Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૭. સુપતિસુત્તવણ્ણના

    7. Supatisuttavaṇṇanā

    ૧૪૩. સત્તમે પાદે પક્ખાલેત્વાતિ ઉતુગાહાપનત્થં ધોવિત્વા. બુદ્ધાનં પન સરીરે રજોજલ્લં ન ઉપલિમ્પતિ, ઉદકમ્પિ પોક્ખરપત્તે પક્ખિત્તં વિય વિવટ્ટિત્વા ગચ્છતિ. અપિચ ખો ધોતપાદકે ગેહે પાદે ધોવિત્વા પવિસનં પબ્બજિતાનં વત્તં. તત્થ બુદ્ધાનં વત્તભેદો નામ નત્થિ, વત્તસીસે પન ઠત્વા ધોવન્તિ. સચે હિ તથાગતો નેવ ન્હાયેય્ય, ન પાદે ધોવેય્ય, ‘‘નાયં મનુસ્સો’’તિ વદેય્યું. તસ્મા મનુસ્સકિરિયં અમુઞ્ચન્તો ધોવતિ. સતો સમ્પજાનોતિ સોપ્પપરિગ્ગાહકેન સતિસમ્પજઞ્ઞેન સમન્નાગતો. ઉપસઙ્કમીતિ સમણો ગોતમો સબ્બરત્તિં અબ્ભોકાસે ચઙ્કમિત્વા ગન્ધકુટિં પવિસિત્વા નિદ્દાયતિ, અતિવિય સુખસયિતો ભવિસ્સતિ, ઘટ્ટયિસ્સામિ નન્તિ ચિન્તેત્વા ઉપસઙ્કમિ.

    143. Sattame pāde pakkhāletvāti utugāhāpanatthaṃ dhovitvā. Buddhānaṃ pana sarīre rajojallaṃ na upalimpati, udakampi pokkharapatte pakkhittaṃ viya vivaṭṭitvā gacchati. Apica kho dhotapādake gehe pāde dhovitvā pavisanaṃ pabbajitānaṃ vattaṃ. Tattha buddhānaṃ vattabhedo nāma natthi, vattasīse pana ṭhatvā dhovanti. Sace hi tathāgato neva nhāyeyya, na pāde dhoveyya, ‘‘nāyaṃ manusso’’ti vadeyyuṃ. Tasmā manussakiriyaṃ amuñcanto dhovati. Sato sampajānoti soppapariggāhakena satisampajaññena samannāgato. Upasaṅkamīti samaṇo gotamo sabbarattiṃ abbhokāse caṅkamitvā gandhakuṭiṃ pavisitvā niddāyati, ativiya sukhasayito bhavissati, ghaṭṭayissāmi nanti cintetvā upasaṅkami.

    કિં સોપ્પસીતિ કિં સુપસિ, કિં સોપ્પં નામિદં તવાતિ વદતિ. કિં નુ સોપ્પસીતિ કસ્મા નુ સુપસિ? દુબ્ભગો વિયાતિ મતો વિય, વિસઞ્ઞી વિય ચ. સુઞ્ઞમગારન્તિ સુઞ્ઞં મે ઘરં લદ્ધન્તિ સોપ્પસીતિ વદતિ. સૂરિયે ઉગ્ગતેતિ સૂરિયમ્હિ ઉટ્ઠિતે. ઇદાનિ હિ અઞ્ઞે ભિક્ખૂ સમ્મજ્જન્તિ , પાનીયં ઉપટ્ઠપેન્તિ, ભિક્ખાચારગમનસજ્જા ભવન્તિ, ત્વં કસ્મા સોપ્પસિયેવ.

    Kiṃ soppasīti kiṃ supasi, kiṃ soppaṃ nāmidaṃ tavāti vadati. Kiṃ nu soppasīti kasmā nu supasi? Dubbhago viyāti mato viya, visaññī viya ca. Suññamagāranti suññaṃ me gharaṃ laddhanti soppasīti vadati. Sūriye uggateti sūriyamhi uṭṭhite. Idāni hi aññe bhikkhū sammajjanti , pānīyaṃ upaṭṭhapenti, bhikkhācāragamanasajjā bhavanti, tvaṃ kasmā soppasiyeva.

    જાલિનીતિ તયો ભવે અજ્ઝોત્થરિત્વા ઠિતેન ‘‘અજ્ઝત્તિકસ્સુપાદાય અટ્ઠારસતણ્હાવિચરિતાની’’તિઆદિના (વિભ॰ ૮૪૨) તેન તેન અત્તનો કોટ્ઠાસભૂતેન જાલેન જાલિની. વિસત્તિકાતિ રૂપાદીસુ તત્થ તત્થ વિસત્તતાય વિસમૂલતાય વિસપરિભોગતાય ચ વિસત્તિકા. કુહિઞ્ચિ નેતવેતિ કત્થચિ નેતું. સબ્બૂપધિ પરિક્ખયાતિ સબ્બેસં ખન્ધકિલેસાભિસઙ્ખારકામગુણભેદાનં ઉપધીનં પરિક્ખયા. કિં તવેત્થ, મારાતિ, માર, તુય્હં કિં એત્થ? કસ્મા ત્વં ઉણ્હયાગુયં નિલીયિતું અસક્કોન્તી ખુદ્દકમક્ખિકા વિય અન્તન્તેનેવ ઉજ્ઝાયન્તો આહિણ્ડસીતિ. સત્તમં.

    Jālinīti tayo bhave ajjhottharitvā ṭhitena ‘‘ajjhattikassupādāya aṭṭhārasataṇhāvicaritānī’’tiādinā (vibha. 842) tena tena attano koṭṭhāsabhūtena jālena jālinī. Visattikāti rūpādīsu tattha tattha visattatāya visamūlatāya visaparibhogatāya ca visattikā. Kuhiñci netaveti katthaci netuṃ. Sabbūpadhi parikkhayāti sabbesaṃ khandhakilesābhisaṅkhārakāmaguṇabhedānaṃ upadhīnaṃ parikkhayā. Kiṃ tavettha, mārāti, māra, tuyhaṃ kiṃ ettha? Kasmā tvaṃ uṇhayāguyaṃ nilīyituṃ asakkontī khuddakamakkhikā viya antanteneva ujjhāyanto āhiṇḍasīti. Sattamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૭. સુપતિસુત્તં • 7. Supatisuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૭. સુપતિસુત્તવણ્ણના • 7. Supatisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact