Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૯. સુપણ્ણસંયુત્તવણ્ણના

    9. Supaṇṇasaṃyuttavaṇṇanā

    ૩૯૨-૪૩૭. પત્તાનન્તિ ઉભોસુ પક્ખેસુ પત્તાનં. વણ્ણવન્તતાયાતિ અતિસયેન વિચિત્તવણ્ણતાય. અતિસયત્થો હિ અયં વન્ત-સદ્દો. પુરિમનયેનાતિ નાગસંયુત્તે પઠમસુત્તે વુત્તનયેન. ઉદ્ધરન્તીતિ સમુદ્દતો ઉદ્ધરન્તિ, પથવન્તરપબ્બતન્તરતો પન તેસં ઉદ્ધરણં દુક્કરમેવ. પણીતતરેતિ બલેન પણીતતરે, બલવન્તેતિ અત્થો. અનુદ્ધરણીયનાગાતિ આનુભાવમહન્તતાય ચ વસનટ્ઠાનવિદુગ્ગતાય ચ ઉદ્ધરિતું અસક્કુણેય્યા નાગા. તે ‘‘સત્તવિધા’’તિ વત્વા સરૂપતો વસનટ્ઠાનતો ચ દસ્સેન્તો ‘‘કમ્બલસ્સતરા’’તિઆદિમાહ. તત્થ કમ્બલસ્સતરા ધતરટ્ઠાતિ ઇમે જાતિવસેન વુત્તા. સત્તસીદન્તરવાસિનોતિ સત્તવિધસીદસમુદ્દવાસિનો. પથવિટ્ઠકાતિ પથવન્તરવાસિનો, તથા પબ્બતટ્ઠકા. તે ચ વિમાનવાસિનો. તે નાગે કોચિ સુપણ્ણો ઉદ્ધરિતું ન સક્કોતીતિ સમ્બન્ધો. સેસન્તિ ‘‘કાયેન દ્વયકારિનો’’તિઆદીસુ યં વત્તબ્બં, તં સબ્બં નાગસંયુત્તે વુત્તનયમેવ, તત્થ ચ વુત્તનયેનેવ અત્થો વેદિતબ્બોતિ અધિપ્પાયો.

    392-437.Pattānanti ubhosu pakkhesu pattānaṃ. Vaṇṇavantatāyāti atisayena vicittavaṇṇatāya. Atisayattho hi ayaṃ vanta-saddo. Purimanayenāti nāgasaṃyutte paṭhamasutte vuttanayena. Uddharantīti samuddato uddharanti, pathavantarapabbatantarato pana tesaṃ uddharaṇaṃ dukkarameva. Paṇītatareti balena paṇītatare, balavanteti attho. Anuddharaṇīyanāgāti ānubhāvamahantatāya ca vasanaṭṭhānaviduggatāya ca uddharituṃ asakkuṇeyyā nāgā. Te ‘‘sattavidhā’’ti vatvā sarūpato vasanaṭṭhānato ca dassento ‘‘kambalassatarā’’tiādimāha. Tattha kambalassatarā dhataraṭṭhāti ime jātivasena vuttā. Sattasīdantaravāsinoti sattavidhasīdasamuddavāsino. Pathaviṭṭhakāti pathavantaravāsino, tathā pabbataṭṭhakā. Te ca vimānavāsino. Te nāge koci supaṇṇo uddharituṃ na sakkotīti sambandho. Sesanti ‘‘kāyena dvayakārino’’tiādīsu yaṃ vattabbaṃ, taṃ sabbaṃ nāgasaṃyutte vuttanayameva, tattha ca vuttanayeneva attho veditabboti adhippāyo.

    સુપણ્ણસંયુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Supaṇṇasaṃyuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૯. સુપણ્ણસંયુત્તવણ્ણના • 9. Supaṇṇasaṃyuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact