Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૧૭. સુપારિચરિયવગ્ગો
17. Supāricariyavaggo
૧. સુપારિચરિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના
1. Supāricariyattheraapadānavaṇṇanā
પદુમો નામ નામેનાતિઆદિકં આયસ્મતો સુપારિચરિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમમુનિપુઙ્ગવેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો પદુમુત્તરસ્સ ભગવતો કાલે યક્ખયોનિયં નિબ્બત્તો હિમવતિ યક્ખસમાગમં ગતો ભગવતો દેવયક્ખગન્ધબ્બનાગાનં ધમ્મદેસનં સુત્વા પસન્નમાનસો ઉભો હત્થે આભુજિત્વા અપ્ફોટેસિ નમસ્સિ ચ. સો તેન પુઞ્ઞેન તતો ચુતો ઉપરિ દેવલોકે ઉપ્પન્નો તત્થ દિબ્બસુખં અનુભવિત્વા મનુસ્સેસુ ચ ચક્કવતિઆદિસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે સાવત્થિયં ગહપતિકુલે નિબ્બત્તો અડ્ઢો મહદ્ધનો મહાભોગો રતનત્તયે પસન્નો સત્થુ ધમ્મદેસનં સુત્વા સદ્ધાજાતો પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહત્તં પાપુણિ.
Padumonāma nāmenātiādikaṃ āyasmato supāricariyattherassa apadānaṃ. Ayampi purimamunipuṅgavesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto padumuttarassa bhagavato kāle yakkhayoniyaṃ nibbatto himavati yakkhasamāgamaṃ gato bhagavato devayakkhagandhabbanāgānaṃ dhammadesanaṃ sutvā pasannamānaso ubho hatthe ābhujitvā apphoṭesi namassi ca. So tena puññena tato cuto upari devaloke uppanno tattha dibbasukhaṃ anubhavitvā manussesu ca cakkavatiādisampattiyo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ gahapatikule nibbatto aḍḍho mahaddhano mahābhogo ratanattaye pasanno satthu dhammadesanaṃ sutvā saddhājāto pabbajitvā nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi.
૧. સો એકદિવસં અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો પદુમો નામ નામેનાતિઆદિમાહ. તત્થ પદુમોતિ યસ્સ પાદનિક્ખેપસમયે પથવિં ભિન્દિત્વા પદુમં ઉગ્ગન્ત્વા પાદતલં સમ્પટિચ્છતિ, તેન સઞ્ઞાણેન સો ભગવા પદુમોતિ સઙ્ખં ગતો, ઇધ પદુમુત્તરો ભગવા અધિપ્પેતો. સો ભગવા પવના વસનવિહારા અભિનિક્ખમ્મ વનમજ્ઝં પવિસિત્વા ધમ્મં દેસેતીતિ સમ્બન્ધો.
1. So ekadivasaṃ attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento padumo nāma nāmenātiādimāha. Tattha padumoti yassa pādanikkhepasamaye pathaviṃ bhinditvā padumaṃ uggantvā pādatalaṃ sampaṭicchati, tena saññāṇena so bhagavā padumoti saṅkhaṃ gato, idha padumuttaro bhagavā adhippeto. So bhagavā pavanā vasanavihārā abhinikkhamma vanamajjhaṃ pavisitvā dhammaṃ desetīti sambandho.
યક્ખાનં સમયોતિ દેવાનં સમાગમો આસિ અહોસીતિ અત્થો. અજ્ઝાપેક્ખિંસુ તાવદેતિ તસ્મિં દેસનાકાલે અધિઅપેક્ખિંસુ, વિસેસેન પસ્સનસીલા અહેસુન્તિ અત્થો. સેસં પાકટમેવાતિ.
Yakkhānaṃ samayoti devānaṃ samāgamo āsi ahosīti attho. Ajjhāpekkhiṃsu tāvadeti tasmiṃ desanākāle adhiapekkhiṃsu, visesena passanasīlā ahesunti attho. Sesaṃ pākaṭamevāti.
સુપારિચરિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Supāricariyattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૧. સુપારિચરિયત્થેરઅપદાનં • 1. Supāricariyattheraapadānaṃ