādā parivattitvā tassa jaṭāsu patiṭṭhitā’’ti, aparo ‘‘vappamaṅgalakāle jambucchāyāya sayāpitassa vītikkantepi majjhanhike jambucchāyā aparivattitvā ṭhitā’’ti, añño ‘‘abhirūpo dassanīyo pāsādiko rūpasampattiyā’’ti, aparo ‘‘jiṇṇāturamatapabbajitasaṅkhātanimitte disvā saṃvegajāto āgāminaṃ cakkavattirajjaṃ pahāya pabbajito’’ti. Evaṃ aparimāṇakāle sambhataṃ anaññasādhāraṇaṃ bhagavato puññañāṇasambhāraṃ ukkaṃsapāramippattaṃ nirupamaṃ sallekhappaṭipadaṃ anuttarañca ñāṇapahānasampadādibuddhānubhāvaṃ ajānantā attanā yathādiṭṭhaṃ yathāsutaṃ dharamānaṃ taṃ taṃ bhagavato bahumānakāraṇaṃ kittetvā abahumānakāraṇaṃ pariyesitvā apassantā ‘‘kena nu kho kāraṇena mayaṃ samaṇassa gotamassa ayasaṃ uppādetvā lābhasakkāraṃ nāseyyāmā’’ti. Tesu eko tikhiṇamantī evamāha – ‘‘ambho imasmiṃ sattaloke mātugāmasukhe asattasattā nāma natthi, ayañca samaṇo gotamo abhirūpo devasamo taruṇo, attano samarūpaṃ mātugāmaṃ labhitvā sajjeyya. Athāpi na sajjeyya, janassa pana saṅkiyo bhaveyya, handa mayaṃ sundariṃ paribbājikaṃ tathā uyyojema, yathā samaṇassa gotamassa ayaso pathaviyaṃ patthareyyā’’ti.

    தங் ஸுத்வா இதரே ‘‘இத³ங் ஸுட்டு² தயா சிந்திதங், ஏவஞ்ஹி கதே ஸமணோ கோ³தமோ அயஸகேன உபத்³து³தோ ஸீஸங் உக்கி²பிதுங் அஸக்கொந்தோ யேன வா தேன வா பலாயிஸ்ஸதீ’’தி ஸப்³பே³வ ஏகஜ்ஜா²ஸயா ஹுத்வா ததா² உய்யோஜேதுங் ஸுந்த³ரியா ஸந்திகங் அக³மங்ஸு. ஸா தே தி³ஸ்வா ‘‘கிங் தும்ஹே ஏகதோ ஆக³தத்தா²’’தி ஆஹ. தித்தி²யா அனாலபந்தா ஆராமபரியந்தே படிச்ச²ன்னே டா²னே நிஸீதி³ங்ஸு. ஸா தத்த² க³ந்த்வா புனப்புனங் ஆலபந்தீ படிவசனங் அலபி⁴த்வா கிங் தும்ஹாகங் அபரஜ்ஜ²ங்? கஸ்மா மே படிவசனங் ந தே³தா²தி? ததா² ஹி பன த்வங் அம்ஹே விஹேடி²யமானே அஜ்ஜு²பெக்க²ஸீதி . கோ தும்ஹே விஹேடே²தீதி? ‘‘கிங் பன த்வங் ந பஸ்ஸஸி, ஸமணங் கோ³தமங் அம்ஹே விஹேடெ²த்வா ஹதலாப⁴ஸக்காரே கத்வா விசரந்த’’ந்தி வத்வா ‘‘தத்த² மயா கிங் காதப்³ப³’’ந்தி வுத்தே ‘‘தேன ஹி த்வங் அபி⁴க்க²ணங் ஜேதவனஸமீபங் க³ந்த்வா மஹாஜனஸ்ஸ ஏவஞ்சேவஞ்ச வதெ³ய்யாஸீ’’தி ஆஹங்ஸு. ஸாபி ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி². தேன வுத்தங் – ‘‘அஞ்ஞதித்தி²யா பரிப்³பா³ஜகா ப⁴க³வதோ ஸக்காரங் அஸஹமானா’’திஆதி³.

    Taṃ sutvā itare ‘‘idaṃ suṭṭhu tayā cintitaṃ, evañhi kate samaṇo gotamo ayasakena upadduto sīsaṃ ukkhipituṃ asakkonto yena vā tena vā palāyissatī’’ti sabbeva ekajjhāsayā hutvā tathā uyyojetuṃ sundariyā santikaṃ agamaṃsu. Sā te disvā ‘‘kiṃ tumhe ekato āgatatthā’’ti āha. Titthiyā anālapantā ārāmapariyante paṭicchanne ṭhāne nisīdiṃsu. Sā tattha gantvā punappunaṃ ālapantī paṭivacanaṃ alabhitvā kiṃ tumhākaṃ aparajjhaṃ? Kasmā me paṭivacanaṃ na dethāti? Tathā hi pana tvaṃ amhe viheṭhiyamāne ajjhupekkhasīti . Ko tumhe viheṭhetīti? ‘‘Kiṃ pana tvaṃ na passasi, samaṇaṃ gotamaṃ amhe viheṭhetvā hatalābhasakkāre katvā vicaranta’’nti vatvā ‘‘tattha mayā kiṃ kātabba’’nti vutte ‘‘tena hi tvaṃ abhikkhaṇaṃ jetavanasamīpaṃ gantvā mahājanassa evañcevañca vadeyyāsī’’ti āhaṃsu. Sāpi ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. Tena vuttaṃ – ‘‘aññatitthiyā paribbājakā bhagavatosakkāraṃ asahamānā’’tiādi.

    தத்த² உஸ்ஸஹஸீதி ஸக்கோஸி. அத்த²ந்தி ஹிதங் கிச்சங் வா. க்யாஹந்தி கிங் அஹங். யஸ்மா தே தித்தி²யா தஸ்ஸா அஞ்ஞாதகாபி ஸமானா பப்³ப³ஜ்ஜஸம்ப³ந்த⁴மத்தேன ஸங்க³ண்ஹிதுங் ஞாதகா விய ஹுத்வா ‘‘உஸ்ஸஹஸி த்வங் ப⁴கி³னி ஞாதீனங் அத்த²ங் காது’’ந்தி ஆஹங்ஸு. தஸ்மா ஸாபி மிக³ங் வல்லி விய பாதே³ லக்³கா³ ஜீவிதம்பி மே பரிச்சத்தங் ஞாதீனங் அத்தா²யாதி ஆஹ.

    Tattha ussahasīti sakkosi. Atthanti hitaṃ kiccaṃ vā. Kyāhanti kiṃ ahaṃ. Yasmā te titthiyā tassā aññātakāpi samānā pabbajjasambandhamattena saṅgaṇhituṃ ñātakā viya hutvā ‘‘ussahasi tvaṃ bhagini ñātīnaṃ atthaṃ kātu’’nti āhaṃsu. Tasmā sāpi migaṃ valli viya pāde laggā jīvitampi me pariccattaṃ ñātīnaṃ atthāyāti āha.

    தேன ஹீதி ‘‘யஸ்மா த்வங் ‘ஜீவிதம்பி மே தும்ஹாகங் அத்தா²ய பரிச்சத்த’ந்தி வத³ஸி, த்வஞ்ச பட²மவயே டி²தா அபி⁴ரூபா ஸோப⁴க்³க³ப்பத்தா ச, தஸ்மா யதா² தங் நிஸ்ஸாய ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ அயஸோ உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, ததா² கரெய்யாஸீ’’தி வத்வா ‘‘அபி⁴க்க²ணங் ஜேதவனங் க³ச்சா²ஹீ’’தி உய்யோஜேஸுங். ஸாபி கோ² பா³லா ககசத³ந்தபந்தியா புப்பா²வலிகீளங் கீளிதுகாமா விய, பபி⁴ன்னமத³ங் சண்ட³ஹத்தி²ங் ஸொண்டா³ய பராமஸந்தீ விய, நலாடேன மச்சுங் க³ண்ஹந்தீ விய தித்தி²யானங் வசனங் ஸம்படிச்சி²த்வா மாலாக³ந்த⁴விலேபனதம்பூ³லமுக²வாஸாதீ³னி க³ஹெத்வா மஹாஜனஸ்ஸ ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா நக³ரங் பவிஸனகாலே ஜேதவனாபி⁴முகீ² க³ச்ச²ந்தீ ‘‘கஹங் க³ச்ச²ஸீ’’தி ச புட்டா² ‘‘ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஸந்திகங், அஹஞ்ஹி தேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகக³ந்த⁴குடியங் வஸாமீ’’தி வத்வா அஞ்ஞதரஸ்மிங் தித்தி²யாராமே வஸித்வா பாதோவ ஜேதவனமக்³க³ங் ஓதரித்வா நக³ராபி⁴முகீ² ஆக³ச்ச²ந்தீ ‘‘கிங் ஸுந்த³ரி கஹங் க³தாஸீ’’தி ச புட்டா² ‘‘ஸமணேன கோ³தமேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகக³ந்த⁴குடியங் வஸித்வா தங் கிலேஸரதியா ரமாபெத்வா ஆக³தாம்ஹீ’’தி வத³தி. தேன வுத்தங் – ‘‘ஏவங் அய்யாதி கோ² ஸுந்த³ரீ பரிப்³பா³ஜிகா தேஸங் அஞ்ஞதித்தி²யானங் பரிப்³பா³ஜகானங் படிஸ்ஸுத்வா அபி⁴க்க²ணங் ஜேதவனங் அக³மாஸீ’’தி.

    Tena hīti ‘‘yasmā tvaṃ ‘jīvitampi me tumhākaṃ atthāya pariccatta’nti vadasi, tvañca paṭhamavaye ṭhitā abhirūpā sobhaggappattā ca, tasmā yathā taṃ nissāya samaṇassa gotamassa ayaso uppajjissati, tathā kareyyāsī’’ti vatvā ‘‘abhikkhaṇaṃ jetavanaṃ gacchāhī’’ti uyyojesuṃ. Sāpi kho bālā kakacadantapantiyā pupphāvalikīḷaṃ kīḷitukāmā viya, pabhinnamadaṃ caṇḍahatthiṃ soṇḍāya parāmasantī viya, nalāṭena maccuṃ gaṇhantī viya titthiyānaṃ vacanaṃ sampaṭicchitvā mālāgandhavilepanatambūlamukhavāsādīni gahetvā mahājanassa satthu dhammadesanaṃ sutvā nagaraṃ pavisanakāle jetavanābhimukhī gacchantī ‘‘kahaṃ gacchasī’’ti ca puṭṭhā ‘‘samaṇassa gotamassa santikaṃ, ahañhi tena saddhiṃ ekagandhakuṭiyaṃ vasāmī’’ti vatvā aññatarasmiṃ titthiyārāme vasitvā pātova jetavanamaggaṃ otaritvā nagarābhimukhī āgacchantī ‘‘kiṃ sundari kahaṃ gatāsī’’ti ca puṭṭhā ‘‘samaṇena gotamena saddhiṃ ekagandhakuṭiyaṃ vasitvā taṃ kilesaratiyā ramāpetvā āgatāmhī’’ti vadati. Tena vuttaṃ – ‘‘evaṃ ayyāti kho sundarī paribbājikā tesaṃ aññatitthiyānaṃ paribbājakānaṃ paṭissutvā abhikkhaṇaṃ jetavanaṃ agamāsī’’ti.

    தித்தி²யா கதிபாஹஸ்ஸ அச்சயேன து⁴த்தானங் கஹாபணே த³த்வா ‘‘க³ச்ச²த², ஸுந்த³ரிங் மாரெத்வா ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ க³ந்த⁴குடியா அவிதூ³ரே மாலாகசவரந்தரே நிக்கி²பித்வா ஏதா²’’தி வதி³ங்ஸு. தே ததா² அகங்ஸு. ததோ தித்தி²யா ‘‘ஸுந்த³ரிங் ந பஸ்ஸாமா’’தி கோலாஹலங் கத்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசெத்வா ‘‘கத்த² பன தும்ஹே பரிஸங்கதா²’’தி ரஞ்ஞா வுத்தா இமேஸு தி³வஸேஸு ஜேதவனே வஸதி, தத்த²ஸ்ஸா பவத்திங் ந ஜானாமாதி. ‘‘தேன ஹி க³ச்ச²த², நங் தத்த² விசினதா²’’தி ரஞ்ஞா அனுஞ்ஞாதா அத்தனோ உபட்டா²கே க³ஹெத்வா ஜேதவனங் க³ந்த்வா விசினந்தா விய ஹுத்வா மாலாகசவரங் ப்³யூஹித்வா தஸ்ஸா ஸரீரங் மஞ்சகங் ஆரோபெத்வா நக³ரங் பவேஸெத்வா ‘‘ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஸாவகா ‘ஸத்து²னா கதங் பாபகம்மங் படிச்சா²தெ³ஸ்ஸாமா’தி ஸுந்த³ரிங் மாரெத்வா மாலாகசவரந்தரே நிக்கி²பிங்ஸூ’’தி ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். ராஜாபி அனுபபரிக்கி²த்வா ‘‘தேன ஹி க³ச்ச²த², நக³ரங் ஆஹிண்ட³தா²’’தி ஆஹ. தே நக³ரவீதீ²ஸு ‘‘பஸ்ஸத² ஸமணானங் ஸக்யபுத்தியானங் கம்ம’’ந்திஆதீ³னி வத³ந்தா விசரித்வா புன ரஞ்ஞோ நிவேஸனத்³வாரங் அக³மங்ஸு. ராஜா ஸுந்த³ரியா ஸரீரங் ஆமகஸுஸானே அட்டகங் ஆரோபெத்வா ரக்கா²பேஸி. ஸாவத்தி²வாஸினோ ட²பெத்வா அரியஸாவகே யேபு⁴ய்யேன ‘‘பஸ்ஸத² ஸமணானங் ஸக்யபுத்தியானங் கம்ம’’ந்திஆதீ³னி வத்வா அந்தோனக³ரே ப³ஹினக³ரே ச பி⁴க்கூ² அக்கோஸந்தா விசரிங்ஸு. தேன வுத்தங் – ‘‘யதா³ தே அஞ்ஞிங்ஸு தித்தி²யா பரிப்³பா³ஜகா ‘வோதி³ட்டா² கோ² ஸுந்த³ரீ’’’திஆதி³.

    Titthiyā katipāhassa accayena dhuttānaṃ kahāpaṇe datvā ‘‘gacchatha, sundariṃ māretvā samaṇassa gotamassa gandhakuṭiyā avidūre mālākacavarantare nikkhipitvā ethā’’ti vadiṃsu. Te tathā akaṃsu. Tato titthiyā ‘‘sundariṃ na passāmā’’ti kolāhalaṃ katvā rañño ārocetvā ‘‘kattha pana tumhe parisaṅkathā’’ti raññā vuttā imesu divasesu jetavane vasati, tatthassā pavattiṃ na jānāmāti. ‘‘Tena hi gacchatha, naṃ tattha vicinathā’’ti raññā anuññātā attano upaṭṭhāke gahetvā jetavanaṃ gantvā vicinantā viya hutvā mālākacavaraṃ byūhitvā tassā sarīraṃ mañcakaṃ āropetvā nagaraṃ pavesetvā ‘‘samaṇassa gotamassa sāvakā ‘satthunā kataṃ pāpakammaṃ paṭicchādessāmā’ti sundariṃ māretvā mālākacavarantare nikkhipiṃsū’’ti rañño ārocesuṃ. Rājāpi anupaparikkhitvā ‘‘tena hi gacchatha, nagaraṃ āhiṇḍathā’’ti āha. Te nagaravīthīsu ‘‘passatha samaṇānaṃ sakyaputtiyānaṃ kamma’’ntiādīni vadantā vicaritvā puna rañño nivesanadvāraṃ agamaṃsu. Rājā sundariyā sarīraṃ āmakasusāne aṭṭakaṃ āropetvā rakkhāpesi. Sāvatthivāsino ṭhapetvā ariyasāvake yebhuyyena ‘‘passatha samaṇānaṃ sakyaputtiyānaṃ kamma’’ntiādīni vatvā antonagare bahinagare ca bhikkhū akkosantā vicariṃsu. Tena vuttaṃ – ‘‘yadā te aññiṃsu titthiyā paribbājakā ‘vodiṭṭhā kho sundarī’’’tiādi.

    தத்த² அஞ்ஞிங்ஸூதி ஜானிங்ஸு. வோதி³ட்டா²தி ப்³யபதி³ட்டா², ஜேதவனங் ஆக³ச்ச²ந்தீ ச க³ச்ச²ந்தீ ச விஸேஸதோ தி³ட்டா², ப³ஹுலங் தி³ட்டா²தி அத்தோ². பரிகா²கூபேதி தீ³கி⁴காவாடே . யா ஸா, மஹாராஜ, ஸுந்த³ரீதி, மஹாராஜ, யா ஸா இமஸ்மிங் நக³ரே ரூபஸுந்த³ரதாய ‘‘ஸுந்த³ரீ’’தி பாகடா அபி⁴ஞ்ஞாதா பரிப்³பா³ஜிகா. ஸா நோ ந தி³ஸ்ஸதீதி ஸா அம்ஹாகங் சக்கு² விய ஜீவிதங் விய ச பியாயிதப்³பா³, இதா³னி ந தி³ஸ்ஸதி. யதா²னிக்கி²த்தந்தி புரிஸே ஆணாபெத்வா மாலாகசவரந்தரே அத்தனா யதா²ட²பிதங். ‘‘யதா²னிகா²த’’ந்திபி பாடோ², பத²வியங் நிகா²தப்பகாரந்தி அத்தோ².

    Tattha aññiṃsūti jāniṃsu. Vodiṭṭhāti byapadiṭṭhā, jetavanaṃ āgacchantī ca gacchantī ca visesato diṭṭhā, bahulaṃ diṭṭhāti attho. Parikhākūpeti dīghikāvāṭe . Yā sā, mahārāja, sundarīti, mahārāja, yā sā imasmiṃ nagare rūpasundaratāya ‘‘sundarī’’ti pākaṭā abhiññātā paribbājikā. Sā no na dissatīti sā amhākaṃ cakkhu viya jīvitaṃ viya ca piyāyitabbā, idāni na dissati. Yathānikkhittanti purise āṇāpetvā mālākacavarantare attanā yathāṭhapitaṃ. ‘‘Yathānikhāta’’ntipi pāṭho, pathaviyaṃ nikhātappakāranti attho.

    ரதி²யாய ரதி²யந்தி வீதி²தோ வீதி²ங். வீதீ²தி ஹி வினிவிஜ்ஜ²னகரச்சா². ஸிங்கா⁴டகந்தி திகோணரச்சா². அலஜ்ஜினோதி ந லஜ்ஜினோ, பாபஜிகு³ச்சா²விரஹிதாதி அத்தோ². து³ஸ்ஸீலாதி நிஸ்ஸீலா. பாபத⁴ம்மாதி லாமகஸபா⁴வா நிஹீனாசாரா. முஸாவாதி³னோதி து³ஸ்ஸீலா ஸமானா ‘‘ஸீலவந்தோ மய’’ந்தி அலிகவாதி³தாய முஸாவாதி³னோ. அப்³ரஹ்மசாரினோதி ‘‘மேது²னப்படிஸேவிதாய அஸெட்ட²சாரினோ இமே ஹி நாமா’’தி ஹீளெந்தா வத³ந்தி. த⁴ம்மசாரினோதி குஸலத⁴ம்மசாரினோ. ஸமசாரினோதி காயகம்மாதி³ஸமசாரினோ. கல்யாணத⁴ம்மாதி ஸுந்த³ரஸபா⁴வா, படிஜானிஸ்ஸந்தி நாமாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. நாமஸத்³த³யோகே³ன ஹி எத்த² படிஜானிஸ்ஸந்தீதி அனாக³தகாலவசனங். ஸாமஞ்ஞந்தி ஸமணபா⁴வோ ஸமிதபாபதா. ப்³ரஹ்மஞ்ஞந்தி ஸெட்ட²பா⁴வோ பா³ஹிதபாபதா. குதோதி கேன காரணேன. அபக³தாதி அபேதா பரிப⁴ட்டா². புரிஸகிச்சந்தி மேது²னப்படிஸேவனங் ஸந்தா⁴ய வத³ந்தி.

    Rathiyāya rathiyanti vīthito vīthiṃ. Vīthīti hi vinivijjhanakaracchā. Siṅghāṭakanti tikoṇaracchā. Alajjinoti na lajjino, pāpajigucchāvirahitāti attho. Dussīlāti nissīlā. Pāpadhammāti lāmakasabhāvā nihīnācārā. Musāvādinoti dussīlā samānā ‘‘sīlavanto maya’’nti alikavāditāya musāvādino. Abrahmacārinoti ‘‘methunappaṭisevitāya aseṭṭhacārino ime hi nāmā’’ti hīḷentā vadanti. Dhammacārinoti kusaladhammacārino. Samacārinoti kāyakammādisamacārino. Kalyāṇadhammāti sundarasabhāvā, paṭijānissanti nāmāti sambandho. Nāmasaddayogena hi ettha paṭijānissantīti anāgatakālavacanaṃ. Sāmaññanti samaṇabhāvo samitapāpatā. Brahmaññanti seṭṭhabhāvo bāhitapāpatā. Kutoti kena kāraṇena. Apagatāti apetā paribhaṭṭhā. Purisakiccanti methunappaṭisevanaṃ sandhāya vadanti.

    அத² பி⁴க்கூ² தங் பவத்திங் ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² ‘‘தேன ஹி, பி⁴க்க²வே, தும்ஹேபி தே மனுஸ்ஸே இமாய கா³தா²ய படிசோதே³தா²’’தி வத்வா ‘‘அபூ⁴தவாதீ³’’தி கா³த²மாஹ. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா…பே॰… நிஹீனகம்மா மனுஜா பரத்தா²’’தி. தத்த² நேஸோ, பி⁴க்க²வே, ஸத்³தோ³ சிரங் ப⁴விஸ்ஸதீதி இத³ங் ஸத்தா² தஸ்ஸ அயஸஸ்ஸ நிப்ப²த்திங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணேன ஜானித்வா பி⁴க்கூ² ஸமஸ்ஸாஸெந்தோ ஆஹ.

    Atha bhikkhū taṃ pavattiṃ bhagavato ārocesuṃ. Satthā ‘‘tena hi, bhikkhave, tumhepi te manusse imāya gāthāya paṭicodethā’’ti vatvā ‘‘abhūtavādī’’ti gāthamāha. Taṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘atha kho sambahulā…pe… nihīnakammā manujā paratthā’’ti. Tattha neso, bhikkhave, saddo ciraṃbhavissatīti idaṃ satthā tassa ayasassa nipphattiṃ sabbaññutaññāṇena jānitvā bhikkhū samassāsento āha.

    கா³தா²யங் அபூ⁴தவாதீ³தி பரஸ்ஸ தோ³ஸங் அதி³ஸ்வாவ முஸாவாத³ங் கத்வா அபூ⁴தேன அதச்சே²ன பரங் அப்³பா⁴சிக்க²ந்தோ. யோ வாபி கத்வாதி யோ வா பன பாபகம்மங் கத்வா ‘‘நாஹங் ஏதங் கரோமீ’’தி ஆஹ. பேச்ச ஸமா ப⁴வந்தீதி தே உபோ⁴பி ஜனா இதோ பரலோகங் க³ந்த்வா நிரயூபக³மனேன க³தியா ஸமா ப⁴வந்தி. க³தியேவ ஹி நேஸங் பரிச்சி²ன்னா, ஆயூ பன அபரிச்சி²ன்னா. ப³ஹுகஞ்ஹி பாபங் கத்வா சிரங் நிரயே பச்சதி, பரித்தகங் கத்வா அப்பமத்தகமேவ காலங் பச்சதி. யஸ்மா பன நேஸங் உபி⁴ன்னம்பி லாமகமேவ கம்மங், தேன வுத்தங் – நிஹீனகம்மா மனுஜா பரத்தா²தி. ‘‘பரத்தா²’’தி இமஸ்ஸ பன பத³ஸ்ஸ புரதோ ‘‘பேச்சா’’திபதே³ன ஸம்ப³ந்தோ⁴, பேச்ச பரத்த² இதோ க³ந்த்வா தே நிஹீனகம்மா பரலோகே ஸமா ப⁴வந்தீதி அத்தோ².

    Gāthāyaṃ abhūtavādīti parassa dosaṃ adisvāva musāvādaṃ katvā abhūtena atacchena paraṃ abbhācikkhanto. Yo vāpi katvāti yo vā pana pāpakammaṃ katvā ‘‘nāhaṃ etaṃ karomī’’ti āha. Pecca samā bhavantīti te ubhopi janā ito paralokaṃ gantvā nirayūpagamanena gatiyā samā bhavanti. Gatiyeva hi nesaṃ paricchinnā, āyū pana aparicchinnā. Bahukañhi pāpaṃ katvā ciraṃ niraye paccati, parittakaṃ katvā appamattakameva kālaṃ paccati. Yasmā pana nesaṃ ubhinnampi lāmakameva kammaṃ, tena vuttaṃ – nihīnakammā manujā paratthāti. ‘‘Paratthā’’ti imassa pana padassa purato ‘‘peccā’’tipadena sambandho, pecca parattha ito gantvā te nihīnakammā paraloke samā bhavantīti attho.

    பரியாபுணித்வாதி உக்³க³ஹெத்வா. அகாரகாதி அபராத⁴ஸ்ஸ ந காரகா. நயிமேஹி கதந்தி ஏவங் கிர நேஸமஹோஸி – இமேஹி ஸமணேஹி ஸக்யபுத்தியேஹி அத்³தா⁴ தங் பாபகம்மங் ந கதங், யங் அஞ்ஞதித்தி²யா உக்³கோ⁴ஸித்வா ஸகலனக³ரங் ஆஹிண்டி³ங்ஸு, யஸ்மா இமே அம்ஹேஸு ஏவங் அஸப்³பா⁴ஹி ப²ருஸாஹி வாசாஹி அப்³பா⁴சிக்க²ந்தேஸுபி ந கிஞ்சி விகாரங் த³ஸ்ஸெந்தி, க²ந்திஸோரச்சஞ்ச ந விஜஹந்தி, கேவலங் பன ‘‘அபூ⁴தவாதீ³ நிரயங் உபேதீ’’தி த⁴ம்மங்யேவ வத³ந்தா ஸபந்தியேவ, இமே ஸமணா ஸக்யபுத்தியா அம்ஹே அனுபதா⁴ரெத்வா அப்³பா⁴சிக்க²ந்தே ஸபந்தி, ஸபத²ங் கரொந்தா விய வத³ந்தி . அத² வா ‘‘யோ வாபி கத்வா ‘ந கரோமி’ சாஹா’’தி வத³ந்தா ஸபந்தி, அத்தனோ அகாரகபா⁴வங் போ³தே⁴துங் அம்ஹாகங் ஸபத²ங் கரொந்தி இமேதி அத்தோ².

    Pariyāpuṇitvāti uggahetvā. Akārakāti aparādhassa na kārakā. Nayimehi katanti evaṃ kira nesamahosi – imehi samaṇehi sakyaputtiyehi addhā taṃ pāpakammaṃ na kataṃ, yaṃ aññatitthiyā ugghositvā sakalanagaraṃ āhiṇḍiṃsu, yasmā ime amhesu evaṃ asabbhāhi pharusāhi vācāhi abbhācikkhantesupi na kiñci vikāraṃ dassenti, khantisoraccañca na vijahanti, kevalaṃ pana ‘‘abhūtavādī nirayaṃ upetī’’ti dhammaṃyeva vadantā sapantiyeva, ime samaṇā sakyaputtiyā amhe anupadhāretvā abbhācikkhante sapanti, sapathaṃ karontā viya vadanti . Atha vā ‘‘yo vāpi katvā ‘na karomi’ cāhā’’ti vadantā sapanti, attano akārakabhāvaṃ bodhetuṃ amhākaṃ sapathaṃ karonti imeti attho.

    தேஸஞ்ஹி மனுஸ்ஸானங் ப⁴க³வதா பா⁴ஸிதகா³தா²ய ஸவனஸமனந்தரமேவ பு³த்³தா⁴னுபா⁴வேன ஸாரஜ்ஜங் ஓக்கமி, ஸங்வேகோ³ உப்பஜ்ஜி ‘‘நயித³ங் அம்ஹேஹி பச்சக்க²தோ தி³ட்ட²ங், ஸுதங் நாம ததா²பி ஹோதி, அஞ்ஞதா²பி ஹோதி, ஏதே ச அஞ்ஞதித்தி²யா இமேஸங் அனத்த²காமா அஹிதகாமா, தஸ்மா தே ஸத்³தா⁴ய நயித³ங் அம்ஹேஹி வத்தப்³ப³ங், து³ஜ்ஜானா ஹி ஸமணா’’தி. தே ததோ பட்டா²ய ததோ ஓரமிங்ஸு.

    Tesañhi manussānaṃ bhagavatā bhāsitagāthāya savanasamanantarameva buddhānubhāvena sārajjaṃ okkami, saṃvego uppajji ‘‘nayidaṃ amhehi paccakkhato diṭṭhaṃ, sutaṃ nāma tathāpi hoti, aññathāpi hoti, ete ca aññatitthiyā imesaṃ anatthakāmā ahitakāmā, tasmā te saddhāya nayidaṃ amhehi vattabbaṃ, dujjānā hi samaṇā’’ti. Te tato paṭṭhāya tato oramiṃsu.

    ராஜாபி யேஹி ஸுந்த³ரீ மாரிதா, தேஸங் ஜானநத்த²ங் புரிஸே ஆணாபேஸி. அத² தே து⁴த்தா தேஹி கஹாபணேஹி ஸுரங் பிவந்தா அஞ்ஞமஞ்ஞங் கலஹங் கரிங்ஸு. தேஸு ஹி ஏகோ ஏகங் ஆஹ – ‘‘த்வங் ஸுந்த³ரிங் ஏகப்பஹாரேன மாரெத்வா மாலாகசவரந்தரே கி²பித்வா ததோ லத்³த⁴கஹாபணேஹி ஸுரங் பிவஸி, ஹோது ஹோதூ’’தி. ராஜபுரிஸா தங் ஸுத்வா தே து⁴த்தே க³ஹெத்வா ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸேஸுங். ராஜா ‘‘தும்ஹேஹி ஸா மாரிதா’’தி தே து⁴த்தே புச்சி². ‘‘ஆம, தே³வா’’தி. ‘‘கேஹி மாராபிதா’’தி? ‘‘அஞ்ஞதித்தி²யேஹி, தே³வா’’தி. ராஜா தித்தி²யே பக்கோஸாபெத்வா தமத்த²ங் படிஜானாபெத்வா, ‘‘அயங் ஸுந்த³ரீ தஸ்ஸ ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ அவண்ணங் ஆரோபேதுகாமேஹி அம்ஹேஹி மாராபிதா, நேவ கோ³தமஸ்ஸ, ந கோ³தமஸாவகானங் தோ³ஸோ அத்தி², அம்ஹாகமேவ தோ³ஸோதி ஏவங் வத³ந்தா நக³ரங் ஆஹிண்ட³தா²’’தி ஆணாபேஸி. தே ததா² அகங்ஸு. மஹாஜனோ ஸம்மதே³வ ஸத்³த³ஹி. தித்தி²யானங் தி⁴க்காரங் அகாஸி, தித்தி²யா மனுஸ்ஸவத⁴த³ண்ட³ங் பாபுணிங்ஸு. ததோ பட்டா²ய பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச பி⁴ய்யோஸோமத்தாய ஸக்காரஸம்மானோ மஹா அஹோஸி. பி⁴க்கூ² அச்ச²ரியப்³பு⁴தசித்தஜாதா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா அத்தமனா படிவேதே³ஸுங். தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ²…பே॰… அந்தரஹிதோ ஸோ, ப⁴ந்தே, ஸத்³தோ³’’தி.

    Rājāpi yehi sundarī māritā, tesaṃ jānanatthaṃ purise āṇāpesi. Atha te dhuttā tehi kahāpaṇehi suraṃ pivantā aññamaññaṃ kalahaṃ kariṃsu. Tesu hi eko ekaṃ āha – ‘‘tvaṃ sundariṃ ekappahārena māretvā mālākacavarantare khipitvā tato laddhakahāpaṇehi suraṃ pivasi, hotu hotū’’ti. Rājapurisā taṃ sutvā te dhutte gahetvā rañño dassesuṃ. Rājā ‘‘tumhehi sā māritā’’ti te dhutte pucchi. ‘‘Āma, devā’’ti. ‘‘Kehi mārāpitā’’ti? ‘‘Aññatitthiyehi, devā’’ti. Rājā titthiye pakkosāpetvā tamatthaṃ paṭijānāpetvā, ‘‘ayaṃ sundarī tassa samaṇassa gotamassa avaṇṇaṃ āropetukāmehi amhehi mārāpitā, neva gotamassa, na gotamasāvakānaṃ doso atthi, amhākameva dosoti evaṃ vadantā nagaraṃ āhiṇḍathā’’ti āṇāpesi. Te tathā akaṃsu. Mahājano sammadeva saddahi. Titthiyānaṃ dhikkāraṃ akāsi, titthiyā manussavadhadaṇḍaṃ pāpuṇiṃsu. Tato paṭṭhāya buddhassa bhikkhusaṅghassa ca bhiyyosomattāya sakkārasammāno mahā ahosi. Bhikkhū acchariyabbhutacittajātā bhagavantaṃ abhivādetvā attamanā paṭivedesuṃ. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho sambahulā bhikkhū…pe… antarahito so, bhante, saddo’’ti.

    கஸ்மா பன ப⁴க³வா ‘‘தித்தி²யானங் இத³ங் கம்ம’’ந்தி பி⁴க்கூ²னங் நாரோசேஸி? அரியானங் தாவ ஆரோசனேன பயோஜனங் நத்தி², புது²ஜ்ஜனேஸு பன ‘‘யே ந ஸத்³த³ஹெய்யுங், தேஸங் தங் தீ³க⁴ரத்தங் அஹிதாய து³க்கா²ய ஸங்வத்தெய்யா’’தி நாரோசேஸி. அபிசேதங் பு³த்³தா⁴னங் அனாசிண்ணங், யங் அனாக³தஸ்ஸ ஈதி³ஸஸ்ஸ வத்து²ஸ்ஸ ஆசிக்க²னங். பரானுத்³தே³ஸிகமேவ ஹி ப⁴க³வா ஸங்கிலேஸபக்க²ங் விபா⁴வேதி , கம்மஞ்ச கதோகாஸங் ந ஸக்கா நிவத்தேதுந்தி அப்³ப⁴க்கா²னங் தன்னிமித்தஞ்ச ப⁴க³வா அஜ்ஜு²பெக்க²ந்தோ நிஸீதி³. வுத்தஞ்ஹேதங் –

    Kasmā pana bhagavā ‘‘titthiyānaṃ idaṃ kamma’’nti bhikkhūnaṃ nārocesi? Ariyānaṃ tāva ārocanena payojanaṃ natthi, puthujjanesu pana ‘‘ye na saddaheyyuṃ, tesaṃ taṃ dīgharattaṃ ahitāya dukkhāya saṃvatteyyā’’ti nārocesi. Apicetaṃ buddhānaṃ anāciṇṇaṃ, yaṃ anāgatassa īdisassa vatthussa ācikkhanaṃ. Parānuddesikameva hi bhagavā saṃkilesapakkhaṃ vibhāveti , kammañca katokāsaṃ na sakkā nivattetunti abbhakkhānaṃ tannimittañca bhagavā ajjhupekkhanto nisīdi. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘ந அந்தலிக்கே² ந ஸமுத்³த³மஜ்ஜே²,

    ‘‘Na antalikkhe na samuddamajjhe,

    ந பப்³ப³தானங் விவரங் பவிஸ்ஸ;

    Na pabbatānaṃ vivaraṃ pavissa;

    ந விஜ்ஜதீ ஸோ ஜக³திப்பதே³ஸோ,

    Na vijjatī so jagatippadeso,

    யத்த²ட்டி²தோ முச்செய்ய பாபகம்மா’’தி. (த⁴॰ ப॰ 127; மி॰ ப॰ 4.2.4);

    Yatthaṭṭhito mucceyya pāpakammā’’ti. (dha. pa. 127; mi. pa. 4.2.4);

    ஏதமத்த²ங் விதி³த்வாதி மம்மச்சே²த³னவஸேனாபி பா³லஜனேஹி பவத்திதங் து³ருத்தவசனங் க²ந்திப³லஸமன்னாக³தஸ்ஸ தீ⁴ரஸ்ஸ து³த்திதிக்கா² நாம நத்தீ²தி இமமத்த²ங் ஸப்³பா³காரதோ விதி³த்வா. இமங் உதா³னந்தி இமங் அதி⁴வாஸனக²ந்திப³லவிபா⁴வனங் உதா³னங் உதா³னேஸி.

    Etamatthaṃ viditvāti mammacchedanavasenāpi bālajanehi pavattitaṃ duruttavacanaṃ khantibalasamannāgatassa dhīrassa duttitikkhā nāma natthīti imamatthaṃ sabbākārato viditvā. Imaṃ udānanti imaṃ adhivāsanakhantibalavibhāvanaṃ udānaṃ udānesi.

    தத்த² துத³ந்தி வாசாய ஜனா அஸஞ்ஞதா, ஸரேஹி ஸங்கா³மக³தங்வ குஞ்ஜரந்தி காயிகஸங்வராதீ³ஸு கஸ்ஸசிபி ஸங்வரஸ்ஸ அபா⁴வேன அஸங்யதா அவினீதா பா³லஜனா ஸரேஹி ஸாயகேஹி ஸங்கா³மக³தங் யுத்³த⁴க³தங் குஞ்ஜரங்வ ஹத்தி²னாக³ங் படியோதா⁴ விய வாசாஸத்தீஹி துத³ந்தி விஜ்ஜ²ந்தி, அயங் தேஸங் ஸபா⁴வோ . ஸுத்வான வாக்யங் ப²ருஸங் உதீ³ரிதங், அதி⁴வாஸயே பி⁴க்கு² அது³ட்ட²சித்தோதி தங் பன தேஹி பா³லஜனேஹி உதீ³ரிதங் பா⁴ஸிதங் மம்மக⁴ட்டனவஸேன பவத்திதங் ப²ருஸங் வாக்யங் வசனங் அபூ⁴தங் பூ⁴ததோ நிப்³பே³டெ²ந்தோ மம ககசூபமஓவாத³ங் (ம॰ நி॰ 1.222 ஆத³யோ) அனுஸ்ஸரந்தோ ஈஸகம்பி அது³ட்ட²சித்தோ ஹுத்வா ‘‘ஸங்ஸாரஸபா⁴வோ ஏஸோ’’தி ஸங்ஸாரே ப⁴யங் இக்க²ணஸீலோ பி⁴க்கு² அதி⁴வாஸயே, அதி⁴வாஸனக²ந்தியங் ட²த்வா க²மெய்யாதி அத்தோ².

    Tattha tudanti vācāya janā asaññatā, sarehi saṅgāmagataṃvakuñjaranti kāyikasaṃvarādīsu kassacipi saṃvarassa abhāvena asaṃyatā avinītā bālajanā sarehi sāyakehi saṅgāmagataṃ yuddhagataṃ kuñjaraṃva hatthināgaṃ paṭiyodhā viya vācāsattīhi tudanti vijjhanti, ayaṃ tesaṃ sabhāvo . Sutvāna vākyaṃ pharusaṃ udīritaṃ, adhivāsaye bhikkhu aduṭṭhacittoti taṃ pana tehi bālajanehi udīritaṃ bhāsitaṃ mammaghaṭṭanavasena pavattitaṃ pharusaṃ vākyaṃ vacanaṃ abhūtaṃ bhūtato nibbeṭhento mama kakacūpamaovādaṃ (ma. ni. 1.222 ādayo) anussaranto īsakampi aduṭṭhacitto hutvā ‘‘saṃsārasabhāvo eso’’ti saṃsāre bhayaṃ ikkhaṇasīlo bhikkhu adhivāsaye, adhivāsanakhantiyaṃ ṭhatvā khameyyāti attho.

    எத்தா²ஹ – கிங் பன தங் கம்மங், யங் அபரிமாணகாலங் ஸக்கச்சங் உபசிதவிபுலபுஞ்ஞஸம்பா⁴ரோ ஸத்தா² ஏவங் தா³ருணங் அபூ⁴தப்³ப⁴க்கா²னங் பாபுணீதி? வுச்சதே – அயங் ஸோ ப⁴க³வா போ³தி⁴ஸத்தபூ⁴தோ அதீதஜாதியங் முனாளி நாம து⁴த்தோ ஹுத்வா பாபஜனஸேவீ அயோனிஸோமனஸிகாரப³ஹுலோ விசரதி. ஸோ ஏகதி³வஸங் ஸுரபி⁴ங் நாம பச்சேகஸம்பு³த்³த⁴ங் நக³ரங் பிண்டா³ய பவிஸிதுங் சீவரங் பாருபந்தங் பஸ்ஸி. தஸ்மிஞ்ச ஸமயே அஞ்ஞதரா இத்தீ² தஸ்ஸ அவிதூ³ரேன க³ச்ச²தி. து⁴த்தோ ‘‘அப்³ரஹ்மசாரீ அயங் ஸமணோ’’தி அப்³பா⁴சிக்கி². ஸோ தேன கம்மேன ப³ஹூனி வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி நிரயே பச்சித்வா தஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ விபாகாவஸேஸேன இதா³னி பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வாபி ஸுந்த³ரியா காரணா அபூ⁴தப்³ப⁴க்கா²னங் பாபுணி. யதா² சேதங், ஏவங் சிஞ்சமாணவிகாதீ³னங் விகாரகித்தீ²னங் ப⁴க³வதோ அப்³ப⁴க்கா²னாதீ³னி து³க்கா²னி பத்தானி, ஸப்³பா³னி புப்³பே³ கதஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ விபாகாவஸேஸானி, யானி ‘‘கம்மபிலோதிகானீ’’தி வுச்சந்தி. வுத்தஞ்ஹேதங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.39.64-96) –

    Etthāha – kiṃ pana taṃ kammaṃ, yaṃ aparimāṇakālaṃ sakkaccaṃ upacitavipulapuññasambhāro satthā evaṃ dāruṇaṃ abhūtabbhakkhānaṃ pāpuṇīti? Vuccate – ayaṃ so bhagavā bodhisattabhūto atītajātiyaṃ munāḷi nāma dhutto hutvā pāpajanasevī ayonisomanasikārabahulo vicarati. So ekadivasaṃ surabhiṃ nāma paccekasambuddhaṃ nagaraṃ piṇḍāya pavisituṃ cīvaraṃ pārupantaṃ passi. Tasmiñca samaye aññatarā itthī tassa avidūrena gacchati. Dhutto ‘‘abrahmacārī ayaṃ samaṇo’’ti abbhācikkhi. So tena kammena bahūni vassasatasahassāni niraye paccitvā tasseva kammassa vipākāvasesena idāni buddho hutvāpi sundariyā kāraṇā abhūtabbhakkhānaṃ pāpuṇi. Yathā cetaṃ, evaṃ ciñcamāṇavikādīnaṃ vikārakitthīnaṃ bhagavato abbhakkhānādīni dukkhāni pattāni, sabbāni pubbe katassa kammassa vipākāvasesāni, yāni ‘‘kammapilotikānī’’ti vuccanti. Vuttañhetaṃ apadāne (apa. thera 1.39.64-96) –

    ‘‘அனோதத்தஸராஸன்னே, ரமணீயே ஸிலாதலே;

    ‘‘Anotattasarāsanne, ramaṇīye silātale;

    நானாரதனபஜ்ஜோதே, நானாக³ந்த⁴வனந்தரே.

    Nānāratanapajjote, nānāgandhavanantare.

    ‘‘மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன, பரேதோ லோகனாயகோ;

    ‘‘Mahatā bhikkhusaṅghena, pareto lokanāyako;

    ஆஸீனோ ப்³யாகரீ தத்த², புப்³ப³கம்மானி அத்தனோ.

    Āsīno byākarī tattha, pubbakammāni attano.

    ‘‘ஸுணாத² பி⁴க்க²வோ மய்ஹங், யங் கம்மங் பகதங் மயா;

    ‘‘Suṇātha bhikkhavo mayhaṃ, yaṃ kammaṃ pakataṃ mayā;

    பிலோதிகஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ, பு³த்³த⁴த்தேபி விபச்சதி.

    Pilotikassa kammassa, buddhattepi vipaccati.

    1.

    1.

    ‘‘முனாளி நாமஹங் து⁴த்தோ, புப்³பே³ அஞ்ஞாஸு ஜாதிஸு;

    ‘‘Munāḷi nāmahaṃ dhutto, pubbe aññāsu jātisu;

    பச்சேகபு³த்³த⁴ங் ஸுரபி⁴ங், அப்³பா⁴சிக்கி²ங் அதூ³ஸகங்.

    Paccekabuddhaṃ surabhiṃ, abbhācikkhiṃ adūsakaṃ.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, நிரயே ஸங்ஸரிங் சிரங்;

    ‘‘Tena kammavipākena, niraye saṃsariṃ ciraṃ;

    ப³ஹூ வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, து³க்க²ங் வேதே³மி வேத³னங்.

    Bahū vassasahassāni, dukkhaṃ vedemi vedanaṃ.

    ‘‘தேன கம்மாவஸேஸேன, இத⁴ பச்சி²மகே ப⁴வே;

    ‘‘Tena kammāvasesena, idha pacchimake bhave;

    அப்³ப⁴க்கா²னங் மயா லத்³த⁴ங், ஸுந்த³ரிகாய காரணா.

    Abbhakkhānaṃ mayā laddhaṃ, sundarikāya kāraṇā.

    2.

    2.

    ‘‘ஸப்³பா³பி⁴பு⁴ஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ, நந்தோ³ நாமாஸி ஸாவகோ;

    ‘‘Sabbābhibhussa buddhassa, nando nāmāsi sāvako;

    தங் அப்³ப⁴க்கா²ய நிரயே, சிரங் ஸங்ஸரிதங் மயா.

    Taṃ abbhakkhāya niraye, ciraṃ saṃsaritaṃ mayā.

    ‘‘த³ஸ வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, நிரயே ஸங்ஸரிங் சிரங்;

    ‘‘Dasa vassasahassāni, niraye saṃsariṃ ciraṃ;

    மனுஸ்ஸபா⁴வங் லத்³தா⁴ஹங், அப்³ப⁴க்கா²னங் ப³ஹுங் லபி⁴ங்.

    Manussabhāvaṃ laddhāhaṃ, abbhakkhānaṃ bahuṃ labhiṃ.

    ‘‘தேன கம்மாவஸேஸேன, சிஞ்சமாணவிகா மமங்;

    ‘‘Tena kammāvasesena, ciñcamāṇavikā mamaṃ;

    அப்³பா⁴சிக்கி² அபூ⁴தேன, ஜனகாயஸ்ஸ அக்³க³தோ.

    Abbhācikkhi abhūtena, janakāyassa aggato.

    3.

    3.

    ‘‘ப்³ராஹ்மணோ ஸுதவா ஆஸிங், அஹங் ஸக்கதபூஜிதோ;

    ‘‘Brāhmaṇo sutavā āsiṃ, ahaṃ sakkatapūjito;

    மஹாவனே பஞ்சஸதே, மந்தே வாசேமி மாணவே.

    Mahāvane pañcasate, mante vācemi māṇave.

    ‘‘தத்தா²க³தோ இஸீ பீ⁴மோ, பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞோ மஹித்³தி⁴கோ;

    ‘‘Tatthāgato isī bhīmo, pañcābhiñño mahiddhiko;

    தஞ்சாஹங் ஆக³தங் தி³ஸ்வா, அப்³பா⁴சிக்கி²ங் அதூ³ஸகங்.

    Tañcāhaṃ āgataṃ disvā, abbhācikkhiṃ adūsakaṃ.

    ‘‘ததோஹங் அவசங் ஸிஸ்ஸே, காமபோ⁴கீ³ அயங் இஸி;

    ‘‘Tatohaṃ avacaṃ sisse, kāmabhogī ayaṃ isi;

    மய்ஹம்பி பா⁴ஸமானஸ்ஸ, அனுமோதி³ங்ஸு மாணவா.

    Mayhampi bhāsamānassa, anumodiṃsu māṇavā.

    ‘‘ததோ மாணவகா ஸப்³பே³, பி⁴க்க²மானங் குலே குலே;

    ‘‘Tato māṇavakā sabbe, bhikkhamānaṃ kule kule;

    மஹாஜனஸ்ஸ ஆஹங்ஸு, காமபோ⁴கீ³ அயங் இஸி.

    Mahājanassa āhaṃsu, kāmabhogī ayaṃ isi.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, பஞ்ச பி⁴க்கு²ஸதா இமே;

    ‘‘Tena kammavipākena, pañca bhikkhusatā ime;

    அப்³ப⁴க்கா²னங் லபு⁴ங் ஸப்³பே³, ஸுந்த³ரிகாய காரணா.

    Abbhakkhānaṃ labhuṃ sabbe, sundarikāya kāraṇā.

    4.

    4.

    ‘‘வேமாதுபா⁴திகங் புப்³பே³, த⁴னஹேது ஹனிங் அஹங்;

    ‘‘Vemātubhātikaṃ pubbe, dhanahetu haniṃ ahaṃ;

    பக்கி²பிங்கி³ரிது³க்³க³ஸ்மிங், ஸிலாய ச அபிங்ஸயிங்.

    Pakkhipiṃgiriduggasmiṃ, silāya ca apiṃsayiṃ.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, தே³வத³த்தோ ஸிலங் கி²பி;

    ‘‘Tena kammavipākena, devadatto silaṃ khipi;

    அங்கு³ட்ட²ங் பிங்ஸயீ பாதே³, மம பாஸாணஸக்க²ரா.

    Aṅguṭṭhaṃ piṃsayī pāde, mama pāsāṇasakkharā.

    5.

    5.

    ‘‘புரேஹங் தா³ரகோ ஹுத்வா, கீளமானோ மஹாபதே²;

    ‘‘Purehaṃ dārako hutvā, kīḷamāno mahāpathe;

    பச்சேகபு³த்³த⁴ங் தி³ஸ்வான, மக்³கே³ ஸகலிகங் கி²பிங்.

    Paccekabuddhaṃ disvāna, magge sakalikaṃ khipiṃ.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, இத⁴ பச்சி²மகே ப⁴வே;

    ‘‘Tena kammavipākena, idha pacchimake bhave;

    வத⁴த்த²ங் மங் தே³வத³த்தோ, அபி⁴மாரே பயோஜயி.

    Vadhatthaṃ maṃ devadatto, abhimāre payojayi.

    6.

    6.

    ‘‘ஹத்தா²ரோஹோ புரே ஆஸிங், பச்சேகமுனிமுத்தமங்;

    ‘‘Hatthāroho pure āsiṃ, paccekamunimuttamaṃ;

    பிண்டா³ய விசரந்தங் தங், ஆஸாதே³ஸிங் க³ஜேனஹங்.

    Piṇḍāya vicarantaṃ taṃ, āsādesiṃ gajenahaṃ.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, ப⁴ந்தோ நாளாகி³ரீ க³ஜோ;

    ‘‘Tena kammavipākena, bhanto nāḷāgirī gajo;

    கி³ரிப்³ப³ஜே புரவரே, தா³ருணோ ஸமுபாக³மி.

    Giribbaje puravare, dāruṇo samupāgami.

    7.

    7.

    ‘‘ராஜாஹங் பத்தி²வோ ஆஸிங், ஸத்தியா புரிஸே ஹனிங்;

    ‘‘Rājāhaṃ patthivo āsiṃ, sattiyā purise haniṃ;

    தேன கம்மவிபாகேன, நிரயே பச்சிஸங் பு⁴ஸங்.

    Tena kammavipākena, niraye paccisaṃ bhusaṃ.

    ‘‘கம்முனோ தஸ்ஸ ஸேஸேன, ஸோதா³னி ஸகலங் மம;

    ‘‘Kammuno tassa sesena, sodāni sakalaṃ mama;

    பாதே³ ச²விங் பகப்பேஸி, ந ஹி கம்மங் வினஸ்ஸதி.

    Pāde chaviṃ pakappesi, na hi kammaṃ vinassati.

    8.

    8.

    ‘‘அஹங் கேவட்டகா³மஸ்மிங், அஹுங் கேவட்டதா³ரகோ;

    ‘‘Ahaṃ kevaṭṭagāmasmiṃ, ahuṃ kevaṭṭadārako;

    மச்ச²கே கா⁴திதே தி³ஸ்வா, ஜனயிங் ஸோமனஸ்ஸகங்.

    Macchake ghātite disvā, janayiṃ somanassakaṃ.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, ஸீஸது³க்க²ங் அஹூ மம;

    ‘‘Tena kammavipākena, sīsadukkhaṃ ahū mama;

    ஸக்கா ச ஸப்³பே³ ஹஞ்ஞிங்ஸு, யதா³ ஹனி விடடூபோ⁴.

    Sakkā ca sabbe haññiṃsu, yadā hani viṭaṭūbho.

    9.

    9.

    ‘‘பு²ஸ்ஸஸ்ஸாஹங் பாவசனே, ஸாவகே பரிபா⁴ஸயிங்;

    ‘‘Phussassāhaṃ pāvacane, sāvake paribhāsayiṃ;

    யவங் கா²த³த² பு⁴ஞ்ஜத², மா ச பு⁴ஞ்ஜத² ஸாலயோ.

    Yavaṃ khādatha bhuñjatha, mā ca bhuñjatha sālayo.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, தேமாஸங் கா²தி³தங் யவங்;

    ‘‘Tena kammavipākena, temāsaṃ khāditaṃ yavaṃ;

    நிமந்திதோ ப்³ராஹ்மணேன, வேரஞ்ஜாயங் வஸிங் ததா³.

    Nimantito brāhmaṇena, verañjāyaṃ vasiṃ tadā.

    10.

    10.

    ‘‘நிப்³பு³த்³தே⁴ வத்தமானம்ஹி, மல்லபுத்தங் நிஹேட²யிங்;
